Boom hypoték pokračuje navzdory jejich dalšímu zdražování

103
hypotek
Foto: dacasa.cz

Zdražování hypoték bude pokračovat v reakci na rostoucí sazby na mezibankovním trhu a utahování měnové politiky České národní banky [ČNB]. V aktuálním komentáři České bankovní asociace [ČBA] to uvedl její hlavní poradce Miroslav Zámečník.

Sazby u hypoték v červnu opět mírně vzrostly, navzdory tomu stoupl ale i objem sjednaných hypoték. Úvěry na bydlení přitom zdražily v posledních měsících všechny banky.

„Oproti předchozímu měsíci podražily hypotéky o sedm bazických bodů na 2,13 procenta. Bankovní domy podle Hypoindexu zvedly objem hypoték na bezmála 44,5 miliardy korun, což je fakticky těsně pod historickým rekordem z letošního března. I z hlediska sjednaných smluv byl červen bezmála rekordním měsícem,“ uvádí Zámečník.

Centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu na 0,50 %

Aktuální čísla dává také do historického kontextu. Letos se za jediný měsíc poskytne v Česku větší objem hypotečních úvěrů, než byl na přelomu tisíciletí jejich celkový zůstatek. Dle statistik centrální banky totiž 31.12. 2000 dosáhl objem hypotečních úvěrů rezidentům na bytové účely 42,5 mld. Kč. Ke konci letošního května pak 1,473 bil. Kč, což znamená téměř pětatřicetinásobek.

Boom pokračuje, hypotéky jsou stále levné

Podle Miroslava Zámečníka jsou hypotéky dnes ve srovnání s ostatními roky stále ještě levné. Dle jeho slov dokonce velmi levné. A to i přesto, že je v posledních měsících zdražily prakticky všechny banky na trhu.

„Zároveň však za stejné období stouply nabídkové ceny bydlení na více než trojnásobek. Což se promítlo i do průměrné výše hypoték a do splátek. Faktor, jenž eskaluje cenový vývoj nemovitostí určených k bydlení, není jen cena peněz a poptávka, ale i již léta trvající nedostatečná, a místně velmi nerovnoměrná, nabídka,“ shrnuje známá fakta poradce ČBA.

Stavební zákon, jehož příprava trvala čtyři roky, míří do praxe

Zároveň je dokumentuje na číslech o výstavbě nových bytů v Česku. A ty ve prospěch České republiky určitě nehovoří. Zatímco v Polsku je podle letošní analýzy realitního trhu poradenské společnosti Deloitte dokončováno v přepočtu na 1 000 obyvatel 5,79 bytu, v Česku je to 3,22. Výsledek je, i při rostoucích mzdách a platech, velmi špatná dostupnost bydlení.

Bydlet ve vlastním je v Česku luxus. Hodně drahý luxus

„Podle již zmíněné analýzy Deloitte je, z hlediska násobku hrubého ročního platu ze 22 srovnávaných evropských zemí, Česko na druhém nejhorším místě s 12,2 roky. V případě již zmiňovaného Polska je to 7,6 roku, což je vskutku podstatný rozdíl vysvětlitelný ve srovnání s námi podstatně dynamičtější novou výstavbou, jež se promítá do příznivějších relací mezi příjmem a cenou,“ upozorňuje Zámečník.

Útlum u hypoték se neočekává

Podle názoru hlavního poradce ČBA se lze v dnešní době nadít čehokoli, jednoho však ne. Totiž, že by klesl v dohledné době zájem o hypotéky. A to i přes velice rychlý růst cen realit, stavebních prací i materiálů.

Investoři mění hotely ve městech na byty. Mají fantastické zisky

Důvody jsou dva. Je to převis poptávky nad nabídkou u realit a přetrvávající obavy lidí, ale i firem z inflace. Málokdo by si proto vsadil na to, jak říká, že bod zvratu je za rohem a poptávka po hypotékách v dohledné době oslabí.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here