SSHR vypsala tendr na šest milionů dámských vložek

204
vlozek
Foto: SSHR

Správa státních hmotných rezerv [SSHR] vypsala tendr na šest milionů menstruačních vložek. Předpokládaná cena je 9,9 mil. Kč bez DPH. Termín pro podání nabídek je 23. srpna. Část vložek se rozdá potřebným.

Informaci o vypsání tendru na dámské vložky, který iniciovala ministryně financí Alena Schillerová [za ANO], potvrdil předseda SSHR Pavel Švagr.

„Jde o novou komoditu, která bude určena jako nouzová zásoba pro případ výpadku dodávek nebo pro humanitární účely na zajištění základního hygienického standardu v krizové situaci. Díky paní ministryni Schillerové se podařilo najít smysluplný model obměny. Česko pomůže v boji s menstruační chudobou,“ vysvětlil Švagr.

Část vložek bude podle něj každý rok předána potravinovým bankám, které je poskytnou potřebným ženám, klientkám sociálních služeb.

„A my zase nakoupíme do rezerv nové zásoby. Již letos bychom měli do potravinových bank poslat dva miliony vložek,“ dodal.

Podle předchozích informací by mělo jít o zhruba dva miliony kusů z původně zamýšlených deseti milionů vložek. Zda budou distribuovány před podzimními volbami nebo až po nich není známo.

Jaké jsou ceny menstruačních vložek

Navrhovaný postup podle ministerstva navazuje na současný trend patrný ve vyspělých zemích. Jako jsou například Nový Zéland, Irsko nebo Velká Británie.

„Menstruační chudoba je typické společenské tabu. To, že se o ní příliš nehovoří, bohužel neznamená, že neexistuje. Je to problém, který v České republice trápí a skličuje přibližně 70 000 žen,“ uvedla dříve Schillerová.

Ministryně Schillerová řeší menstruační chudobu v Česku

O jaké ženy jde ale ministryně již neupřesnila. V tomto ohledu je třeba vědět, že běžné balení dámských vložek o deseti kusech dnes nevyjde na více než 25 korun. Při průměrném pětidenním menstruačním cyklu tak vydá žena za hygienické vložky [při spotřebě pět kusů za den, pozn. red.] cca 62,50 korun.

Ministryně se inspirovala v zahraničí

O zařazení dámských vložek do státních rezerv rozhodla v květnu vláda. Ta na návrh ministerstva financí uložila SSHR do konce roku pořídit do strategických zásob státu deset milionů kusů dámských menstruačních vložek.

Ministryně Schillerová se při řešení menstruační chudoby v Česku nechala inspirovat na západě. Například ve Skotsku jsou podle ní vzdělávací instituce povinny bezplatně zajistit výběr menstruačních pomůcek. Výjimka platí pouze pro období prázdnin.

Obdobně má skotská vláda pravomoc zajistit, aby byly vložky zdarma dostupné ve veřejných budovách. Tyto instituce pak o této službě povinně informují veřejnost. Dalším dobrým příkladem je podle ministryně Nový Zéland, kde vláda dodává dámské vložky do škol těm studentkám, které si jejich nákup z finančních důvodů nemohou dovolit.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here