Takzvané poukazy Lex voucher lze využít už jen do zítřka

268
Lex_Voucher
Foto: FinTag.cz

Zítra [31.8.] skončí doba, po níž bylo odloženo vrácení plateb za zrušený zájezd. Klienti cestovních kanceláří si tak do tohoto data ještě mohou na tzv. Lex voucher sjednat náhradní zájezd, ale i vyčkat na vrácení peněz.

Peníze zpět dostanou od cestovní kanceláře, která vystavila poukaz dle zákona Lex voucher, nejpozději do letošního 15. září 2021. Poukazy Lex voucher byly zavedeny, aby se zabránilo vlně úpadků cestovních kanceláří. Použít je bylo možné na zájezdy s termínem zahájení od 20. února 2020 do 31. srpna 2020, které byly zrušeny z důvodu pandemie. Vouchery se vydávaly jednostranně bez nutnosti souhlasu zákazníka.

„Každý cestující, který od své cestovní kanceláře obdržel Lex voucher, měl být o této skutečnosti informován, včetně informací o podmínkách jeho platnosti, možnosti uplatnění apod. Na žádost zákazníka cestovní kancelář má povinnost nabídnout náhradní zájezd stejné jakosti bez doplatku. Smlouva na tento zájezd však musí být uzavřena do 31. srpna,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová [za ANO].

Zdůraznila, že poukazy typu Lex voucher, které jsou chráněny pojištěním proti úpadku cestovní kanceláře, platí do 31. srpna 2021. Což je datum nejpozdějšího uzavření smlouvy o novém zájezdu. Poukaz je možné využít i pro zájezdy s pozdějším datem zahájení než 31. srpna 2021. Zákazník si tedy ještě nyní může pořídit dle nabídky cestovní kanceláře například zimní dovolenou na horách, dovolenou v další sezoně či domácí pobyt v lázních.

Výběr peněz mimo Lex voucher

Pokud zákazník nevyužije výběr dle zákona Lex voucher, pro vrácení peněz nemusí dělat žádné formální úkony. Jako je například odstoupení od smlouvy apod.

„Cestovní kanceláři pouze sdělí číslo účtu pro vrácení peněz, pokud ho cestovní kancelář dosud nemá,“ říká ředitelka odboru cestovního ruchu Ministerstva pro místní rozvoj ČR [MMR] Renata Králová.

Lex voucher mohly podle ní odmítnout zvláště zranitelné skupiny zákazníků. Jako jsou zdravotně postižení, nezaměstnaní, osoby nad 65 let, těhotné ženy, osoby na rodičovské dovolené, osamělí rodiče či zaměstnanci na překážce v práci.

Upřesnila, že tato pravidla se netýkají jakýchkoli jiných voucherů vydaných mimo režim zákona Lex voucher. Ty nebyly vydávány podle zákona navrženého MMR, ale na základě dohody cestovní kanceláře a zákazníka. Tento typ poukazu cestovní kancelář nemohla vystavit jednostranně. Využití voucheru se řídí podmínkami, které si cestovní kancelář a zákazník domluvili. I tyto poukazy jsou chráněny pro případ úpadku CK.

„Vlastní vouchery cestovních kanceláří byly většinou vydávány v případech, kdy by zákazník jinak platil storno poplatky za zrušení zájezdu, proto se vydání voucheru řídí podmínkami, jejichž platnost může být různá,” doplnila.

Na cestovní kanceláře MMR již dříve apelovalo, aby se na ukončení trvání poukazů Lex voucher připravily, aby byly schopny nejpozději do 14 dnů od skončení ochranné doby, tedy do 15. září 2021, vše uhradit.

Podmínky cestování jsou různé

Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí pravidelně upozorňuje na nezbytnost zjištění aktuálních informací a podmínek cestování do dané lokality a podmínky návratu ze strany cestovatele.

Malta mírní podmínky vstupu na ostrovy, ale nijak zásadně

Na webu Ministerstva zahraničních věcí ČR [MZV ČR] lze najít aktuálně platné informace o cestování do celého světa. Dále je spuštěna webová stránka Dovolena2021, na které jsou přehledné a podrobné informace o epidemických opatřeních v 15 nejpopulárnějších destinacích. Cestovatelská mapa je pak dostupná na koronavirus.mzcr.cz. V provozu je také Info centrum pro cesty do zahraničí, kam se lze dovolat na čísle 222 264 222.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here