Asociace exportérů varuje před intervencemi do koruny

175
koruny
Foto: Pixabay.com

Exportéři varovali Českou národní banku [ČNB] před intervencemi na finančních trzích ve snaze posílit kurz koruny a zabránit dalšímu růstu inflace. To by dle nich mohlo napáchat více škod než užitku.

Podle Asociace exportérů [AE] by posílení koruny vůči euru například jen o jednu korunu na euru snížilo příjmy exportérů téměř o 180 miliard korun za rok. Čímž by hrubý domácí produkt [HDP] Česka klesl téměř o 20 miliard korun.

Intervencí ze strany ČNB se exportéři obávají kvůli tomu, že zvyšování úrokových sazeb centrální bankou se ukazuje jako prozatím neúčinné.

„Jak ukázaly výsledky z letošního června a srpna, s inflací ani kurzem koruny to neudělalo nic, co by stálo za řeč. Koruna si jela svou cestou dál,” uvedl předseda AE Jiří F. Grund.

Ceny v průmyslu dál rostou. Dřevo meziročně zdražilo o 79,2 %

Dodal, že centrální banka má k dispozici také “silnější kalibr”. A to intervenci k posílení koruny. A to přesto, že zástupci ČNB se ve svých prohlášení omezují pouze na zvyšování úroků. A podle některých z nich je současný růst inflace pouze přechodný a krátkodobý.

Exportéři mluví jasnou řečí

Asociace exportérů tvrdí, že ČNB by měla přistupovat k problému inflace a kurzu koruny velmi opatrně.

„Už teď se bilance zahraničního obchodu oproti roku 2019 propadá o téměř pět procent. Export osobních automobilů, vlajková loď našeho zahraničního obchodu, byl za letošních sedm měsíců třikrát nižší než v roce 2019,” uvedl Grund ke stavu českého exportu.

Výroba automobilek byla o práznidnách takřka poloviční

Výrobní podniky jsou podle něj pod tlakem nedostatku materiálů, zdražování, prodlužování dodacích lhůt, růstu zásob a zhoršující se platební morálky. Exportéři poukazují i na nedostatek pracovníků.

„Na trhu práce nelze nalézt v podstatě nikoho, kdo by chtěl pracovat,” uvedl Grund.

Český trh práce nabízí neutěšenou podívanou

Příčinou je podle něj velmi štědrá pomoc státu v době covidu, která trvala moc dlouho a umožnila přežít i firmám, které by za normálních okolností skončily.

Nedostatek pracovníků podle exportérů s sebou nese neustálý tlak na růst mezd.

„Připočteme-li k tomu fakt, že do oběhu se dostávají inflační peníze i dalšími kanály, za hranice se posílají dividendy v hodnotě desítek miliard korun, pak se nemůžeme divit, že inflace dosahuje rekordní výše za posledních mnoho let,” uvedl Grund.

Hodnota koruny: Inflace je na 4,1 procenta

Přesto meziroční inflace letos v srpnu stoupla na 4,1 procenta z červencových 3,4 procenta. Byla tak nejvyšší od listopadu 2008. Podle analytiků inflace ještě poroste a ke konci roku by se mohla přiblížit k pěti procentům.

Inflace v srpnu je 4,1 %. Ceny meziměsíčně poskočily o 0,7 %

Proto také podle ekonomů roste pravděpodobnost, že bankovní rada ČNB na měnovém zasedání na konci září zvýší základní úrokovou sazbu razantněji. A to o půl procentního bodu na 1,25 procenta.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here