Inflace v září v Česku atakovala hranici pěti procent  

345
inflace_v_zari
Foto: Pixabay.com

Spotřebitelské ceny vzrostly v září proti srpnu o 0,2 procenta. Zdražily hlavně náklady na bydlení. Meziročně spotřebitelské ceny v září vzrostly o 4,9 procenta. Inflace v září je tak o 0,8 procentního bodu vyšší než v srpnu.

Ceny zboží v září úhrnem podle Českého statistického úřadu [ČSÚ] vzrostly o 0,6 procenta. Ceny služeb klesly o 0,5 procenta. V září vzrostly ceny elektřiny o 1,1 procenta. Zvedly se i ceny výrobků a služeb pro údržbu a opravy bytů [+1,4 %]. A zdražily i náklady na školy.

„Dále zdražily například pohonné hmoty, tabák, automobily, oděvy, stravování v restauracích i nábytek do domácnosti,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Inflace v srpnu je 4,1 %. Ceny meziměsíčně poskočily o 0,7 %

Dodala, že spotřebitelské ceny v září rostly ve většině sledovaných položek. Meziměsíčně stouply ceny oděvů o tři procenta a obuvi o 2,9 procenta. Ceny alkoholických nápojů a tabákových výrobků zdražily o 2,3 procenta. Z potravin byly meziměsíčně vyšší ceny olejů a tuků o 1,6 procenta, cukru o 6,5 procenta.

Zdražovaly pohonné hmoty, ale i školy. Zlevnily brambory

Růst cen v dopravě byl v září oproti srpnu ovlivněn jak dalším růstem cen automobilů [+1,3 %], tak pohonných hmot [PHM] a olejů [+0,4 %]. Zde ceny rostou již deset měsíců v řadě. V září byla průměrná cena benzinu Natural 95 33,85 Kč/l. Průměrná cena motorové nafty činila 31,81 Kč/l. Ceny PHM tak byly nejvyšší od prosince 2014.

Se začátkem nového školního roku se zvýšily ceny vzdělávání [+1,1 %]. Poplatky v mateřských školách vzrostly o 2,0 procenta. Školné na soukromých gymnáziích a na středních soukromých školách o 2,2 procenta a poplatky za výuku jazyků rostly o 4,1 procenta.

Naopak na snižování celkové hladiny spotřebitelských cen působil v září pokles cen rekreace a kultury. Zde v důsledku konce letní sezóny klesly ceny dovolených s komplexními službami o 21,3 procenta. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje se snížily ceny zeleniny o 4,2 procenta, z toho ceny brambor o 14,5 procenta [2,12 Kč/kg].

Jádrová inflace v září má být nad šest procent

„Podle našeho předběžného odhadu došlo v září ke zrychlení jádrové inflace nad šest procent meziročně,“ uvedl analytik Komerční banky [KB] Michal Brožka.

Jádrová inflace představuje celkovou inflaci bez regulovaných cen, bez cen potravin a bez pohonných hmot. A počítá se po očištění o primární dopady změn nepřímých daní.

Bankovní rada ČNB překvapila razancí, s níž zvýšila repo sazbu

Podle Michala Brožky za rostoucí inflací stojí oživující spotřeba domácností, utahující se trh práce a omezená nabídka v některých oblastech, které už jsou postiženy zpožděnými dodávkami do výroby.

„Stále zůstává nezodpovězenou otázkou, jaká část současných cenových pohybů je pouze přechodného charakteru. To je, že souvisí s krátkodobým cenovým přizpůsobením po pandemii. Podobnou otázku si kladou v mnoha dalších zemích,“ uvedl.

ČNB: Na růstu inflace se podílí i velkorysé zvyšování platů

Jakkoli očekává, že tempo zdražování bude ve zbytku roku slábnout, meziroční míra inflace i tak vzroste dle jeho odhadu do konce roku na 5,5 procenta. Pokud by zdražování neoslabilo, pak půjde snadno nad šest procent.

„Připomeňme, že takto rychlá byla inflace v ČR naposledy v roce 2008, kdy dosahovala na 7,5 procenta. To ovšem tehdy odráželo změny DPH a rostoucí ceny ropy, takže šlo o jiné důvody než nyní,“ upřesnil Brožka.

Inflace v září v meziročním srovnání

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září, jak již bylo řečeno, o 4,9 %. Což bylo o 0,8 procentního bodu více než v srpnu. Za růstem stojí vyšší ceny u nákladů na bydlení a na dopravu. Přitom meziročně zdražily následující položky:

  • Ceny nájemného z bytu: +3,3 %
  • Ceny výrobků a služeb pro údržbu a opravy bytu: +7,8 %
  • Ceny automobilů: + 6,0 %
  • Ceny pohonných hmot a olejů: +20,4 %
  • Vodné a stočné: +5,5 %.
  • Alkoholické a tabákové výrobky: +9,6 %
  • Oděvy: 10,1 %
  • Obuv: 9,7 %
  • Ceny elektřiny: -2,3 %

Vliv na zvýšení celkové cenové hladiny měly také ceny v oddíle stravování a ubytování, kde se zvýšily ceny stravovacích služeb o 5,5 procenta. Ceny zemního plynu klesly o 4,7 procenta. Ceny zboží v září meziročně úhrnem vzrostly o 4,4 procenta a ceny služeb o 5,7 procenta. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v září tři procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here