Spor o ministra, kterého „svět neviděl“, se vyostřuje

73450
ministra
Foto: ODS

Lídři koalice Spolu odmítli záměr prezidenta Miloše Zemana nejmenovat jednoho z kandidátů na ministra v nově vznikající vládě. Prohlásili, že si stojí za všemi svými nominacemi.

Prezident Zeman v rozhovoru pro televizi Nova 17.11. řekl, že se bude snažit vyjít vstříc budoucímu premiérovi Petru Fialovi [ODS] při jmenování nové vlády. Avšak ne docela.

„Koneckonců známe se dlouhá léta, tykáme si a měli bychom spolupracovat, takže i když u několika ministrů mám podezření, že resortu, který mají řídit, vůbec nerozumí, protože se jím nikdy nezabývali, tak budu tak tolerantní, že velmi pravděpodobně svoje veto vztáhnu pouze k jedné jediné osobě,“ řekl prezident.

„Budu mít důvody, které premiéru Fialovi řeknu, a přes které nepojede vlak,“ dodal.

Lídři koalice Spolu o den později [18.11.] uvedli, že si stojí za všemi nominacemi na ministry, jak je prezidentovi Miloši Zemanovi předložil předseda ODS Petr Fiala. Sám Fiala po schůzce s prezidentem taktéž řekl, že si stojí za všemi nominacemi na ministry.

Podle spekulací médií má být dotyčným ministrem, u kterého nepanuje shoda, pirátský kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský. Což pro FinTag.cz potvrdil jako svůj tip nejmenovaný spolupracovník Miloše Zemana, který je s ním v pravidelném kontaktu. Nikoli ale se 100% jistotou.

Aktualizace: 10.12. potvrdila Kancelář prezidenta republiky, že uvedeným nominantem na ministra je Jan Lipavský. Uvedla i důvody, proč ho nehce prezident jmenovat.

  • Nízká kvalifikace. Na rozdíl od ostatních kandidátů pan Lipavský absolvoval jen bakalářské studium a podle týdeníku Euro jeho závěrečná bakalářská práce byla hodnocena nejhorší možnou známkou.
  • Distancovaný postoj k Visegrádské spolupráci, což je v rozporu s připravovaným programovým prohlášením nové vlády.
  • Distancovaný postoj ke vztahu s Izraelem, což je rovněž v rozporu s programovým prohlášením.
  • Veřejný návrh Jana Lipavského, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly na území České republiky.

Zda je problémový kandidát na ministra Lipavský se neví

Předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že nemá informaci o tom, kdo je sporným kandidátem. Sám Lipavský odmítl, že právě on je tím kandidátem, jehož ministerské angažmá plánuje prezident vetovat. Jméno problémového ministra tak zůstává „tajemstvím“ Petra Fialy a Miloše Zemana.

A jméno problémového ministra neznají ani členové ODS, jak v České televizi dnes potvrdil místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

„Já to jméno neznám. Petr Fiala ho nesdělil,“ uvedl s tím, že nyní poběží další jednání mezi prezidentem a Petrem Fialou. A to i o nominaci dotčeného ministra.

Ve stejném duchu se opakovaně vyjádřil předseda Pirátů Ivan Bartoš: „Petr Fiala se dohodl s prezidentem, že to jméno nezveřejní do té doby, než budou další jednání o nové vládě. A já tuto jeho dohodu respektuji.“

Dodal, že je rád, že Petr Fiala se proti záměru prezidenta postavil. Odmítavé stanovisko k záměru prezidenta připojil také předseda lidovců Marian Jurečka.

„Veto může uplatnit [prezident] na zákon, ne na personální návrh člena vlády od premiéra. Zákony platí pro všechny! Tedy nevidím prostor a důvod měnit personální nominaci, za svými návrhy si budeme stát,“ uvedl.

Přidala se TOP 09 a političtí komentátoři

Bojovnou rétoriku zvolila i předsedkyně TOP 09 a šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Ta na twitteru napsala, že za představenými kandidáty si koalice Spolu s Piráty a Starosty stojí. Upřesnila, že pevně věří tomu, že bude prezidentem jmenována navržená vláda, jak dle jejího názoru článek 68 Ústavy stanovuje.

„Česko čelí mnoha problémům, které je potřeba ihned řešit. O to více je nevhodné se pouštět do nesmyslných sporů. Věřím, že si to uvědomuje i pan prezident,“ doplnila.

Na stranu nově vznikající vlády se postavili i političtí komentátoři. Podle nich dle Ústavy prezident jmenuje předsedu vlády „a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev, nebo jiných úřadů“. O možnosti vetování návrhu premiéra se dle jejich názoru Ústava nezmiňuje.

Na druhé straně je to prezident Miloš Zeman, kdo jmenuje spolu s premiérem i ministry. A v minulosti již odmítl ministrem zahraničí jmenovat Miroslava Pocheho či ministrem kultury Michala Šmardu [oba ČSSD]. Ani jeden z nich se nakonec ministrem nestal.

Kdo je na seznamu ministrů

Předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala předal prezidentu Zemanovi seznam kandidátů na ministry v následující podobě.

  • Předseda vlády: PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M. / ODS
  • První místopředseda vlády a ministr vnitra: Mgr. Bc. Vít Rakušan / STAN
  • Místopřed. vlády a ministr práce a sociálních věcí: Ing. Marian Jurečka / KDU-ČSL
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj: PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. / Česká pirátská strana
  • Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví: prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR / TOP 09
  • Ministr financí: Ing. Zbyněk Stanjura / ODS
  • Ministr zahraničních věcí: Bc. Jan Lipavský / Česká pirátská strana
  • Ministr školství, mládeže a tělovýchovy: Mgr. Petr Gazdík / STAN
  • Ministr kultury: Mgr. Martin Baxa / ODS
  • Ministr spravedlnosti: JUDr. Pavel Blažek, Ph.D. / ODS
  • Ministr průmyslu a obchodu: Ing. Věslav Michalik, CSc. / STAN [nahrazen J. Síkelou]
  • Ministr zemědělství: Ing. Zdeněk Nekula / KDU-ČSL
  • Ministryně obrany: Mgr. Jana Černochová / ODS
  • Ministr dopravy: Mgr. Martin Kupka / ODS
  • Ministryně životního prostředí: Ing. Bc. Anna Hubáčková / KDU-ČSL
  • Ministr pro evropské záležitosti: doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D. / STAN
  • Ministryně pro vědu, výzkum a inovace: Mgr. Helena Langšádlová / TOP 09
  • Ministr – předseda legislativní rady vlády: JUDr. MgA. Michal Šalomoun, Ph.D. / Česká pirátská strana

V případě problematického kandidáta prezident Zeman předsedovi ODS Fialovi doporučil, aby ho v jeho rezortu zastoupil. To kvůli rychlému jmenování vlády. Případně jeho rezort svěřil některému z ostatních ministrů. Fiala, který stále odmítá zveřejnit jméno tohoto kandidáta, ale uvedl, že není připraven uvažovat o náhradníkovi. Dle jeho slov jsou všichni kandidáti na seznamu budoucích ministrů kvalitní. Následně i řekl, že nevyhoví-li mu u všech ministrů prezident, bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu ČR.

–ČTK/DNA–

8 KOMENTÁŘE

  1. Jen se divím,jak může nějaký Lipavský dělat ministra a to ještě ministra zahraničí.Jsou známé jeho výroky,
    které jednoznačně dokazuji,že o zahraniční politice nemá přehled.Stačí jenom připomenout,kdy prohlásil,že
    Afganistan byl napaden USA a NATO proto,že ohrožoval státy na Blízkém východě.Doufám,že aspoň zná
    zeměpis,aby při svých zahraničních cestách nezabloudil.

    • Je vidět, že se vůbec neorientujete v politice a tím pádem i v důvodu, proč Zeman nechce Lipavského jmenovat ministrem zahraničí, Zeman nemá výtky kvůli Afganistánu- přítomnost naších vojáků v Afganistánu Zeman naopak prosazoval a schvaloval. Zeman má výtky vůči Lipavského prohlášení, že Rusko ani Čína by se neměly stát účastníky tendru na dostavbu dalších bloků v jaderné elektrárně v Dukovanech, protože představují bezpečnostní riziko. A to je pravda o které se nedá pochybovat a shodne se na tom většina občanů ČR kromě komunistů a bývalých komunistů či jiných ignorantů chování Ruska a Číny.

  2. Tvaroháček nemá vůbec šanci tuto budoucí vládu diletantů a defraudantů nějak rozhýbat. Vnitřní tření mu to nedovolí. Někteří koaliční šmoulové a jejich candrdáti nejsou sto překročit vlastní stín. Z pohledu ovčana ČR vláda, která celé čtyři roky nikdy nebude vládnout a se založenýma rukama bude pouza implementovat Průserskou agendu v podstatě nemá šanci na úspěch. Dle mého to bude nejdéle do února a po zbytek bude vládnou Milošova ouřednická. Otázkou zůstává, co bude výhodnější. Nikdo z nich totiž nemá jinou než koritářskou motivaci… V následujících letech se bude jenom posuzovat, kdo nás prodal víc, zdali Blbiš, či Tvaroháček – ten je ještě narozdíl od Blbiše politicky zcela naivní s vymytým mozkem bývalého ultrapravičáka a dodnes má v obýváku oltář s motivy háčkovaných křížků…. Dědek kolaborant s náckama (sudeťákama), známý Brněnský udavač

  3. Vzdělání Pekanové je tajemství. Málo kdo ví že žila v mladí v Maroku. Tam se moc vzdělání pro dívky nevěnují. Navíc podle vzhledu je možná Arabka. Také příjmení je možná nepravé. Nevím ale zavání to podvodem když v tom má prsty soudruh Kalousek. Možná mně trvale zablokují jako Novinky a Seznam. Máme demokracii podle EU v Bruselu. Jaký je rozdíl mezi diktaturou Moskvy a Bruselu. Národní fronta Spolu opakování puče z 25.února 1948. Soudruh Babiš vadí ale soudruh Fiala nevadí.

  4. Pane Fialo,ministra zahraničí České republiky by dle mého názoru, mohl zvládnout Feri z TOP 09,vždyť je to úplně jedno,také tomu nerozumí,ale má rád hezká česká děvčata !

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here