ING ČR povede Erik Fortgens z korporátního bankovnictví

511
ING_CR
Erik Fortens / Foto: ING ČR

ING ČR nově povede Erik Fortgens [49]. Ten dosud působil jako šéf korporátních služeb banky. Pozici generálního ředitele přebírá po Roelu Huismanovi, jenž šel do nově založené ING Payments and Settlement utility.

Erik Fortgens působí v bance ING přes dvacet let a má významné mezinárodní obchodní zkušenosti. Do české ING nastoupil 1. října 2020 na pozici ředitele korporátního bankovnictví. Předtím vedl tým korporátních prodejů pro finanční trhy v regionu Evropa, Blízký východ a Afrika složený z více než 100 odborníků v 18 zemích.

„Kvůli světové pandemii a rozhodnutí ING ke konci roku 2021 opustit český trh retailového bankovnictví, jsme se v loňském roce nacházeli ve stavu neustálých změn a obklopovalo nás mnoho nejistot. Naštěstí jsme se mohli spolehnout na fungující pracovní prostředí a fantastické kolegy,“ uvedl Erik Fortgens.

Fortgens žije v Praze, je ženatý a má dvě děti. Ve volném čase rád čte, cestuje, běhá a jezdí na horském kole. Loni v květnu se stal předsedou ING Bank fondu Nadace Terezy Maxové. Aktivně se podílí na společných projektech. S nadací spolupracuje banka ING přes 16 let.

ING ČR se soustředí už jen na firemní klientelu

ING v České republice aktuálně působí výhradně v oblasti korporátního bankovnictví. V Česku zaměstnává necelé dvě stovky lidí. Bankovní služby a na ně navázané služby investičních fondů ING pro drobné klienty u nás přestala poskytovat loni. Korporátní bankovnictví ponechala v provozu.

„Naše aktivity v oblasti korporátního bankovnictví mají v ČR už třicetiletou historii. Během těchto let jsme si s našimi klienty vybudovali dlouhodobé vztahy,“ uvedl Fortgens.

Osiřelé drobné klienty ING chce převzít Raiffeisenbank

Dodal, že i přesto, že většinu času tuzemští zaměstnanci ING pracují z domova, daří se jim udržet plány a rozvíjet podnikání banky v Česku. I letos se chce banka soustředit na další posilování své pozice, jak řekl Fortgens, průkopníka a šampiona v oblasti udržitelnosti a při transformaci na udržitelné podnikání chce pomáhat také svým klientům.

„Zároveň jim můžeme prostřednictvím naší mezinárodní sítě a expertních zkušeností v různých sektorech poskytovat spolehlivá řešení v oblasti financování přímo na míru,“ dodal nový šéf ING ČR.

ING v Česku trh drobných klientů sama vzdala

Historie ING v České republice sahá až do roku 1992. Jinak jde o nizozemskou globální finanční instituci se silnou evropskou základnou. Nabízí bankovní služby prostřednictvím své provozní společnosti ING Bank. Celosvětově zaměstnává více než 57 000 lidí, kteří nabízí retailové a korporátní bankovní služby zákazníkům ve více než 40 zemích.

Opuštění trhu drobných klientů v Česku [šlo o cca 370 000 klientů, pozn. red.] někdejší ředitel ING ČR Isold Heemstra loni vysvětlil takto: „S přihlédnutím k současné hospodářské situaci neočekáváme, že bychom v nejbližší době dosáhli potřebné velikosti a pozice na českém trhu. Tedy pozice, která by nám umožnila dosahovat v Česku růstu. Chceme však, aby bylo o naše zákazníky dobře postaráno, a proto jsme pro ně zajistili atraktivní nabídku u Raiffeisenbank, banky s prověřeným zájmem o klienty a digitální zkušeností.“

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here