Ve třetím čtvrtletí významně zpomalily všechny velké ekonomiky

341
ve_tretim_ctvrtletí
Ilustrační foto: Pixabay.com

Tento týden byl ve znamení předběžných výsledků velkých a malých ekonomik ve třetím čtvrtletí. Společné měly prudké zpomalení růstu. A platí to pro ekonomiky USA, Německa, Číny i Česka.

Hrubý domácí produkt [HDP] Spojených států se ve třetím čtvrtletí v přepočtu na celý rok zvýšil o dvě procenta. Růst největší ekonomiky světa tak zpomalil z 6,7 procenta ve druhém kvartálu. Ve svém rychlém odhadu to uvedlo americké ministerstvo obchodu.

Tempo hospodářského růstu USA ve třetím čtvrtletí tak bylo nejpomalejší za více než rok. Zaostalo i za očekáváním analytiků, kteří ho v anketě agentury Reuters odhadovali na 2,7 procenta. Ekonomika se potýkala se vzestupem počtu případů nákazy koronavirem a s přetrvávajícími problémy v dodavatelských řetězcích.

Podle některých ekonomů se americká ekonomika již ve čtvrtém čtvrtletí vrátí k 6% růstu. Tipují tak podle rostoucí spotřeby amerických domácností, klesajícímu počtu pacientů s covidem a rostoucí proočkovanosti.

Povinné očkování zaměstnanců se stává běžné v USA i EU

Avšak ani to není jisté: spotřebitelské výdaje, které zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity USA, ve třetím čtvrtletí klesly podle tamějšího ministerstva obchodu na 1,6 procenta z 12 procent ve druhém kvartálu. Jedním z důvodů je pokulhávající nabídka vinou narušení dodavatelsko-odběratelských vztahů. Zlepšení se přitom očekává nejdříve v příštím roce.

Ve třetím čtvrtletí zpomalila i německá ekonomika

Německý hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí stoupl o 1,8 procenta, když ve druhém kvartále rostl o 1,9 %. Ve svém rychlém odhadu to uvedl německý statistický úřad. Tempo mezičtvrtletního růstu tak zůstalo za očekáváním analytiků. Ti odhadovali 2,2% růst německé ekonomiky.

Stejně jako v USA, byl i ekonomický růst v Německu tažen spotřebou domácností. Dále pak výkonem služeb, které byly v prvním a druhém čtvrtletí svázány lockdowny.

Šetřit, nebo utrácet? To teď řeší Němci, stejně jako Češi

Narušení dodavatelsko-odběratelských řetězců způsobuje problém i německé ekonomice, zejména jejímu průmyslu.

„Bez přetrvávajících výpadků v dodávkách materiálů, které omezovaly zejména výrobní sektor, mohl být růst ekonomické aktivity ještě výraznější,“ uvedla hlavní ekonomka bankovní společnosti KfW Fritzi Köhlerová-Geibová.

Dodala, že potíže v dodavatelských řetězcích zřejmě poleví až v příštím roce. Hospodářský institut Ifo pak odhadl, že problémy v dodavatelských řetězcích již snížily přidanou hodnotu v německém průmyslu o téměř 40 miliard eur [cca bilion Kč].

„To odpovídá více než jednomu procentu ročního hospodářského výkonu Německa. […] Tento písek v motoru německé ekonomiky brzdí celkové hospodářské oživení,“ řekl hlavní ekonom Ifo Timo Wollmershäuser.

Čínská výroba zdražila o 10,7 %. Export SRN nečekaně klesl

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier tento týden oznámil, že kvůli narušení dodavatelských řetězců, výpadkům dodávek produktů, surovin a také kvůli rostoucím cenám energií bude letos hospodářské oživení po pandemii o něco pomalejší. Ministerstvo původně počítalo s růstem HDP o 3,5 procenta, nyní to podle Altmaiera bude 2,6 procenta.

Na výkonu ubrala i čínská ekonomika

V letošním třetím kvartále výrazně zpomalil i růst čínské ekonomiky, a to na 4,9 procenta ze 7,9 procenta. Na vině byla podle ekonomů horší situace ve stavebnictví a omezení spotřeby energií v továrnách.

V Číně zavírají továrny. Tentokrát kvůli nedostatku elektřiny

Analytici očekávali růst ve výši 5,2 procenta. Údaj za třetí kvartál je nejslabší od třetího kvartálu loňského roku [+4,9 %]. Současně představuje i další zpomalení oproti prvnímu čtvrtletí, kdy čínský HDP rostl o 18,3 procenta.

Kromě problémů s elektřinou a přerušovanými dodávkami čipů a jiných součástek byla ve třetím kvartále slabší také spotřeba. Na té se podepsala nová ohniska covidu-19 v zemi.

„Růst dále zpomalí. Nepěkná růstová čísla v příštích měsících nejspíš i přimějí Peking ke zmírnění úvěrových kontrol, kterými chce vláda předejít finančním problémům. A k zmírnění aktivit na podporu rozvoje infrastruktury,“ uvedl Louis Kuijs z Oxford Economics.

China Evergrande nevypořádala včas závazky vůči věřitelům

A je tu i další problém. Pokud by byl čínský HDP měřen způsobem, jakým se měří ostatní velké ekonomiky, rostl v uplynulém čtvrtletí jen o 0,2 procenta. To představuje zpomalení oproti období za duben až červen, kdy podle této metodiky přidal 1,2 procenta, a je to zároveň jedno z nejslabších čtvrtletí za uplynulou dekádu.

Analytici i tak předpokládají, že by se čínský růst HDP mohl za celý rok pohybovat kolem 8 %, což by byl opět jeden z nejlepších výsledků na světě.

Ve třetím čtvrtletí prudce klesl i výkon české ekonomiky

A to nejlepší na konec. Růst české ekonomiky v letošním 3. čtvrtletí oproti letošnímu druhému čtvrtletí zpomalil z 8,1 procenta na 2,8 procenta. Ve srovnání s předkrizovým obdobím, konkrétně s třetím čtvrtletím roku 2019, pak byla úroveň ekonomické aktivity nižší o 2,9 procenta.

Růst české ekonomiky ve 3. čtvrtletí zpomalil z 8,1 % na 2,8 %

Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu [ČSÚ] pak činil růst české ekonomiky ve 3. čtvrtletí mezičtvrtletně 1,4 procenta a meziročně 2,8 procenta. Nejvíce si polepšil obchod a služby. Naopak pokles ohlásí zpracovatelský průmysl, který je zasažen nedostatkem komponent a materiálu. Což se podle zástupců ČSÚ promítlo jak do růstu české ekonomiky po očištění o sezónní vlivy, tak zahraničního obchodu ČR.

Podle analytiků finanční trh očekával v průměru mezičtvrtletní růst hrubého domácího produktu [HDP] o 1,8 procenta, a je tak výsledkem naopak mírně zklamán.

„Pásmo tržních odhadů bylo však tentokrát neobvykle široké, což jen odráží zvýšenou mírou nejistoty,“ uvedl ekonom Komerční banky [KB] Martin Gürtler.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here