Sberbank CZ povede Marijana Vasilescu ze Sberbank Srbsko

612
Sberbank
Foto: Sberbank CZ

Sberbank CZ bude mít novou předsedkyni představenstva a generální ředitelku. Od 1. srpna 2021 jí bude jmenována Marijana Vasilescu, která do Česka přichází ze Sberbank Srbsko. Z čela české Sberbank po třech letech odchází Edin Karabeg.

Marijana Vasilescu vystudovala Academy of Economic Studies v Bukurešti a titul MBA získala na London Business School. Má mnohaleté zkušenosti ve finančním sektoru, v němž pracovala ve vedoucích pozicích v Rumunsku, Rusku, Kazachstánu a Srbsku. Do Sberbank CZ přichází ze Sberbank Srbsko, kde zastávala pozici CEO od roku 2016.

„Je mi velikou ctí, že budu mít možnost stát se CEO Sberbank CZ. Se svým novým týmem se chci zaměřit na organický růst banky a posílení digitalizace jak v retailovém, tak v komerčním bankovnictví,“ uvedla ke své nové pozici.

Podle CEO Sberbank Europe Sonji Sarközi Vasilescu pomohla ruské bance v Srbsku stát se inovativní, konkurenceschopnou a zákaznicky orientovanou bankou. Zásadně také přispěla ke stabilním finančním výsledkům banky v několika posledních letech.

„Marijana je nadšenou a zkušenou manažerkou se silným týmovým duchem, zaměřenou na výsledky a rozvoj zaměstnanců. Jsem přesvědčená, že nastaví naší bance správný směr k dalšímu rozšíření našeho byznysu v České republice,” řekla Sarközi

Edin Karabeg opouští českou banku i skupinu

Sberbank CZ se zaměřuje na retailové klienty, malé a střední firmy a velké společnosti. Na českém trhu působí od roku 1993. Od 1. ledna 1997 jako samostatná akciová společnost. Jejím majoritním vlastníkem je Sberbank Europe AG se sídlem ve Vídni. Tu stoprocentně vlastní Sberbank Rusko, která je největší ruskou bankou.

Evropská bankovní skupina působí na osmi trzích střední a východní Evropy: V Rakousku, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, v České republice, Německu, Maďarsku, Slovinsku a v Srbsku. Skupina má přibližně 775 tisíc klientů, provozuje 187 poboček a zaměstnává přes 3 900 zaměstnanců po celé Evropě. Celková aktiva skupiny dosáhly koncem roku 2020 téměř 13 miliard eur.

Proces jmenování nové generální ředitelky musí ještě schválit Česká národní banka [ČNB]. Odstupující CEO Edin Karabeg pak po více než osmi letech podle zpráv z médií docela opouští evropskou skupinu ruské banky.

Je Sberbank Europe na prodej?

Podle zpráv deníku E15 z letošního března ruská matka uvažuje o prodeji celé své evropské bankovní skupiny. O koupi měl projevit zájem srbský finanční dům AIK Bank patřící do skupiny finančníka Miodraga Kostiće.

Transakci by musela podle deníku teprve schválit Evropská centrální banka. Ta posoudí, zda je srbská AIK Banka, která spravuje majetek v hodnotě pěti miliard eur, schopná evropskou odnož ruské banky s aktivy v hodnotě dvanácti miliard eur, koupit.

Sberbank se podle informací deníku snaží z evropského trhu odejít dlouhodobě. Sankce uvalené Evropskou unií po okupaci Krymu na Rusko totiž zkomplikovaly plány banky na expanzi do dalších evropských zemí.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here