Omezení exportu pšenice z Ukrajiny se ČR přímo nedotkne

713
primo
Foto: Pixabay.com

České zemědělství a potravinářství válka na Ukrajině přímo neohrožuje. Alespoň to tvrdí Ministerstvo zemědělství ČR [MZe ČR]. To ale neznamená, že situace v českém zemědělství a potravinářství je procházka růžovým sadem.

Ceny zemědělských komodit rostou kvůli růstu cen energií, ale i oznámení Ukrajiny o omezení vývozu pšenice a dalších zemědělských komodit. Dále je tu riziko, že export zemědělských komodit omezí další evropské země. A problémy umocňuje zdražování a úbytek hnojiv na evropském trhu, které vyrábí hlavně Ukrajina a Rusko. Zdražování pohonných paliv, obecně energií a nedostatek pracovníků přitom tuzemské zemědělce trápilo již před vypuknutím konfliktu na Ukrajině.

Válka na Ukrajině české zemědělství přímo neohrožuje

Podle MZe ČR se válka na Ukrajině českého zemědělství dotýká jen minimálně. Byť i zemědělci na ni musejí reagovat.

„S ohledem na sankce uvalené na Rusko očekáváme snížení osevních ploch máku, protože zhruba třicet procent naší produkce vyvážíme právě do Ruska,“ říká ministr zemědělství Zdeněk Nekula [KDU-ČSL].

Zvoní nám hrana, tvrdí velcí zemědělci. Nesmysl, říkají ti malí 

Obavy z nedostatku potravin Češi ale dle jeho slov mít nemusejí. A to přesto, že Ukrajina omezila nebo i zakázala vývoz některých zemědělských komodit. Ukrajina je přitom klíčovým producentem kukuřice [6. největší], pšenice [7. největší], slunečnice [1. největší] a patří mezi deset největších producentů cukrové řepy, ječmene, sóji a řepky. Rusko je největším vývozcem pšenice na světě [téměř 20 % světového obchodu].

„Z pohledu České republiky jde o minimální podíl na dovozu. A například většina mlýnů má dostatečné zásoby obilovin až do další sklizně, navíc jsme dlouhodobě u obilovin soběstační. Zásadní problémy nejsou ani s dovozem ostatního zboží a potravin,“ upřesnil minsitr Nekula.

Skoupí holdingy jako Agrofert Rusové, Číňané či Arabové?

Tím však veškeré pozitivní zprávy končí. Na české zemědělce stejně jako na ostatní sektory tvrdě doléhají vysoké ceny energií, paliv a v případě zemědělců také hnojiv. Dle aktuálních údajů MZe ČR hnojiva mají alespoň na část sezony zajištěny zhruba tři čtvrtiny zemědělců. Jejich zdražování by tak nemělo vážně ovlivnit jarní práce. Další, a to již chronickou potíží, je nedostatek pracovníků. To MZe údajně řeší ve spolupráci s ostatními resorty.

Zdražování potravin je celosvětové

Situaci v tuzemské potravinářské výrobě komplikují i rostoucí ceny zemědělských komodit na světových burzách. I zde sehrává negativní roli válka na Ukrajině. Přestože omezení vývozu z ní na Česko přímo nedopadá, ovlivňuje ceny na světových burzách. Na rekordní úrovně se tak dostaly ceny:

  • Potravinářské pšenice: až 9 000 Kč/t.
  • Řepky olejky: až 19 000 Kč/t.

Kromě potravinářství rostoucí ceny obilovin dopadají také na živočišnou výrobu, zejména na růst cen krmných směsí pro sektor prasat a drůbeže. Ministr Nekula uvedl, že chce na vládní úrovni otevřít otázku úpravy zásob ve skladech Správy státních hmotných rezerv. Dle jeho slov totiž reálně hrozí další riziko.

„V některých evropských zemích se objevují i úvahy o možném omezení vývozu. To vše jsou témata, která je nutné řešit na celoevropské úrovni,“ uvedl.

Letošní úroda brambor je solidní. To už ale neplatí pro řepku

Zároveň dodal, že pokud jde o osevní plochy, meziročně u nás vzrostly plochy obilovin zhruba o deset procent. Případné navýšení ploch přichází v tuto chvíli v úvahu již u jarního výsevu. Například u jarní pšenice, slunečnice nebo sóji.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here