Školství nesdělilo, kolik dětí z Ukrajiny chodí v Česku do školy

511
skolství
Ilustrační foto: Redakce FinTag.cz

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR [MŠMT ČR] odmítlo poskytnout aktualizovaný přehled o počtech Ukrajinců ve školách. Zástupci úřadu to vysvětlili tím, že přehled slouží hlavně pro účely Ústředního krizového štábu [ÚKŠ] a krajů.

Dle dřívějších slov ministra školství Petra Gazdíka [STAN] je nyní v Česku zaregistrovaných asi 130 000 ukrajinských dětí, které by měly jít do škol od září. Některé z nich už se ale mohly vrátit na Ukrajinu. Kolik jich v Česku ve skutečnosti je, se tedy nyní přesně neví.

Věrohodnou informaci MŠMT nepodalo ani o nákladech na přijímání ukrajinských dětí do českých škol. Celkový přehled o nákladech ministerstvo v tuto chvíli totiž nemá.

„Zatím lze náklady vyčíslit na jednotky milionů korun. Informace z rozpisu od krajských úřadů budeme mít až na přelomu června a července,“ uvedla mluvčí úřadu Aneta Lednová.

Peníze podle ní dosud šly například na překlady textů pro jednotné přijímací zkoušky z češtiny do ukrajinštiny a angličtiny či na vzdělávání Ukrajinců v soukromých školách.

Žáci z Ukrajiny začali do českých škol přicházet po začátku ruského útoku na Ukrajinu 24. února. Podle výsledků průzkumu ministerstva školství chodilo k 7. dubnu do mateřských škol 3 310 ukrajinských dětí a 23 204 do škol základních. Školky měly ještě kolem 12 900 volných míst a základní školy přibližně 150 500.

Ministerstvo školství inkasovalo na uprchlíky miliardy

Vláda na konci března schválila na integraci běženců z Ukrajiny do konce srpna zvýšení rozpočtu ministerstva školství o 5,2 miliardy korun. Na kurzy češtiny a adaptační skupiny pro ukrajinské žáky pak ministerstvo začátkem dubna vypsalo dotace ve výši 1,4 miliardy korun. O peníze zařízení žádají do 31. května. Jaký zájem o dotace na jazykové kurzy a adaptační skupiny ministerstvo registruje, Lednová neupřesnila.

„Výzvy nebyly dosud uzavřeny, jde tedy o předčasný dotaz,“ řekla.

Přesněji se nevyjádřila ani k tomu, jak se ve školách od dubna změnil počet uprchlíků.

„V tomto ohledu probíhá kontinuální monitoring, informace ale slouží v tuto chvíli především pro ÚKŠ a kraje,“ vysvětlila.

Podle vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana [STAN] z minulého týdne pobývá nyní na území Česka zhruba 200 000 uprchlíků. Zemi tak patrně opustilo zhruba 140 000 osob. Úřady totiž dosud vydaly přibližně 350 000 víz dočasné ochrany.

MPSV dá peníze na adaptační skupiny pro děti utečenců

Přesný přehled o přítomných uprchlících vláda podle něj postrádá kvůli tomu, že Česko není hraniční zemí schengenského prostoru. Lepší přehledy by měly české úřady získat koncem května, kdy se má spustit celoevropský IT systém.

Vláda projedná omezení podpory uprchlíkům

Poslanci budou v nadcházejícím týdnu jednat o omezení pomoci uprchlíkům na své řádné schůzi. Dle návrhu programu schůze úpravy zákona zvaného „lex Ukrajina“ by měli poslanci schvalovat hned v první den schůze. Navíc zrychleně, tedy ve stavu legislativní nouze.

Předloha mimo jiné předpokládá, že běženci s bezplatným ubytováním, stravou a základními hygienickými prostředky, už nebudou pobírat pětitisícovou humanitární dávku. Od druhého měsíce bude podpora navíc vázána na trvalé pobývání na území Česka. Což má zabránit takzvané dávkové turistice.

ÚP ČR varuje před zaměstnáváním uprchlíků bez ohlášení

Zdravotní pojištění bude stát dle nové úpravy hradit uprchlíkům vyjma dětí a seniorů nejdéle po dobu tří měsíců. Chce je tak motivovat k zaměstnání. Ve hře je i zkrácení zdravotního pojištění na dobu šest měsíců. Cílem je, aby uprchlíci uzavírali regulérní smlouvy o zaměstnání a nepracovali nelegálně nebo převážně na dohody o práci [DPČ a DPP]. To proto, že v takovém případě nepřispívají do sociálního a zdravotního systému.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here