Jurečka: Chystáme energetický tarif i změnu dávek Ukrajincům

26207
jurecka
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka v pořadu Partie CNN Prima News. / Foto: Redakce FinTag.cz

Státní energetický tarif pro domácnosti vláda spustí v září. U pětitisícové dávky pro rodiny s dětmi nebudou žadatelé dokládat příjmy, úředníci si je sami prověří. Uvedl to dnes na Primě ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Státní energetický tarif, který má českým domácnostem zlevnit část spotřebované elektřiny a plynu, plánuje vláda Petra Fialy [ODS] spustit v září. Podporu na zmírnění dopadů drahých energií chystá kabinet i pro podniky v energeticky náročných oborech. Uvedl to v pořadu televize CNN Prima News ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Tento dostupný tarif tady bude připraven a spuštěn v září, aby pokryl topnou sezonu. […] Budeme garantovat, aby lidé měli takový objem energie, která je běžnou spotřebou,“ uvedl v pořadu ministr Jurečka.

Pro následující podzim a zimu dle něj vláda českým domácnostem zajistí silnou formu podpory pro to, aby ji zvládly.

Zástupce opozice, poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka, v pořadu vládu kritizoval. Podle něj je výsměchem například stávající motivace pro firmy stejně jako domácnosti na zmírnění dopadů drahých energií ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu [MPO], kterými jsou podpora instalace fotovoltaických panelů, tepelných čerpadel a zateplování.

MPO zvýšilo firmám alokaci na fotovoltaiku. I je tlačí k úsporám

Jak firmy, tak domácnosti dle něj nemají v této nejisté době peníze ani dostatečné finanční rezervy na pořizování si nových technologií. Zároveň vyjádřil obavy, jestli chystanou legislativu, která umožní státu domácnostem vykompenzovat část drahých energií, stihne dolní komora Parlamentu ČR do 1. září vůbec schválit.

„Vláda přišla pozdě. Projednání ve Sněmovně nebude s ohledem na případné pozměňovací návrhy jednoduché,“ řekl Juchelka s tím, že opoziční poslanci dosud ani neznají podrobnosti chystané legislativy.

Doložení příjmů výplatu dávky pro rodiny nepodmiňuje

Opoziční politik ministru Jurečkovi v pořadu dále vyčetl chaos kolem pětitisícové dávky pro rodiny s dětmi s příjmem do jednoho milionu korun hrubého v loňském roce. Dle Juchelky by měl kvůli tomu rezignovat na svou ministerskou funkci. Za problém považuje poslanec vyplacení dávky až tři měsíce po jejím oznámení. Navíc, jak uvedl, populisticky před komunálními volbami na podzim.

„Proto jsem ministra vyzval k rezignaci,“ uvedl s dodatkem, že by to ministru Jurečkovi více slušelo na ministerstvu zemědělství.

Další důvod k jeho odstoupení vidí Juchelka v chaosu na úřadech práce. Dále v nízkých mzdách, a to i u vysokoškolsky vzdělaných referentů pracujících na překážkách úřadů.

Odboráři stupňují tlak na vládu. Chtějí navýšení minimální mzdy

„Odstoupit nehodlám, na politikaření fakt nemám čas,“ vyslovil se Jurečka.

Mimořádný příspěvek pro rodiny vlády dle dobře načasovala, protože právě v srpnu mají rodiny s dětmi nejvíce nákladů s vybavováním dětí do nového školního roku. Opozičního politika dále uvědomil, že po jeho jednání s odbory a zástupci úřadů práce v tomto týdnu došlo na zrušení stávkové pohotovosti.

„Za první kvartál jsem vyplatil mimořádné odměny pro pracovníky úřadů práce,“ připomněl ministr Jurečka.

Zaměstnanci úřadů práce v březnu dostali navíc 13 270 Kč

Na výtku ohledně složitého procesu kolem vyplácení pětitisícového příspěvku reagoval, že na 250 tisíc domácností ji dostane automaticky bez podání žádosti [lidé s nárokem na přídavek na dítě, pozn. red.]. Ostatní pak k žádosti loňské příjmy nedokládají.

„Domácnosti nedokladují příjmy. My si ta data vezmeme u finančních úřadů a ČSSZ. Data se automaticky v systému potkají, tím se prokáže příjmová strana domácnosti do jednoho milionu korun hrubého,“ nastínil proces vyplácení příspěvku Jurečka.

Pět tisíc korun dá stát rodičům s přídavky na dítě automaticky

Pokud by příspěvek rodinám s dětmi stát vydal všem bez ohledu na výši příjmů, jak navrhuje opoziční hnutí ANO, náklady státu na tuto dávku by vzrostly. Dle Jurečky zhruba o jednu miliardu korun.

„Snažíme se dělat mix kroků. Tento, pravda, je o něco širší,“ řek v narážce na to, že jde o částečně plošné opatření a ne cílené, jak proklamuje vláda.

V následujícím týdnu vláda dle něj na návrh Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV] projedná opatření na zmírnění dopadů růstu cen pro zdravotně hendikepované občany. Mělo by dojít na zvýšení příspěvku na mobilitu, ale třeba i na dietní režim pro pacienty s bezlepkovou stravou.

Zpřísníme nároky na uprchlickou dávku, tvrdí Jurečka

Ministr Jurečka avizoval i chystané změny v nárocích ukrajinských běženců na humanitární dávku. Nově by na ni neměli mít nárok ti Ukrajinci, kteří mají hrazené ubytování, stravu i hygienické potřeby. Podle Jurečky má tento krok zmírnit ekonomickou migraci a zneužívání systému sociálních podpor.

„Budeme dělat úpravy, abychom humanitární dávku snižovali a motivovali uprchlíky ke vstupu na trh práce,“ řekl s tím, že jich u nás nyní legální pracuje kolem 60 tisíc.

Ukrajinky volí hlavně zkrácené úvazky, říká Jitka Hejduková

Zpřehlednit by se měla v následujících týdnech i data ohledně počtu Ukrajinců pobývajících na českém území. O čemž nemají ministerstva dlouhodobě jasný přehled. Ve spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR, Policií ČR chtějí sledovat pohyb běženců. Žadatelé o dávku úřady vyzvou, aby se nejpozději do osmi dnů dostavili na úřad. V opačném případě uprchlík dávku nedostane, vysvětlil Jurečka chystané opatření proti zneužívání humanitární podpory. Čímž by měly úřady získat i lepší přehled o počtech běženců v České republice.

Veronika Táchová

8 KOMENTÁŘE

  1. Tuhle fialovou vládu nám byl čert dlužný .Jeden horší než druhý . Rozdávají z našich financí a naši zdem dostávají do dluhů .Oni mají svých 250 000 kč .Předražený benzín ,jídlo kam se člověk podívá ,tak zdražování .

  2. Tuhle fialovou vládu nám byl čert dlužný .Jeden horší než druhý . Rozdávají z našich financí a naši zem dostávají do dluhů .Oni mají svých 250 000 kč .Předražený benzín ,jídlo kam se člověk podívá ,tak zdražování .

  3. Všem ve vladě bych dala 5000 Kč aby ukazali jak vyjdou jenom se dvím prooč se už Praha nevzbouřila je to nejhorší vlada Fialovva dávam jm čas do voleb pak odejdou s ocasem mezi nohama a to bude dobře

  4. Jak řekl KaLOUSEK TUTO ZEM ZADLUŽEJI dvakrát víc než Babiš to se budete divt však počkejte už se to blíží no a ted mnš mužete heknout jak to máte ve zvyku

  5. Ano. Naše lidi si budou prověřovat, jestli mohou dostat 5000,– Kč a ukrajincům se valí horem dolem. Jen tak dále. Fakt se necítíme být my Češi na vedlejší koleji. A to je slušně řečeno.

    • Praze mají daleko vyšší mzdy a kdo ví možná že i něco jiného za to že mlčí ??Občané Prahy žijí mimo realitu zbytku zemně !!!! Oni se asi vidí v Německu ???

      • Vazeny pane,
        S vysokou skolou vydelavam 20600,-Kc mesicne, kvuli tvrde vekove diskriminaci v Praze. Kde kazda mlada zena z venkova ci Ukrajiny nejde pracovat za mene, nez 150,-Kc/hod. I bez vzdelani. Lide
        starsi 50 let jsou zde bez sanci, pokud nejsou lekari, IT specialisty, politiky, podnikateli, ucetnimi ci pravniky.

  6. Nikdo ze současných politiku se neodváži konstatovat, že zásadním trendem rustu naší inflace je utajovana podpora humanitární, ekonomicka
    a vojenská pomoc Ukrajine. MO Černochová se odvolává na souhlas vlády o dokladovani výše zbrojnich dodávek Ukrajne. To je bezedna drzka, jak napsal jeden klasik.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here