Banky umožní převody peněz i jen na zadání telefonního čísla

886
prevody_penez
Foto: Pixabay.com

Online převody peněz budou od nového roku možné i jen na zadání telefonního čísla příjemce. Namísto čísla účtu v bankovnictví odesílatel zadá mobilní číslo druhé strany. Takzvaná platba na kontakt má snížit i chybovost v odesílání peněz.

Novinku v online bankovních převodech peněz chystá od ledna 2023 Česká národní banka [ČNB] ve spolupráci s Českou bankovní asociací [ČBA]. Takzvaná platba na kontakt má dle zástupců obou institucí především zjednodušit online posílání peněz v tuzemsku.

„Podobné služby již fungují v zahraničí, kde jsme se inspirovali. Například v USA, Lotyšsku nebo na Slovensku. Předpokládáme, že službu budeme moci spustit od nového roku, pokud testování neodhalí nečekané komplikace,“ uvedl člen bankovní rady ČNB Oldřich Dědek, který dohlíží na sekci řízení rizik a podpory obchodů, jež projekt na straně ČNB řídí.

Spuštění dle něj podmiňuje i připravenost jednotlivých bank, které se do nového projektu platba na kontakt zapojily. Aktuálně je dle ČBA do projektu přihlášených devět bank.

„Začínáme s mobilními čísly, ale do budoucna by se systém mohl rozšířit i o další možné kontakty pro párování s číslem účtu jako například o emailové adresy,“ nastiňuje možnosti rozšiřování online bankovních převodů do budoucna Oldřich Dědek.

Převody peněz na telefonní číslo umožní registr čísel

Bankovní převod po zadání telefonní čísla a současně bez uvedení čísla bankovního účtu druhé strany umožní propojení telefonních čísel s majiteli bankovních účtů. Bankovní převody na telefonní číslo, platba na kontakt, pak navíc dle zástupců bank i sníží chybovost v zadávání čísla účtu.

„Bohužel se stává, že zadáním třeba nesprávného kódu banky peníze dorazí na úplně cizí konto. Od plateb na kontakt si vedle většího pohodlí pro klienty slibujeme méně takových omylů a další urychlení platebního styku,“ upozorňuje na výhody nové funkce bankovních převodů expert ČBA pro platební styk Tomáš Hládek.

Banky elektronické bankovnictví zvládly, říká Tomáš Hládek

Registr s nahlášenými páry telefonních čísel a čísel účtů, ale i celou technickou stránku provozu platby na kontakt, zajistí centrální banka.

„Systém provozovaný centrální bankou tak na základě dotazu ze strany banky plátce zjistí, jestli je telefonní číslo v registru uvedeno, a v kladném případě sdělí tázající se bance odpovídající číslo účtu příjemce,“ přibližuje fungování platby na kontakt ředitelka odboru komunikace a mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Dodává, že testovací verzi nové funkcionality plánuje centrální banka se zapojenými bankami spustit letos v létě.

Platba na kontakt zase o něco zrychlí bankovní převody

Chystaná platba na kontakt patří dle zástupců bank k další významné inovaci v platebním styku v posledních letech. Zájem o nové a rychlejší převody dokládá i zájem klientů bank o okamžité platby, které na našem trhu fungují čtvrtým rokem. A využívají je klienti dvanácti bank. Právě tato funkcionalita dokáže převést peníze kdykoli během dne a noci v několika vteřinách. Čímž odpadá prodlení mezi zadáním a připsáním platby na účet.

Banky varují prodávající před podvody na e-bazarech

I zde hraje důležitou roli ČNB. Totiž, aby komerční banka okamžitou platbu klientům nabídla, musí být účastníkem systému CERTIS a takzvaného schématu okamžitých plateb. A právě ČNB zajišťuje provoz infrastruktury pro okamžité platby v rámci systému CERTIS. Upřesněme, že maximální limit pro částku jedné platby činí 2 500 000 korun. Minimem je pak 0,01 koruny. O oblíbenosti okamžitých plateb pak svědčí to, že dnes je každá pátá transakce právě v režimu okamžité platby.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here