Nejdřív hrál Musk o Twitter. Teď si Twitter pohraje s Muskem

763
Twitter
Elon Musk chtěl obnovit účet americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi. Pokud ale Twitter nekoupí, účet Trumpovi nejspíš neobnoví. / Foto: Pixabay.com

Otec devíti dětí a majitel automobilky Tesla Elon Musk oznámil odstoupení od smlouvy o koupi sociální sítě Twitter. Zájem o ni oznámil v květnu. Mezitím akcie sítě výrazně vzrostly, aby teď po jeho oznámení o odstoupení výrazně klesly.

Včera [11.7.] Muskovi právníci oznámili představenstvu společnosti Twitter, že Elon Musk odstupuje od záměru ovládnout jejich síť. Zprávu již potvrdila americká Komise pro cenné papíry a burzu [SEC]. Zástupci Twitteru obratem informovali, že Muska k dodržení smlouvy donutí právními kroky. Řešení sporu jsou dle pozorovatelů dvě.

Musk majitelům Twitteru zaplatí dříve domluvený poplatek ve výši jedné miliardy dolarů [cca 24,4 mld. Kč] za odstoupení od smlouvy, nebo se s nimi bude soudit. K soudu přitom dojde ve dvou případech. To, když majitelům Twitteru bude jedna miliarda dolarů málo, anebo obráceně, když bude Muskovi jedna miliarda dolarů moc.

Vzhledem k tomu, že si Twitter najal v této věci advokátní kancelář Wachtell, Lipton, Rosen & Katz [WLRK], lze usuzovat na vleklou právní bitvu. WLRK je prestižní newyorská advokátní kancelář, která i přesto, že má jedinou pobočku v New Yorku, patří v poměru zisku na partnera k nejziskovějším kancelářím na světě. A specializuje se výhradně na obchodní právo a velké případy.

Avšak ani Musk není lehká váha. Podle časopisu Forbes je to aktuálně nejbohatší člověk na světě. Jeho jmění magazín odhadl na 238 miliard dolarů [cca 5,9 bil. Kč]. Musk ovládá automobilku Tesla, raketovou společnost Space X a neurotechnologickou společnost Neuralink. Dle analytiků nyní záleží na Muskovi, jak moc bude chtít šetřit a riskovat. Skutečnost je, že hru o akcie sítě Twitter rozjel právě Musk.

Námluvy byly velkolepé. A rozjel je Musk

Letos 4. dubna akcie Twitteru vyskočily v předburzovním prodeji o téměř 28 procent. Důvodem byla zpráva o nákupu velkého podílu miliardářem Muskem.

Po transakci Musk vlastnil 9,2 procenta akcií společnosti. Zakladatel Twitteru Jack Dorsey pak držel a stále drží jen 2,25 procenta. V té době hodnota Muskových akcií v Twitteru činila 2,89 miliard USD [cca 70,5 mld. Kč]. Trh předpokládal, že dohoda má být předzvěstí převzetí celé společnosti, a nemýlil se,“ vzpomíná na dubnovou euforii analytik brokerské společnosti XTB Maciej Kietliński.

A skutečně. V polovině dubna Musk udělal nabídku na nákup všech akcií Twitteru za 54,2 USD [cca 1 319 Kč] na akcii. Celá transakce vycházela na 44 miliard USD [cca 1,07 bil. Kč]. Podle analytika XTB to management Twitteru zpočátku vnímal jako nepřátelské převzetí, aby vzápětí změnil názor. Jenže už v druhé polovině dubna přišly znepokojivé zprávy. Například ta, že Musk chce zavést poplatky za využívání platformy bez reklam. Miliardář i deklaroval obnovení účtu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten Twitter zablokoval po volbách na podzim 2020.

„K neúspěchu jedné z největších akvizic však vedlo něco úplně jiného… Musk viděl v Twitteru potenciál, kterého by šlo využít pro poražení spamovacích robotů. Tento problém se ukázal jako bod sváru,“ vysvětluje Maciej Kietliński.

Fakt je, že Musk očekával, že falešné a spamovací účty tvoří méně než pět procent všech účtů Twitteru. Svou úvahu ale změnil poté, kdy od Twitteru nedostal v této věci relevantní informace. Přičemž právě o ně žádal. Následně vydal prohlášení, že pravděpodobný vyšší počet těchto falešných účtů [spamovacích robotů] snižuje profitabilitu společnosti. Což snižuje dle něj i její celkovou hodnotu.

„To, co přišlo 8. července, nikdo nečekal. V pátek šéf Tesly informoval svět o svém odstoupení od smlouvy o převzetí Twitteru. Jako důvod uvedl, že společnost nepředstavila reálný počet falešných účtů,“ popisuje konec námluv Maciej Kietliński.

Akcie Twitteru padají, akcie Tesly rostou

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. CEO Twitteru Bret Taylor vydal prohlášení, v němž uvedl, že jeho společnost Muska donutí právními kroky převzít Twitter dle podmínek již sjednané smlouvy.

„Správní rada je odhodlána uzavřít transakci za cenu a podmínky dohodnuté s panem Muskem. Plánujeme právní kroky k vynucení dohody,“ uvedl ve svém prohlášení.

Jenže Musk už Twitter nechce. V dopise SEC jeho advokát jasně uvádí, že Twitter nedodržel své smluvní závazky. Totiž, že Muskovi nepodal jednoznačné informace o falešných účtech.

Výsledek je, že akcie Twitteru zažívají strmý pád. Včera [11.7.] se obchodovaly se zhruba 7% ztrátou za 34,29 USD [cca 835 Kč].

Vývoj akcií Twitteru od začátku roku 2021, včetně dubnové euforie a aktuálního pádu

[Zdroj: XTB / xStation 5]

Bez zajímavosti pak není, že akcie Tesly po oznámení odstoupení od dohody o koupi Twitteru stouply o bezmála tři procenta na více než 752 USD [cca 18 304 Kč].

„Až čas ukáže, jak tato bitva dopadne. Zda dojde k převzetí společnosti za 54,2 USD na akcii, či nikoliv,“ uzavírá Maciej Kietliński.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here