Vláda kupuje 24 stíhaček F-35 a ruší tendr na BVP

2071
F_35
F-35 Lightning II na akci Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády ČR / Foto: AČR

Vláda včera [20.7.] pověřila ministryni obrany Janu Černochovou, aby jednala o nových bojových vozidel pro pěchotu přímo se švédskou firmou BAE Systems. A dala jí mandát k jednání o nákupu amerických stíhaček F-35 Lightning II.

V případě bojových vozidel pěchoty [BVP] ministryně Jana Černochová [ODS] vyjednává o nákupu vozidel CV90. Ještě předtím Ministerstvo obrany ČR [MO ČR] ale zrušilo veřejnou zakázku na nákup BVP.

„Dnešní den se stal pro budoucnost armádních akvizic naprosto zásadní. Vláda rozhodla o zrušení tendru na BVP a pověřila mě, abych vyjednávala s vládou Švédského království o pořízení švédských bojových vozidel CV90,“ potvrdila po konci jednání kabinetu ministryně obrany Černochová.

Dál žijeme na dluh, říká Jan Pavel z Národní rozpočtové rady

Česko plánuje nakoupit více než 200 těchto vozidel. Předpokládaná hodnota zakázky činí 51,68 miliardy korun včetně DPH. Ke zrušení tendru na nákup BVP, jehož se účastnilo několik firem, a jehož podmínky ministerstvo obrany několikrát upravilo, ministryně uvedla, že ukončení tendru jí doporučila právní kancelář. Zda tím Česku vznikne nějaká finanční škoda, už blíže nekomentovala.

„Dalším bodem jednání byla budoucnost českého nadzvukového letectva. Byla jsem pověřena sestavit mezirezortní vyjednávací tým a začít jednat s vládou Spojených států o nákupu dvou letek, to je 24 kusů, víceúčelových nadzvukových letounů F-35 Lightning II,“ uvedla dále Černochová.

F-35 Lightning II: Kus za cca dvě miliardy korun

Podle ministryně Černochové je F-35 Lightning II nejmodernější víceúčelový letoun páté generace, který armádě zajistí široké spektrum schopností zaručujících naši bezpečnost.

„Naše rozhodnutí pro tuto volbu vychází z analýzy armády, která jasně říká, že jen nejmodernější stroje takzvané 5. generace mohou obstát i na bojištích budoucnosti,“ uvedla ministryně.

Výrobcem letounu F-35 Lightning II je americká firma Lockheed Martin. Pokud bychom vyšli z aktuálního kontraktu americké armády na nákup 375 těchto letounů za v přepočtu cca 725 miliard korun [30 mld. USD], vychází cena jednoho na necelé dvě miliardy korun.

Ministryně zdůraznila, že akvizice spěchá. Dle jejích slov se o ní musí “rozhodnout co nejdříve”. To proto, že ceny techniky rostou. Zároveň chybí výrobní kapacity a suroviny. Což prodlužuje doby dodání.

Český obranný průmysl je opět na špičce, říká Lubomír Kovařík

Podle pozorovatelů jde o jasnou ukázku uzavírání obchodu pod časovým tlakem. Což patří vůbec k nejhorším postupům v obchodní politice. Například v případě americké zakázky firma letouny dodá do tří let. Ministryně tuto námitku ale odmítá.

„Nesmíme otálet, protože dodací lhůty jsou v řádu let,“ říká ministryně s tím, že rok 2027, kdy vyprší nájemní smlouva na současné stíhací letouny, je vzdálený jen zdánlivě.

Dle ní jde také o ekonomické řešení, protože Česko sdílí stejnou techniku se Spojenými státy, Polskem a dalšími spojenci. A spokojení jsou i samotní vojáci.

„F-35 Lightning II bude i po roce 2040 technická špička, zatímco stroje takzvané 4,5. generace tou dobou budou zastaralé. F-35 navíc nepředstavuje jen stíhací letoun. Jde o létající velitelské středisko představující kombinaci stíhacího letounu, prvku protivzdušné obrany, špičkového výzvědného a komunikačního pracoviště a je součástí sítě internetu strojů včetně bezpilotních prostředků. Tudíž dokáže provádět úkoly, které jsou mimo možnosti současných strojů,“ uvedl náčelník Generálního štábu generálmajor Karel Řehka.

Pořízení BVP CV90

Ministerstvo obrany uvedlo, že v případě bojových vozidel pěchoty vláda rozhodla o zrušení výběrového řízení na pořízení této techniky poté, kdy dva ze tří uchazečů odmítli přistoupit na nové podmínky. Z právní analýzy, kterou si MO ČR nechalo vypracovat, vyplynulo, že v takovém případě je zrušení tendru jedinou možností. Vláda se rozhodla situaci řešit jednáním se švédskou vládou a nákupem vozidel CV90.

„CV90 je zavedená a bojem prověřená platforma. Tato vozidla používá řada evropských armád a rozhodla se pro ně i Slovenská republika, se kterou naše jednání koordinujeme,“ uvedla Černochová s tím, že od spolupráce se slovenskou stranou si vláda slibuje úspory.

Meopta dál dodává zaměřovače Saabu. Hraje i o tendr AČR

Slovensko kupuje od švédského výrobce BAE Systems Hägglunds 157 vozidel za 1,688 miliardy eur s DPH [cca 42 mld. Kč]. Zde tak cena za kus vychází na 268 milionů korun.

„Kromě skutečnosti, že CV90 je zavedená a bojem prověřená platforma s velkým potenciálem další modernizace, povede pořízení těchto vozidel ke splnění našeho závazku vůči NATO vybudovat těžkou mechanizovanou brigádu, postavenou na moderní technice od západních spojenců,” argumentovalo pro tento nákup MO ČR.

Prioritou v jednání bude dle něj i zapojení českého obranného průmyslu do výroby těchto bojových vozidel.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. To mozek nebere. Vrtulníky koupí nulté generace technologii z vietnamské války, ale letadla musí koupit páté generace s omezením použitelných zbraní pouze na americkou výrobu, a navíc pro ně předělat kompletní infrastrukturu…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here