Češi nedaní příjmy z kryptoměn, varuje finanční správa

3967
kryptomen
Foto: Pixabay.com

Obchodníci s kryptoměnami často nepřiznávají finančním úřadům své zisky ve správné výši. Někteří daňová přiznání ani nepodají. Ztráty jdou do stovek milionů korun. I příjmy z kryptoměn podléhají zdanění, upozorňují správci daní.

Na nedostatky v daňových povinnostem obchodníků s kryptoměnami, kteří jsou rezidenty České republiky, upozornilo ve své zprávě Generální finanční ředitelství. Jeho zástupci ze sekce daňové kontroly a analytiky přišli při kontrolách zdaňovacích období kalendářních roků 2019 a 2020 na rozdíly mezi skutečným příjmy a přiznanými údaji za celkem stovky milionů korun.

„Při zpracování dat a informací získaných v souladu s platnou legislativou byla detekována množina daňových subjektů, která řádně nepřiznala či neodvedla daň z příjmů plynoucích z těchto transakcí,“ říká tisková mluvčí Generálního finančního ředitelství Hana Baráková.

Kontrola správnosti zdanění příjmů z obchodování s kryptoměnami, například bitcoinem, ve zmiňovaných letech podle ní ukázala na to, že tito obchodníci často daňová přiznání z příjmů vůbec nepodávají.

„Finanční správa postupovala cestou minimálního zatížení daňových subjektů umožňující jim dodatečně přiznat daňovou povinnost,“ dodává Baráková.

Někteří z povinných daňových subjektů podle ní po výzvě správce daně daňová přiznání podaly dodatečně. A to i za období, která finanční správa v danou chvíli ani neprověřovala. V ostatních případech finanční úřady obchodníkům s kryptoměnami daňovou povinnost doměřily. V tuto chvíli jde o přibližně 80 procent kontrolovaných daňových subjektů.

I kolektivní investování do kryptoměn podléhá zdanění

Daňové kontroly navíc ukázaly i na další obchodníky, kteří jsou taktéž podezřelí z neplnění si daňových povinností. Jinak řečeno na ty, kteří nepřiznávají své příjmy z obchodování s kryptoměnami. A často jde i o tzv. investiční společnosti.

„Zachyceny byly například i případy kolektivního investování fyzických osob do kryptoměn, při jejichž odprodeji byly zhodnocené peněžní prostředky vyplaceny na bankovní účet zástupce investujících osob, který je následně převedl dle smlouvy na účty jednotlivých investorů,“ vysvětluje Hana Baráková s dodatkem, že většina z nich své zisky nepřiznala a tak z nich neodvedla ani povinnou daň.

Investoři do kryptoměn mají těžké časy. A asi ještě mít budou

Upozorňuje všechny současné i budoucí obchodníky s kryptoměnami, že se o povinnosti zdanění příjmů z kryptoměn více dozvědí v materiálech Finanční správy [FS ČR] dostupných na jejích webových stránkách. Odkaz zde.

Příjmy z kryptoměn úřady kontrolují i nadále

Zástupci správce daní ve své zprávě veřejnost upozorňují, že budou oblast transakcí s kryptoměnami kontrolovat i nadále. Přičemž spolupracují s národními i mezinárodními institucemi, které dohlížejí na oblasti boje proti praní špinavých peněz.

V součinnosti jsou i se zahraničními daňovými správami, které vytipovávají subjekty, jimž plynou příjmy v souvislosti s kryptoměnami a jde právě o rezidenty České republiky.

„Předmětem zájmu jsou i kryptosměnárny, kryptoburzy, subjekty provozující těžbu kryptoměn. A rovněž poskytovatelé vybraných typů služeb specificky vázaných na kryptoměny,“ upozorňuje závěrem Hana Baráková.

–VRN–

4 KOMENTÁŘE

  1. Stát je zloděj. Vy investujete za svoje vydělané už zdaněné peníze a chce ještě další daně protože vy jste byli ochotni podstoupit rizika spojená s investicemi. Když to tak je, tak ať zároveň ručí za ztráty.

    Kdy dojde k osvobození od daně např jako u akcií a cenných papírů do 100k? Nebo pokud to je jako měna ať je to osvobozeno úplně.
    Nezbývá než se plně zaměřit na ty, kteří nevyžadují KYC, který stejně jde tak trochu proti bezpečnosti osobních údajů apod.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here