Vranka: Portfolio jsem doplnil o akcie Alphabet

759
Alphabet
Tomáš Vranka / Foto: XTB

„Do portfolia jsem tento měsíc přidal další akcie společnosti Alphabet, která je mateřskou firmou Googlu,“ říká v dalším díle svého pravidelného pořadu o budování investičního portfolia analytik XTB Tomáš Vranka.

V něm vysvětluje i to, proč nakoupil právě akcie Alphabet, v jejichž případě už otevíral svou první pozici před zhruba dvěma měsíci.

„Protože aktuální výprodeje si odnášejí zejména rizikovější společnosti, mezi nimiž se ale dá určitě nalézt i kvalitní firma bez dluhu, která generuje množství hotovosti s velkou konkurenční výhodou. A právě takovou společností je podle mě Alphabet,“ říká.

Podle Tomáše Vranky jsou nyní akcie Alphabet z hlediska ocenění až „směšně levné“. Momentálně se obchodují za přibližně 20násobek ročních zisků. Před pár měsíci na akciích proběhl split v poměru 1:20. Cena jedné akcie je momentálně kolem 110 USD. Což ji činí dostupnou pro většinu portfolií investorů.

Dodává, že Alphabet aktuálně vydělává hlavně na reklamě, aktivní je ale i v dalších oborech. V tomto ohledu jmenuje například zdravotnictví.

Zdravotnictví teď může podržet každé portfolio

„Firma investuje do mnoha sektorů, dominantní investice jsou ale v sektoru zdravotnictví, kde se zaměřuje na nositelná zařízení s důrazem na zdraví, databázové systémy, umělou inteligenci a její využití při vývoji léků či dlouhověkost,“ doplňuje.

Nejen Alphabet, ale i Apple či Meta

Ve svém videu Tomáš Vranka upozorňuje na další novinky, které se týkají jeho portfolia. Jmenuje zejména společnost Apple, kterou v portfoliu již má, a která teď představila nové modely telefonu iPhone s označením 14 a 14 Pro. Ty přitom podle něj stále tvoří většinu tržeb firmy. Související zpráva ale je, že Apple spolu s novými telefony představil nové hodinky a sluchátka. A současně oznámil plán na rozšíření svého reklamního byznysu.

Tomáš Vranka se ve videu vrací i ke svému předchozímu nákupu akcií společnosti Amazon. Podle něj přínosem pro fungování firmy může být aktuální akvizice výrobce robotických vysavačů iRobot.

Do portfolia jsem tentokrát vybral akcie firmy Amazon

„Třetí zajímavost mám opět z oblasti technologických firem. Tentokrát půjde o firmu Meta [Facebook, pozn. red.]. Ta oznámila, že zakládá novou divizi New Monetization Experiences,“ doplňuje ve videu analytik Vranka.

Úkolem nové divize podle něj bude expanze zpoplatněné verze aplikací Facebook, Instagram a WhatsApp.

„Ty by měly mít nové funkce, které firma ještě neupřesnila, nicméně pravděpodobně chce takto diverzifikovat své příjmy po vzoru například Twitteru,“ upřesňuje.

Co se děje na trzích

Jak již bylo řečeno v úvodu, aktuální vývoj na trzích nepřináší žádné dobré zprávy. V propadu je akciový i dluhopisový trh. Nedaří se ani zlatu. I o tom podrobněji hovoří ve svém videu Tomáš Vranka.

Akcie i zlato včera prošly další krvavou lázní

Upozorňuje na významný signál, který k investorům vyslal známý investor Michael Burry, jenž předpověděl příchod finanční krize v roce 2008. Ten totiž prodal všechny své akcie. Svůj krok vysvětlil očekáváním dalších propadů na akciových trzích.

„Avšak zřejmě nejdůležitější událostí posledního měsíce bylo setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole. Trhy čekaly zejména na vyjádření Jerome Powella. Powell přitom avizoval, že úrokové sazby budou v USA na současných vyšších úrovních, případně se budou ještě zvyšovat, pokud si to bude situace vyžadovat,“ upozorňuje analytik.

Bez cenové stability ekonomika nefunguje pro nikoho

Skutečnost, zda a případně o kolik FED zvedne úrokové sazby, se finanční trhy dozví již v příštím týdnu. Po zveřejnění inflace v USA a následné reakci finančních trhů jen málokterý z analytiků očekává, že by FED úroky nezvedl. Takřka se 100% jistotou lze tvrdit, že vůbec žádný z analytiků neočekává, že by je snad snížil. Což ještě před několika týdny pro mnohé z nich nebyl vůbec nereálný scénář.

–DNA–

Tomáš Vranka se finančním trhům věnuje od dob studia na střední škole. Specializuje se hlavně na dlouhodobé investování prostřednictvím hodnotových akcií. Ty doplňuje méně známými a menšími tituly s dobrým růstovým potenciálem. Akcie vybírá na základě fundamentální analýzy. Za základ úspěchu považuje pravidelnost a dlouhodobost, bez větších zásahů do akciového portfolia. Jeho investičním vzorem je, jak jinak, Warren Buffett. V XTB Slovensko působí od roku 2014.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here