Průmysl, stavebnictví mírně rostou. Bilance je v záporu

342
stavebnictvi
Foto: Pixabay.com

Tuzemská průmyslová produkce v srpnu meziročně reálně vzrostla o 7,2 % a meziměsíčně o 0,8 %. Meziměsíčně si o 1,4 % polepšilo i stavebnictví. Bilance zahraničního obchodu v srpnu tradičně prohloubila schodek.

Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu [ČSÚ]. Co se týče průmyslu, podle zástupců ČSÚ i aktuálně pozitivní čísla příliš důvodů k oslavám nedávají.

„Vyšší tempo růstu průmyslové produkce v srpnu ovlivnila zejména nízká srovnávací základna ve výrobě motorových vozidel. Pokud bychom od tohoto vlivu odhlédli, průmyslová produkce by podobně jako v minulých měsících vzrostla meziročně pouze mírně,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Výrobní inflace v Německu šokovala ekonomy

Vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová doplnila, že vývoj napříč průmyslovými odvětvími zůstává různorodý.

„Ve výrobě strojů a zařízení a výrobě elektrických zařízení se zvýšení poptávky projevuje již delší dobu. Pokles produkce naopak zaznamenáváme v některých energeticky náročných odvětvích, například ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství,“ upřesnila.

V srpnu v Česku ubrala na tempu i výrobní inflace

Dobrá zpráva je, že produkce v odvětví výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů v srpnu meziročně stoupla téměř o polovinu. V kumulaci od počátku roku produkce tohoto odvětví meziročně vzrostla o dvě procenta. Produkce průmyslu celkem v tomto období vzrostla o 0,7 procenta.

Růst zaznamenala i hodnota nových zakázek v běžných cenách. Ta v srpnu meziročně stoupla o 18,7 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 14,9 procenta, tuzemské nové zakázky vzrostly o 26,7 procenta. Avšak vysoký růst hodnoty nových zakázek rovněž ovlivnila zejména velmi nízká srovnávací základna z loňského srpna v odvětví výroby motorových vozidel.

Jak si stálo v srpnu stavebnictví

Stavební produkce v srpnu reálně meziročně klesla o 0,4 procenta. Meziměsíčně byla vyšší o 1,4 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 9,1 procenta stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení klesla o 6,3 procenta. Meziročně se snížil počet nově stavěných bytů o 12,0 procenta. Dokončeno bylo o 60,9 procenta bytů více.

„Stavební produkce v srpnu po pěti měsících meziměsíčně vzrostla o 1,4 % a růst se odehrával v obou segmentech. […] Růst stavební produkce dále tlumí vysoké ceny stavebních prací i materiálů,“ uvedl Matějka.

Česko prostě potřebuje stavět byty, píše David Navrátil

Produkce v pozemním stavitelství se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku zvýšila o 0,1 procenta. Produkce inženýrského stavitelství meziročně klesla o 1,4 procenta.

„Orientační hodnota stavebních povolení dosáhla 38 miliardy korun a meziročně klesla o 6,3 procenta. Loni v srpnu bylo ale povoleno větší množství velkých staveb. Po jejich odečtu by orientační hodnota meziročně rostla o 15 procent a růst by si zachovala i po zohlednění cenového vývoje,“ doplnila vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Co se týče Evropy, stavební produkce podle dat Eurostatu v červenci 2022 v EU27 meziročně vzrostla o 1,3 procenta. Pozemní stavitelství se zvýšilo o 1,2 procenta a inženýrské stavitelství o 1,3 procenta. Údaje za srpen 2022 Eurostat zveřejní podle předběžného harmonogramu 19. 10. 2022.

Obchodní bilance dál pokračuje minusem

Podle předběžných údajů ČSÚ skončila bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách znovu ve schodku. Tentokrát ve výši 28,2 miliardy korun. Schodek meziročně stoupl o 0,4 miliardy korun.

„Po více než roce měl vývoz zboží meziročně rychlejší tempo růstu než dovoz. Přesto to nestačilo k tomu, aby obchodní bilance skončila kladným výsledkem. Loni v srpnu byla totiž hodnota vývozu nejnižší ze všech měsíců v roce,“ vysvětlila ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Průmysl v dubnu citelně propadl. Nedobrá je i obchodní bilance

Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím nepříznivě ovlivnil především meziročně větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem, to o 15,9 miliardy korun. To v důsledku růstu cen na světových trzích. Dále se prohloubil schodek obchodu s chemickými látkami a přípravky o 3,9 miliardy korun a elektrickými zařízeními o 2,2 miliardy korun.

Naopak příznivý vliv na celkové saldo vykázal vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly o 12,4 miliardy korun a elektřinou o 10,8 miliardy korun. Klesl i deficit obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji [3,8 mld. Kč].

Bilance zahraničního obchodu se státy EU se v srpnu meziročně zlepšila o 30,9 miliardy koruny. Deficit obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 31,2 miliardy korun.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here