Michal Semotan: Predikovat dno bych si nedovolil

775
Semotan
Michal Semotan / Foto: Redakce FinTag.cz

O tom, co se děje na finančních trzích, hovoří v dalším díle videodebaty ABCD investora portfolio manažer J&T Banky Michal Semotan. „V dnešní době predikovat dno, bych si nedovolil,“ říká k aktuálním propadům na burzách.

V debatě shrnuje i více než 20% propady hlavních akciových indexů v USA, Evropě, ale i v Asii. Problém podle něj spočívá hlavně v geopolitické situaci.

„Jako můžete si něco myslet dopředu. Anticipovat nějaký budoucí vývoj, ne vždy se to ale podaří. Já jsem třeba nečekal válku na Ukrajině. Ještě letos v lednu jsem psal článek o tom, že to pro Rusko nedává smysl. Rusové se ale zachovali docela iracionálně. A to jsem tedy nepodchytil. Takže jsme zůstali v nějakých ruských papírech a utrpěli ztrátu,“ říká Michal Semotan.

Výsledkem je, že v portfoliích, která spravuje, podvážil evropský region. To proto, aby se vyhnul dalším podobným „překvapením“. Upozorňuje, že dnes nejsou významné pouze hospodářské výsledky obchodovaných firem, ale celkový sentiment.

„Samozřejmě, že základem jsou čísla daného podniku. Ale můžete mít super čísla a ten celkový sentiment vás válcuje klidně i rok. To je třeba vzít v úvahu a podle toho portfolio tvořit,“ tvrdí v souvislosti s děním v eurozóně Semotan.

Čína vs. Amerika i posilující dolar

Možná rizika vyjmenovává i na americkém trhu. Zmiňuje další zvýšení úrokových sazeb ze strany FEDu, které akciím podniků nepřidávají. Avšak nejen to. Roli podle něj sehrává i posilující dolar. To je problém zejména u globálních firem, které netvoří zisky pouze v USA.

„Zde může dojít k negativním překvapením. Neobávám se těch čísel firem ve třetím kvartále, ale těch čísel, jaká přijdou následně. Z toho mám trochu strach, i když ta situace z hlediska valuací globálních firem už teď docela zreálněla,“ vysvětluje.

Trhy čekají další propady, říká Michal Stupavský

Upozorňuje na napětí v obchodních vztazích mezi Čínou a Amerikou. I to dává do širších souvislostí, a hlavně zdůrazňuje trend deglobalizace.

„Nyní jasně vidíme, že teď se hraje o to, co a kde se bude vyrábět. Jestli se třeba Apple bude vyrábět v Číně a Asii nebo v USA,“ tvrdí.

Doufám, že zvítězí zdravý rozum, říká Michal Semotan

V ABCD investora se Michal Semotan vyjadřuje k vývoji akciových titulů v automobilovém sektoru. Zmiňuje aktuální emisi akcií automobilky Porsche. A tvrdí, že z evropských automobilek na tom budou dobře především prémiové značky. Podle něj více uspějí i jihokorejské automobilky.

„Předpokládám velkou konsolidaci na globálním trhu automobilek. Počítám, že se dostaneme na počet deset nejvýznamnějších automobilek,“ odhaduje.

Stranou nenechává ani energetický sektor. Smířlivě se vyjadřuje k regulaci energetického trhu v Evropě. To kvůli tomu, že situace na burze s plynem a elektřinou se vymkla z rukou.

„Uvidíme, jak to ustojí výrobci energií. […] Ale obviňovat je z nějakých nepřiměřených zisků je čirý populismus. […] Doufám, že zvítězí zdravý rozum. Věřím, že nepřijde něco jako válečná daň nebo windfall tax,“ říká.

Bankám chce Stanjura vzít 60 % z čistého zisku

V debatě z pohledu investora zmiňuje vývoj cen bank, ale třeba i polostátního ČEZu. A upozorňuje, že stále větší roli v jejich případě hraje politické riziko. V případě ČEZ uvedl, že nebýt jeho zatížení ze strany státu, nakoupil by více jeho akcií.

Daniel Tácha

Debata s Michalem Semotanem vznikla v rámci příprav na listopadové ALTER EKOnomické fórum [22.11. 2022]. Akce se zaměří na rizika nového bezpečnostního „abnormálu“ pro ekonomiku, byznys a investory.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here