Hodinové spotové ceny plynu spadly včera pod nulu

85819
plynu
Hodinové ceny plynu klesly včera pod 0! / Ilustrace: Redakce FinTag.cz

Spotová cena evropského zemního plynu s fyzickým doručením klesla [24.10.] do záporných hodnot. Nabídka plynu v EU převýšila možnosti infrastruktury a skladovacích kapacit. Začnou snad dodavatelé platit příjemcům za odběr?

Ceny plynu na nizozemské burze včera [24.10.] klesly pod 100 EUR/MWh. To je vůbec poprvé od začátku války na Ukrajině.

[Zdroj: Bloomberg]

Je tu ale i další překvapení. Hodinové spotové ceny plynu klesly pod hodnotu nula!

„Jde o něco podobného, ​​co jsme viděli na trhu s ropou WTI v roce 2020 a na kanadském trhu s ropou,“ říká hlavní analytik XTB Jiří Tyleček [níže graf / zdroj: ICE].

Zásobníky se zemním plynem v Evropě jsou plné. Svou roli sehrává i teplé počasí, kdy klesá jeho odběr. Oproti ruskému plynu výrazně dražší LNG plyn nemohou některé evropské terminály vykládat, nemají totiž volné kapacity.

„Měli bychom to však brát jako anomálii s ohledem na to, že dříve nebo později v Evropě začne topná sezóna,“ shrnuje s ohledem na trhy Jiří Tyleček.

Zemní plyn v kontextu Green Dealu

Plyn [NATGAS] je fosilní palivo s nejnižší uhlíkovou stopou na světě. Emise z jeho spalování jsou dvakrát nižší než u uhlí. Na rozdíl od uhelných nebo jaderných elektráren lze plynové elektrárny rychle „zapínat“ a „vypínat“. Což poskytuje velkou flexibilitu, pokud jde o energetický mix země. Plynem vytápí nezanedbatelná část domácností a uplatnění nachází i v průmyslu.

Ceny plynu jsou rekordní. Srazit by je měl Nord Stream 2

  • Německo svým rozhodnutím vybudovat plynovod Nord Stream srazilo produkci plynu v celé Evropské unii.
  • Rusko do Evropy teď dodává asi osm procent zemního plynu ze všech dodávek. 

Do plynu promluvil i covid

A příběh pokračuje pandemií covidu, kdy došlo ke snížení dovozu plynu kvůli nízké ekonomické aktivitě v Evropě. Loňskou zimou, která stlačila zásoby komodity na rekordně nízkou úroveň. Rusko v důsledku války na Ukrajině zároveň zastavilo prodej plynu na spotovém trhu v Evropě a omezilo naplňování vlastních zásobníků v Německu. Již tehdy zřejmě šlo o přípravu k vydírání Evropy. A po invazi raketově vzrostly ceny všech komodit.

Embargo na ruskou ropu se může snadno obrátit proti EU

Rusko zpočátku dodrželo dlouhodobé dodavatelské smlouvy, v určitém okamžiku ale nařídilo platby v rublech. Pozastavilo převody plynu do zemí, které s těmito podmínkami nesouhlasily [Polsko, Nizozemsko, Dánsko, Bulharsko]. Následně kvůli technickým problémům omezilo, a nakonec pozastavilo dodávky do Německa. Počátkem závěrečného čtvrtletí roku 2022 pokračovalo v přepravě jen přes ukrajinské a turecké plynovody.

V konfliktu na Ukrajině hraje klíčovou roli zemní plyn. Proč?

Posledním vyvrcholením situace je sabotáž potrubního systému Nord Stream. Koncem září 2022 došlo k poškození třech linek systému. S přicházející zimou je tak dost pravděpodobné, že se situace v nejbližší době vyřeší. Otazníky ale visí i nad tou další.

–DNA/RED–

Pokud Vás tato problematika zajímá, XTB připravilo nový e-book zaměřený právě na dané téma – zemní plyn a vyhlídky.

  • Proč téma zemního plynu vzbuzuje takový zájem?
  • Jak funguje globální trh s plynem?
  • Jak analyzovat trh s plynem a jak plyn obchodovat?

Důležité je i upozornění na dnešní debatu XTB na téma energetiky a dopadů války na Ukrajině na YouTube od 18:00. Více zde. Za redakci FinTag.cz doporučujeme i předchozí debatu na téma – energetická krize a windfall tax.

11 KOMENTÁŘE

  1. Když je cena vysoko, zaplatí to koncový zákazník. Když je cena velice nízká, prodejce udělal dobrý obchod a zákazník to ani nepozná.

    • A proto bychom měli volat po tom, aby se veškerá distribuce, zpracování a prodej (u elektřiny pak i výroba) vrátila do státních rukou. Protože stát, na rozdíl od konkurenčního trhu, bude mít vůli ceny srážet na co nejnižší cenu. Ve vlastním zájmu, protože jinak ho občané roznesou na kopytech. Ale to by nám to Němci museli dovolit. Proč Němci? No podívejme na Pražskou energetickou burzu (PXE). Kdo tam šéfuje? Kdo má sílu ovlivňovat ceny? Naše vláda to není. Ta nemá ani ždibec moci pro to, aby cenotvorbu jakkoliv ovlivnila. Ta jen sanuje svými stropy ztráty a spotřebitele tak staví do role, kdy musí platit zastropované sumy.

      „Velkoobchodní produkty PXE jsou obchodovány ve spolupráci a pod licencí EEX, tudíž dozor nevykonává MPO, nýbrž německý BaFin,“ uvedl pro Ekonomický deník mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu David Hluštík. BaFin. Německý regulátor. Dozor nevykonává MPO. Ani česká vláda. Česká vláda tak maximálně může, žmoulaje v rukou čepici, zajít s prosíkem do Německa. Proto jsme 17 spolkovým státem Německa, ovšem bez hlasovacího práva v Bundestagu. Tam můžeme leda s tou čepicí. A stejně nás zastaví na vrátnici.

      V dobrých časech to zase takový problém není. Německý dozor nad cenami za naši spotřebu se až tolik negativně nepromítá do prosperity německé kolonie jménem Česká republika. Bezzubou kolonií Německa jsme v takové době tak nějak k vlastní spokojenosti. Jenže když přišla krize, zjišťujeme, že jsme bezmocní. Vláda není schopná ovlivnit nic. Lautr nic. Jejím návrhům se na mezinárodní úrovni v rámci EU vysmívají. Výsledkem siláckých provolání těch našich kašparů je, že se klíčový summit EU stran energetiky shodne na tom, že solidarita bude dobrovolná, že jednání členských států EU bude na nich samotných a že deklarují své všestranné přátelství a lásku.

      Ale praktický výsledek je a bude naprostá nula. I proto, že stát nemá v rukou žádnou páku. Tu mají Němci. A snad i proto to žalostné doufání našeho ministra pro bezradnost Jozefa Síkely, který někdy před měsícem pravil, že Německo klidně omezí spotřebu svého průmyslu, jen aby ten náš nepadnul. No, uvidíme, uvidíme. Dobrovolné čekání na ortel v podání české vlády, která se stala jen protektorskou. Vládne tu Německo.

      Pak je tu jedineční přístup Innogy. Ti už to mají naprosto na háku a cenu (protentokrát) elektřiny přestřelují jak jen mohou. Pro nové zákazníky ji vyšponovali téměř na 15 tisíc za MWh. Ale co, však stát cenu nad stropem zacáluje za zákazníka. No není to báječné? Budeme platit potentátům Innogy na výbornou dovolenou. Peníze Innogy jdou pak do Maďarska, nikoliv do Něme

  2. To jsou veletoče. Plynu všude dost, zase nejsou kapacity v terminálech. Nabídka převyšuje poptávku. Ale na cenách konečných odběratelů se nic nemění. Z plynu se stala politická komodita – musíme porazit Putina. Plynu všude dost, ale topit dřívím je jistější. Šarády, které nemají v historii obdobu. Komu to prospívá? Green deal se neosvědčil, vítr fouká, kdy chce, slunce svítí, kdy chce. Kdo za to může? Že by zase Putin? Hloupý, kdo dává – hloupější, kdo nebere. Jdu zatopit v kamnech.

  3. Slušná snůška blbostí….mel jsem to 15 let a vysledek cca 200k, mesicni ulozka 1k.., zrusil jsem to, nakoupil solary a prijdu si mesicne na vic nez kolik jsem si trhal od huby….duchodove sporeni je spolehliva cesta jak mit houby nebo mit zalohu na lednici…staci aby se za dalsich 20let zopakoval letosni vykyv a ze dvou micu máte s bidou pulku, za předpokladu, že to tech 20 let bude mit ten lepsi vykon..toz hodne stesti s tem pertinaxem…ehm duchodovym sporenim..

  4. Všimli jste si v diskuzích, že lidé jsou často zděšení se slovy:“No, to je hrůza, co nás ještě čeká!“ Nikdy nic nespadne z nebe ze dne na den. Měli byste si proto všimnou této nové věci, která se plánuje: https://oenergetice.cz/energeticka-legislativa-eu/hromadne-vypovezeni-mezinarodni-smlouvy-ochrane-investic-energetice-neni-aktualni-tvrdi-clenske-staty
    V článku, který je významem mnohem důležitější, než současné ceny plynu, je to popsáno dost dobře, ale jen dovysvětlení. Transfúzi té „zelené kobyle v posledním tažení“ by mohlo dodat právě to vypovězení smluv. O co jde? Když stavíte energetický zdroj, třeba elektrárnu, vždy si na ni musíte vzít úvěr a její investice se vám splácí pěkně dlouho. Banky však peníze časem chtějí zpět všechny. Tedy když ji postavíte a třeba za tři roky se například zelení šílenci usnesou, že je třeba, abyste ji odstavili, to z různých důvodů, nejsou pro vysvětlení věci důležité, můžete je žalovat za zmařenou investici. A pak vám ji zaplatí. Daňoví poplatníci daného státu samozřejmě, kdo jiný. Když však v energetice tato smouva platit nebude, protože bude vypovězena, žádný kapitál na energetické zdroje do těchto států Evropy (na rozdíl od ostatního světa) nepřiteče a ani se žádné energetické zdroje nepostaví. Jelikož nemá právně zajištěnu návratnost investic. Tedy kromě těch politicky správných energetických zdrojů, tam si to zelení politici řádně ošéfují. Je to velmi mazaný tah, jak pro zelenou kobylu už v posledním tažení, zajistit trvalou transfúzi. Nejedná jen však o potenciální problém pro výstavbu, ale také i pro finančně náročné opravy, údržbu a investiční renovace stávajících zdrojů, které by mohly sloužit ještě dlouhá léta a které nám dnes zajišťují stabilitu energetické soustavy.
    To je masakr lidi, že? Budu psát poslancům.

    • Když už začnete psát „politicky správné zdroje“, je jasné kam to směřujete. Nejsou žádné politicky správné zdroje, jsou jen zdroje, a tak je potřeba nad tím přemýšlet. A pokud jde o politiku, tak ano, i nad tím je také potřeba přemýšlet, protože My jsme měli už z minulosti ty politicky „správné“ zdroje a dopadli jsme opravdu špatně. Protože když máme nespolehlivého dodavatele plynu, který podmiňuje jeho dodávky absolutní loajalitou k politice, kterou sám provádí, pak můžeme snadno narazit. A o tom se mluvilo už poměrně dlouho. EU se musí soustředit na vlastní zdroje energií, a pak zejména na ty, které může mít zcela pod vlastní kontrolou a zcela odtrženou od politiky, ale musí tam být vždy zcela racionální myšlení, a to nyní říká, že nesmíme být závislí na totalitním rusku, a dalších režimech podobného střihu. Jde o jistotu dodávek, kterou s ruskem opravdu prokazatelně nemáme. Takže raději soláry na střechu, větrníky, vodík, bioplynové stanice a případně i to jádro. Jenže. Nové jaderné bloky tu budou v provozu za kolik let? A co do té doby? Je zřejmé, že musí nastat zásadní změna v myšlení, a to zcela pitomé okřikování lidí, že prosazují zelenou energetiku, musí už konečně skončit. Prosadit se tu musí energetický mix a více svobodné volby v tom co chceme jako jednotlivci, jako firmy ale i společnost. Mě extrémně štve byrokracie a délka realizace různých řešení. Na střeše mám fotovoltaiku od začátku července, čekal jsem na baterie do konce září. Dobře, to je tou dostupností při vysoké poptávce, ale přece jen si myslím, že se už dávno měla prosadit výroba v zemích EU. A teď zase čekám na instalaci elektroměru od EGD, takže stále není v provozu, a to už se blíží konec října. Tohle by mělo fungovat trochu jinak.

      • V podstatě máte pravdu. Souhlasím. Ale to, co píšete, že je nutné udělat, politici skutečně moc neřešili a ani dnes moc neřeší. Oni mají i dnes v hlavě doslova zeleno a z toho odvozují svá rozhodnutí v energetice. Proto mluvím o politicky správných energetických zdrojích a do Green dealu si kopnu, kde mohu. Konkrétně. Jsou to zelení fanatici, ale hloupí nejsou. Už od začátku dobře věděli, co jednostranná závislost na Rusku znamená. Ale jedině ten ruský plyn byl nejlevnější a proto mohli do jeho ceny napasovat všechny ty poplatky, ze kterých se ty „politicky správné“ energetické zdroje mohou financovat, aniž by si toho občané všimli. Takže proto se natáhla ještě druhá plynová roura z Ruska. Energetická bezpečnost Evropy pro ně byla skutečně druhořadá. To tak totiž u fanatiků bývá. A to byl také i důvod, proč zpočátku konfliktu na Ukrajině poslali Němci Ukrajincům místo zbraní jen doslova „stavební helmy“, zřejmě jako ochranu před padajícími troskami. Ne proto, že jsou rusofilové, nebo kremrole. To ani náhodou! Ale proto, že jim bylo hned jasné, že když se konflikt rozhoří a zbraně budou stíhat sankce, tak jak to skončí. Totiž, že si občané přes svoje peněženky toho Green dealu detailněji všimnou a protože každá politika stojí na ekonomice, vyděsili se, jaký osud může Green deal potkat. A že mám pravdu, dokazuje i toto. Už jsem to tu v jiné diskuzi psal. V Rakousku dostal každý občan pobývající na jeho území déle než šest let energetickou žebračenku ve výši 500Euro. Nic proti tomu. Rozhodně pomůže. Ale víte jak ji nazvali? Podržte se. Klimabonus! Je to stejné jako za komunistů, kteří se holedbali trvalou stabilitou cen (oproti západu, kde se zdražovalo), což odporuje ekonomickým zákonům, tak když je dohnala ekonomická realita, tak zdražování nazývali úpravou cen. Ale o nefunkčním ekonomickém modelu řízení hospodářství (socialismus) a realitě (zdražování) ani slovo. Takže když dnes vidím stejné jevy v politice a hospodářství, je mi hned jasné, o co jde. Stejně, jako nemusíte být lékař, tak na základě zkušeností a projevů člověka hned poznáte, že ten člověk je skutečně nemocný. Přinejmenším, že není zcela fit. A to, co se děje dnes v energetice Evropy, je jako přes kopírák to, co jsem zažil při řízení hospodářství u komunistů. Byl bych blázen, kdybych předkládal, že to může dopadnout jinak, než jak dopadli komunisti a celé naše hospodářství s nimi.

    • Ano pane, přesně tak!!! A všem, co tu diskuze čtete, doporučuji se podívat, jak dnes uvažují a jednají světové ekonomické mocnosti. Životní prostředí také řeší, ale ne fanaticky a jen to nejnutnější. Výsledkem je to, že mají a budou mít podstatně levnější energetické zdroje. Například v USA jsou dnes energie 6x levnější než v Evropě a jinde tomu bude podobně a bude tomu tak i do budoucna. Ale vždy budeme potřebovat ocel, hnojiva, stavební materiály a mnohé další. Na jejich zpracování se však spotřebuje tolik energie, kolik určuje fyzika a ne zelená politika a politika úspor. Bude se to tedy řešit dovozem. Dnes však není možné volně zavádět jednostranná cla a daně všelijak různě nazývané, aby se dovoz prodražil a tím místní firmy ochránil. To už zelení fanatici v Evropě zkoušeli zavést toto u letecké dopravy, kdy by každé letadlo, které přistane na evropském letišti tu daň za znečištění nebe platilo. A USA jim vzkázaly, že ať zapomenou zdaňovat americké ekonomické subjekty, jinak jediné evropské letadlo nepřistane na americkém letišti do doby, než by ji zrušili. Tak stáhli ocas mezi nohy a bylo to. Pak vypustili další balónek, že energie v Číně je hlavně z uhlí, tak, že by se takto přiživili na Číně. Ta vzkázala, že v tom okamžiku podá u WTO žalobu a je jasné, jak by to skočilo. Takže opět stáhli ocas mezi nohy. Proto to skončí velkou obchodní nerovnováhou, kdy dovoz do Evropy převýší vývoz a evropské měna, i ta naše bude klesat. Jinými slovy přes vzůstající ceny budem chudnout do té doby, než poklesne evropská poptávka po stále dražším a dražším dovozovém zboží, což jsou i suroviny a samozřejmě energie a díky levným pracovitým evropským chudákům se zvýší světová poptávka po levném evropském zboží. Třeba se sem pak vrátí i textilní výroba a oblečení se bude dědit, možná že pak automobil nebude dopravní prostředek a někdy i špinavý otrok jako dnes, ale významný člen rodiny, které ho si budeme považovat a bude jich kvůli drahým pohonným hmotám na silnici tak málo, že si řidiči budou opět tykat, jako že jsou kolegové (jako tomu bylo za komunistů) a podobně. My, co jsme zažili socík, sice budeme vzteky bez sebe, ale nebude to pro nás zase nic tak nového.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here