Přezimujte v cizině, vyzvala Ukrajince jejich vicepremiérka

4804
Ukrajince
Iryna Vereščuková / Foto: Office of the President of Ukraine

Ukrajinská vicepremiérka a ministryně pro reintegraci dočasně okupovaných území Iryna Vereščuková včera [25.10.] v televizi vyzvala Ukrajince v cizině, aby se nevraceli na zimu domů.

Podle ukrajinské vicepremiérky a ministryně Iryny Vereščukové by energetické sítě, poškozené ruskými útoky, návrat milionů lidí nezvládly.

„Poprosím, abyste se nevraceli. Musíme přežít zimu. Bohužel, sítě by to nezvládly. Vidíte, co dělá Rusko. Vrátit se teď by znovu znamenalo, že ohrozíte sami sebe, své děti, všechny své zranitelné příbuzné, kteří mohou být nemocní, nepříliš pohybliví, anebo staří. Netřeba nic takového dělat. Pokud můžete, zůstaňte přezimovat v zahraničí,” uvedla v televizi Vereščuková podle listu Ukrajinska pravda.

Ukrajinci se vrátí domů, říká šéf ukrajinské obchodní komory

Vereščuková dodala, že by byla velmi ráda, kdyby se na jaře příštího roku Ukrajinci mohli vrátit a začalo se s obnovou válkou poničených oblastí. Lidé by si podle ní ale měli uvědomit, že “situace se bude jen zhoršovat, ale tuto zimu musíme přežít”. A až poté prý bude možné myslet na vše ostatní, tedy i na návrat do vlasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už dříve uvedl, že ruské útoky poškodily třetinu ukrajinské energetiky. Rusko od 10. října podniká systematické bombové útoky proti ukrajinské energetice.

Země jako Česko chtějí více peněz na Ukrajince

Unijní ministři pro zaměstnanost a sociální politiku zemí, které přijaly nejvíce uprchlíků, začátkem října na jednání v Praze [13.10. a 14.10.] vyjádřili obavy, že nápor běženců z Ukrajiny zesílí. A důvodem je opět zima.

„Vidíme brutální Putinovu válku, která pokračuje. Můžeme očekávat víc uprchlíků,“ uvedla v Praze Monika Navickieneová z Litvy.

Od Evropské komise žádají ministři dotčených zemí peníze na další výdaje. Podle českého ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky jen přesouvat nynější peníze ve fondech ke zvládnutí uprchlické vlny totiž nestačí.

„To je hezké a operativní, ale potřebnost je tak velká a ukazuje, že asi i v příštím roce bude, že je to pro některé státy velká zátěž,“ uvedl Jurečka.

Jurečka: Na uprchlíky z Ukrajiny je třeba víc peněz

Za podstatné v současné době považuje to, aby Komise „dokázala uvolnit speciální balíček“ ke zvládání ukrajinské uprchlické vlny. Největší tíhu, jak uvedl, nese hlavně střední a východní Evropa.

„Sledujeme zároveň, jestli nenastane další podzimní či zimní vlna s ohledem na útoky, které Putin realizuje,“ doplnil Marian Jurečka.

„Očekávám větší podporu EU, stejně jako Česko a Polsko i Estonsko přijímá velké množství uprchlíků. Je to nákladné, proto opravdu čekám více finanční podpory,“ řekla v Praze estonská ministryně Signe Riuisalová.

Hranice překročilo přes 11 milionů Ukrajinců

Z Ukrajiny za sedm měsíců od začátku ruské invaze uprchlo na 7,7 milionu lidí. Vyplývá to z dat Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky [UNHCR]. Podle těchto dat 4,2 milionu uprchlíků získalo v některé z evropských zemí dočasnou ochranu. Mezinárodní organizace pro migraci [IOM] uvádí, že kvůli válce muselo opustit své domovy dalších sedm milionů lidí, kteří však zůstali na Ukrajině. Z těch, kdo uprchli za hranice i na bezpečnější místa na Ukrajině, se do konce srpna domů vrátilo zhruba šest milionů lidí.

UNHCR uvádí mimo jiné to, kolik lidí překročilo od začátku konfliktu ukrajinské hranice do některé ze sousedních zemí. Přechodů hranic zaznamenal úřad 11,1 milionu. V opačném směru, tedy na Ukrajinu, hranice od února přešlo 6,7 milionu lidí. Nelze však s jistotou určit, kdy se lidé ze zahraničí vracejí natrvalo a kdy pouze dočasně.

Česko si půjčí deset miliard na pomoc Ukrajincům

Nejvíce ukrajinských uprchlíků registruje Polsko, kde jich podle UNHCR pobývá 1,4 milionu. Německé úřady evidují zhruba jeden milion uprchlíků z Ukrajiny, Česko 450 000. Přes 100 000 lidí z Ukrajiny dorazilo také do Británie, Turecka, Španělska, Itálie a Francie. Ruské úřady tvrdí, že zaznamenaly na 2,8 milionu uprchlíků z Ukrajiny. Není ale jasné, kolik z nich přes Rusko zamířilo do dalších evropských zemí a kolik bylo do Ruska zavlečeno násilím z okupovaných území.

–ČTK/DNA–

7 KOMENTÁŘE

  1. copak copak, vemte si svetry a šup uklízet při práci se zahřeješ řika no ta co ve sněmovně vyhlašuje přestávky, jo nějaká pekarová hodně zdaru

  2. Vereščuková, že byste si vzala pár k sobě domu, postavila s nimi velký vojenský stan a topily v kamnech s uhlím z Dombasu ,stany vám poskytne p. Váš předseda vlády Fiala se žlutomodrou barvou.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here