Digitální osciloskop: funkce a použití

8055
digitalni
Foto: TME

Digitální osciloskop je elektronické zařízení skládající se z mnoha softwarových a elektronických hardwarových modulů. Ty společně zachycují, zpracovávají, zobrazují a ukládají data reprezentující příslušné signály operátora.

Digitální osciloskop je složité elektronické zařízení. Digitální osciloskopy se často označují jako digitální paměťové osciloskopy nebo digitální vzorkovací osciloskopy.

Ve své nejjednodušší podobě má digitální osciloskop šest prvků:
  •       Analogové vertikální vstupní zesilovače.
  •       Analogově-digitální převodník a digitální paměť tvaru vlny.
  •       Časová základna se spouštěčem a hodinovým pohonem.
  •       Obvody pro zobrazení a restrukturalizaci tvaru vlny.
  •       LED nebo LCD displej.
  •       Zdroj napájení.

Na druhé straně osciloskopy pracují na principu vzorkování signálu ze vstupu díky vysokorychlostním mikroprocesorům. Výhodou je, že signál lze kdykoli zastavit, spustit na požadované úrovni, zaznamenat a znovu vytvořit. Kromě toho, ačkoli u analogových osciloskopů neexistuje žádné teoretické omezení, vzorkovací frekvence zakoupeného přístroje určuje maximální frekvenci signálu. Tu můžete u osciloskopů měřit.

Digitální osciloskopy periodicky vzorkují časově proměnný analogový signál a ukládají hodnoty signálu v závislosti na čase do paměti průběhů.

Pomocí vestavěných hodin osciloskopy komprimují vstupní signály do jednotlivých časových bodů. V tomto bodě osciloskop měří okamžité hodnoty amplitudy. Výsledné digitální zobrazení se pak ukládá do digitální paměti.

Výhody digitálního osciloskopu

Mezi výhody digitálního osciloskopu oproti analogovému osciloskopu patří možnost ukládání digitálních dat pro okamžité prohlížení, nahrávání do počítače, vytváření tištěných kopií nebo jejich ukládání na diskety a okamžité měření na digitálních datech.

Digitální osciloskopy mohou po spuštění zobrazovat průběhy, zatímco analogový osciloskop je třeba před zahájením sledování spustit.

Digitální osciloskop je také schopen zkoumat digitalizované informace uložené v jeho paměti a provádět automatická měření na základě uživatelem zvolených parametrů, jako je odchylka napětí, frekvence a doby náběhu.

Stejně tak může zachycená data zobrazovat různými způsoby. Tato vlastnost se připisuje přítomnosti většího počtu zachycených dat, než je zobrazeno na obrazovce. Nabízí také flexibilitu, která umožňuje širokou škálu možností ukládání, zpracování a zobrazení. Jako je grafika, čtvrtinové a poloviční snímky obrazovky a vícekrokové programy zpracování.

Digitální osciloskop je ideální pro zobrazování složitých průběhů signálů, které vyžadují výpočty a měření na specifických částech průběhů, aby poskytoval číselné a průběhové výstupní obrazovky, které odrážejí vybrané parametry průběhů.

Digitální osciloskopy mají dvě obecné kategorie; osciloskopy s jedním snímkem a osciloskopy s náhodným nebo ekvivalentním časovým vzorkováním.

Osciloskop s jedním snímkem spustí vzorkování události v reálném čase po splnění spouštěcí podmínky. Rychlost analogově-číslicového převodníku určuje meze vzorkovací frekvence osciloskopů s jedním snímkem. Velikost nákupní paměti, která přebírá výstup přístroje z převodníku, omezuje dobu, po kterou lze vzorkovat jednu událost.

Elektronické součástky TME

Společnost TME se vyvinula z malého obchodu, který nabízel elektronické součástky pro servisní a drobné výrobní účely. Po dvou letech TME připravila svůj první katalog a zahájila na tehdejší dobu inovativní zásilkový prodej součástek. V současné době je společnost TME jedním z největších distributorů elektronických, elektromechanických a průmyslových automatických komponentů i vybavení pracovišť v Evropě. Společnost zaměstnává více než 560 zaměstnanců ve své centrále v Polsku a v dceřiných společnostech v dalších zemích.

–Adman’s Choice–

7 KOMENTÁŘE

  1. Nedokázal. To, že použití osciloskopu nevidíte, neznamená, že nebyl potřeba při vynalezení nebo výrobě mnoha věcí, které máte doma. Včetně té, přes kterou jste napsal tuto stupiditu.
    I ve stáří se může člověk vzdělávat.

  2. Nevím, jestli jde o chyby v překladu nebo nějaký chaotický slepenec informací od brigádníka v propagačním oddělení, ale je to článek veskrze podivný. K čemu je zmiňovat v roce 2022 ukládání dat na disketu? Co znamená věta “Digitální osciloskopy mohou po spuštění zobrazovat průběhy, zatímco analogový osciloskop je třeba před zahájením sledování spustit.” Proč jsou na fotce serva? S digitálními i analogovými osciloskopy pracuji celý život, nějaký jsem i postavili, ale co si vzít z tohohle článku? Vážně nevím.

    • Jo. Taky mě překvapilo, kdo by by v roce 2022 ukládal něco na diskety. Žeby nějaký “ekologicky recyklovaný článek, který vyšel, odhaduji, před pětadvaceti lety? Řekl bych, že autor článku se v tématu, o kterém se tak vášnivě rozepsal, zrovna neorientuje… 🙂

    • Opravdu. Kdo nedělá do radioelektroniky, tak z tohoto článku musí být jelen dvojnásobný. A jestli měl alespoň mlhavou představu, tak jsem si jist, že po přečtení článku už nebude vůbec tušit, kudy jde mapa. Ale také mne zajímalo, co bylo účelem článku. Upřímně, nevím. Jestli reklama pro TME? Přitom v této době mají sklad pěkně vykradený. Nebo možná že je pak vyhledávače častěji nabídnou i těm, kteří zde ještě vůbec nebyli a zvýší se jim návštěvnost. Nebo oživit diskuze? Z těch se také pozná zájem. Těžko říct. Ale fakt by mě to zajímalo!

  3. Mně přijde zvláštní, že na portálu “Ekonomika, politika, finance” se vyskytuje článek (né moc podařený) o digitálních osciloskopech, které jsou určeny pro specialisty z úplně jiného oboru. Ten pokus vysvětlit, z čeho se skládá a jak pracuje stejně laik nepochopí a odborník žasne, jak se dá taková věc popsat a vysvětlit. Myslím že by bylo lepší seznámit veřejnost, že něco takového existuje. Jinak nevím jaké je nasměrování tohoto článku.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here