Chytré a pracovité lidi musíme udržet doma, říká Tomas Michálek

321
Tomas_Michalek
Tomas Michálek / Foto: Redakce FinTag.cz

„Tím covidem jsme začali vnímat jinou realitu. A možná i tou válkou na Ukrajině. Více se profiluje to, co se bude v budoucnosti dít,“ říká v debatě C[r]ash Talk ABCD investora investiční bankéř Tomas Michálek ze společnosti STARTer IP.

Podle něj budoucích sto let proběhne ve znamení stavění zdí kolem demokratického světa. A ty zdi budou mnohem méně propustné pro autoritářské režimy. Argumentuje stahováním čínských akcií z amerických burz nebo odstřižením Ruska od Evropy.

„Svět se polarizuje a spojují se v něm země, které k sobě mají blízko. […] Méně amerických a evropských fondů zainvestuje do čínských firem, ale zamyslí se, jak je na tom Indie nebo Brazílie. Budou se ptát, na které straně stojí. Zda z aktuální situace pouze těží nebo se i více zapojí, čímž mohou demokratickému světu prospět,“ tvrdí.

Latinská Amerika boomuje, říká šéf Meddi Jiří Pecina

Z pohledu investorů Amerika a její dolar nadále zůstane obchodním „motorem světa“. Specifická se stanou pouze vybraná odvětví. Evropa, a především pak Čína si udrží dominanci v automobilovém průmyslu. Austrálie a Kanada v komoditním sektoru.

„To však ocení už jen poučenější investoři. Ta většina zůstane ve velkých amerických a evropských indexech,“ říká Tomas Michálek.

Ekonomickým spojovacím článkem demokratických zemí se podle jeho názoru mohou stát principy udržitelnosti ESG. Pokud je vyspělý svět dobře uchopí, v těchto “třech písmenkách” najde budoucnost, tvrdí.

Tomas Michálek: Výroba se do USA a Evropy nevrátí

V přesun výroby z rozvíjejících se trhů zpátky do domovských zemí Michálek nevěří. Podle něj ve vyspělých zemích už nežijí lidé, kteří by pracovali v manuálně náročných provozech.

„Ty nové generace v USA a Evropě už nemají mentální výbavu, aby si stouply k pásu a jely stejně jako jejich tátové a mámy. Mají vyšší příjmy, vyšší vzdělání a ambici i touhu stát se tím bílým límečkem a ne modrým. Lidé v rozvíjejících se zemích tam ještě nejsou,“ říká Tomas Michálek.

Pokud například technologický Intel staví novou fabriku na čipy v USA, není to podle něj o prosté výrobě. Ale je to o tom, že staví fabriku na nejmodernější technologie.

Další ekonomický vývoj a zejména vývoj na finančních trzích podle jeho názoru leží v politice americké centrální banky. Konkrétně v tom, jak ta dlouho podrží vyšší úrokové sazby. To podle Michálka rozhodne o obratu na trzích.

„Pandemie covidu donutila politiky a ekonomy tisknout více peněz, než bylo potřeba. Dnes to pochopili, a tak ty peníze ´ničej´, aby je dostali z ekonomiky,“ vysvětluje v ABCD investora.

V momentě, kdy s tím přestanou, trhy podle jeho názoru začnou opět růst. Pokud FED ale podrží úroky ve výši pěti procent po dobu celého příštího roku, lze očekávat jen další pokles. Kvůli recesi, kterou to vyvolá, spadnou podle jeho názoru bankovní tituly. Bankám se zvýší objem úvěrů v selhání. Spadnou ceny energií a ropy, protože o ně nebudou mít firmy zájem a klesne i komoditní trh. Pokud FED sazby ale sníží třeba už v polovině příštího roku, nic takového nenastane.

Investoři tak stojí před rozhodnutím, kdy začít nakupovat aktiva: „Kdo si myslí, že ten trh se otočí v březnu, ať nakupuje. Kdo si myslí, že se otočí v létě nebo později, musí počkat.“

On sám se spolehne z větší části hlavně na nákup ETF fondů. Tvrdí, že dobře rozkládají rizika a jsou levné. Výnos jde investorům, nikoli manažerům fondů.

Česko musí udržet chytré a pracovité lidi doma

Tomas Michalek se v ABCD investora vyjadřuje i k situaci v Česku, konkrétně k českým firmám. Podle něj je realita docela jiná, než kterou lidé vidí na televizních obrazovkách.

„Já jsem před pár lety jezdil po České republice. Hledal jsem podniky, které by chtěly jít na trh START [trh BCPP pro malé a střední podniky, pozn. red.]. A viděl jsem obrázek síly, naděje, schopnosti, obrázek otevřenosti vůči světu. Ty firmy, které přežily všechny ty špatné věci v 90tých letech, jsou kapitálově i lidsky dobře vybaveny,“ říká Tomas Michálek.

Podle něj české firmy mají nápady, nebojí se a mluví anglicky. Staly se mnohem více „světové“, než byly ještě před několika málo lety.

„Troufám si říci, že jsme na úrovni Evropy a v některých oblastech možná i o něco lepší. Velká výzva bude pro náš průmysl tyto lidi zaměstnat a nepouštět je do zahraničí,“ říká.

V opačném případě dojde k destrukci národního kapitálu. A na tom, aby se toto nestalo, musejí podle jeho slov zapracovat čeští politici, firmy a školy.

„Já budoucnost ale i tak vidím velice dobře,“ uzavírá Tomas Michálek.

Daniel Tácha

Detailní výhled na příští rok nabídne debata ABCD investora 12. prosince v hybridním modelu. Improvizované studio bude tentokrát na pražské burze, osobní účast tak mimo jiné nabídne unikátní vhled do kuchyně domácího kapitálového trhu. Jako bonus budou mít účastníci opět po vypnutí kamer unikátní přístup k zúčastněným spíkrům.

  • ABCD úspěchu: Jak sestavit #ViteznePortfolio ’23?: Jan Macek, Conseq IM
  • Akciové [v]tipy: START, další klenoty nejen pražské burzy: David Brzek, Fio banka
  • FOREX vs. vysoké sazby: Které měny [ne]vydělají: Ondřej Hartman, FXstreet.cz
  • Zlato, platina & další komodity: Investiční obrana i útok: Jiří Tyleček, XTB
  • Nemovitosti: Kreativní destrukce jako příležitost: Josef Novotný, YDeal Funds
  • Krypto: Proč [ne]sázet na BTC a spol. v době výplachu: Alex Pilař, Pallaemon Digital

Podrobnosti o prosincové debatě ABCD investora a možnost registrace najdete zde. Kapacita ve studiu činí 25 míst.

1 komentář

  1. Pan Tomas Michálek “v přesun výroby z rozvíjejících se trhů zpátky do domovských zemí nevěří. Podle něj ve vyspělých zemích už nežijí lidé, kteří by pracovali v manuálně náročných provozech.” Ono zase tak nezáleží, jak si to člověk představuje, ale jak to ekonomicky do sebe zapadá. Pokud je na světě klid, hledají se nové možnosti jak vydělat a tak se náročná a málo ohodnocená (která se dá málo ohodnotit) výroba stěhuje z vyspělých zemí do hospodářsky méně vyspělých zemí. Nazývá se to vývoz kapitálu a ten ty méně vyspělé země ekonomicky pozvedává, protože v nich buduje průmysl. Pravdou je, že pokud vyspělý svět zchudne, no tak se toto už nemusí ekonomicky vyplácet a pak je úplně jedno, jaké ty nové generace v USA a Evropě už mají, či nemají mentální výbavu, aby si stouply k pásu a jely stejně jako jejich tátové a mámy. Protože hlad je velká potvora a člověk vydrží hodně! Zásadní potíž je však ta, že Evropa dělá vše proto, aby se vrátit nemohla. Protože na vlastní výrobu je třeba obrovské množství stabilní energie, no a tu se ti naši slavní Green dealisti snaží z Evropy vypudit stůj, co stůj.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here