Chytré elektroměry by změnily prodej elektřiny v Česku

41334
chytre_elektromery
Foto: ČEZ

Podle některých lidí by chytré elektroměry, které ukazují aktuální spotřebu elektřiny, změnily tuzemských trh s elektřinou. To by ale nesměly být drahé. Více v rozhovoru s energetickým analytikem Ušetřeno.cz Janem Bérešem.

Z jakých typů elektroměrů mají české domácnosti na výběr?

Domácnosti mají na výběr ze tří typů elektroměrů A, B, C, z nichž nejběžnější je typ C.

Které typy elektroměrů jim doporučujete?

Většině spotřebitelů se vyplatí elektroměr typu C. Je ale pravděpodobné, jak roste počet fotovoltaických elektráren a tlak na distribuční společnosti, aby elektroměry s průběžným měřením byly dostupnější, že jejich počty budou přibývat.

Kolik stojí běžný elektroměr a ten s průběhovým měřením spotřeby?
A na kolik vyjde jejich instalace, provoz a třeba měsíční poplatek?

Elektroměr typu C je pro většinu domácností nejvýhodnější, protože za něj není nutné platit roční poplatky. Naproti tomu typ A, který počítá spotřebu každých 15 minut a posílá data na denní bázi, stojí u ČEZ Distribuce 3 262,16 korun při přechodu z běžného elektroměru. A navíc je zde vysoký roční poplatek 6 076 korun.

Ve Švédsku mají lidé nárok na tyto elektroměry zdarma

Jak se liší ceny u druhého typu elektroměru podle jednotlivých dodavatelů energií? Dá se nějak ušetřit na jeho pořízení?

Chytré elektroměry nabízejí pouze distributoři. Tuto informaci zjišťujeme. Zatím máme ceník ČEZ Distribuce.

Třeba ve Švédsku [více v podcastu FinTag.cz s Pavlem Podruhem níže, pozn. red.] mají lidé nárok na tyto měřáky zdarma. Jde o podporu obnovitelných zdrojů, jak je to v dalších zemích Evropy?

V Německu byly pokusy zavést chytré elektroměry. Což vyvolalo kritiku ze strany ochránců spotřebitelů a energetických společností kvůli vysokému ročnímu poplatku 100 eur [cca 2 425 Kč] a pochybnostem o jejich technické vyspělosti. Tedy ani v Německu, kde probíhá energetická transformace, nejsou chytré elektroměry zdarma.

Jde o legalizaci obnovitelných zdrojů, říká Pavel Podruh

Co všechno “speciální elektroměr” umí? A jak ho může domácnost využívat?

Jak bylo uvedeno, zatím je celý obor v plenkách, proto technická vyspělost není vysoká. O aplikacích, které by umožňovaly uživatelům porovnat hodinovou spotřebu a mít přístup ke všem informacím, nevíme nic.

Chytré elektroměry by změnily distribuční sazby

Komu se podle vás elektroměr vyplatí a za jaké situace?

Tyto elektroměry se zatím vyplatí hlavně firmám, které chtějí ušetřit na spotových cenách. Některé domácnosti s fotovoltaickými systémy také přecházejí na tento typ elektroměru, aby mohly prodávat elektřinu za spotové ceny ve špičkách.

Jaký dopad by mělo na fungování české “elektrosoustavy”, pokud by domácnosti byly vybaveny průběhovými elektroměry?

To by mohlo mít zásadní vliv na distribuční společnosti. Získaly by lepší přehled o spotřebě v dané domácnosti. Distribuční sazby by se staly závislé na aktuální ceně elektřiny a možná by dokonce sama distribuce byla určována touto cenou. Pokud je elektřiny hodně, distribuce by byla dražší, pokud málo, cena by klesla. Současné distribuční sazby by se staly zastaralé.

Kdybyste měl srovnat náklady na pořízení elektroměru a jeho přínos v úsporách u daných domácností, jak by takové srovnání vyšlo?

Příští rok platí cenové zastropování. Pokud chce domácnost využívat spotový tarif, bude muset mít elektroměr s průběžným, průběhovým měřením. Teoreticky se může vyplácet domácnostem, které využívají elektřinu k vytápění a mají spotřebu nad 20 MWh. Vše ale bude záviset na cenách elektřiny v příštím roce.

Daniel Tácha

Jan Béreš začínal v Ušetřeno.cz jako energetický expert, který domácnostem a firmám radil ohledně změny dodavatele a možných úspor. V roce 2020 postoupil na pozici energetického analytika, který sleduje vývoj na trhu a vztah současných burzovních cen energií na domácnosti. Je citován Českou televizí a dalšími médii. Jeho hlavním koníčkem je rodina a výlety s ní. Je nadšeným filmovým fanouškem, v některých filmech vystupoval jako komparzista.

13 KOMENTÁŘE

    • To dostanou, ale data nejsou online dostupná ani na PND od ČEZ Distribuce a tady se jedná o dostupnost on line dat. Za mne je jednodušší si pořídit Smart elektroměr soukromě a pomocí WiFi ho zapojit do Smart Home a data máte kdykoliv.

  1. Já chytrý elektroměr mám. Asi jsem Neználek, ale přes veškerou snahu jsem nenašel nikoho kdo by mi byl schopný dělat odečet každou 1/4 hodinu. Všichni dodavatelé jednou za 24 hodin. Tzn. je jedno jestli pračka jede přes den nebo v noci. Kdyby byly třeba tři sazby den, špička a noc potom by to mělo smysl. V ČR jsou takovéto članky sci-fi. Takový článek je zbytečný.

    • Pokud máte spotový tarif, pak například Solidsun energie (www.syselenergie.cz) účtuje spotřebu i výkup po hodinách. Spotřebu si můžete zjistit po 1/4 hodinách na dip.cezdistribuce.cz

  2. “Pokud chce domácnost využívat spotový tarif, bude muset mít elektroměr s průběžným, průběhovým měřením.” – To není pravda, na spot můžu přejít i s normálním elektroměrem. Akorát nebudu moct využít skutečných spotových cen, protože spotřeba se odhaduje. Čili je jedno, jestli spotřebovávám v noci nebo přes den, v obou případech platím stejně. Takový spot nabízí např. Nano Energies.

    • Od 1.1.2023 bude možné na spotový tarif přejít jen s průběhovým měřením. Je to opravdu nové nařízení MPO.

      • Mít svůj chytřejší druhý spotový elektroměr u sebe propojený komunikačně zapojený za jejich průběžným distribučním kvůli jejich poplatkům i složitosti poskytnutí změřených dat od nich. Neznám detaily MPO, poplatky tipuju zůstanou.

  3. Technicky není problém, prostředky jsou, jen je to o ochotě distribučních společností (stojí to peníze). Připravuje ze změna legislativy směřující ke “smart meteringu”, síť se bez něho do budoucna nebude dát řídit, ale údajně ji brzdili právě distributoři. I nyní většina elektroměrů umí odečty přes optické rozhraní, Mbus apod. vlastním zařízením (data neslouží k fakturaci), pokud chcete mít 15 minutové průběhy, jen si za to připlatíte, pokud už to distribuce umožní, přestože to distribuci nic nestojí.

  4. Nejlepsi by byli tzv. kredirni elektromery a temto se brani distributori jiz pres 20 let.
    Zazrak kreditniho mereni a kupovani elektricke energie tkvi v nekolika zajimavych aspektech.
    Prvni aspekt je zajimavy pro to, ze neni potreba zadna prehlasovani provozovatele, pri zmene bydliste, elektromer je kreditni, tedy kdo si nabije kredit, ten odebira elekrinu.
    Mine li se kredit, elektrinu nelze odebirat.
    Kdo si nakoupi vyhodny kredit, nebo mnozstvi kreditu za cenu X, muze ji odebirat za cenu, kterou si ji nakoupil. Pisarik by nemohl slozit karty, musel by kWh a MWh, ktere jsou v kreditu predplaceny, (koupeny spotrebiteli) odevzdat distributorovy posledni instance, kde by tyto kredity museli dobehnout za tuto cenu.
    Vyhoda dalsi je, ze pro rekreacni objekty, nebo garaze, neni nutno mit nabity kredit, staci mit stiraci los, nebo poslat SMS, stejne jako na koupeni jizdenky, nebo na dobiti kreditu na jiny mobil.
    Obdrzeny kod, se zada do elektromeru, pres klavesnici, nebo moderne pres BT, nektere kreditni elektromery, maji jiz i WiFi, nektere dokonce byvaji i router, opet za kredit. (distribuce internetu pres sitove vedeni, je ale relativne pomale a je vetsinou zvysenou agregaci jeste pomalejsi a na koukani filmu dnes jiz nestaci, ani pro mobil)
    Etnikum mnozicim se na plne davky, lze dat kredit, ktery lze centrane vysoutezit i levnejsi, zadne nedoplatky, zadne preplatky.
    Ale take zadne pausalni platby, proste jen kredit.
    Pro duchodce, ale i pro domacnosti, kde je opravdu problem resit spottrebu a bat se vysokych nedoplatku, je to idealni reseni.
    Stat, jako spatny hospodar, by nemusel doplacet, ale dodaval by kredity, zadne prispevky na zalohy a poplatky za spotrebu, ale jenom a pouze kredity.

    Kreditni elektromery nepotrebuji jenom velike distributory, lze je provozovat obzvlaste u malych a parazitnich distribuci, virtualnich distribuci a lze tyto celkem jednoduse pojistit proti upadku, insolvenci a pripadnemu bankrotu.
    Prechod koncovych uzivatelu kreditniho odberu, lze bez problemu prevadet mezi dostribucemi, bez toho, ze by si to konkretni uzivatel vubec vsimnul.
    Otazka je v sak proc toto, se u nas primo utajuje, ze na svete i velmi vyspelem, se tyto systemy kreditniho mereni, uspesne pouzivaji jiz radu let.
    Tyto systemy se pouzivaji jak u mereni elektriny, tak u mereni plynu, ale i vody.
    A to jak kdysi na mince, nebo zetony, neb dnes na propracovanych sitich, ktere maji on line mereni spotreby a aplikace, pro kontrolu kreditu, nebo pro automaticke upozorneni na nutne dobiti kreditu.

  5. No, tady se testovaly. Jsme jeden z prvních okresů, kdy byly nainstalovány a platím dál. Zase nějaké fake. Hlídací pes a další samozvaní cenzoři co hlídají demokracii a svobodu slova, tím že blokují by měli zasáhnout. :)))

  6. Mě by stačilo, kdyby byly elektroměry, které se umí “otáčet” i pozpátku. Protože když má někdo solární panely jako já a zrovna nemá dostatečný odběr, vrací ho do sítě a ještě za to naopak zaplatí jako by to byla energie odebraná.

    • Proč na prd? Máte ho vadný, či vybitá baterie. Budete hradit spotřebu z průměru domu. Ihned bych žádal výměnu, pokud nepřetápíte.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here