Chorvatsko má euro a je v Schengenu. Pocítí to i Češi

171231
Chorvatsko
Ilustrační foto: Redakce FinTag.cz

Chorvatsko 1. ledna 2023 vstoupilo do schengenského prostoru. Díky tomu se i cesty Čechů do oblíbené prázdninové destinace obejdou bez hraničních kontrol. Současně Chorvatsko zavádí euro, které nahradí dosud používané kuny.

Letištní kontroly dokladů při cestování mezi zeměmi Schengenu a Chorvatskem skončí až k 26. březnu. Chorvati mají velká očekávání ze vstupu do Schengenu. Z přijetí jednotné evropské měny těží hlavně cestovní ruch, na němž ekonomika čtyřmilionové země z velké části stojí.

Chorvatské statistiky za prvních 11 měsíců roku 2022 evidují příjezd zhruba 16 milionů zahraničních turistů, z toho 892 000 z Česka. Většina návštěvníků přitom pochází ze zemí schengenského prostoru a do země cestují typicky autem nebo autobusem. Letos jim tudíž odpadnou často i mnohahodinová čekání na hraničních přechodech se Slovinskem a Maďarskem. Lidé si počkají “pouze” ve frontách na zaplacení dálničních poplatků a za průjezdy tunely.

Slovensko a Chorvatsko, tam Češi jezdí nejčastěji

Schengenský prostor se naposledy rozšířil v roce 2011 o Lichtenštejnsko. Chorvatsko bude jeho 27. členskou zemí. Záhřeb tím zároveň přebírá odpovědnost za přibližně 1 350 kilometrů dlouhou novou vnější hranici schengenského prostoru s Bosnou a Hercegovinou, Srbskem a Černou Horou.

Žádné velké oslavy se v Chorvatsku neplánovaly, vstup se oslavil spíše symbolicky za přítomnosti předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Ta podle chorvatských médií projde 1. ledna přes hraniční přechod Obrežje/Bregana ze Slovinska do Chorvatska, kde ji uvítá Andrej Plenković. V Záhřebu si oba politici dají společnou kávu, kterou zaplatí symbolicky eurem.

Chorvatsko je nadšené. Má euro a je “světové”

Směnný kurz pro zavedení eura je pevně stanovený: jedno euro činí 7,5345 kuny. Vláda při zavedení jednotné evropské měny stanovila přechodné období do 14. ledna 2023, během něhož bude stále možné platit kunami. Až do konce roku 2023 bude možné kuny vyměnit zdarma v chorvatských bankách.

Mezi Chorvaty panuje napjaté očekávání, zda zavedení eura povede ke zdražování. Podle průzkumů se kloní k názoru, že obchodníci budou při konverzi z kun na euro “zaokrouhlovat”, kde jen to půjde. Popularita eura je proto omezená. Podle dubnového průzkumu bylo 55 procent občanů pro jeho zavedení a 42 procent se stavělo proti.

Kuna skončí. Chorvatsko v lednu vstoupí do eurozóny

Šéf chorvatské centrální banky Boris Vujčić nedávno zdůraznil, že země už se nebude muset obávat oslabování vlastní měny vůči euru, což prodražovalo státní dluh. Výhody eura se podle Vujčiće nejvíce projevují během ekonomických krizí. Poukázal na nedávné potíže české koruny, polského zlotého a maďarského forintu. Všechny zmiňované středoevropské měny měly letos tendenci oslabovat vůči euru navzdory vysokým úrokovým sazbám.

„Centrální banky těchto zemí musely zasáhnout, výrazně navýšit základní úrokové sazby a jejich výnosy desetiletých státních dluhopisů jsou nyní mezi pěti až 8,5 procenty,“ vysvětlil Vujčić, aniž by dodal, jak bude postupovat jeho země při vysoké inflaci a nízkých úrokových sazbách Evropské centrální banky [ECB].

Odpadnou poplatky za směnu peněz

Co na zrušení směnárenských poplatků získají turisté, o to přijdou chorvatské banky a směnárny. Odborníci podle agentury DPA odhadují, že zisky bank klesnou přibližně o 20 procent. Ze střednědobého a dlouhodobého hlediska však podle ekonomů výhody převáží nad nevýhodami.

Euro je jenom měna. Německo, ale ani Řecko z nás neudělá

Účast v eurozóně podle nich povede k větší odolnosti země vůči ekonomickým šokům a k lepšímu přístupu na finanční trhy. Sníží se i měnové riziko pro věřitele. Chorvatsko získá úvěry s nižšími úroky. Země ale i přijde o svou vlastní měnově-politickou politiku. V reakci na inflaci se stane závislá na ECB. Zároveň podstupuje riziko, které vyplývá z jedné měny v různě ekonomicky silných zemí s různě vysokou mírou zadlužení.

Cenová stabilita v EU dostává na frak, jinak to ale nejde

Eurozóna se rozšíří poprvé od roku 2015, kdy společnou měnu zavedla Litva. Chorvatsko bude jejím dvacátým členem. Podle unijních smluv se všechny členské státy EU s výjimkou Dánska zavázaly ke společné měně. Smlouvy ale neuvádějí, kdy tak musí učinit. Některé státy včetně Česka o vstup do eurozóny neusilují.

–ČTK/DNA–

63 KOMENTÁŘE

  1. Za to, že tolik let po vstupu do EU nemáme EURO, bych hnal naše bývalé a současné politiky k odpovědnosti. Díky tomu máme dnes, narozdíl třeba od Slovenska hyperinflaci.

    • Zaplat buh, ze ho nemame proboha! Slovaci si kvuli tomu do dnes rvou vlasy!! Vsechny staty, majici euro na konci tohoto divadla se budou podilet na splaceni obrovskeho dluhu, ktery po eu zustane, samozrejme i ty, kteri jsou v EU, proto britanie odesla, i za cenu dopadu na jejich ekonomiku je to porad lepsi platit na konci ucty. Jinak priteli, hyper inflace je, kdyz stoji bochnik chleba 3 miliony, jako bylo mezi valkami ve za vymarske republiky…soucasne deni je pouze vysokainflace realne jiz vice nez 30% diky nasim EU a dalsim zapadnim mocnostem, kteri se se nas snazi obrat o vsechny penize…

      • Ty jsi nějaký odborník. Hele já mám vystudovanou ekonomku! Napíši ti to laicky. Pokud nezavede ČR EURO do cca. Tří nebo čtyř let, zadě si na kolosální problém.
        Měna není jenom i hospodářství, existují zde i spekulanti, kteří podhodnocují neustále Kč., což v žádném případě nehnou s EURO, v Eurozóne mají daleko nižší inflaci, což mohu potvrdit ma 100%, jezdím tam nakupovat do Kauflandu v SRN. Mají daleko levnější a kvalitnější zboží díky EURO. Nemusí nikde měnit EURO, když jedou na služební cestu nebo dovolenou. Jsem řidič kamionu CZ / DE mohu potvrdit, že měnit skoro každý den peníze za EURO jde celkem do peněz a je to velká ztráta času!
        Ještě k tomu poplatky, nějaká ta fronta naprosto zbytečně. Šéf to vyřešil má EURO účet. Do ČR přestal platit, když tak jenom v EURO. DOKONCE má i účetnictví v EURO, jako skoro každý český podnikatel.
        SRN, Slovensko apod. mají daleko nižší úrokové sazby na úvěry a hypotéky. Protože nemají rizikovou měnu, jako je např. Česká korzuna, Polský zlotý, Maďarský forint, tak jim každý půjčí, daleko levněji. Hlavně přilákalo EURO investory, světové výrobce. Každý chce s nimi obchodovat v Eurozóně např. Američané nebo Japonci apod..
        Rizikové uzení s rizikovou měnou, ještě velice předlužené nemůže tento typ investorů a životní úrovně nikdy přilákat. To dá rozum.
        Slováci jsou rádi za EURO, alespoň většina, až na pár jedinců. Pracují s námi v SRN, jsou s EURO velice spokojeni. Nemusí se tolik obávat o vlastní budoucnost, kvůli rizikové méně. Ještě je v SRN berou více, než nás Čechy.
        Ty děláš, kde že tvrdíš slovo, co lež a bludy?
        Já pracuji doma i ve světě nějaký ten pátek. Takové nesmysly, jako tady vnucuješ lidem, bych nikdy nenapsal, ani bych nevypustil z úst.
        U mě osobně, již aby ČR zabedla EURO, jako nyní Chorvatsko 1. ledna 2023. Včera bylo pozdě. Česká republika není Švédsko. I ti Finové ho, kdysi zavedli ze strachu z Ruska, takže EURO je i politický nástroj a každý ví ve světě, kam potom daný směřuje. Zatím si nás pletou z Ruskem! Podle toho se k nám chovají. Slováci díky EURO doma mají daleko vyšší mzdy, než my Češi v SRN, protože si skoro každý Němec myslí, že Čech bude pracovat za rohlík, ale Slovák za motorku!

        • Slováci jsou rádi za EURO, alespoň většina, až na pár jedinců. Pracují s námi v SRN, jsou s EURO velice spokojen,

          také pracuji v německu ,nějak jsem nepotkal slováka co by byl spokojený s eurem ,pokud by na slovensku měli vyšší mzdy jak u nás, proč tu pracuje přes 100 tis slováků?

        • Já ti nevím, Slováci co u nás pracují , dělají radši snad za ten rohlík než za tu motorku.Celý problém je v tom, že i když budeme mí OIRO tak stejně veškerý kapitál bude fičet do firem ze zahraničí , tím si nepomůžeme, prostě odliv penízků za stejně a možná lépe vykonanou práci za levnější rupie.Ale nyní to bude ještě horší , pokud budeme mít dražší plyn a ele.energii tak už nebudeme čína evropy , budeme nekonkurenceschopní na jakoukoliv montáž v montovnách natož na výrobu hotového výrobku.
          Končíme Máňo zhasni a zamkni

          • My budeme stále dřít na zahraniční kapitál. Jen to půjde přes dotace a ty zaplatíme v nákladech na anergii. Je to jen trošku složitější hra. To Poláci jsou jiní kabrňaci, Ty šli jinou cestou, vlastní u nás důležitou část chemického průmyslu, který koupili za zlomek světové ceny !

        • Je to fakt logické, pokud bude v říši levnější energie na výrobu tak o pár set km na západ k mořským státům bude odsunuta výroba autíček i komponent, , tak opravdu vše odlejí do levnější eu zony a nezbude než hledat pro čr nové trhy , ale nejdříve musíme mít české firmy , které začnou už něco fakt vyrábět . a exportovat třeba do ruské asie , protože fakt jinak nebude východisko…levný plyn a ropa už byla díky nenasytnosti němce a dobrým smlouvám s rusem, ale te´d budeme nakupovat ruské zdroje přeze překupníky s vysokohorskou připrážkou přez moře . a vo to tu přece jde . vytahat prachy a být závislý jak v dobách ussr. ale nyní na usa a jiných dobrácích .nějak se to vše opakuje , ale ne z prava do leva , ale z leva do prava a pořád tomu velí ten zelený levý.

        • No tak pokud máš vystudovanou ekonomiku a točíš kulatou lopatou,tak si asi často chyběl a nebo nedával pozor. V Evropě není do dnešního dne jediná země,která by na tom neprodělala. Mám známé v Holandsku,Itálii,i v tom Německu a všude rádi vzpomínají na svoji původní měnu.

          • přesně!!! proč přijít o tak krásnou měnu* peníze, jako je česká?!?koruna. mám za to, že čim déle mít korunu tím lépe?!

          • … …. kdyby ČR měla zavedené eura , nebyla by v ČR taková drahota. Létám pravidelně do zemí , kde je zavedené euro.Letenka z ČR mi stojí skoro o polovinu dráž než stejná letenka ze země , kde je euro. [redakčně upraveno]

        • Chorvati dělali celých 20let jen dluhy na investiční výstavbu dálnic a de fakto to žere z mísy.Takže se setkáváme po sezoně vylidněných vesnic na pobřeží
          a investice jsou ztrátové a Chorvatům nic jiného nezbývá ,než se odstěhovat do Německa. Ani rozprodej Chorvatských zdrojů jim blahobyt nepřinesl !

      • Před týdnem jsem s příbuznými na Slovensku šířeji mluvil o jejich Euru, a jsou spokojeni… Jak nevím, asi jsem blbě slyšel?

    • Jsem pro EURO, nicméně ptal jsem se minulé léto v restauraci přítomných a všichni, i lidé kolem 40 let věku, chtějí ponechat korunu ale neumí to zdůvodnit.

      • Zdražení o korunu není tak hrozné jako zdražení o 10 centů.
        A nevěřím, že by ceny v eurech u nás byly srovnatelné s cenami v západní Evropě. Pořád je tu výmluva na náš “malý” trh.

    • Chválím naše politiky jakýchkoli stran, že nepodlehli tlaku a máme stále korunu.
      snad to bude i nadále:)

    • Stoprocentní pravda, do kamene tesat !!! Bohužel nám vládnou většinou zločinci z ODS a spol.,, hlupáci je volí již 30 let . A lepší to nebude tak brzo…

    • Bohužel souhlasím. Nezavedení Eura je proruský přístup našich politiků – Klause a Zemana. A dokonce to většině lidí vysvětlili tak, že si myslí, že nemít Euro je dobré. Mě jen děsí momentální divná turbulence, kdy je inflace u nás cca 20 %, v zemích s Eurem cca 8 % a přitom je kurz koruny vůči euru stále stejný. Kdo to platí? Asi ČNB z našich peněz….
      A pro ty, kteří nechtějí Euro: úrok při půjčce je v korunách 9 %, v Eurech pak 3 % … – opět je patrné, kolik n to, že nemáme Euro doplácíme 🙁

      • Spíše je to naivita budovatelů kapitalismu. Rozprodali zdroje s vidinou, že zbohatne i národ. Pravda je taková ,že je všechno jinak a bez vlastních zdrojů se z nás stane drahá chudá země.

  2. Přeji bratrům Chorvatům hodně štěstí .
    Ač jsem já sám souhlasil s naším vstupem do EU , dnes to považuji za největší katastrofu a chybu . O zavedení eura ani nemluvě . Jsme díky tomu tam , kde jsme byli před čtyřiceti lety se Sovětským svazem – nyní v otrockém područí bruselských fanatiků .

    • Je lepší být pod údajně fanatickým Bruselem, než pod ruským psychopatem, který vás nepustí ze země. Nutí vás mobilizovat.
      Z ruského platu toho moc nepořídíte.
      Maji v Rusku v každé rodině pračku, ledničku, LCD televizi, internet, kuchyňské roboty, vysavač, několik aut v rodině, jezdí si střední vrstva Rusů na dovolené do Tunisu. Myslím, že ne.
      Kdo umí ten dělá a vydělá peníze, za každého režimu.
      Já mám maturitu, k tomu výučák, takže něco umím, je mě potřeba, tím pádem se mám výborně. Chce to ale dělat, ne se jenom litovata brečet, když nic neumíš, tak si udělej rekvalifikaci, pracák ti jí zaplatí, když na ní nemáš osobně! Budeš se mít také výborně, ale stačí chtít. Můžeš jít pracovat, kam v EU chceš, třeba do SRN jako já, když něco umíš, tak se o tebe Němci perou a mají tě v úctě, když děláš dobře a ještě ti slušně zaplatí!
      Na co si tady neustále někdo stěžuje.

    • Dovoluji si s Vámi nesouhlasit. Vynechám všechny třeba sporné argumenty a zeptám se ? Vy asi nežijete na hranicích nebo v blízkosti hranic,že ? My třeba na Těšínsku jsme se mohli jen dívat za řeku Olzu na druhou stranu do Polska a Poláci tak samo ,když běžný občan těch pár metru neměl vůbec šanci překročit a to do tkz.spřátelené země a o celnících ani nemluvě .Tak jsme seděli u řeky a přemýšleli jak se tam asi za vodou žije. Podotýkám ,že naše rodina aŤ přímo z Těšína měla nulovou šanci získat propustku.Kolem řeky chodila ozbrojena stráž!!! a to byste chtěl zpátky? Na to hodně lidí zapomělo anebo to nezažilo. (A to už vůbec nemluvím o našich západních hranicích.)

  3. Už toho s UK nechte. Je to jinak. Starejte se především o Čechy a až po tom o UK. Už na ně doplácíme dost. !!!!!

    • ČR tak nadále zůstává čistým příjemcem evropských peněz a od svého vstupu do EU v roce 2004 získala již přes 1 bilion korun. V průběhu prvního pololetí roku 2022 obdržela České republika z rozpočtu Evropské unie příjmy ve výši 48,4 mld. Kč a do evropského rozpočtu odvedla 32,5 mld.29.07.2022

      • Smysl vstupu do EU je nastaven tak,aby si vstupující země myslela,že vydělá,že bude silnější a stabilnější.
        Je to přesně naopak,EU má zájem o další a další země,které bude vysávat do morku kosti na jedné straně a posíláním drobných na druhé straně samozřejmě s patřičným zveličením,že se jedná o dotaci EU na to či ono.
        Ono vlastně i válka na Ukrajině je pro EU požehnáním,protože si již představuje ,jak bude Ukrajinu znovu stavět.Proto je i snaha EU válku co nejdéle prodlužovat.

      • Chudáci bruselští demagogové – ze své vlastní kapsy bojují za naše blaho a takového nevděku se jim na oplátku dostává .

  4. Hrubka v textu je vec, ktera cely clanek degraduje….”zadne velke oslavy se v Chorvatsku neplanovali”….. to je opravdu novinarska perla 😀

  5. Spojování různých kultur pomocí ekonomiky, je jako vojenská invaze. ovšem to dojde lidem až po určitých letech, kdy si uvědomí, že již nemají žádná práva.

  6. Přeji jim ,,hodně štěstí,, v tom eurosojuzu. Další koho budou Bruselští škubat a utahovat. Hned schengen a zároveň umělou EU měnu. No jo, Chorvatsko je krásná zem,ale má jeden problém. Žijí tam Chorvati.

  7. Páne jo kam budou ty češi jezdit na dovolenou když ne do milovaného Chorvatska když tam bude stát voda 4-5 éček nebo kolik to už nebude to levné Chorvatsko.

    • Prakticky by se mohla stát i taková věc, že se rozjede mzdová spirála směrem nahoru. Tomu tak bylo v Řecku. Navíc, úroková míra u eura je více přizpůsobena průmyslovému severu, který nemá potřebu se tak zadlužovat, ale potřebuje pokud možno levné úvěry pro svůj průmysl. Je tedy poměrně nízká. A protože nyní Chorvati stanou přes euro v ekonomickém “běhu na dlouho trať” na úplně stejné startovní čáře jako výkonné a průmyslově vyspělé ekonomiky severu, samozřejmě včetně “stejné časomíry”=stejné měny”, není jistota, že to nedopadne špatně. Zase je fakt, že Chorvat není Řek, ale upřímně nevím, jak jsou ve své mentalitě rozdílní. Budu to samozřejmě pozorně sledovat. Bude to taková laboratoř v praxi. Na dovolenou jsem jezdil výhradně do Řecka, tak jsem to tam mohl sledovat v přímém přenosu. Tu rostoucí životní úroveň, růst cen zboží a služeb a nakonec ten ekonomický krach.

  8. Politika je nástrojem ovládání: „Díky našemu budování liberalizmu ve státních organizacích se postupně změní celá politická scéna. Ústavnost přeměníme na nejednotnost, nedorozumění, bezpráví, hašteření a stranické roztržky, což je jedním označením škola všeho, co slouží ke zničení podstaty státního režimu. V dobách existence republik budeme nahrazovat vládce prostřednictvím karikatury vlád, takovými prezidenty z lidu, kteří ale budou ve skutečnosti našimi loutkami z řad našich otroků. .
    .
    Volby použijeme jako prostředek, který nám bude dopomáhat ke konečnému zisku světového trůnu a zároveň tím dáme i těm nejslabším z lidu zdánlivý pocit, že napomáhají utvářet vzhled státu. Současně je nevyhnutelné abychom postupně likvidovali i význam rodiny včetně jejího výchovného působení, protože právě díky absenci rodinných zkušeností, zásad a eliminace všech morálních hodnot odstraníme možnost vzniku samostatných osobností. Demokracie je výborným prostředkem přeměny společnosti v chaos tvořený lůzou, protože moc je slepá, nesmyslná a lehce ovlivnitelná nerozumná sila, například pomoci násilí, strachu či dezinformačních manipulací.

  9. hm.. pecka… tak si EU koupila levnou turistickou destinaci.. osobně totiž nechápu, co chorvatsko dělá v EU.. žádný průmysl.. prostě nic.. 6x menší HDP než ČR a to je ČR socka evropy.. dokonce necelých 70% slovenského HDP.. a ještě k tomu tam platit eurem ? :-)))))) jediné pozitium na tom vidím, že balkánská cesta pro heroin z afgánistánu se zkrátí, zlevní a prospěch z toho budou mít středoevropští feťáci :-)))))))))

    • Vy se podivujete skutečně právem, protože se ptáte z pozice základu. A tím je ekonomika. Ovšem euro je politická měna, ta nemá za stávajícího uspořádání národních států vůbec žádné ekonomické opodstatnění. Ty názory, jak tu čtete o prodražení, nebo administrativních potížích, nebo informace o tom s kým obchodujeme, to jsou nepodstatné drobnosti, i v ekonomickém směru, nestojící ani za pozornost. Nakonec si velmi dobře pamatuji, když se zaváděla. Mluvilo se o politice, jen o politice. To tak je, že měna je jedním z pilířů konkrétního společenství. O hospodářském zdůvodnění, proč je opodstatněné ji zavést, tehdy ani slovem! A pokud se někdo ptal, jako třeba Klaus, byl umlčen úplně stejně, jako nedávno za Covidu, když se někdo ptal na schopnost očkování stoprocentně ochránit jedince před onemocněním. Nakonec ta dluhová krize, ty drastické hospodářské rozdíly mezi severem a jihem, jsou důsledkem jejího zavedení. Jde o průnik politiky do hospodářství v tom negativním smyslu. Stejně, jako dnes Green deal. Takový tristní stav, myšleno hospodářské rozdíly v tom, jak je ekonomika schopna v jednotlivých státech fungovat, nebo nefungovat a tím dávat lidem práci a státu daně, před eurem nikdy nebyl. Proto to přijetí Chorvatska naopak dává logiku. Máte-li něco společného, už se musíte vy podřizovat, a pokud máte dostatečnou sílu, ti partneři na vás musejí brát ohled. Tedy zase politika. Tím chci současně říci, že euro není ani špatné, ani dobré. Jde o to, co od něj očekáváte. Stejně jako nůž. V jednom případě může být užitečným pomocníkem, v jiném případě vražedným nástrojem. I pro vás.

  10. Lidi, je radost příspěvky číst. Je vidět, že se o politiku zajímáte. Paráda! Řeknu vám, co já o tom vím. Euro, koruna, dolar jsou z devadesáti procent jen směnné prostředky. Ty samy hodnoty netvoří, nic nepřinášejí. Hodnoty, které potřebujeme k životu, se vytváří v hospodářství, obecně v ekonomice. A jak ta funguje, tak to z devadesáti procent stojí a tom, jak šikovní a schopní jsou lidé od nejnižších až po nevyšší pracovní místa. Ovšem, výkonnost a efektivita hospodářství stojí také na investicích, což jsou z finančního hlediska dluhy. Zjednodušeně řečeno, prostě platím to dnes (třeba výzkum, stavbu nové výrobní haly), ale peníze zpět to přinese až „zítra“. Takže v této chvíli ten směnný prostředek dostává i politický rozměr. Protože, když investuji dnes, tak věřitel chce “zítra” ty peníze zpět a vy “zítra” chcete vydělávat. Tedy chcete určitou jistotu a tu vám dává právní systém, který je politický produkt. Takže takto tu musíte brát. Z toho vyplývá, že vlastní inflace se směnným prostředkem přímo nesouvisí. Ta je dána tím, jak konkrétní struktura hospodářství je například dnes cenami energií přímo ovlivněna. Příklad. V Německu sídlí centrála sklárny. A ta se soudí o ukradený patent s jinou sklárnou. Za právní služby se právníkům platí statisíce eur. Je vám určitě jasné, o kolik musí takový právník zvednout cenu svých právních služeb v tomto sporu, protože mu v jeho “kumbálu” stoupla cena topení na trojnásobek a benzín je také dražší, aby na tomto procesu kvůli drahým energiím neprodělal a tím nepřišel na buben. A také je vám jasné, o kolik naopak musí zvednout cenu svých výrobků vlastní sklárna toho soudícího se podniku, která je umístěná v ČR, protože plyn na tavení skla šel na trojnásobek. To vše se v inflaci projevuje. Tolik k inflaci. A ten politický rozměr. Podívejte. Jak jsem psal, vždy platilo, jaký pán, takový krám. A pro hospodářství to platí, jak se říká, tuplem (z německého doppelt=dvojnásobně). Takže vlastní měna výkonnost jednotlivých hospodářství jako polštář vyrovnává. Když třeba dříve Italům docházel dech, tak lira šla oproti marce dolů a tím Mercedesy, bavoráky, Italům cenově stouply a Fiaty, Lancie, Lamborghini, šly Němcům cenově dolů a tím se vzájemný obchod vyrovnával. No a když se zavedlo euro, tak všichni ekonomicky stojí na stejné startovní čáře. Olympijský vítěz i chromej dědek s berlemi. Všem se hospodářsky měří stejným metrem. No a protože lidi změnit nelze, tak například Němci i celý sever jede jako buldozer a Francie, Itálie, Řecko, Španělsko se topí v hospodářských problémech. No a aby se tento, dnes už doslova politický slepenec EU, nerozsypal, protože na hospodářství politika vždy stojí, tak se přes ECB tyto státy eurově dotují (eurem se platí jejich dluhy). Bez toho by to byla hospodářská katastrofa. No a teď do toho, aby toho nebylo málo, ještě ten Green deal. Je to jasné. Než se dalším vývojem rozhodne, zda se tento, des už slepenec, buď rozpadne (politicky samozřejmě), nebo se přetransformuje v lépe fungující společenství (doufám, že právě toto nastane), je důležitá suverenita a politická nezávislost. A vlastní měna je jedním z pilířů tohoto. Samozřejmě není to zadarmo, to je jasné! Ale nemylte se, euro také něco stojí. V té inflaci eura je jistá část toho, co sever platí na jih, aby tento hospodářsky nezhavaroval. Tož tak! Zadarmo je jenom smrt.

  11. Pokud chceme obchodovat se světem, pak se bez Eura už neobejdeme… Neustále plovoucí kurz nám zboží prodražuje i přes to, že obchodovaný výrobek má pevnou cenu…

  12. pche mne je to jedno ja beru jedine dollary, tak jak je bral i Jaromir jagr v NHL a jak je berou i dalsi a na co bych se stezoval a zrovnatak na co by si stezovali treba Rusove kdyz maji ruble a maji jich na miliony jako ja dollaru… Howgh

  13. Ekonomové, odborníci co řídíte kamion apod.! Nejsme jediní kdo má vlastní měnu, např. i ty-jak píšete západní země, UK, Dánsko, Švédsko, Norsko a stále se jí drží. TZN. ano na konverzi měny můžou firmy prodělat, ale také vydělat. A existují možnosti jak kurz zafixovat aby byl co nejvýhodnější a většina firem o tom ví. Vlastní měnu bych 100 % podržel není vůbec vůbec kam spěchat!! A když zde byla inflace nižší než v jiných zemích a naše ekonomika rostla a měli jsme nejnižší nezaměstnanost mluvili jste jinak vy odborníci!

  14. Včera bylo pozdě i tady. Už tady mělo být Euro dávno a dávno. Firmy stejně mají Eurové účty,aby nemuseli bankám platit a obyčejný občan si prostě připlatí ve všem co kupuje, protože banka si svůj podíl nenechá ujít. Ale asi lobby bank,aby náhodou neschudli.

  15. Huráááááááááááááá!!!!!!!!!!!!!!
    SLÁVA EURU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    EURO v celé EU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here