Biden, Trudeau a López Obrador se setkají v Mexiku

259
v_mexiku
Americký prezident Joe Biden v El Pasu, kudy za jeho vlády z Mexika do USA proudí miliony migrantů ročně. / Foto: United States government official

V mexické metropoli dnes [9.1.] začal dvoudenní summit severoamerických lídrů [NALS]. Setkají se na něm americký prezident Joe Biden, kanadský premiér Justin Trudeau a mexický prezident Andrés Manuel López Obrador.

Hlavními tématy budou migrace, klimatická změna, a hlavně pak prohloubení ekonomické spolupráce. Tři severoamerické země si v posledních letech navzájem byly jedněmi z největších obchodních partnerů. Výzkumný ústav Atlantická rada odhadl, že v první polovině roku 2022 si Spojené státy spolu s Mexikem a Kanadou vyměnily každou minutu zboží za tři miliony dolarů [cca 68 mil. Kč].

Největší obchodní partneři USA od ledna 2022 do října 2022

[Zdroj: US Census Bureau, GeoEconomics Center Calculations]

Kanada a Mexiko jsou dva hlavní obchodní partneři USA a dohromady představují více než dvojnásobek toho, co Spojené státy obchodují s Čínou. Ekonomická spolupráce Mexika, USA a Kanady se významně rozšířila podpisem Severoamerické dohody o volném obchodu [NAFTA] v roce 1997. Další změny přinesla obchodní dohoda USMCA z roku 2020.

Spory v energetické oblasti

Avšak Kanada a USA viní Mexiko z porušování dohody USMCA. Spatřují ho v předávání stále více moci nad mexickým energetickým trhem státním společnostem. Washington a Ottawa argumentují, že politika mexického prezidenta znevýhodňuje jejich firmy.

Exxon Mobil žaluje Evropskou unii kvůli windfall tax

Trudeau se v pátek ohledně řešení sporu vyjádřil optimisticky. Jeho urovnání podle něj také otevře dveře dalším investicím do Mexika. Podle jiných názorů čas na vyjednávání ale pominul. Ředitel daňového a obchodního odboru Amerického ropného institutu Aindriú Colgan agentuře Reuters řekl, že “Mexiko bezostyšně porušuje USMCA” a je načase svolat “panel expertů pro spory”.

López Obrador uvedl, že účelem dvoudenního summitu je, aby státy mohly dále jednat o ekonomické integraci. Konkrétně plánuje mexický prezident diskutovat o finanční podpoře USA pro projekt solární energie v severním Mexiku.

V Mexiku lídři proberou i migraci

Summity NALS se konají nepravidelně od roku 2009. Za vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa mezi lety 2017 až 2021 se nekonal ani jeden. Lídři se setkali při jiných příležitostech. Dnešní summit tak bude prvním setkáním tohoto druhu od konce roku 2021.

„Udělají maximum pro to, aby to vypadalo jako šťastné setkání. Pokud López Obrador udrží migranty daleko od americké hranice, Biden bude spokojený,” okomentoval setkání bývalý náměstek mexického ministra zahraničí Andrés Rozental Gutman.

Sen Trumpa se plní. Mexiko dá peníze do hranice s USA

Bidenovi poradci očekávají, že summit se ponese “v pozitivním duchu” poté, kdy Spojené státy oznámily novou migrační politiku. Ta obnáší vyhošťování lidí, kteří do USA vstoupí nelegálně. Spojené státy současně přijmou 30 000 lidí z Haiti, Kuby a Nikaraguy měsíčně a poskytnou Mexiku, středoamerickým a karibským zemím finanční pomoc ve výši 23 milionů dolarů [cca 518 mil. Kč] na zvládání přílivu migrantů a na jejich místní integraci.

Latinská Amerika boomuje, říká šéf Meddi Jiří Pecina

Jednání předcházela návštěva [8.1.] amerického prezidenta Bidena El Pasa, kudy z Mexika do USA proudí miliony migrantů ročně. Právě za zvýšený příliv migrantů sklízí Biden v USA ostrou kritiku. Počet migrantů přicházejících do USA z Mexika se totiž za jeho vlády značně zvýšil. Počet zastavení na hranici poprvé překročil dva miliony v jednom roce. Texaský republikánský guvernér Greg Abbott prezidentovi na hranicích předal dopis, ve kterém podle AP uvedl, že “chaos” na hranicích je “přímým důsledkem prezidentovy neschopnosti vymáhat federální zákony”.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here