Jsme hrdí, že se za naší vlády rekordně zvýšily důchody

55213
duchody
Premiér Petr Fiala diskutuje s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou. Pravděpodobně o tom, jak penzistům vysvětlit, že jimi očekávaná mimořádná valorizace se nekoná. / Foto: Úřad vlády ČR

Vláda včera [20.2.] schválila per rollam nová pravidla pro mimořádnou valorizaci penzí v Česku. Premiér Petr Fiala [ODS] po jednání vlády uvedl: „Jsme hrdí na to, že za naší vlády se v rekordním čase a rekordním způsobem zvýšily důchody.“

Podle něj je nárůst výše penzí během několika měsíců enormní. Podle aktuálního vyjádření zástupců vlády průměrná výše důchodů v Česku za 18 měsíců vlády Petra Fialy stoupne o 31 procent. Ještě minulý týden na tiskové konferenci hovořil o 30% zvýšení důchodů místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] za 14 měsíců vlády Petra Fialy.

Stávající průměrný starobní důchod, který aktuálně dosahuje 19 440 Kč, se od června zvýší o 750 Kč. To je nárůst ve výši cca 3,9 procenta. A to značí:

  • Penzista, který nyní pobírá 8 000 Kč, od června dostane 8 480 Kč.
  • Důchodce, který nyní pobírá 14 000 Kč, od června dostane 14 630 Kč.
  • Penzista, který nyní pobírá 16 000 Kč, od června dostane 16 676 Kč.
  • Důchodce, který nyní pobírá 24 000 Kč, od června dostane 24 860 Kč.

„…ale musíme hledět také na podstatný ukazatel poměru průměrného důchodu vůči průměrné mzdě, který se z těch původních přibližně čtyřiceti procent dnes přibližuje padesáti,” dodal následně premiér Petr Fiala.

Čímž vysvětlil, proč vláda změnila mechanismus mimořádné valorizace penzí. A to tak, aby penzistům nemusela v červnu valorizovat podle stávajících pravidel důchody celkem o 34 miliard korun, ale pouze o 15 miliard korun.

Penzisté dostanou 400 Kč plus 2,3 %

Vláda tak včera [20.2.] potvrdila, že růst penzí o 400 korun v základní složce všem a další růst nad tuto částku ve výši 2,3 procenta v zásluhové složce, procentní výměře, jsou dva stěžejní parametry upravených pravidel pro červnovou mimořádnou valorizaci důchodů. Průměrný důchod by tak měl vzrůst o 750 korun.

Úprava nyní míří do Poslanecké sněmovny. Změny by měly být definitivně schváleny do 22. března.

Podle zástupců vlády by valorizace důchodů bez schválených úprav znamenala nárůst deficitu veřejných financí o více než 34 miliard korun v letošním roce. A o 58 miliard v roce příštím.

„Cítili jsme nutnost sáhnout do toho mechanismu. I z hlediska obecné spravedlnosti, mezigenerační solidarity a udržitelnosti do budoucna,” vysvětlil Petr Fiala.

Důchody v červnu stoupnou všem o 400 Kč a dále o 2,3 procenta

Připomněl, že ve veřejném prostoru se v poslední době objevovaly návrhy, aby vláda zrušila samotný automatický valorizační mechanismus. Což podle něj vláda neudělá.

Ke změně pravidel u mimořádné valorizace penzí, která přichází pokaždé, když za určité období inflace stoupne o více než pět procent, se vyjádřil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Situaci musíme řešit zodpovědně. A s ohledem na budoucí generace. Kdybychom nezasáhli, přinesla by červnová valorizace obrovský dluh do státního rozpočtu. To si zodpovědná vláda nemůže dovolit. Úpravou valorizací směřujeme k dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému,“ uvedl ministr.

Problém s mechanismy pro důchody vyvstal již loni

Ministr Jurečka byl již loni některými z ekonomů, například členů Národní ekonomické rady vlády [NERV], ale i politiků upozorněn, že včas nezasáhl do výpočtu předčasných důchodů. Ukázalo se totiž, že se lidem finančně vyplatí požádat o předčasný důchod o rok dříve, než kdyby o rok déle pracovali. Což značí, že ti, kteří tak učinili, dostali vyšší penzi, než ti, kteří o předčasný důchod nežádali a pracovali déle.

„Z mého pohledu, když tohle ministerstvo práce a sociálních věcí zjistilo, tak mělo v režimu legislativní nouze udělat všechno proto, aby tuto distorzi napravilo. A tu díru v té lodi, to jsou desítky miliard korun, opravilo co nejdříve. Oni místo toho začali lidi vyzývat, aby toho využili. To mi hlava nebrala,“ okomentoval tehdejší počínání ministra Jurečky v podcastu FinTag.cz někdejší ministr financí Miroslav Kalousek [TOP 09].

O předčasný důchod si loni požádalo 120 tisíc lidí

„Když zjistím, že mám někde systémovou chybu, tak tu systémovou chybu chci spravit co nejrychleji. Ale neříkám lidem: Hele, já tam mám systémovou chybu, pojďte ji využít. To bylo absurdní a pokládám to za hrubou a drahou chybu. Chybu, kterou budeme platit v následujících letech v penzijním systému,“ dodal.

Vyjádřil se i k počínání celé vlády a poslanců: „Bohužel dneska ve Sněmovně nemáte jedinou politickou stranu, která by byla rozpočtově odpovědná. Dneska tam měkčí populisté soupeří s tvrdšími populisty o to, kdo rozdal lidem víc peněz. O tom politika ale není.“

Jakou máme populaci, takové máme politiky, říká Miroslav Kalousek

Jeho slova, jak vidno, ale vláda tehdy vzala na lehkou váhu. S novými parametry mimořádné valorizace přišla až v momentě, kdy se zjistilo, že inflace je skutečně natolik vysoká, že vláda mimořádně valorizovat bude muset. Nutno dodat, že již v té době ministr Jurečka odhadoval, že penze vláda zvýší. A to v průměru o 750 korun. A možná o něco více. Tedy zhruba v té výši, jak to nakonec provedla.

Co říká opozice a co ministr Jurečka

Šéfka opozičního poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová nynější krok vlády vysvětlila tím, že kabinet záměrně změnil parametry hry pro mimořádnou valorizaci až po prezidentských volbách.

„To proto, aby neuškodila svému kandidátovi na hrad,“ uvedla, čímž znovu připomněla, že kandidát hnutí ANO a jeho předseda Andrej Babiš ve volbách neuspěl.

Po zveřejnění informací o změnách mechanismu mimořádné valorizace se objevily hlasy o tom, že vláda se dostane pod tlak žalob nespokojených penzistů i opozice. Avšak ústavní právníci potvrdili vyjádření ministra Jurečky z minulého týdne, kdy vláda oznámila změnu „pravidel hry“ pro mimořádné valorizace, že „zákonodárce na to má právo“.

Vývoj výše průměrných důchodů a srovnání s průměrnou mzdou

[Zdroj: MPSV]

Navrhovaná úprava valorizačního mechanismu nyní míří do Poslanecké sněmovny. Vláda bude u poslanců usilovat o dosažení shody i s opozičními zástupci. Sněmovna by o novele měla rozhodovat na mimořádné schůzi 28. února. S konečnou platností by měly být změny schváleny do 22. března.

I přesto, že vláda de facto o více než polovinu ponížila penzistům navýšení vyplývající z mimořádné valorizace, ministr Jurečka včera uvedl: „Je důležité, aby pomoc státu směřovala k lidem, kteří celý život pracovali. Avšak měli nízké mzdy a tím pádem dnes pobírají podprůměrné důchody. Předchozí mimořádné valorizace v loňském roce jim přinesly jen podprůměrné navýšení. A tak se obtížněji vyrovnávají s růstem cen.

–DNA–

102 KOMENTÁŘE

  1. Nemohu si pomoci, ale ten, kdo toto v podstatě protiprávní jednání vydává za úspěch a chlubí se jím, je duševně těžce nemocný, a v souladu s tím, co bylo praktikováno za covidu (budeme vás léčit i proti vaší vůli) by proti němu mělo být rázně postupováno…

      • To byl zřejmě jen sen , to se stává i jiným členům naší vlády ! Pomůže od toho střídání teple a studené sprchy , třeba se tím docílí rozsvícení v tom co maji na krku !

    • Jsem na svete vice jak sedesat let, ale takovou ubohost, nehoraznost a sprostarnu jsem opravdu nezazil. Na misto toho , aby vlada delala neco pro to, aby snizila inflaci v ramci svych pocetnych moznosti , a ze je maji vi kazdy rozumny clovek v nasi republice, seberou jedne z nejvice poskozene casti nasi populace zakonem podporene a pro tyto lidi nanejvyse potrebne prostredky. Oni nejsou rozumu zbaveni , oni jsou bezohledni a sprosti. FUJ!!!!!!!

      • Máte pravdu co na tu ubohost říct.Jak Fiala a Válek jsou mimo realitu.Nuž co si lidé zvolili to mají.My co máme ten důvod menší jsme pracovali celý život 43 let,ti co nikdy nepracovali trochu menší.Co s námi bude až nebudeme moct se o sebe postarat nevím.Bohatá rodina dají rodiče do domova kde byl Válek velice spokojený,na nás druhé čeká nejistota.Mladi nemají čas, nedivím se jim některým.Tak nás nečeká nic dobrého.Co nám zbývá.Napsal jste to moc hezky.Odezva bude na co si stále důchodci stěžují 😔

    • 1. Chlubí se cizím peřím. Pokud by bylo po jejich, nedostali by důchodci ani tu urážlivou almužnu, kterou jim milostivě a se sebezapřením naordinoval Kalousek.
      2. Za triskní stav v tomto státu mohou především oni sami. Neustále se ohánějí válkou na Ukrajině, do které nás svým jednáním zatahují více a více.
      3. Nikdo z nich zatím neřekl ani slovo o těch, kteří celoživotně nepracovali, nepracují a pracovat nebudou, protože nechtějí a nemusejí. Nic státu nedali, ale dostávají neustále a spokojeně si žijí na úkor těch, kteří denně ráno vstanou a budují tuto republiku.

      • Máte plnou pravdu, snížit dávky na minimum těm, kdo se nechá živit ze státních peněz, kdo je zdravý a nemaká, tomu bych nedal vůbec nic, ať si jde vydělat.Mám odpracovaných 43 let, mám nárok na důchod, ten nám chtějí ostrouchat, aby byli peníze pro nefakačenky a pro Ukrajinu.

          • Ano já mám dávky na bydlení žijí sama invalidní důchod těžce nemocná a z 1290 korun mám nárok dle jejich nového zákona o příspěvcích už jen 273 Kč jsem na hranici životního minima ,a ty hajzlove maji v lednu tučnou valorizaci jeden jejich plat ní ani ro k mého invalidního důchodu

      • Ano,jsme hrdi,že jsme loni zvýšili důchody, protože nám to ukládá zákon ale letos už jsme my nad zákonem a vy nám akorát můžete drbat záda !

        • Vláda je tedy hrdá na to že mají vysokou inflaci proto se nehorázně zvedají ceny potravin energie atd,to že se zvýčily důchody je dané podle inflace vláda raději změní zákon než aby něco dělala proti drahotě a důchodce klidně okrade 1060 korun měsíčně -to nejni lidová vláda

      • No hlavně si Ty signalisto nezapomněl na sebe a svou tlupu a od ledna jste si přilepšili o cca 15.000 kč a vejš. Ale na každou … se vaří voda. [redakčně upraveno]

    • A tak stát nemá finance na důchody. Musí se šetřit. Přece jde vláda, politici , vysocí státní úředníci příkladem. O kolik si vlastně sníží statisícové platy??? Nějak jsem tu informaci Fialoví vlády nezaregistroval, ani v jejich prohlášeních, ani v mediích.

      • Údaje o snížení počtu úředníků včetně počtu náměstků byla publikováa začátkem roku.Je škoda,že jen krátkou zprávou bez výrazné medializace.Byli bychom klidnější,kdyby takové informace(např.dosažené úroky státních půjček) byly publikovány.Pak by nebylo tolik odsuzujících komentářů.

    • Tragedie je, že vláda neví co má dělat. jen si stále vymýšlí. ´Řešení je jednoduché. Důchody není nutné zvyšovat podle předpisu. Je ale nutné, aby se vláda zamyslela nad tím, jak snížit ceny všeho, co důchodci pro svůj život potřebují. To je snížit inflaci na minimum a je úpo problému. Naše vláda si ví rady s řešením problémů Ukrajiny – mic proti tomu-, ale řešit problémy naš jí dělá problémy.

    • Ano já mám dávky na bydlení žijí sama invalidní důchod těžce nemocná a z 1290 korun mám nárok dle jejich nového zákona o příspěvcích už jen 273 Kč jsem na hranici životního minima ,a ty hajzlove maji v lednu tučnou valorizaci jeden jejich plat ní ani ro k mého invalidního důchodu

  2. Tak tato vláda nemá zásluhu na enormním zvedání důchodů, tato vláda může za nejvyšší inflaci, kterou neumí zkrotit a důsledkem je zvyšování důchodů dle zákona. Ze zákona se musí zvedat důchody, žádnou zásluhu na tom tato vláda nemá, bohužel i tento zákon, chce nynější vláda změnit, to je už za hranou.

  3. Tak měl ještě jedním dechem dodat, že je hrdý na to, že máme tak vysokou inflaci. Jinak by důchody nemuseli zvyšovat.

    • Však oni je nezvyšovali.Důchody se samy zvedly inflací.Oni nemají se zvýšením nic společného.Společného mají jenom to že se inflace zvedá a to je jejich zásluha. Že se nestydí vůbec toto vyslovit.😒😒😒

  4. Tak zaprvé: tato vláda nemá ŽÁDNOU zásluhu na tom, že důchody takto vzrostly. Jenom realizovala už předem nastavená pravidla, nic víc.
    A zadruhé: omezení valorizací důchodů od června je RETROAKTIVNÍ a tedy i PROTIÚSTAVNÍ! Doufám, že ho opozice zablokuje nebo posléze zruší Ústavní soud.

    • Pan Fiala je lhář a podvodník. Kde jsou ty jeho předvolební sliby ” nebudeme zvyšovat daně”. A nyní se dokonce nestydí okrádat důchodce o peníze, které mají dostat podle zákona.

  5. Proč ten ukrajinský premiér tak nehorázně a neustále lže. Potom se nemůžeme divit,že je celej fialovém.

  6. Fialenka se Zemědělcem to jsou šíbři.„Jsme hrdí na to, že za naší vlády se v rekordním čase a rekordním způsobem zvýšily důchody.“
    Inflaci řešit nebudou asi neumí (asi nic) a pak si připisují body za zvýšení penzí 2022 aby ji
    v r. 2023 zastavily protiústavně.
    Tito lidé ,kdyby měli řídit někakou firmu tak za 14 dní je po firmě a lidé na dlažbě!!

  7. Tato vláda je ve své podstatě skupina lidí kteří mají sice vysoké vzdělání ale žádnou praxi.
    Pak není se čemu divit, že vytvářejí jeden paskvil za druhým.
    Neznám žádného člověka, který by si při vstupu do zaměstnání odhlasoval svůj plat a v průběhu svého počínání dále zvyšoval.
    Můžeme jenom poděkovat svým spoluobčanům, kteří při volbách nám dosadili do vedení takový materiál. PS starají se pouze o sebe.

  8. Nejlepší je na tom, skončila svoboda slova.
    Když můj komentář musí posoudit moderátor diskuze. jděte se vycpat s Vašim názorům .

  9. Je to vláda lhářů. Stanjura,Fiala,Rakušan,Jurečka a spol.jste společně s Pekárovou a Vystrčilem ostudovou ČR.Chyťte se za ruce a táhněte do ……

  10. To není vás úspěch vy darebaci to je úspěch vysoké inflace kdyby nebyla tak vysoká inflace nemuseli jste přidávat téměř nic.Pridali jste jen to co je dané zákonem tedy povinne

  11. Já bych viděl rád,jako nutnost také snížení platů politikům minimálně o 25%.
    Pak bych to jejich opatření jako snížení valorizace vzal, že musíme všichni šetřit !!!!
    Tak,že páni politici zamyslete se nad sebou !!!!!

  12. Premiér Fiala se naprosto zbláznil. Oni pracují na nejhorší inflaci v historii země a jsou hrdí na to, že díky té inflaci a zákona chránícího důchodce jim zvalorizovali důchody. A nakonec se rozhodli, že si důchodci mohou “trhnout” a že zákon nezákon jim nedají ti, co jim ze zákona patří!

  13. Je to jenom metafora.Co kdybychom je všechny …. Ty další by si to jistě pamatovali a již by nedělali zmatky. [redakčně upraveno]

  14. Pan Fiala, co otevře ústa tak lže. Tak jsem si spočítal zvýšení důchodu, započítal jsem i valorizaci, která byla 14 dní po nástupu jejich vlády a pravděpodobnou červnovou a vychází mi to max. na 24 % , ale zvýšení výdajů, když budu hodně skromný dělá cca 40 %. A když spočítám co odvedu na DPH za měsíc, tak jenom toto dělá celé navýšení důchodu, tak ať nebrečí, důchodci si na navýšení průběžně přispívají jen tím, co zaplatí na DPH.

  15. Pro Boha, to snad ani nemůže být pravda co tato vláda dělá! Chod státu nezvládá, to v jakém hnoji nyní jsme je její zásluha, a navíc mají její členové tu drzost že se holedbají tím jak jsou dobří. Žádná úcta k člověku, staří jsou na obtíž, živnostníkům přistřihneme křídla a firmy kterými protékají miliardy, na ty nesáhnou. O energetickém průseru ani slovo, jen samé tlučení do prsou a samochvála. Ovšem ta, jak je známo, SMRDÍ. . . A co ti kteří této zemi nic nedávají a jen berou? Myslím tím samozřejmě ty hordy “nepřispůsobivých”! Fakanů jak …, makat ani náhodou a jen sát a sát socialní systém! Někdy si říkám, zdali ti nepřispůsobiví nejsme nakonec MY. Ale to je posvátná kráva, na to se dahat nesmí, natož aby se s tím začalo něco dělat. Je to hanebné, odporné a staří si jen mohou postesknout, “PRO BOHA, CO JSME TO VYCHOVALI ZA DĚTI?” Je mi z této vlády na zvracení. . . Podpis – Předčasně odejitý do penze, pro něhož se v jeho 60 letech nenašla slušná práce. Odpracováno 45 let, řádně a v plné výši po celý život odváděné sociální i zdravotní. Vychované 2 děti. [redakčně upraveno]

  16. Za vlády.ODS p. Topolánka byla rezerva na duchody 200miliard které si vláda vypujčila kam přišli nikdo neví ani vědět nechce a dnes to poračuje snízením valorice u duchodcu kteří si to opracovali.

  17. Nevidím nikde svůj komentář, že by se nehodil do krámu? Napsal jsem jen pravdu a to co si myslím. Žádné sprostoty. Ale asi ” BOHU ŽEL ” Tonda Kozelek, penzista.

  18. Jsme hrdí na to, že za naší vlády se v rekordním čase a rekordním způsobem zvýšily důchody. Říká pan Fiala. Čili vlastně říká, že je hrdý na to, že vláda dodržela zákon. No dobrá. Jestli pak také řekne:Jsme hrdí na to, že za naší vlády se v rekordním čase a rekordním způsobem podařilo zvýšit inflaci ,tak že druhá nejvyšší v Evropě.

  19. Dobrý den,co to tady pan Jurečka plácá za nesmysly,přidáno bylo ze zákona.Všichni ve vládě z nás dělají pitomce.

  20. Kdo má nízké důchody ? Z větší části jsou to živnostníci, kteří si platili to nejnižší sociální pojištění.
    Těm chce vláda přidat procentuálně nejvíc. Proč ?
    Vláda hraje špatný kabaret se špatnými herci. A ve své ješitnosti se tím ještě chlubí

  21. Vaše prohlášení pane Fialo je hanebné a měl byste si přiznat, že si to prostě všechno neumíte spočítat. Spočítaji vám to voliči.

  22. Opět zkreslené vysvětlení, jak tato vláda přidala důchodcům. Jedním dechem vysvětlováno proč takové opatření. Jakákoliv snaha upravit před reformou dílčími změnami, zamítnuto a ponecháno k projednání s příchodem reformy penzí. Nyní vše naopak , musí se řešit v kaše nejsou peníze, rozdali jsme s pocitu sounáležitosti plnými hrázemi aníž by se uvažovalo že je doba kdy budou potřeba doma. Vládní tovarišstvo bez zkušeností řídit tento institut s velkými následky pro vlastní občany.

  23. Tato vláda je největší zlo pro tuto zemi co už je zaprodána a v čele ten ukrajinskej premier to je jen ostuda neskutečná a lid stále nic nedělá , je čas vyjít do ulic,,,

  24. Vláda je hrdá na svou neschopnost s jakou nezvládá vysokou inflaci. Energie zastropovala nejméně v EU, což samozřejmě způsobuje obrovskou inflaci a drahotu. Před volbou prezidenta přidala ženám 500,- Kč na každé dítě, aby jim v následujícím období zase tisícovku ukradli. Dětem a důchodcům sebrali 25% slevu na dopravu. Naši miliardáři mají za krize stále větší zisky, ale důchodci je musí zaplatit. Ve vládě jsou ubožáci, kteří nedokáží nic jiného, jen okrádat ty co se nemohou bránit. Zloděj zůstane zlodějem i když je ministrem.

  25. Panebože to je neskutečná drzost této vlády si přisvojovat zvyšování důchodů když je to už dávno dáno zákonem!!CHlubit se to by Fialovi a Jurečkovi šlo ale zásluhu na tom fakt nemají absolutně žádnou!!Kdyby se radši postarali o tu hroznou inflaci která už je fakt neúnosná tak to ne!Nejhorší vláda za mého života a že už jich pamatuji opravdu hodně!!!

    • Pane Milane, řeknu vám jednu svoji zkušenost, kvůli které si myslím, že je to rozhodně svým způsobem běžný politický tah a často se vyplácí. Všichni zde diskutující politiku sledují a i když mají na věc kolikrát hodně rozdílné názory, tak si věci dovedou v hlavě srovnat tak, že cítí, že tu něco nesedí. Vzpomínám si, že jsem se jednou dostal do pře s jedním příznivcem ANO. Tenkrát se totiž Babiš v TV neustále holedbal, jak dobře vládne, že za jeho vládnutí zadlužení státu procentuálně klesá, že prý snížili zadlužení. Takže se jedná o velmi dobrou vládu, že to takto zařídila. Že zadlužení v procentech snížila. A já jsem tomu člověku začal vysvětlovat, že ten pokles v procentech nastal proto, protože se k němu dospělo tím způsobem, že se do čitatele dá dluh v penězích a do jmenovatele výkonnost ekonomiky v peněžním vyjádření. To se mně zdálo, že ještě chápe, protože si ze školy stoprocentně pamatoval pojem zlomek, pak pojem čitatel, i když jsem si nebyl jist, jestli věděl, zda patří nad, nebo pod zlomkovou čárou, tak znal i pojem jmenovatel. Takže jsem mu to začal rozebírat, jak se výsledný podíl po přepočtu na procenta mění, že se například může jako špatná vláda zadlužovat mnohem více než ta předchozí vláda, ale tím že ekonomika jede jako buldozer, firmy a lidé investují, tak po dosazení do zlomku a vyčíslení tohoto zlomku, následně po jeho přepočtu na procenta, jdou skutečně procenta znatelně dolů. A v té chvíli jsem viděl, že se chudák v těch ekonomických pojmech úplně “ztratil”. A končil s tím, že to pan Babiš říkal a že procenta skutečně nižší byla, než kdy se k vládě dostal. To jsem mu i potvrdil, že jsou nižší, tak že to prý pravda je, že to byla jeho vláda, která to takto zajistila. A obrazně řečeno, byl jsem v koncích a pan Babiš na koni. Takže, když to pan Fiala říká, tak to je také zaručeně pravda – tomu nemálo lidí věřit určitě bude. Nemyslím tím zde v diskuzi, samozřejmě.

        • Omlouvám se, chtěl jsem tím říci, že bohužel to, co nám přijde jako nebetyčná drzost, jak to napsal pan Milan, tak to je ve skutečnosti mazaný politický tah. Protože ve společnosti a v ekonomice spolu věci souvisejí a nejsou hned na první pohled zřejmé. A lidé se nechtějí moc unavovat zkoumáním, jak to vše funguje. A pak jim stačí říci, my jsme snížili zadlužení. Ale to procentuálně snížila obrovská ekonomická aktivita v době, kdy je politik zrovna u vlády. A to stejné platí i dnes pro tvrzení pana premiéra. On má v podstatě pravdu, že se cítí hrdý. A je dobře, že v dnešní drahotě důchody stouply, že se v množství korun v peněžence zvýšily. To je nesporný fakt! Ale už taktně mlčí o tom, že on u toho byl jen jako páté kolo u vozu. Ovšem podává to, jako by to byla zásluha právě jeho vlády. Proto ta slova o hrdosti. A to jsem tím chtěl říci. Všem diskutujícím v této diskuzi je to jasné. Ale věřte mi, že mám zkušenosti s tím, že je hodně takových, kterým souvislosti v politice a hospodářství neustále unikají. Proto slaví úspěchy ruská propaganda. Proto je tolik občanů ČR, kteří naopak v jiných diskuzích jen tupě papouškují propagandu vládní a vůbec jim nevadí, že se připravuje zákon (o dezinformacích), který stoprocentně bude v budoucnu zneužíván k omezování svobody slova. Ale vždy jsou to nakonec oni sami, kdo to buď finančně, nebo omezením své svobody slíznou. A to je právě ta souvislost, která na první pohled zřejmá není. Prostě zastavíme ruskou propagandu (kdo by nakonec nechtěl, že), která skutečně existuje a jede dost na tvrdo, sleduji to. To je něco, jako masakr motorovou pilou. Ale my to v ČR uděláme to tak, že vám rovnou sebereme svobodu slova. Proto neustále nabádám, že se politiku vyplatí sledovat. Není to zase tak obtížné!

  26. Možná by senioři pochopili nutnost úpravy důchodů, když je jedna kapsa prázdná a druhá vysypaná. Ale v prvé řadě měla vláda a poslanci omezit své platy a ne si je navýšit. Co jde u jedné skupiny lidí, mělo by jít i u druhé a čelní představitelé státu by měli jít příkladem, jenže není vůle. Káží vodu a sami pijí víno. Pokud se bude toto dít, nebude existovat sociální smír.

  27. Kdo si ty persony ve vládě zvolil tak ať nyní neprotestuje.Vláda je slepenina jinak nevolitelných stran(na což doplatili piráti¨’která plodí čím dál vězší paskvili .Tohle už opravdu nikdo volit nebude.

  28. Zrovna ti dva z fota, to sedí . Umaštěný Fiala a poskok Jurečka ! Ti dva letos důchodce už okradli , podruhé to mají v plánu v červenci .😂

  29. Pan Fiala se chlubí s cizím peřím, loňsku lednovou valorizaci zařídila vláda Babiše a mimořádná valorizace vyplývá ze zákona. Vždyť celou dobu přemýšleli jak mimořádné valorizaci zabránit. Kdyby pan Stanjura, Jurečka vlastně celá vláda uměli počítat tak nebudou hlásit takovou blbost. Totiž jaká je pravda: důchody do 8 300 Kč porostou o několik korun při jejich výmyslu 2,3% + 400 Kč valorizace (od 2 Kč při důchodu 8 200 Kč do 220 Kč při důchodu 6 100 Kč) oproti platného schématu a platí to pro cca 30 000 důchodců. Vyšší důchody už jenom zaznamenají pokles od několik Kč do výce než 1 000 Kč ( například důchod 10 000 Kč prodělek 150 Kč, důchod 12 000 Kč prodělek 330 Kč, důchod 13 000 Kč prodělek 430 Kč, důchod 14 000 Kč prodělek 520 Kč, u průměrného důchodu prodělek cca 1 080 Kč atd., a tyto důchody jsou podprůměrné). To je takzvaná pomoc pro důchodce podprůměrným důchodem. Ještě razantnější je u nadprůměrných důchodů od 1 100 Kč výš.

    Bravo pětidemolice, to se vám povedlo. Takovou pomoc pro důchodce podprůměrným důchodem jste mohli odpustit. Měli by jste to aplikovat na vaše platy.

    Podle kalkulačky (odkaz níže) můžete zjistit jaký by byl váš důchod dle stávající legislativy a dle návrhu vlády od 1.6.2023, popř. můžete se podívat jak „rostou“ podprůměrné důchody.
    https://www.finance.cz/duchody-a-davky/kalkulacky-a-aplikace/zvyseni-duchodu/

    • Vše je pravda, nízké důchody se zvednou o 8 kč a vyšší se sníží o 500 kč až 1000 kč , asi si ti slepenci pětikoaliční myslí, že jsme tak blbí, že neumíme počítat .Takže lžou ,protože ti důchodci s nejnižšími důchody si opravdu nepolepší ,jak oni tvrdí .Pár korun jim opravdu nepomůže při té šílené drahotě, se kterou oni nic nedělají .Hlavně ,že oni si přidali desetitisíce “protože oni na to mají ze zákona nárok” . Důchodci na to mají taky ze zákona nárok !!! A na rozdíl od pětikoalice si na to celý život poctivě vydělali!!!

  30. Je hrdý na to, jak se za jeho vlády zvýšily ze zákona důchody. Zapoměl však připomenout,
    jak se za jeho / podvodem na voličích / zvolené vlády zvýšily ceny všeho několikrát.
    .Pětikraksno děkujeme odejděte.

  31. Miluji tuto vládu, anžto si ji zasloužíte. Svoji volbou jste totiž vyměnili Babiše za Pětibabiše a dopomohli ke korytům neschopným (všehoschopným) hňupům, kteří si bezostyšně počínají jako na dobytém území (podobně jako rusáci na Ukrajině), a to ještě dlouho předtím, než arciďábel Babiš byl označen za zlo prodavačkou diplomů z Masarykovy university. Dobře vám tak, užijte si to! Vanitas vanitatum et omne vanitas.

  32. Tak důchodci ješte je tu spasitel Pavel který nemusí zakon podepsat.A jestli ho podepíše tak se zařadí mezi patolizala teto naší jedinečné vlády.Zapoměl jsem napsat mentální vlády.

  33. To je haj… a lh.. [red. upraveno]. Ty důchody zvýšil zákon, který on bojkotoval. Zm… letoškem okradl důchodce o cca. 1.000,- Kč. měsíčně. Smrdí mu z huby, křivákovi, jako celé pětidemolici.

  34. Konečně originální potisk na tričko. A nejlépe i s podpisem, pane premiére. Sám bych si ho koupil. Jednou bude mít svou cenu.

  35. Je to nehorázná drzost a chce to silný žaludek. Tato vláda s premierem Fialou a jeho poskoky dokázala rozdmychat soudržnost mladé, střední a starší generace. Mladé, aniž by zatím pro náš stát cokoliv udělali, nechci ovšem všechny házet do jednoho pytle, postavila proti svým rodičům a prarodičům, staré odsunula na okraj společnosti. Jsou jen na obtíž. Nemohou a ani nemají tu sílu se ůčinně branit. Své si za celý život odpracovali, odvedli do systému spoustu peněz na daních, a teď očekávají aspoň důstojné dožití s trochou vděku a pochopení. Tato vláda je ale asociální, a spíše než porozumění a ůctu mezi generacemi pěstuje zášť, závist, a nebojím se říci i nenávist ke starším. Prostě důchodci jsou již na obtíž! . . . A na to navážu, proč se nezabývají radši těmi, kteří si pro poporu jezdí Mercedesy, chodí ve značkovém oblečení, mají nejdražší IPhony, a ze státní kasy jen vysávají a ždímou co se dá??? Nejsem žádný rasista, ale znám takových až až! Kde na tohle stát, potažmu vláda bere? Samozřejmě z peněz NÁS VŠECH! Nebylo by načase se začít zabývat tímto problémem? Ani náhodou, že? Je to jednoduché, tato skupina se totiž dokáže ůčinně branit všemi možnými a dostupnými prostředky. Řeknu to asi takto: Bába nemaká, dědek nemaká, táta a máma jak by smet! Tak proč by ti mladí měli chodit potupně do práce? To si radši od 16 nadělají hromadu dalších nemakačenků, a pak jsou vysmátí. . . . Zkusme si představit kolik taková famílie, aniž by odvedla korunu do systému, měsíčně shrábne peněz?????? To se pak není čemu divit, že mocipáni se na důchodce dívají mezi prsty. Tam přece nic nehrozí! . . . Jak se členové Fialovy vlády dokážou podívat do očí těch, díky nimž jsou dnes tam kde jsou? To je pro mne naprosto nepochopitelné? Hanba vám a doufám, že se vám to vrátí! Ale vy žádnou hrdost, empatii a svědomí nemáte. Tu jste již pozbyli, pokud jste nějakou tuto vlastnost vůbec měli? . . . Antonín Kozelek, důchodce, odpracováno 45 let, dvě děti, celý produktivní život odvádějící poctivě daně. Stydím se za vás vládo. Jste nemorální a bez ůcty. Tečka – puntíkü

  36. Pánové Jurečka a Fiala se vůbec nemají čím chlubit, důchody vrozstli, ale ne díky této diáletamtské vládě ale jen proto, že je zákona ,useli zvedat. Onisami by nezvedli nic, lede své už tak nestydaté platy.

  37. Nejlepší by bylo nahnat všechny důchodce do jedné místnosti a pustit na ně ….Tím by se všechny problémy vyřešily.68 letý důchodce [redakčně upraveno]

  38. Jsme hrdí na to,že jsme si zvýšili platy nic jiného nás nezajímá a jsme taky hrdí na to,že na své voliče prdíme a na důchodce zvlášť

  39. Fiala musí musí pořád něco přetáčet, otáčet. To o kolik se zvedly důchody, není jeho zásluha! Je to systém valorizace, daný zákonem. Chlubí se cizím peřím a neustále lže.

  40. Opravte si prosím titulek. Má být:
    JSME HRDÍ, ŽE JSME ZAJISTILI VÝPLATU DŮCHODU PODLE ZÁKONA.
    To je lepší a hlavně pravdivější.

    P.S. Pani Juchelková co pobírá dotace od státu stále ještě sdílí společnou domácnost s ministrem?

  41. Je to pořád stejné sobě i když mají vysoké platy tak si přidají tisíce jako by se jich dotýkala inflace a důchodce obírají o peníze já bych jim dal můj důchod čtrnáct tisíc ať mi Fiala ukáže jak s tím bude žít

  42. Naše milá vládo, vaše hrdost opravdu není na místě. Protože to, že postupujete podle aktuální zákonné úpravy, je snad vaší povinností. A odvolávat se na solidaritu s nizkopříjmovými důchodci, jak už bylo tady několikrát řečeno, je snad z vaší strany hodně nepovedený žert. Ze svého okolí neznám nikoho, kdo by měl tak nízký důchod (a počítám v to i několik plně invalidních důchodců), že byste ho vaší narychlo uštrykovanou úpravou nepoškodili. Navíc se vůbec nechováte jako pravicová vláda, a vaše řeči o rozevírajících se nůžkách byste si měli šetřit, aż budete mluvit o svých stále dramaticky rostoucích platech. A mezigenerační solidarita? Minulé vládě (ať je jí země lehká) jste vyčítali, že rozdmýchává ve společnosti generační nenávist. Ruku na srdce: jste snad při takovém zdůvodnění vaší neschopnosti lepší? Řešení stále se zvyšujícího schodku státních financí vám ekonomové předložili více než dost. A co se stane? Vy jste si z toho vyzobali jen některá, pro vás nejjednodušší (důchodci přeci nebudou stávkovat, moc se nebouří, celý život byli zvyklí být zticha…). Vaši předvolební mantru o nezvyšování daní opět trochu ohnete v neprospěch těch nejchudších, těch, co se nemohou bránit, úpravami sazeb DPH. NERV vám předložil kompletní sadu řešení stále se zvyšujícího schodku financí s vyčíslením vlivu jednotlivých opatření jak na straně výdajů, ale i příjmů. A vy? Zase vyzobete jen to, co se vám (čtěte: vašim voličům) hodí.
    A ještě na okraj: nikdy, opakují nikdy jsem nevolila ANO. V minulých volbách ani žádnou stranu vaší povedené pětikoalice. Co mně a podobným bude v příštích volbách zbývat? Zkuste si odpovědět.

  43. …tato vláda s Jurečkou a Stanjurou včele by měla odejít do ústavní ochranné léčby…jinak se to slušně napsat nedá. Snižte si předně platy vy sami!!!!!!!!!!Jsme přece jako stát v těžké finanční situaci, uzákoněte si zdejší průměrný plat!!!!!!!!!

  44. Vláda ČR mě připadá,jako parta komediantů.
    Po téměř roce se Fiala vyjádřil, že už konečně ví kolik poslali peněz na Ukrajinu.
    Výsměch.Udelali mega díru ve státním rozpočtu a nevěděli,jak to zakamuflovat.Okrademe důchodce a už to bude na co svést.Vlada nemá přehled o financích a tak to vše svádí na důchodce.
    Vláda jsou, jak malé a nevychované děti.
    To já neee.To důchodci.
    Pravda je, že vláda neumí plánovat a počítat.
    To likviduje státní rozpočet.
    Naše babka měla 95 let,ale v počítání by porazila Fialu, Jurečku,Stanuru, levou zadní.
    O Valkovi se raději nevyjadruji, protože ten je rád, že chodí po dvou.
    Ohánějící se vysokoškolským vzděláním,ale na jednociferné počty si berou kalkulačku.
    Pokud by viděli integrali a derivace,to by pro vládu bylo písmo starých Egypťanů.
    To je úroveň vlády.
    Nesmíte se divit, že vláda ČR nemá žádnou soudnost.
    Národ je nemusí.
    Vláda ČR bez důvěry,ale sami se budou chválit co všechno udělali.
    Tak vládo.Vice jste lidu naléhali, než jste udělali.

  45. Na tohle nelze nic říct…..je to banda arogantních ignorantů a profesionálních lhářů v čele se zaklínačem Fialou republiku přivedli totálně do bahna za pouhý rok své neschopné snahy vládnout a ještě si hrdě plácaji po ramenou……je něco shnilého ve státě Českém 🤮🤮🤑🤑

  46. jsem důchodkyně koukám že nutně potřebujete mít naše peníze aby jste méli oběd za 14kč a na Ukrajince peníze máte ? tak se s nimi udavte , tato vláda a viz pan Jurečka je hrozná

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here