Petr Pavel pozitivně překvapil. Odmítl úlevy z povinných odvodů

176949
Pavel
Budoucí prezident České republiky Petr Pavel na pondělní tiskové konferenci. / Foto: Redakce FinTag.cz

Sociálním a zdravotním pojistným odvodům, od kterých je nyní prezidentský plat osvobozen, se budoucí prezident Petr Pavel nebrání. Změnu navrhuje vláda Petra Fialy [ODS]. A uplatní ji i zřejmě na měsíční 50tisícové renty bývalých prezidentů.

Součástí úsporných opatření pro příští rok v objemu 70 miliard korun, které plánuje ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS], je i zavedení povinných pojistných odvodů na sociální a zdravotní pojištění na měsíční plat prezidenta republiky. Zvolený a zatím ještě neinaugurovaný prezident republiky Petr Pavel se novince nebrání.

„Prezident je občan jako každý jiný. A pokud to platí pro všechny občany této země, musí to platit i pro prezidenta,“ vyslovil se k návrhu na pondělní [27.2.] tiskové konferenci generál Petr Pavel.

Poslanci pětikoalice odmítli jednat o zmrazení svých platů

Výjimku z pojistných odvodů navíc nevyužívá pouze právě úřadující prezident republiky, ale i všichni jeho předchůdci. Aktuálně tedy Václav Klaus a brzy i dosluhující prezident Miloš Zeman. Po opuštění prezidentské funkce totiž exprezidenti dostávají doživotně měsíční rentu ve výši 50 tisíc korun. A z ní rovněž neodvádějí povinné pojistné odvody tak, jako to zákon ukládá ostatním lidem s příjmem. Dodejme, že od nového roku vzrostl plat prezidenta na 341 200 korun, to bez započítání náhrad a dalších výhod.

K ponížené valorizaci penzí se Pavel vyjádří 10. března

Do své prezidentské inaugurace, která proběhne ve čtvrtek 9. března, nehodlá Petr Pavel veřejně oznamovat své stanovisko k ponížené mimořádné valorizaci penzí tak, jak ji navrhuje vláda. Navíc uvedl, že považuje za chybu vstupovat svým názorem do legislativního procesu schvalování novely o důchodovém pojištění, která upravuje ponížení valorizace.

„A navíc prezident by do legislativního procesu neměl vstupovat svým bianco šekem na začátku,“ uvedl s tím, že jasné stanovisko od něj veřejnost uslyší 10. března.

Jsme hrdí, že se za naší vlády rekordně zvýšily důchody

Generál Petr Pavel ale také uvedl, že jako občan má určité pochybnosti o některých aspektech novely, na které upozorňují také odborníci. Zároveň dodal, že za férové považuje k novele o důchodovém pojištění zaujmout jasné stanovisko. Tedy zákon buď podepsat, nebo ho vetovat.

Výjezd do Ústeckého kraje žádné překvapení nepřinesl

Blíže se budoucí prezident vyjádřil i ke svým výjezdům do Ústeckého kraje v minulém týdnu. Návštěva regionu podle jeho slov nepřinesla žádné překvapení.

„Problémy těch vyloučených regionů a lokalit jsou obecně známé,“ řekl s tím, že problémů v těchto regionech je mnoho a navzájem se propojují.

„Není možné je řešit izolovaně. Ale musí se řešit v komplexu. Což je dělá ještě složitějšími,“ zhodnotil situaci v Ústeckém kraji Petr Pavel.

Severočeské zdravotnictví je doslova tikající bomba

Palčivým problémem severního regionu je nešťastně nastavený systém sociální péče, dále uvedl Pavel. Už ale neupřesnil, v čem se sociální systém v Ústeckém kraji liší od sociálního systému v ostatních třinácti krajích země. Nicméně alespoň přislíbil, že se problémy chce zabývat spolu s vládou.

„Premiér mě ujistil, že plánují výjezdní zasedání vlády do krajů přibližně jednou za kvartál. Chtějí začít už nyní na jaře a budou se těm problémům věnovat velice intenzivně,“ uvedl k situaci ve vyloučených lokalitách Ústeckého kraje budoucí prezident Petr Pavel.

Veronika Táchová

49 KOMENTÁŘE

    • Nejenom souhlas. Má i můj obdiv. Je to od něj gesto, že nechce být privilegovaný nad ostatními lidmi. Klobouk dolů, generále Pavle. A to jsem vůbec nebyla volit.

      • Pan prezident bude odvádět zdravotní a sociální z platu prezidenta, což předešlí prezidenti neměli, ale současně pobírá výslohový důchod, o který se nám ani nezdá!
        A životní náklady, potřeby v pozici prezidenta jsou minimální, žádné!!!

  1. Chválím, že prezident bude odvádět sociální a zdravotní.
    Ovšem co se týče valorizace důchodů červen 2023 není moc přikloněn k správnému systémovému řešení.Tak, že důchodce asi nemusí,jako Fiala, který důchodce přímo nenávidí.

    • No nenavist jde spise od duchodcu smerem k vlade a nasledne na spoluobcany.Protoze kdyz je na duchodovem uctu uz dlouho minus znamena to ze se ty penize vemou jinym obcanum.

      • Že pořád omíláte jen důchodce.Proč se nedíváte na ty,kteří nic nedělají,a berou peníze.Nebo na Ukrajince,kteří nás tu vyžírají?Napřed byl Babiš,potom důchodci?Jste vážně nenormální.Vemte si na paškál ty,co tuto zemi ruinují,a na důchodce se vykašlete.Ti vám chleba neujídají.

      • Ono by stačilo vrátit na důchodový účet to co si pansoudruh Klaus půjčil. Mám za to že se jednalo cca o 300 miliard

        • A kdo za to může za vybraný penzijní fond proč nebyl znova zavedený bylo by po problémech pokud by na něj místo ODS nesahli spletenci

        • Teď se všude píše, že žádný penzijní fond neexitoval, přitom existují články, kde se píše, že jej Klaus dal do státního rozpočtu.( na zkrachovalé banky)
          lhalo se předtím , nebo nyní ? A oboje za “demokracie”

    • měli bychom si uvědomit, že důchodový systém se zhroutil, je to lepší, než si mazat med kolem pusy. Dvěma slovy, není ufinancovatelný. Můžete si myslet co chcete, ale tak to je.

      Valorizační mechanismus je cesta jasná cesta k bankrotu

    • Byl by dobré, aby se spojili ANO s SPD společně apsali ústavní stížnost a dali ji také Pavlovi aby se připojil, pak se ukáže jak to myslí s tou svojí vlastní stížnosti pokud by ji nedalo ANO.

  2. Nechvalme dne před večerem,posuzovat bude nejlépe po skončení volebního období,nyní něco usuzovat s pár tisíc nemá výpovědní hodnotu,to může pouze usoudit mladší neskušený volič, takzvaný tleskač,toto není sportovní vesnický zápas, jde o celé česko,jen si přeji aby podobní jednou nebyly sklamáni,jako 68 letí důchodci jistě změní svůj nynější nadšený potlesk,tedy pokud se ho vůbec dožijí.M.

  3. Copak vláda … ještě podporuje Ukrajince … líná chlapy jsou pořád opilí a řvou a detcka nevychovani [redakčně upraveno]

  4. Chápu důvody, proč je nutné snížit částku valorizace, důchodci nejsou jedinými v této republice a to jsem sama důchodkyně, ale vůbec nechápu, když teda hledáme rezervy pro udržení státního rozpočtu, že poslanci pětikoalice nemají tolik morálního kodexu, že odmítají diskutovat o zmrazení svých platů, tak co si o tom všem má myslet obyčejný občan České republiky, právě tito lidé by nám měli být příkladem, když podle jejich omílaného proslovu – přece vše dělají pro blaho národa -, nebo pro blaho svých peněženek.

    • To máte jednoduché paní Zemanová. Nejsou to skuteční politici, ale lidé v politice. Tak například ODS. Ta v konečném důsledku povýšila volnost v podnikání na volnost ve všech manýrech, co lze vymyslet. Tak se to lidem začalo zajídat a proto museli od válu. Místo zaujala ČSSD, kterou vytáhl Zeman. Avšak i ta jako celek nedělala politiku. Myslím Politiku. Vznikla tam dvě křídla. To jedno ji chtělo dělat klasickou sociálně demokratickou ve stylu zdaňovat a rozdávat co to jde a ta druhá, jen pod jejich praporem sluníčkařit. Jako v západní Evropě. Zeman to tenkrát viděl a jako zkušená mazaná politická liška věděl, kam to spěje. Tak se pokusil s těmi starými kovanými socialisty jako je Hašek, Škromach a další, aby převzali kormidlo. Pojmenovali to jako puč, což byl. Ale sluníčkářské křídlo s Dienstbierem a spol útok odrazilo a společně stranu prosluníčkařili mimo sněmovnu. No a uvolněné pole ovládl Babiš, který se rozkročil tak, že není jasné kam politicky patří. Proto na obranu proti jeho vlivu vznikla pětka bez kormidelníka a podle toho její kroky dnes vypadají. Museli si všichni ve spolek nejprve zajistit svoje (zvýšení platů) a zatím jen vypouštějí pokusné balónky, jaké peníze, promiňte, „škrábnout“ . A sledují, jak ten který nápad voliči vidí. Píši to proto, protože dnešek se změnit nedá, ale mne velmi zajímá, jak to bude dál. Z toho je pak jasné, jak se člověk má dnes zařídit na zítřek. Babiš teď zřejmě bude v závětří vyčkávat, až lidem otrne a pak nastoupí ve velkém stylu. Ale nejspíše nikdo nezíská výraznou většinu. Řada jizev se totiž hned tak nezhojí. Takže asi politická nestabilita, koalice spolu a proti sobě se budou rodit dlouho a bolestně, do toho zelení šílenci a navíc i kroky v USA. Tam dnes peníze mají, tak je vrhli do hospodářství, aby se Číny znatelně zbavili. To vše bude dále hospodářsky dusit Evropu – už v EU nastalo zděšení. Tím chci říci, že nevidím jakoukoliv možnost, že by nastalo něco, co by se dalo nazvat jako že blaho pro občana. Spíše jak zajistit, aby nedošlo k náhlému drastickému pádu životní úrovně, která by byla taková, že lidem, kteří nezažili nedostatek všeho, jako tomu bylo za socialismu, to bude připadat jako krach a konec světa. Mimochodem, dnes mi avízovali, že mi posílají poslední zbytek elektronických součástek, které jsem objednával loni v dubnu. Takže takhle to dnes „šlape“ v hospodářství, které jediné nám dělá životní úroveň.

        • Peníze se vždycky našly ve st. rozpočtu na zbrojení a (nyní) na válku na UA, ale stále se mluví jen o “šetření” u výdajů pro běžné občany. Proč stále nelze stáhnout do rozpočtu ČR finance “ulité” v daňových rájích, “ulité” na zablokovaných bankovních kontech ve Švýcarsku, “zaparkované” na privatizačních fondech a jiných “parkovištích” různých pochybných podnikavců ? Proč se dostatečně nehlídají finanční toky z EU, které by měly plynout do st. rozpočtu ČR a nikoliv do na soukromá konta “podnikatelů” ?
          Proč tyto fin. zdroje nemá zájem najít vláda této země ?

      • Také mě mrzí, že sociální demokracie opustila ochranu pracujících, sociálně slabých (těch pracujících) a z části také důchodců. Místo toho zliberálněla, spíše zblbla, a prosazuje sluníčkářské bludy, genderismus atd., tak že ji pomalu nerozeznáte od pomatenců z TOP 09.

    • Zmrazit platy je k ničemu, zase si je rozmrazí. Je nutné jejich platy snížit na průměrnou mzdu a žádné náhrady.

    • oni nemusi jsou to veci pani oni si ted pridali tisice coz je vysmech vsem obcanum protoze ti co pracuji nekdy ani nedosahnou na minimalni mzdu a jim to dela deseti tisic vice tak to je opravdu spravedliva vlada slepencu petikoalice ze se nestydi oni maji tak malo ze si musi porad pridavat vzdyt maji jeste ruzne priplatky a kntyu skorem zadarmo

    • je to vlada ktera nam porad lze a take jeste neodborniku ti si hledimje sve kapse mne to pripada jak po roce 1948 kdy na mista byli dosazovani line nekvalifikovani jako treba bednar byl posazen na misto reditele a takovych bylo vice je mi smutno mistonychom v roce 2023 sli dopredu jdeme pozpatku jenze fiala rika ze maji sve strategie tobych chtela vedet jake kdyz sli do voleb s nejaky mi sliby , ktere ted chteji zmenit to dopadne velmi spatne

  5. Ano Fiala je hrdý na to že tak hodně zadlužil naši vlast a to tím že rozhazoval naše peníze a bral půjčky na které nemáme a ani s těch půjček nám nic nepřineslo akorát to že je vysoká inflace.A to je to čím se Fiala podílel že důchody tak rychle rostly ale to není že to Fiala chtěl ale že je na to zákon který teď chtějí upravovat nebo zrušit toto je jejich snaha.

    • Vážení občané zamyslete se nad svým jednáním jak jste se chovali před volbami a někteří vyvolávali nepokoje až násilně prosazovali současnou za spravedlivou a nejschopnější vládu. Ano je krize a stát zadlužený ale co mě zaráží že když někteří poslanci mimo koalici aby si vláda zmrazila platy na pět let tak to okamžitě vláda zamítla.

  6. Před 20lety jsem se taky hrozil, jak je to složité. A věřte, není, jen já jsem jen sám sebe živil, takže takový malý nápad. Průměrná mzda dle roku a viděl bych to na asi 30-45% pevná část, ta by měla být valorizována dle vlády 3-15 % , možná i více dle situace., jak říkám nejsem ekonom a pak ta část výdělku a tu bych vyjádřil opět 30-45% dle délky odvodu. Vůbec by s tím nikdo asi neměl problém, ovšem jako vždy jen ti závistiví nenažraní lidé. Můžu Vám říct, že mi i když jsem odešel na předčasný důchod takto ty výpočty sedí. Ale nejsem ve vládě, ani politická okrádající loutka , ale hlavně nemám tendenci 33let lhát lidem, že někdo nebo nikdo nic nechce. Prostě jen se ta banda všech předhání ve své tuposti.

  7. Když Pavel nastoupil novou cestu , mělo by následovat zrušení souběhu platů ze souběhu funkcí, což je téměř u každého poslance a senátora. Plat by měl náležet za skutečný výkon práce a nikoliv za funkci.

  8. Plně podporuji stanovisko Petra Pavla. Je ovšem dobře si uvědomit, že pan general už je pod vojenskou penzi včetně výsluhy za službu v NATO jako její nejvyšší vojenský představitel a za toto pobírá 100 000 Kč měsíčně. Tak pak zdanění prezidentského platu je v pohodě z jeho pohledu

  9. Dobrý den nechápu jak že není na důchody všichni si na ně platíme.A to ještě z každý věci co koupíme jdou peníze d státní pokladny. Moje babička si na důchod vydělala umřela v 63letech tatínek si na důchod vydělal umřel v nedožitých 50 let důchod si nevybrali maminka umřela v 63 letech důchod měla 5 let švagr odpracoval na důchod umřel v 67letech takže jen tito lidé v mojí rodině v důchodové pokladničce nechali dost peněz a já sama jsem že 7deti a všichni praujem . A to v teskných profesích už teď máme zhuntovany těla myslíte že ani nestihneme na ty léta vybrat svoje důchody. Když jsem se ptala kam ty peníze jdou bylo my odepsáno že se investují aby s zhodnotili pak nechápu kam ty peníze jdou. A to je ví takových.

  10. Nyní se ukáže, jak to Pavel opravdu myslí s tím, že je prezident pro všechny a ne jen pro vládní koalici. Má jedinečnou příležitost dostat na svou stranu i lidi, kteří ho nevolili. Jsem na něho opravdu zvědavý. Bude odvážný nebo bude zbabělec?

  11. Jak je možný,že nemáme na důchody? A kde jsou ty peníze co odvádíme do státní kasy za celou dobu zivota než jdeme do důchodu? A to spousta lidí se důchodu ani nedožije.Pavel/Pardubice.

  12. To snad není možný oni se chlubí, že tu je šílená inflace 17% a proto musí zvyšovat penze o 5% . Ukradli mi 17% z úspor na důchod to je neskutečné neumětelství. Slušně řečeno.

  13. Jak jsem získala svého bývalého manžela zpět poté, co mě a naše děti opustil „Doporučuji, abyste si přečetla mé svědectví. Jsem Regina Brian a jsem tak nadšená, že se můj manžel vrátil poté, co mě opustil kvůli jiné ženě. Můj manžel měl poměr s kolegou a já svého manžela tolik miluji, ale podvedl mě se svým kolegou a tato dívka, myslím, používá na mého manžela čarodějnictví nebo černou magii, aby mě nenáviděl, a bylo to tak kritické a bez apeluji, dnem i nocí pláču, aby mi Bůh seslal pomoc, abych přivedl mého manžela zpět! Byla jsem opravdu naštvaná a potřebovala jsem pomoc, a tak jsem hledala pomoc online a narazila na webovou stránku, která naznačovala, že by Dr. Sunny mohla pomoci rychle najít svého manžela. Tak jsem měl pocit, že to musím zkusit. Kontaktoval jsem ho a on mi řekl, co mám dělat a já to udělal, a pak pro mě udělal kouzlo lásky. O 48 hodin později mi můj manžel opravdu zavolal a řekl, že mi tak moc chybí, můj bože! Byla jsem tak šťastná a dnes jsem zase šťastná se svým mužem a žijeme spolu šťastně a děkuji mocnému …, je tak mocný a rozhodla jsem se zde sdílet svůj příběh. pokud jste tady a váš milenec vás odmítne nebo se váš manžel přestěhuje k jiné ženě, už neplačte, obraťte se…, aby vám pomohla. [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here