Jádrová inflace je na Slovensku vyšší než obecná míra inflace

419
slovensku
Foto: Pixabay.com

Meziroční míra inflace na Slovensku v únoru zrychlila tempo růstu na 15,4 procenta z lednových 15,2 procenta. Jádrová inflace na Slovensku dosáhla 16,6 procenta. Vyplývá to z údajů slovenského statistického úřadu.

Míra jádrové inflace nezahrnuje nestabilní ceny potravin a energií a většinou bývá níže než obecná míra inflace nebo takzvaná čistá míra inflace. Což ale nyní neplatí pro Slovensko.

„Při únorové úhrnné míře meziroční inflace 15,4 procenta dosáhla jádrová inflace 16,6 procenta a čistá inflace 13,1 procenta. Meziměsíčně dosáhla jádrová inflace hodnoty 1,1 procenta a čistá inflace hodnoty 0,9 procenta,“ uvádí ve zprávě Statistický úřad SR.

Jádrová inflace podle jeho výkladu sleduje růst cenové hladiny při vyloučení vlivu změn regulovaných cen [např. energií] a dalších administrativních opatření [např. úprav daní aj.]. Čistou inflaci pak definuje jako jádrovou inflaci bez změny cen potravin.

„Nebývá zvykem, aby jádrová a čistá inflace byla vyšší, než je obecná míra inflace, tedy meziroční růst cen. Standardně naopak bývá jádrová a čistá inflace, které slouží zejména pro rozhodování centrálních bank, nižší,“ komentuje pro FinTag.cz aktuální situaci na Slovensku hlavní ekonom Comfort Finance Group Vladimír Pikora.

Do podrobného výkladu, proč je tomu nyní na Slovensku naopak, se bez přípravy pouštět nechce. Nicméně říká: „Za tím docela jistě stojí nějaká vládní hra s daněmi. Ať už se to týká potravin nebo energií. Avšak neznám tam tu situaci úplně detailně. Jisté ale je, že se ´tahle hra´ nakonec negativně projeví v kondici veřejných rozpočtů.“

I obecná míra inflace na Slovensku překvapila

I obecná míra inflace ale překonává na Slovensku rekord. Aktuální hodnota 15,4 procenta je 22leté slovenské maximum. Úroveň takto vysoké inflace Slováci zaznamenali ale již loni v listopadu a prosinci.

Vývoj inflace na Slovensku v procentech

[Zdroj: ŠÚ SR]

Na Slovensku nadále podle Statistického úřad SR [ŠÚ SR] zdražují potraviny a náklady na bydlení. Za tyto dvě položky dají podle odhadu Slováci polovinu svých celkových výdajů. Potraviny v zemi v únoru meziročně zdražily o necelých 28,6 procenta. Zdražení o více než čtvrtinu postihlo sedm z devíti skupin potravin.

  • Mléko, sýry, vejce: +37,1 %
  • Chleba a pečivo: +30 %
  • Maso: +30 %

Zelenina podražila o čtvrtinu a nealko nápoje o pětinu. Meziročně v únoru stouply i náklady na bydlení a energie [+14,3 %]. Statistici to vysvětlují zejména růstem cen v lednu letošního roku, i tehdy rostly tyto náklady obdobným tempem. Ekonomové ale upozorňují na to, že ceny elektřiny, tepla či zemního plynu drží při nízkém růstu opatření vlády a energetického regulačního úřadu. Například v Česku meziročně energie podražily o poznání více. V únoru meziročně zmírnily růst ceny elektřiny na 32,0 procenta oproti lednovým 36,4 procenta. Meziročně v únoru zpomalilo i zdražování zemního plynu na 74,3 procenta, když v lednu jeho ceny meziročně ještě rostly o 87,0 procenta [více zde].

Inflace na Slovensku podrobně

Podle ŠÚ SR v únoru meziměsíčně inflace zpomalila tempo na 1,1 procenta z 2,6 procenta v lednu. Potraviny zdražily o 1,7 procenta. Letos v lednu inflace na Slovensku vůbec poprvé zpomalila růst za bezmála dva roky.

„Růst cen potravin sice v únoru zpomalil, ale je stále vyšší, než očekávala centrální banka. V následujících měsících by se do cen na domácím trhu měl postupně promítnout pomalejší růst cen agrokomodit i energií na burzách,“ uvedl analytik Národní banky Slovenska Branislav Karmažin.

Podle analytiků Slovenské spořitelny únorová inflace výrazně překvapila. Letos očekávají inflaci na Slovensku na hranici 12 procent.

„Největší otázka je, jak se letos podniky vyrovnají s požadavky zaměstnanců na růst platů, který jim zvýší náklady,“ říká s odkazem na riziko dalšího růstu inflace skrze růst mezd a platů analytik spořitelny Matej Horňák.

Češi pracující na Slovensku příspěvek na péči nedostanou

Vývoj inflace v únoru nepříjemně překvapil i další analytiky. Přesto podle nich inflace začne již brzy klesat. A to zejména z velké části i kvůli vysoké srovnávací základně z loňska.

Slovenská centrální banka v prosincové prognóze odhadla, že inflace na Slovensku letos zpomalí tempo růstu, nadále by ale měla zůstat dvouciferná. Tamější ministerstvo financí v únoru odhadlo, že průměrná míra inflace letos zvolní na 9,8 procenta z 12,8 procenta loni.

–DNA–

Aktualizace: Míra inflace v Polsku v únoru vzrostla na 18,4 procenta z lednové hodnoty 16,6 procenta. Ve své zprávě to oznámil polský statistický úřad. Meziměsíčně se ceny v únoru zvýšily o 1,2 procenta po meziměsíčním růstu o 2,5 procenta v lednu. Statistický úřad zároveň zpřesnil data za leden – původně uváděl, že míra inflace činila 17,2 procenta a že ceny se meziměsíčně zvýšily o 2,4 procenta. Guvernér polské centrální banky Adam Glapiński uvedl, že navzdory pokračujícímu růstu spotřebitelských cen je další zvýšení úrokových sazeb nepravděpodobné. Základní úrok je v Polsku na 6,75 procenta.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here