Skupina Penta otevřela nemocnici za šest miliard

6762
Penta
Foto: Nemocnice Bory

Nemocnici Bory za 250 milionů eur [cca 5,9 mld. Kč] dnes [30.3.] v Bratislavě otevřela finanční skupina Penta Investments. Zařízení se 405 lůžky, které nabídne plánované a akutní zákroky, přejde do plného ostrého provozu letos na podzim.

Zdravotní péči bude bratislavská nemocnice Bory poskytovat ve více než 50 specializacích. Součástí komplexu bude čtrnáct operačních sálů, urgentní příjem a porodnice. Například primářem oddělení hematologie a pediatrie je bývalý český ministr zdravotnictví Jan Blatný. Do nemocnice přešel i jeho někdejší kolega z ministerstva zdravotnictví Vladimír Černý.

Výstavba nemocnice Bory

Na začátku dubna bude v nemocnici pracovat více než pět set zaměstnanců. Cílový personální stav v době plného provozu má být až 1 500 pracovníků. V nemocnici Bory budou pacientům k dispozici nejprve specializované ambulance včetně pracoviště radiační onkologie. Později k nim přibude jednodenní zdravotní péče a v květnu zahájí činnost operační program. Na začátku června plánuje vedení nemocnice otevření porodnice. Urgentní příjem hodlá spustit ještě letos na podzim.

Nemocnice Bory plánuje kolem 3 500 porodů ročně. Podle jejího ředitele Ľuboše Lopatky se v Bratislavě narodí přibližně osm tisíc dětí za rok. Další tisíce porodů absolvují ženy z regionu v České republice a Rakousku.

Spoluúčast na péči přijde dřív, než jsme si mysleli

Ľuboš Lopatka před novináři potvrdil, že nemocnice chce konkurovat stávajícím zdravotnickým zařízením v regionu a získat od nich také zdravotnický personál, kterého je i na Slovensku dlouhodobě nedostatek. Také dodal, že v první fázi poskytování zdravotních služeb má borská nemocnice uzavřené smlouvy se zdravotními pojišťovnami, pacienti za ošetření platit nebudou.

Penta předstihla v Bratislavě stát

Ve slovenské metropoli dosud dlouhodobě chyběla velká moderní nemocnice. Její výstavbu plánoval i stát, příprava projektu ale nabrala zpoždění. Naopak výstavba nemocnice Bory v západní části Bratislavy, kde vzniká rovněž nová městská čtvrt, začala v roce 2018. Po loňské kolaudaci zahájila zkušební provoz v první polovině letošního března. O vybudování obdobného typu zdravotnického zařízení usiloval svého času i Zlínský kraj.

Jak vypadá moderní nemocnice? Třeba takto

Skupina Penta na Slovensku ve zdravotnictví provozuje kromě regionálních nemocnic také síť poliklinik, lékáren a jednu ze tří zdravotních pojišťoven. Prostřednictvím společnosti Svet zdravia, do které patří i nemocnice Bory, skupina v roce 2017 otevřela novou nemocnici s více než tři sta lůžky a osmi operačními sály v Michalovcích na východním Slovensku. Šlo o první nově postavenou všeobecnou nemocnici v zemi od pádu komunismu v roce 1989.

Vystavět novou velkou nemocnici v Bratislavě nadále plánuje i stát. Zafinancovat ji chce z unijního plánu obnovy. Kvůli zpoždění realizace projektu čelil kritice dnes již bývalý ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský, který funkci složil na začátku letošního března.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here