Investování vs. trading? Jaká je cesta tradera

1149
trading
Ilustrace: Pixabay.com

Dlouhodobé investice do akcií a ETF nabírají na popularitě, nicméně trading, druhá hlavní disciplína na finančních trzích, zůstává veřejností stále opomíjena. Analytici XTB přibližují základní rozdíl v těchto dvou investičních přístupech.

Investování není třeba nijak dlouze představovat. Každý, kdo je trochu finančně gramotný, nějakým způsobem investuje. Ať už investujete do akcií, ETF, bankovních fondů nebo třeba nemovitostí, téměř vždy jsou to aktivita s výnosem na dlouholetém časovém horizontu. Jejich výběr vychází většinou z fundamentální analýzy. Řešíme tedy především kvalitu dané společnosti, sektoru atd. Cílem investice je zajištění se na stáří, případně koupě například bytu či auta za několik let nebo třeba ochrana úspor proti inflaci.

Trading a jeho zákonitosti

Cíle tradingu jsou ale jiné. Na rozdíl od investora, který často pasivně čeká na vyšší zhodnocení daného aktiva dlouhé roky, trader aktivně vyhledává příležitosti na finančních trzích a aktiva nakupuje a prodává v intervalu měsíců, dnů, hodin, někdy i minut a sekund. Díky aktivnímu přístupu a četnějším obchodům dosahuje v tradingu za krátkou dobu stejné nebo i vyšší ziskovosti, jako investoři držící aktiva několik let. Což ovšem samozřejmě platí i obráceně pro ztráty.

Pozor! Trading na Forexu může být návykový

Pokud by ale byl trading tak jednoduchý, dělali by ho všichni. Aktivní přístup, jak už bylo řečeno, s sebou přináší i mnohem větší rizika. Většina začínajících traderů se vzdává už po několika prvních neúspěšných obchodech.

Hlavní problém tradingu v dnešní době je to, že ho veřejnost vidí jako rychlý způsob zbohatnutí, který hraničí s gamblingem. Reálně jde ale o disciplínu, kterou je potřeba studovat a trénovat. Pro základní pochopení doporučujeme nastudovat materiály k dané problematice, abyste pochopili, co to trading je a jak s ním začít.

CFD obchodování – co to je a jak funguje CFD trading?

Stejně jako nikdo nebude po jedné lekci mluvit plynně anglicky nebo skvěle hrát na kytaru, tak ani v tradingu není nikdo ze dne na den úspěšným. Úspěšnost stojí čas a úsilí, které tradingu jen málokdo věnuje. Nicméně traderů s dlouhodobou úspěšností je na světě mnoho, určitě se nejedná o něco nemyslitelného. Čtení grafů, používání hlavních indikátorů a další základy tradingu a technické analýzy je člověk schopen pochopit za pár hodin studia. Jejich profesionální zvládnutí pak ale trvá déle a vyžaduje cvičení a drill.

Pro koho je trading a pro koho investování

Investorem může být dnes de facto každý, trading je však selektivnější záležitostí. Ani ne tolik pro jeho složitost, ale pro nepochopení pravidel tohoto způsobu obchodování. Ziskovost zadarmo v našem světě neexistuje. Investoři platí za svou neaktivitu časem v řádu let. Pokud někdo touží po větším zisku, než činí tržní průměr v podobě ETF fondů, musí studovat trading a pracovat na svých schopnostech.

Výhoda ale je, že pokud se trading člověk skutečně dobře naučí a správně ho provozuje, obchoduje ziskově na jakémkoli trhu. Pro krátkodobé obchodování totiž nepotřebujeme, aby trhy rostly, potřebujeme jen volatilitu jakýmkoli směrem. Jednoduše řečeno, potřebujeme, aby se trhy hýbaly. Aktuálně není o volatilitu na většině trzích nouze, tedy právě nyní je ta nejlepší doba pro započetí Vaší cesty tradera!

Zajímá Vás trading? Vyzkoušejte si ho zdarma a bez nutnosti finančního vkladu na testovacím účtu XTB >

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here