Úřady posílají předpis k dani z nemovitosti. Za poukázku se platí

80746
z_nemovitosti
Foto: Pixabay.com

Daň z nemovitosti nebo její první splátku na rok 2023 musí lidé zaplatit finančnímu úřadu nejpozději do 31. května. Finanční správa ČR [FS ČR] začala s rozesíláním avíz k úhradě daně. Za platbu poukázkou A si lidé poprvé připlatí.

Zatímco se daňová přiznání k dani z nemovitých věcí pro letošní rok podávala nejpozději k 31. lednu 2023, tak její vyměřenou výši rovněž pro letošní rok musí lidé podle daňového řádu finančnímu úřadu vyrovnat nejpozději do 31. května 2023. A finanční správa už začala majitelům nemovitostí rozesílat předpisy k úhradě daně, nebo její první splátky.

„V zájmu zajištění plynulé distribuce jsou poštovní poukázky rozesílány poplatníkům postupně s tím, že poslední poplatníci poukázku obdrží nejpozději 25.5.,“ informuje FS ČR.

Novinka je, že letos si majitelé nemovitostí platící daň poštovní poukázkou A [daňová složenka, pozn. red.] za službu nově připlatí. Od ledna 2023 totiž Česká pošta zrušila bezplatné podávání poštovních poukázek typu A. Tu finanční úřady odesílají poplatníkům bez zřízené datové schránky, služby DIS+, služby SIPO či odesílání zpráv emailem.

Podle aktuálního ceníku České pošty za transakci poštovní poukázkou A zaplatí lidé při platbě daně do 5 tisíc korun částku 52 korun. A za každých dalších započatých 10 tisíc korun vždy o dalších sedm korun navíc.

Jak platí ostatní

Plátci se zřízenou datovou schránkou nebo ti, kteří si požádali předpis k dani odesílat do emailové schránky nebo daňové informační schránky [DIS+], dostanou avízo k platbě v průběhu prvního týdne měsíce května 2023.

Způsoby doručení předpisu k dani z nemovitosti:
  • SIPO – u poplatníků přihlášených k placení daně pomocí SIPO bude úhrada daně provedena standardně v souladu s podmínkami České pošty.
  • E-mailem – poplatníkům, kteří nevyužívají SIPO k placení daně, budou informace potřebné k placení daně doručeny do jejich emailové schránky.
  • Datovou schránkou – všem držitelům datové schránky, kteří se nepřihlásili k výše uvedeným službám, odešle FS ČR informace pro platbu daně do datové schránky.
  • Prostřednictvím DIS+ – poplatníkům se zřízenu DIS+ se zobrazí údaje pro platbu daně z nemovitých věcí v DIS+ na portálu MOJE daně. A to v sekci NASTAVENÍ A INFORMACE O SUBJEKTU à DAŇ Z NEMOVITÝCH VĚCÍ.
  • Složenkou – fyzické osoby bez datové schránky, DIS+, emailové komunikace nebo služby SIPO obdrží do poštovních schránek složenku [poštovní poukázku A]. Za platbu daně poštovní poukázkou si letos, jak už bylo řečeno, lidé zaplatí.

Čísla bankovních účtů finančních úřadů pro platbu daně z nemovitých věcí jsou dostupná na webu finanční správy s odkazem zde.

Variabilní symbol: rodné číslo fyzické osoby nebo IČ právnické osoby

Konstantní symbol:
1148 – při bezhotovostní platbě převodem z účtu
1149 – při hotovostní platbě běžnou poštovní poukázkou

Daň z nemovitosti do 5 tisíc korun je splatná najednou

Vyměřenou roční daň z nemovitosti do pěti tisíc korun musí jejich majitelé finančnímu úřadu zaplatit jednorázově v celé výši. To do zmiňovaného konce května. Pokud je daň vyšší než pět tisíc korun, může ji poplatník uhradit ve dvou splátkách. První z nich je splatná do letošního 31. května a druhá pak do 30. listopadu 2023.

„To samozřejmě nevylučuje, aby poplatník uhradil celou částku daně do 31. května,“ upřesňuje Finanční správa ČR.

Starostové odmítají plán vlády na zvýšení daně z nemovitosti

Majitelé nemovitostí ve více krajích dostanou předpisy k platbě, respektive složenky k úhradě od finančních úřadů jednotlivých územních pracovišť.

Daň z nemovitosti lidé asi nejjednodušeji uhradí bezhotovostním převodem na účet příslušného finančního úřadu. Dalším způsobem je odeslání platby pomocí poštovní poukázky nebo pomocí SIPO. Poslední dvě možnosti ale mohou využít pouze ti, kdo se ke službě SIPO či platbě poštovní poukázkou přihlásili na finančním úřadě do 31. ledna 2023.

–VRN–

8 KOMENTÁŘE

  1. Stanjura a celá vláda je banda zlodějů, která by založila zavřít do kriminálu. Co s lidmi této země dělají za zvěrstva, tak sprostá vláda tu ještě nebyla!

  2. Pouzit internetove bankovnictvi a neplatit za slozenky. Kdyz nemate.tak ma soused. Nase nejhorsi vlada si svoje slozenky muze dat za klobouk.

  3. Bankovnictví má 60 procent lidí. Datové schránky si může zřídit každý. V čem je problém. Poštu nemusíte podporovat.

    • To si mám zřizovat datovou schránku jen proto abych jednou za rok zaplatil daň z nemovitosti? Email má dnes každý a tak stačí požádat finanční úřad aby mi výměru daně jednou za rok poslal na mejl .-)

  4. Kdyz lide pracovali pro stat, odvadeli dane, ze kterych si politici krom jineho vyplaceji mzdy, a zachranovali z techto penez charitami celou zemekouli – je opravdu nevkusne si tyto penzisty brat do ust. Bylo by na miste ibnovit pro zdrave lidi povinnost pracovat, at uz je clovek na svobode, ci ve vezeni. Ostatne tato netahla byla zivena z dani za poslednich 10,20,30 let prave nynejsimi penzisty, a i vsemi, jez v penzi jeste nejsou, jsou zivena dale. Proste hloupost, kam se podivame.

  5. Vzdávám se komentáře, protože jsem hulvát a tak velké rektum, kam by vešla celá vláda stejně neexistuje.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here