Rakušan policistům raději přidá, než by jim platil výsluhy

58911
Rakusan
Ministr vnitra Vít Rakušan / Foto: Úřad vlády ČR

Policistů a hasičů se zamýšlené snížení sumy na platy ve veřejném sektoru týkat nebude. Potvrdil to včera [15.6.] ve Sněmovně ministr vnitra Vít Rakušan [STAN]. Ministr nechystá ani jejich propouštění nebo rušení míst.

Výjimky z úsporných opatření vysvětlil Rakušan tím, že náklady na výsluhy policistů by mohly být vyšší než případné úspory. Stát ročně vyplatí na výsluhách pro vojáky, policisty, vězeňskou službu, hasiče a celní správu už nyní ze státního rozpočtu 12,5 miliardy korun.

„Žádná tabulková místa hasičů a policistů se rušit nebudou. Nikdo jim na tarify sahat nebude, platový objem neklesne,” prohlásil Rakušan.

Uvedl to v reakci na dotaz poslankyně SPD Karly Maříkové, zda se s ohledem na připravovaná úsporná opatření chystá snižovaní stavu policistů. V podobném duchu se nedávno vyslovila ministryně obrany Jana Černochová [ODS]. Ta zase odmítla, že by mělo dojít na omezení nebo zdanění výsluh pro vojáky.

„Výsluhy pro vojáky jsou jisté, sahat se na ně určitě nebude,“ ujistila vojáky 13.5. v České televizi [ČT] a odmítla i to, že by se výsluhy vojákům měly zdaňovat.

Vojáky, celníky a policisty obchází strach, že přijdou o výsluhy

Ministr Rakušan včera ve Sněmovně přesto nevyloučil, že se úsporné opatření dotkne občanských zaměstnanců u policie. Tam podle něj k částečném snížení „bude muset dojít“.

V rezortu vnitra se naopak počítá s růstem platů

Ministerstvo vnitra by mělo podle předběžného návrhu státního rozpočtu v příštím roce hospodařit s rozpočtem 91,4 miliardy korun. Oproti letošnímu plánovanému rozpočtu je to o 8,2 miliardy méně. V roce 2022 měl úřad na výdaje 93,4 miliardy korun.

Na platy policistů, hasičů a dalších státních zaměstnanců počítá rozpočet ministerstva v příštím roce se zhruba 38,8 miliardy korun. Proti letošnímu roku jde o mírný nárůst. Návrh rozpočtu ale navíc do budoucna kalkuluje s dalším růstem. To znamená, že v příštích dvou letech nejspíš půjde na platy z rozpočtu vnitra více než 40 miliard korun.

Platy ve veřejné sféře spolknou víc, než se myslelo

Zvláštní kapitolu ve státním rozpočtu má Generální inspekce bezpečnostních sborů [GIBS]. Návrh počítá v příštím roce s poklesem výdajů o téměř 17 milionů na 502,7 milionu korun. Oproti loňskému roku jde ale stále o nárůst, tehdy inspekce hospodařila se zhruba 470 miliony korun.

O 17,5 milionu korun by ale měl klesnout rozpočet Ústavu pro studium totalitních režimů [ÚSTR]. Hospodařit by tak podle předběžného návrhu měl se 176,2 milionu korun. V roce 2022 měl Ústav na výdaje více než 211 milionů korun.

Co říká premiér Petr Fiala

Premiér Petr Fiala [ODS] novinářům řekl, že jediné, co platí, je plán celkového snížení výdajů na platy ve veřejné sféře o dvě procenta. Podle něj aktuální návrh MF ČR státního rozpočtu není konečný. Podle jeho slov jde o úřednický návrh, nikoli politické rozhodnutí.

„Jediné, co platí ze strany vlády, je to, co jsme schválili v rámci ozdravného balíčku. A to je, že jsme schválili snížení objemu finančních prostředků v celém státě o dvě procenta. To vůbec neznamená, že se to dotkne každého útvaru, úřadu, každé státní instituce. O všem ostatním by bylo zatím zbytečné spekulovat,” odpověděl na dotaz novinářů ohledně krácení platů v bezpečnostních sborech Fiala.

Ministerstvo financí ČR [MF ČR] předložilo na konci května první návrh státního rozpočtu, v němž navrhlo snížení sumy na platy ve veřejném sektoru o čtyři procenta s poklesem platových tarifů o pět procent. O pět procent by pak spolu s tím klesl i příspěvek na výkon státní správy. Odbory to kritizují napříč rezorty jako nepřijatelné a pohrozily protesty.

Odbory: Úspory vlády poškodí pacienty a zhorší zdravotnictví

Bezpečnostní ozbrojené složky jako jedny z mála státních zaměstnanců již dostaly přidáno o deset procent. Tento krok si vyžádal o 4,1 miliardy korun navíc. I tehdy sehrály roli obavy z nákladů z výsluh [více zde]. Ministr vnitra Rakušan tehdy zvýšení platů u policie vysvětloval jako pozitivní signál směrem k ostatním profesím.

„Když totiž vláda řekne, že pamatuje na ozbrojené a bezpečnostní složky, logicky i ti ostatní pochopí, že ani oni ´nemohou stát bokem´,” uvedl.

–ČTK/DNA–

94 KOMENTÁŘE

  1. Kde jste na desetiprocentní zvýšení platů u policie v roce 2023? Neškodilo by začít rozlišovat ozbrojené složky a bezpečnostní sbory, je to dost podstatný rozdíl.

    • 10%…naposledy vloni v září? A příští rok? -5%? Že by se snížila inflace zázrakem také třeba na 4%? Zmizel problém s energiemi? Asi sotva….

      • Čtyři roky za sebou se Vám neustále přidává na platech. Pokud vám už tak neúměrně vysoký plat vzhledem k výkonům v zaměstnání připadá malý, můžete zkusit soukromý sektor, ale varuji vás. Po přechodu ze státního to bude šok. V soukromém sektoru se musí pracovat, nejen být pouze tabulkově zařazen v zaměstnání.

        • Nováku, plácáš nesmyly. Pry neúměrně vysoký plat, pokud nejsi takový blbec, tak si najdeš platové tabulky a tam uvidíš, kolik je základní tarif, poté až si uvědomíš, jaké píše bludy, přijdi zde a omluv se. O tom nesmyslu, že máme nejvyšší počet policistů na počet obyvatel ani argumentovat nebudu, to je už taková ohraná deska, že mi to za to nestojí.
          Jo a mimochodem, než já jsem šel k bez. sboru, tak jsem pracoval v soukromém sektoru 12 let, takže takový slnit, že v soukromém sektoru se musí makat a ve veřejným ne, jen dokazuje fakt, že buď jsi se nedostal k bezpečnostním složkám a strašně tě to štve, nebo jen máš výuční list a musíš makat někde v podřadné práci.

          • Danieli, proč nepíšete pravdu? Vždyť přece víte, že se váš plat neskládá pouze z tarifní tabulky. Zapomínáte, nebo spíše zřejmě nechcete uvést, lidem zde přítomným v diskuzi, že součástí služebního příjmu jsou i rizikový příplatek, příplatek za směnnost, kázeňské a služební odměny, osobní ohodnocení a u vedoucích pracovníků i příplatek za vedení. Každé tři roky se vám navíc automaticky zvyšuje plat, za odsloužené roky bez ohledu na kvalitu odvedené činnosti v zaměstnání či postup v tabulkách. Neuvedl jsem nic, co se běžně neděje, takže omluvu nemám.

          • A co tam budu dělat zbytek směn, Když je někde jeden výjezd za týden? Nohejbal, posilovna atd. by se mi asi časem “přejedlo”.

        • Pane Novák, vy jste hňup. 1) Rizikový příplatek byl zrušen zákonem o sl. poměru v roce 2007 (účinností), 2) Příplatek za směnnost je kompenzace (zcela nevýhodná) pro příslušníky, kteří pracují ve směnném provozu, noční svátky, víkendy… Je to paušál, bez ohledu na to, kolik odpracujete. A při porovnáním se zákoníkem práce jsem si spočítal, že u mě to dělalo i okolo 5-8tis měsíčně méně, než kdyby se jelo podle zákoníku práce. 3) Osobní příplatek je u řadových příslušníků v řádů stovek korun, max. nízkých jednotek tisíc. Naprosto zanedbatelné. Kázeňské odměny a dary jsou spíše v rovině scifi a u řadových jsou opět v řádů nízkých jednotek tisíc ročně. 4) Růst tarifu dle odsloužených let o 3 letech ještě ani jednou za trvání zákona nedohnal inflaci. Ani jednou!!! Protože se opět bavíme o navýšení cca 1-3tisíce (za 3 roky!!).

          A nakonec, abyste nemlel nesmysly. Po odchodu do “civilu” beru zhruba dvakrát tolik co u policie, zlepšil se mi zdravotní stav, mám míň nervů, nedělám noce, mám volné víkendy, svátky, nemusím se hádat s feťákama, ožralcema, a blbcema, kteří mluví o věcech, o kterých nic neví… Tak asi tak 😉

          • Pane Z.B nebo spíše bývalý VB? Rizikový příplatek je stále, jen se možná jinak jmenuje, konkrétně pro Prahu byl ještě nedávno 5000 Kč. K bodu 2, znám lidi, kteří pracují u policie na bráně, v podstatě celý den mačkají tlačítko ovládající závoru, když občas někdo přijede, mají 6 000 osobní a přitom ani neví, jak vypadá trestní spis. Rovněž si nemyslím, že 10% za směnnost je hrozně málo, ale chápu, že pokud je pro vás cca 52 000 Kč, průměrný plat za loňský rok málo a přitom je objasněnost závažné trestné činnosti, při nejvyšším snaze o pozitivní pohled na věc, neobyčejně chabá, máte pocit, že by jste měli mít platy možná ještě o nulu vyšší. A k té inflaci, na letošní rok, šlo do některých policejních tarifů 17 %, takže pouze státní zaměstnanci dokáží porazit inflaci.

  2. Vyplatí se přečíst. Máme jeden z nejvyšších počet policistů na počet obyvatel na světě. Výsluha v 35 letech věku člověka není nikde na světě. Některé výsluhy jsou i 100 000 Kč. K tomu mají policisté i odchodné ve výši šesti platů, které se vypočítává z hrubého příjmu a nedaní se, takže např. pokud se policistovi nechce sloužit, tak ve 41 letech po 21 letech služby dostane 300 000 Kč odchodné a k tomu výsluhu okolo 27 000 Kč každý měsíc. Navíc mají policisté zdarma každý rok lázně na 14 dní se všemi procedurami a jídlem zdarma a možnost bydlení na ubytovnách ve větších městech rovněž zdarma. Takovéto podmínky nemají policisté nikde na světě. Ale je pravda, že státy jako Švýcarsko, Norsko nebo Bahrajn nejsou tak bohaté jako Česká republika. Dokonce i pokud by jste si koupili stírací ros Rentiér a vyhráli 50 000 Kč na dobu pěti let, není to tak výhodné, jako být policistou.
    Loni činil průměrný plat policisty cca 52 000 Kč. To je pořád málo?
    Přitom je velmi jednoduché to změnit. Stačí udělat změnu v zákoně o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů a výsluhy posunout po 35 letech nikoli po 15 letech a účinnost zákona udělat od příštího měsíce, aby nestihli utéct na obří a tučné výsluhy. Navíc to krásně stabilizuje bezpečnostní sbory.

    • 52 tis. je plat hrubého a běžný policista jej nemá ani omylem, jde o průměr vyhnaný platy vysokých důstojníků .
      Že by běžný policista měl po 21 letech výsluhu 27 tisíc je pak uplne sci-fi, bylo by to tak 15 tis.

      Platy řadových státních policistů v Nemecku jsou 3-4 tisíce EURO, důstojníci více. Nepište nesmysly.

      a pokud je to tak skvěle výhodné, tak proč už dávno v policejním sboru nejste? To by jste byl hloupý…

      • Proč nepíšete pravdu? Třeba na ochranné službě mají řadoví policisté takové platy běžně a daleko vyšší.

        • Je vidět , že si jdete tvrdě za s vím a chcete mít pravdu i kdyby vám měl na hlavu spadnout dům.
          Vaše volba. Vy zahynete pod sutinami.
          Nic méně, když už házíte jablíčka a hrušky do hromady tak vás vyvedl z vašeho omylu.
          Běžný policista ( tedy strážník, na obvodnim oddělení, nebo dopravní policista) je v nejnižších platových třídách. ( rozhodně nejsou v běžném výkonu důstojníci.) Pokud ano pak to svědčí i o tom , že je na oddělení málo lidí. Pokud píšete že tito policisté mají průměrný plat cca. 52 000,-… pak tím nejspíš průměrujete platy i s veliteli oddělení, vysokými důstojníky například na PP a nebo vámi zmíněnou ochranou službou. ( teď jste zamíchal ty jablka s hruškami.)
          Tak například příslušníci : URNA PČR : , kteří by měli být jako jedni z nejlépe zaplacených vzhledem k povaze výkonu jejich služby ( nebudu vysvětlovat proč, protože mě to už po xxxsté nebaví.) Tak nedosáhnou na vámi zmíněných 52 000,- ani náhodou. Oni jsou totiž rádi když se dostanou na 40 000,- měsíčně a to kromě vlastního výcviku , hotovostí musí brát i služby, třeba u vámi zmiňované eskortní a ochranné služby.
          Za další, to jestli máme hodně nebo málo policistů se určuje někde jinde než u někoho komu vadí, že by měli mít příslušníci bezpečnostních sborů výsluhy. Od toho je tu zákon 273/2008 Sb. O policii České republiky a dále novelizace zákona a dodatkové přpedpisi. Dále to určuje interní organizační a Personální řad PČR který určuje MV ve spolupráci s PP. V neposlední řadě je to určeno i bezpečnostní situaci na daném území a poslední slovo mají naši politici…( a to se vše plánuje ve středně dobém plánu.)
          Pokud chcete průměrovat platy v bezpečnostních sborech vnitřních a vnějších tak by jste se na zmíněných 52 000,- dostal. Nic méně by jste se měl posadit a zatnout zuby… protože se dostaneme daleko výše… na částku okolo 70 000,-
          V jednom ze svých komentářů. Tu uvádíte, že by jste chtěl posunout výsluhy po 35 letech. No jestli je vás plán mít přestárlí policejní sbor pak je to správná cesta. Nesmělo by se povyšovat, dělat personální změny atd. Ony se ty výsluhy po patnácti letech fyzicky odsloužených ve výkonu udělování i kvůli tomu. Že ti výkonní policisté. Podstupovali při výkonu služby i jisté riziko se službou spojené .Proto má každý policista po odslouženi těchto 15nácti let nárok na výsluhu. Většina policistu se ale snaží sloužit dál.
          A pokud těch 35 let… fajn. Ale po 35 letech nebudou výsluhy vámi popsaných ( mám takový dojem, že 27 000,-.) Bude daleko výší protože INFLACE… ( zase to tu nebudu psát protože me to nebaví.)
          Odchodné není výsluha… a výše odchodného je určena také tabulkou v závislosti na odsloužených letech. No a třista tišíc po 15 letech mi nepřijde jako žádná závratná cena.
          Nic méně… aby jsem reálnou situaci… Nejsem policista. Letos sloužím 22 let u bojového útvaru AČR. Bezhotovostní plat v mé hodnosti 51 000,- Mám výhodu , že mám do jisté doby spočítány půl násobky za výsadkovou činnost a za zahraniční mise. Při poslední započítání odsloužených let budu mít i s násobky přes třicet let. Kdybych teď odešel… tak mi spočítaly něco přes 28 000,-.
          Obecně je plátová politika v AČR daleko lepší než u PČR. Takže těch 27 000 u policie po 15 letech pro každého policistu je blud.
          Neodpustím si jednu poznámku… pokud by jste schválil novelu zákona o výsluhových náležitostech hned od příštího měsíce. Pak je na snadě zamyslet se nad tím jestli připomínkujete důvodně… a nebo vám jenom vadí , že má někdo nárok na něco jiného než vy.
          A ještě jedna věc… 37% po 21 letech. Z průměrného hrubého ročního a nebo měsíčního?

          • Jablka a hrušky jsem rozhodně nemíchal. A jste voják z povolání? No tak to by jste mi mohl vysvětlit, jak je možné, že má armáda 25 000 vojáků z povolání a pouze 5 000 z toho je určeno pro boj. Ostatní jsou prý podpora. Pochopil bych, že je potřeba nějaký servis apod., ale i pokud by to bylo také 5 000 lidí, co tam dělá těch zbylých 15 000 lidí? Rovněž by jsem se rád zeptal na veřejné zakázky pro armádu. Jak je možné, že se nakoupí vozy Toyota Hilux a není ve schopnostech a dovednostech armády, zajistit jejich servis, který v civilu zvládne i automechanik na vsi, pokud má vhodnou diagnostiku. Dále bych se chtěl zeptat, jak je možné, že při nákupu lehkých kulometů, které proběhlo dosti nestandartně, byla cena jednoho kulometu pro nás, dle webu kverulant,
            1 190 000 Kč za kus a Norsko jej koupilo za 219 000 Kč za kus. U nás má navíc nějaké vybavení jako je náhradní hlaveň, sada na čištění, nosný řemen apod.. Jinak vaše poznámka, že máte odslouženo 22 let a započítávají vám přes třicet, je také velmi zajímavá, ale máte prostě jinak postavený zákon než policisté. Děkuji za odpověď. A připomínám, že do armády má jít příští rok přes 150 000 000 000 Kč.

          • Neodpustím si také jednu poznámku. V USA se uděluje, a to zcela ojediněle, často posmrtně, MEDAL OF HONOR. Tuto medaili předává prezident a její součástí je i pravidelná měsíční finanční odměna ve výši 1329 dolarů, tedy zhruba 31 000 Kč. Za dobu 158 let, jí bylo dekorováno 3522 lidí. V České republice nemusíte udělat vůbec nic mimořádného, stačí nastoupit k policii nebo armádě a vydržet ve služebním poměru, aniž by jste musel udělat něco zvláštního. Stačí si odsloužit potřebný počet let, aby jste dosáhl této výše, i pomocí odměn a jste za vodou. U nás to máte často za minimální úsilí a ještě některým z 22 odsloužených let vykouzlí 30 let. A to jak jsem uvedl výše, některé výsluhy jsou i 100 000 Kč. Vítejte v České republice.

          • Neodpustím si také jednu poznámku. V USA se uděluje, a to zcela ojediněle, často posmrtně, MEDAL OF HONOR. Tuto medaili předává prezident a její součástí je i pravidelná měsíční finanční odměna ve výši 1329 dolarů, tedy zhruba 31 000 Kč. Za dobu 158 let, jí bylo dekorováno 3522 lidí. V České republice nemusíte udělat vůbec nic mimořádného, stačí nastoupit k policii nebo armádě a vydržet ve služebním poměru, aniž by jste musel udělat něco zvláštního. Stačí si odsloužit potřebný počet let, aby jste dosáhl této výše, i pomocí odměn a jste za vodou. U nás to máte často za minimální úsilí a ještě některým z 22 odsloužených let vykouzlí 30 let. A to jak jsem uvedl výše, některé výsluhy jsou i 100 000 Kč. Vítejte v České republice.

        • Vy se snažíte být chytrý, ale jste jen hloupý Jan. Víte kolik musí na Ochranné službě policista udělat přesčasů aby měl takový plat, jak vy píšete? Můžete nastoupit a rovnou na poslaneckou sněmovnu a budete mít plat jaký si přejete.

      • Plat 52 000 Kč je běžný a po 21 letech má policista výsluhu 37 % z hrubého průměrného ročního platu, takže pokud zde někdo vytváří sci-fi, já to Ondřeji myslím nebudu.

        • Vámi uváděný plat rozhodně běžný není a řadový policista na něj nedosáhne. Po dvaceti letech služby se výsluha pohybuje kolem 18 000,- Prosím Vás nelžete tady. Děkuji.

          • Nelžu tady. Samozřejmě záleží na zařazení a výši odměn a proplácení přesčasů.

        • Z vašich údajů vychází renta ve výši 19240,-. Takže neumíte počítat. Zkuste aspoň kalkulačku, jestli víte co to je

      • Vláďo, jsem nekuřák a uvedl jsem pouze fakta. Pokud jste si těchto skutečností nevšiml, zkuste poprosit svého přímého nadřízeného, ať vás vyšle zpět na základní odbornou přípravu k obnovení základních znalostí, zejména zákona O služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů.

    • ještě jsem zapomněl poznámku k nej počtu policistů na počet obyvatel v zemi, člověče uvědomte si, že jsme možná díky tomu jedna z nejbezpečnějších zemí v Evropě, to chcete zažívat takové zvěrstva jako někde jinde, kde člověk za bílého dne uřízne hlavu na ulici jinému?

      • A jak mi zde pomůže policista, když jej od rána do večera na ulici nepotkáte. Tím, že to proběhne a on přijede a sepíše to?

    • Pane Nováku, je opravdu hodně zoufalé šířit obecně rozšířené nepravdy o výši platů policistů a jejich vytíženosti, či dokonce náplni jejich povolání, když o tom, jak je vidět, nevíte vůbec nic. Nesmysly o 14 dnech lázní, procedur a bydlení zdarma jsou tak mimo realitu, že jen ukazuje svou neznalost a závist, jako správný zoufalec. Po 15 letech má policista nárok na rehabilitace, kdy pokud se poštěstí, může odjet na 5 dnů do resortní budovy, kde dostane 3x denně jídlo a 1 hod.sauny za ten týden. To je max. Takže se tady nezesměšňujte a nesuďte ostatní.

      • Rehabilitace je ze zákona 14 dní, nikoli pět, a to že se někomu do lázní nechce a je raději doma s tím nesouvisí. Stá na tyto téměř božské benefity nemá a nevidím důvod, proč by jsme to my ze soukromého sektoru, měli na dluh platit. Výsledky policie tomu rozhodně neodpovídají.

    • A koukal jste kolik v ostatnich zemich berou penez 😂 ja jsem hasic a beru za 240 hodin prace 33 cisteho. V jinych zemich berou 2x tolik a to i vice. Souhlasim aby vysluha byla zrusena ALE at nam zvednou platy aspon o 30%

      • Průměrný plat byl loni téměř 52 000 Kč. Kolik by jste si probůh představoval? Pokud se vám to nelíbí, ve spoustě fabrik nabírají na 3 směny za 24 000 Kč, tak to můžete jít zkusit. Ale pozor, bude to pro vás šok. Rád bych se zeptal k těm 240 hodinám, co dělá hasič na menším městě, když mají pouze jeden výjezd za týden o 24 hodinových směnách zbytek služeb? A ještě jedna poznámka. Hasiči v mém okolí vypadají v padesáti letech na třicet pět let, jsou vysmátí a nikdo z nich by do soukromého sektoru nešel ani za nic. Děkuji za odpověď.

    • Bohužel uvádíte nesmysly a lži, buď záměrně, nebo z nedostatku znalostí merita věci. Policistů je hodně, mají na svých bedrech totiž i agendy, které jinde ve světě policisté nevykonávají. Je jich potřeba více například k ostraze státních hranic )jistě znáte zákon o státních hranicích 312/2001 Sb., dále musí vést agendu zbrojních průkazů atd. atd. Těch úkonů navíc oproti zahraničí je hodně. Dále jsou zatíženi extrémní byrokracií a to nejen v rámci přestupkového a trestního řízení. Stovky a stovky papírů jsou opravdu ve srovnání se zahraničím opravdu brutální. 14 dní lázní, to je hezký na papíře, ale jistě chápete, že kapacity těchto zařízení nejsou pro každého a tak si o tom řadoví s tímto nárokem mohou většinou nechat jen zdát. Výsluhy po 21 letech služby 27.000.- Kč jste vzal kde? Když se oháníte zákonem o služebním poměru, tak si to aspoň přečtěte a dobře spočítejte, protože tento údaj je lež. 99,9 procent příslušníků na něj nedosáhne, vypočítává se z platové základny, která pokud je průměrná, tak vychází o větší tisícovky méně, než váš údaj. Jinak na druhou stranu nejsem zastáncem výsluh, určitě bych je zastropoval na rozumnou úroveň (např. 30.000,- max) nebo je zrušil úplně a penězi ušetřenými tímto krokem bych zaplatil poldy v přímém výkonu služby. Tady je to samozřejmě věc názoru.

      • Majkle, to že něco jeden příslušník nemá, neznamená, že to nemá ten druhý. Neuvedl jsem žádné lži, ale fakta.

        • Proč tedy nepíšete, že jsou výsluhy 80 000. Jeden to nemá a druhý má. To taky není žádná lež, zajisté budete mít pravdu, ale to že plkáte nesmysly a mícháte jabka s hruškama je holý fakt, který pramení z vaší zášti k těmto profesím.

    • Jo a kdo by za těchto podmínek do sborů nastoupil? Už teď jsou některá oddělení a útvary na pokraji personálního kolapsu. Každý přeci může zkusit jít dělat policistu, celníka apod., ale osobně vím, že 80% uchazečů neudělá psychotesty. Ti šťastlivci kteří projdou ještě zdravotní a fyzické testy tak většinou po pár měsících, kdy jim přijde na účet za službu kolem 20tis tak stejně odejdou. Opravdu velká lukrativnost ozbrojených sborů. Lidi co tady plkají závistí tak by si to mohli zkusiti, že? 😉

      • Jakých 20 000 Kč čistého, to už dávno neplatí, maximálně než si dodělají pár měsíců na ZOP.

      • a kdo by odešel, když by se z měsíce na měsíc změnily nároky? A proč nastupují v jiných zemích policisté, když tam výsluhy nejsou nebo jsou déle? to tam jsou hlavně kvůli penězům? Proto to zde možná tak vypadá. Někteří nedokáží objasnit snad ani alimenty. Současná podoba zákona policisty motivuje odejít v nejlepších letech, nikoli sloužit co nejdéle.

    • Pane Nováku, Vaše informace nebo spíše bludy se sice pěkně čtou, ale nejsou pravdivé. …. Třeba průměrný plat policisty cca 52 000 Kč ? Rozhodně to není plat ŘADOVÉHO POLICISTY. Dojděte si někam, kde Vám tyto informace poskytnou (samozřejmě pokud máte oprávnění). Jinak si přestaňte vymýšlet a psát nesmysly. Já sám jsem bývalý policista a po téměř 30ti letech služby byl můj výsluhový příspěvek necelých 21 000,- Kč.

      • No tak jste zřejmě odešel ještě v letech, kdy se každoročně opakovaně a masivně nepřidávalo tak jako poslední čtyři roky. Navíc jste zřejmě nebyl ve vyšších tabulkách.

    • Ty počty Vám moc nejdou 🤷. Průměrný plat je od slova průměr a na ten téměř 75procent policistů nedosáhne. Ten průměr se každý rok zvyšuje a to tím, že je málo nových policistů s nižším platem, protože na všech OOP a MOP chybí nejvíce právě 3.a 4.TT. Taktéž se zvyšuje průměrný věk policejního sboru a s tím roustou i platy podle tabulek, což ten průměr navyšuje. Po 15 letech služby, dle Vašeho průměru, by si policista přišel na rentu nějakých 10,5k. Jestli Vám za to těch 15 let života stojí, tak se přidejte a neplácejte tu pořád takový nesmysly.

    • Jane Nováku, pokud se takto vůbec jmenujete, a na tyto údaje jste přišel kde???
      Jste naprosto mimo mísu a šíříte zde dezinformace!

      • Neřekl bych, jen nevím, proč bych jim měl platit benefity typu “výhra prvního pořadí ve sportce”. Nevšiml jste si náhodou schodků v rozpočtech?

      • Když vláda chce šetřit na sirotcích (nezákonně změněná valorizace), nevidím důvod, proč by neměla šetřit tam, kde se rozhazují peníze ve velkém.

  3. Výsluhy měli zrušit už dávno.Jestliže odejde do civilu v 35 letech tak si muže najít jinou práci nebo muže zustat v zaměstnání do duchodu jako každý člověk.

    • Výsluhu, prosím, spousta policistů a vojáků ale po ukončení služebního poměru nadále zůstáva v resortech jako občanští zaměstnanci….Chceš výsluhu? Dobře, ale nebudeš nadále pracovat pro stát. Chceš nadále pracovat pro stát? Dobře, ale bez výsluhy.

      • Jenže o to tu jde.. Normální člověk by za 20 tisíc nešel dělat občanského zaměstnance k policii nebo celkově pod státní aparát. Kdežto někomu, komu je 50, dosáhl maximální renty, tak s těmito penezi je schopen spolecne s rentou přežít, takže v tomto modelu na rentu zpět je výhodné pro státní rozpočet, ušetří na platech, kterymi by musel nalákat obyčejné lidi ☝

        • Výhodné pro státní rozpočet? To nemyslíte vážně, že ne? Nebo výsluhy nejdou ze státního rozpočtu stejně jako platy těch občanských zaměstnanců?

  4. Mám dva bratry kteří pobírají výsluhu už minimálně 20 let, jeden 14,5tis., druhý něco málo přes 16tis a stále jim to ročně s inflací roste. Když se sejdeme, tak to mezi sebou vždy probírají a taky jim to patřičně vyčítám. Ne že bych jim to nepřál či záviděl, ale přijde mi to vůči lidem ze soukromého sektoru nespravedlivé. Taky bych si přál, abych si za těchto podmínek odpracoval v soukromém sektoru min. 13 let (počítá se do toho samozřejmě i vojna) a doživotně pobíral k současnému platu výsluhu v takovéto částce 🙂. Takže za mě určitě výsluhy zrušit!!

  5. Zaměstnání policisty je velmi náročná práce a ne každý ji může dělat. Vlastně každou službu hrozí, že budete nasazovat svůj život, protože je v zemi čím dál více feťáků, zlodějů, různých nebezpečných migrantů, od kterých nikdo neví, co může od nich čekat a problémových lidí a nikdo nikdy neví, kdy to nastane zrovna ve vaší službě. Znám hodně případů z malých vesnic, ani se nemusí sloužit ve větším městě. Proto se k policii ani tolik lidí nehlásí a hodně z těch, kteří se hlásí, se stejně ani nedostanou, protože na to prostě nemají, ať už fyzicky, tak i psychicky, to už vůbec ne. Plat policisty musí být min. 130 procent průměru v ČR, jinak to může dlouhodobě ohrozit bezpečnost v zemi. Každý má možnost jít to zkusit a sám uvidí, že takové peníze si policista zaslouží a mít prostě musí, jinak by bylo toto zaměstnání neudržitelné na trhu práce v ČR. Už nyní je u policie více služebně starších policistů a hrozí, že po jejich odchodu do civilu nebudou náležitě nahrazeni a už vůbec ne stejnou kvalitou. Takže každý z těchto pisálků, co zde negativně píší, jsou přesvědčeni, že plat policisty je až moc vysoký a výsluhy by neměli mít policisté vlastně žádné, tak tito pisálci a velké hlavy absolutně nemají páru o této problematice a zřejmě jen suše závidí, protože oni sami by na toto zaměstnání nikdy neměli a nikdy by na něj ani nedosáhli. Být příslušníkem policie musí být prestižní zaměstnání, je to prostě tak. Jen tak pro zajímavost, v současné době má začínající policista podobný plat jako pokladník v supermarketu, takže trvá několik let, než se dostane na jiné peníze. Takže asi tak.

    • Podle počtu úmrtí a úrazů je služba policisty v České republice, dle statistik, jedna z nejbezpečnějších pracovních činností. Např. řidič z povolání má daleko vyšší riziko. Tento mylný, v České republice, rádoby fakt pište v případě, že budete psát o policistech v Mexiku. Zde jsou téměř nošeni v purpuru.

  6. Výsluhy narušit! Přece nechcete aby vás zachraňoval hasič v 70 letech nebo v kolika se půjde do duchodu ve 10 patře na žebříku nebo snada ano?

    • No, nevím. Nepřijde Vám však diskriminační to, že někdo výsluhy má a jiný, který toho kdo výsluhy pobírá, celý život živí ze svých daní a nikdo se jej nezastane, když v 60, 65, 68, či dokonce v 70 letech není schopen stíhat nastavené pracovní normy u pásu? Já chápu, že lidé ve vyšším věku nejsou tak výkonní, jako 25 letý, nebo 35 letý člověk, ale to je přece normální. Ti, kdo již nejsou výkonní jsou přemisťování na pracovní pozice, kde již snížený výkon nahrazuje zkušenost a kde snížený fyzický výkon nevadí. Jde to tak všude, kde jsou rozumní šéfové, či majitelé firem, proč by to nešlo u policistů, hasičů, vojáků… Podle mne, kde je vůle tam se najde řešení a jakékoliv výmluvy jsou mimo slušnou realitu.

      • Dobrý den,rozveďte prosím více,že sbor fungoval dříve bez výsluh.Já pokud vím,tak hasiči pobírají výsluhy podle stejného zákona jako ost. bezp. sbory od rozdělení republiky.Ale hlavně mě zajímá,jak dříve fungovali lépe-a to zejména lezci,potapěči,přidělovaná technika na stanice,dojezdové časy…atd,atd.Velmi rádi bychom to co děláme špatně,vylepšili,tak si necháme poradit.Děkuji za odpověď.

        • Co je na tom k rozvádění? Prostě pár let zpátky hasiči výsluhy nepobírali, měli je pouze policisté. A pokud dříve nebyla technika, která je dnes, jak mohu porovnávat dovednosti?

  7. ještě jsem zapomněl poznámku k nej počtu policistů na počet obyvatel v zemi, člověče uvědomte si, že jsme možná díky tomu jedna z nejbezpečnějších zemí v Evropě, to chcete zažívat takové zvěrstva jako někde jinde, kde člověk za bílého dne uřízne hlavu na ulici jinému?

    • Výsluhy zrušit. Je to práce , jako každá jiná .Kdo si ji vybral Řidič autobusu má také zodpovědnost a v 70 ti letech bych s ním nechtěl jet. Je plno policistů , půpkáčů , kteří nemohou splnit to , co se po policii chce a vyžaduje, Kolik je jich v kancelářích? Kdfyž potřebujete policii , tak se ji nedočkáte . Umí jen buzerovat a být arogantní. Kolik je policistů, co si odslouží 20 let a jdou někam do teplíčka a mají rentu? Takže ve 40 ceti v plné síle jsou někde na vrátnici za 20 + 20 renta , která se jim každý rok zvyšuje

      • I ty zhrzená dušičko. Ty jsi se nedostal viď. Zkus to znovu, už několikrát snižovali nároky, třeba to tentokrát vyjde 😉

        • Váš komentář je velmi podprůměrný, každý nechce pracovat u policie. Na druhou stranu znamená, že jsou na policisty stále nižší nároky a mají stále vyšší platy a výsluhy.

  8. Jsem zdravotní sestra,je mi 60let a pracují v třísměném provozu na JIP.Naplánované služby většinou neplatí, protože vždy někdo onemocnění nebo má nemocné děti .Celý život jsem tuto práci vykonávala s láskou a přesvědčením, že pomáhat lidem je smysluplné.A proč vlastně píši?Po 12hodinové službě jsem tak unavená,že už doma nic dalšího neudělàm, a s vědomím, že ráno opět ve 4.00 musím vstát a jít opět sloužit se mi opravdu těžko usíná.Nezasloužila bych si taky nějakou tu rentu?To jenom pro zamyšlení.

  9. Nevidím jediný důvod platit komukoli jakékoliv výsluhy! Všechny tyto složky jsou prakticky čistými spotřebiči. Tím chci říci, že nic neprodukují. Jsou ekonomicky závislí na pracující, kteří hodnoty tvoří a kteří je platí ze svých daní, případně se dodotují pokutami a pod. Netvrdím, že společnosti nic nedávají. Bohužel pracující, který odvádí daně z vyprodukovaného zisku je mnohdy společensky užitečnější, přesto není odměňován za něco, co již nedělá. Souhlasím s tím, že se mají výsluhy okamžitě zarazit. Od příštího měsíce už ani Kč. Pak nebudou mít důvod policisté ani vojáci odcházet do výsluhy, ztratí k tomu motivaci. Stát, resp. politici, nebude muset plakat, že máme málo policistů (ostatně o tom se dá velmi úspěšně pochybovat), málo vojáků apod. Navíc se tak ušetří nemalé finanční zdroje ze státního rozpočtu. Dělníkovi také neplatí nikdo žádné výsluhy, když odejde z práce předčasně před důchodem, dnes např. před v 65 rokem života! Stejné podmínky pro všechny pracující. Současný stav považuji za jasně diskriminační vůči těm, kteří krmí státní kasu svými daněmi ze skutečné produkce.

    • Plně souhlasím , Každá profese má svoje . Mají ji lékaři , řidiči , pracovníci na 3 směny , na stavbách , v kravíně , všude. Tak proč mají mít někteří renty? Za co? Ať jdou dělat za 30000 hrubého do fabriky . Pak teprve uvidí , co je to práce

      • Ten policajt do tý fabriky může jít kdykoliv, ale z dělníka policistu neuděláte. Neprojde prostě přijímacím řízením. Zrušením renty dojde k rapidnímu zestárnutí sboru, který už tak dost zestárl a tím i ke snížení jeho efektivity. Jak jste napsal, každé má svoje, ale lékaře můžete dělat až dosmrti, kdežto policistu v přímém výkonu tak do 50 let, pak už totiž tělo začíná vypovídat službu. Pár let to zkuste a pak čiňte nějaké závěry.

        • Snadno sbor zestárl, když současná podoba zákona motivuje policisty odejít po čtyřicítce do civilu nebo zůstat u sboru dále jako občanský zaměstnanec a pobírat výsluhu i plat.

        • Je to přesně naopak, než píšete. Když mladí ve fabrice vidí, jak to funguje a co musí dělat, jdou se po pár týdnech, v lepším případě měsících “schovat k policii nebo armádě”, kde pro začátek dostanou, jednou tolik peněz, za jednu třetinu vynaloženého úsilí.

          • 🙂 Tak teď jsem se pobavil.No tak doporučuji teda těm mladým co to nezvládají ve fabrice,ať se jdou schovat za krásnej plat a tu 1 třetinu vynaloženého úsilí třeba do Chrudimi.To bude překvápko:-) 🙂

          • Info pro SADAV. To, že je fyzicky náročná služba na jednom útvaru, neznamená, že je tomu i u ostatních armádních útvarů, což velmi dobře víte. Ovšem za ty peníze, které v armádě pobíráte očekávám, že ti nejméně zdatní vojáci naší armády mají dvakrát takové dovednosti, jako nejlepší jedinci v NAVY SEAL. Koneckonců, jinak to ani k vzhledem k obřímu přefinancování armády, být nemůže. Do armády půjde pře 160 miliard ročně, teď tam šlo 100 miliard a máme jeden tank a pár dalších věcí. Kde ty peníze jsou?

  10. závistivý Český národ, vždy byl a bude národ
    uplakánků, vzít rentu a jít odsud do chu…ja.
    Nazdar bazar.

    • Proč by jste odcházel? Každoroční lázně zdarma nejsou vůbec malý benefit. Kdo v civilu to od zaměstnavatele má? Navíc jistě tu práci děláte kvůli lidem?

  11. Dobrý den pánové a dámo, jsem policistou 19 let a nárok na rentu již mám, kdy tato by činila 16 000,- Kč tedy žádných 27.000,- a to si myslím, že pobírám dostatečně vysokou mzdu. Ano většina práce policistů není, tak fyzicky náročná, jako zdravotní sestry, dělníka na páse, nebo dřevorubce v lese. Jedná se o velmi psychicky náročnou práci. Policista se denně potýká s drogově závislými osobami, podvodníky, násilníky, vrahy, lháři, opilci a ve směs s lidskou spodinou. Zkuste každý den takto pracovat a dívat se na lidské neštěstí, na této práci toho moc pozitivního opravdu není, možná to když se vám občas povede někomu pomoci. A věřte, že většina policistů vám opravdu pomoci chce. Bohužel nám pravidla stanovená zákony svazují doslova ruce.
    Nemám problém se zrušením renty nebo jejím posunem třeba po 35 letech, ale v tom případě je nutné adekvátně toto zohlednit ve mzdách policistů. Ale nemělo by to být plošně, ale pro kolegy, kteří slouží především v přímém výkonu a krátce. Jako nastupující policista těžko dnes uživíte manželku s dítětem na rodičovské. Vážím si práce všech lidí ať už zaměstnanců nebo živnostníků, a většina z vás si jistě váží i naší práce. Doporučuji nevěřit všem článkům a fakta si ověřit, např. v zákoně o služebním poměru.
    Přeji hezký večer

  12. V USA se uděluje, a to zcela ojediněle, často posmrtně, MEDAL OF HONOR. Tuto medaili předává prezident a její součástí je i pravidelná měsíční finanční odměna ve výši 1329 dolarů, tedy zhruba 31 000 Kč. Za dobu 158 let, jí bylo dekorováno 3522 lidí. V České republice nemusíte udělat vůbec nic mimořádného, stačí nastoupit k policii nebo armádě a vydržet ve služebním poměru, aniž by jste musel udělat něco zvláštního. Stačí si odsloužit potřebný počet let, aby jste dosáhl této výše, i pomocí odměn a jste za vodou. A to, jak jsem uvedl výše, některé výsluhy jsou i 100 000 Kč. Vítejte v zemi, kde jde téměř, na dluh, dělat zázraky, v České republice.

  13. Nováku ty jsi naprostý … přál bych ti aby se na tebe každá tadle složka kterou urážíš až budeš potřebovat … [redakčně upraveno]

  14. Vazeny pane Novaku rad bych Vam toudle cestou vzkazal jednu vec…Slouzim u dopravni policie 15 let…pred timto jsem se zivil jako OSVC pote jako zednik a dale jako radovy delnik ale vzdy jsem se mel lepe jak financne tak psychicky nez u PCR…Asi si myslite ze je to vse o penezich ale jste na omylu jiz 14 let sbiram na ceste mrtve jak dospele tak i deti…nekdy v opravdu nepeknem stavu..a verte mi ze ikdych bral 100tis mesicne nikdy mi to mou psychiku nevrati zpet… tak tady prosim prestan te hanet slozky IZS a pridejte se k nim at vite co to obnasi ne jen prumerne platy Nas vsech…. jako otec manzel a prislusnik CR Vam od srdce rikam stydte se …Vubec nevite co obnasi prace u IZS… jen vytahujete penize ale ty si strcte vite kam …tadle prace nebude nikdy zaplacena a nedela se pro penize …S pozdravem prislusnik PCR

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here