Švýcaři schválili vyšší daň pro firmy i klimatický zákon

313
svycari
Foto: Pixabay.com

Švýcaři včera [18.6.] v referendu schválili návrh na vyšší daň z příjmu velkých podniků. A schválili i zákon upravující podmínky dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. Výsledky referenda zveřejnil deník Neue Zürcher Zeitung [NZZ].

Drtivá většina hlasujících podpořila změnu ústavy, která umožní zdanění velkých mezinárodně působících skupin sazbou nejméně 15 procent. Švýcarsko se tím připojí k mezinárodní dohodě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj [OECD]. Dokument zavádí celosvětovou minimální sazbu pro nadnárodní společnosti.

Minimální zdanění se bude vztahovat na skupiny s ročním obratem nejméně 750 milionů eur [cca 17,8 mld. Kč]. Švýcarská daňová správa odhadla, že přímo dotčených firem ve Švýcarsku bude několik stovek. Výnos z dodatečné daně v prvním roce dosáhne jednu miliardu až 2,5 miliardy franků [cca 24,3 až 60,7 mld. Kč].

V Česku nyní činí korporátní daň 19 procent. Je nejvyšší ze zemí visegradské skupiny. Nižší sazby korporátní daně na Slovensku, v Polsku a Maďarsku ale nejsou dostupné pro všechny firmy. Zdanění se tam liší podle velikosti a sektorového působení společností. Česká vláda v rámci konsolidace veřejných financí navrhuje od příštího roku zvýšení daně z příjmů právnických osob na 21 procent.

Jaký klimatický zákon Švýcaři odhlasovali

Pro klimatický návrh podle NZZ hlasovalo 59,1 procenta zúčastněných a pro novou sazbu daně 78,5 procenta zapojených hlasujících. Návrh klimatického zákona počítá s postupným snižováním spotřeby ropy a zemního plynu. Aniž by je ale zakazoval. Švýcarsko se v něm zároveň zaváže, že bude produkovat více energie z obnovitelných zdrojů a podpoří produkci tepla šetrnější ke klimatu.

Změny klimatu jsou pro alpskou zemi a její horské podnebí zásadním tématem. Zákon podle jeho podporovatelů zmírní ničivé dopady klimatických změn. Platí to hlavně pro tání ledovců, které mezi lety 2001 až 2022 přišly o třetinu svého objemu.

Podpora návrhu před referendem ale klesla i v reakci na ostrou kampaň největší politické strany v zemi, konzervativní Švýcarské lidové strany [SVP]. Ta návrh zákona odmítla a před referendem spojovala schválení uhlíkové neutrality s budoucím nedostatkem a zásadním zdražením elektřiny. Všechny ostatní hlavní politické strany v zemi návrh podporují.

Zpátky ke korporátním daním

15% daň právnických osob, jakou o víkendu odhlasovali Švýcaři, mají i na Slovensku. Sazba se ale vztahuje pouze na firmy, jejichž zisk za zdaňovací období nepřesáhne 49 790 eur [cca 1,2 mil. Kč]. Při překročení hranice se na firmy uplatňuje 21% daň. V Polsku se pro firmy s obratem do dvou milionů eur [cca 47,5 mil. Kč] uplatňuje devítiprocentní daň, při vyšším obratu je sazba 19 procent. V Rakousku firmy odvádí daň z příjmů 24 procent.

„Třeba v Maďarsku, které má obecnou sazbu pro zdanění příjmů právnických osob devět procent, může dosahovat celkové zdanění firem v některých sektorech až 50 procent,” upozornil vedoucí partner daňového oddělení Mazars v ČR Pavel Klein.

Vládní balíček ohrožuje růst české ekonomiky, tvrdí firmy

České ministerstvo financí navrhlo jako součást balíčku ke konsolidaci veřejných financí zvýšení korporátní daně o dva procentní body. Současně by se mělo upravit rozpočtové určení daní tak, aby celý dodatečný výnos získal státní rozpočet. Ministerstvo předpokládá, že od roku 2025 by díky zvýšení příjmy rozpočtu vzrostly o 21,8 miliardy korun ročně.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here