Rusko na slabém rublu rozhodně profitovat nebude

3212
rublu
Tomáš Cverna / Foto: XTB

„Slabý rubl je pro ruský export pozitivem. Avšak aktuální trend poklesu exportů kvůli sankcím a růstu importů hraje proti Rusku. Rusko na slabém rublu rozhodně profitovat nebude,“ říká v rozhovoru pro FinTag.cz analytik XTB Tomáš Cverna.

Americký dolar se před válkou na Ukrajině obchodoval za 75 rublů. V době začátku ruské invaze na Ukrajině to bylo i 130 rublů. Pak rubl posílil i na 65 rublů za dolar. Teď je dolar opět za cca 100 rublů. Jak moc fatální propad to je?

O fatální propad se jedná hlavně v kontextu nahlížení na ruský rubl, protože hranice 100 rublů za dolar je výraznou psychologickou bariérou. Dolar od začátku roku posílil vůči rublu ze 73,75 na dnešních 98,10 [k 15.8.]. To je více než 33 procent. Delší období takto slabého rublu by mohlo vyvolat výrazné obavy o stav ruské ekonomiky. Což je pro představitele Ruska nepřijatelné.

O kolik propadá rubl vůči dalším světovým měnám?

Vůči euru se rubl nyní obchoduje za 107 rublů za euro. Od začátku roku došlo k jeho oslabení vůči měně eurozóny o téměř 30 procent. Rubl se nyní vůči švýcarskému franku obchoduje za více než 112 rublů. Od začátku roku tedy došlo k jeho oslabení vůči švýcarské měně o necelých 46 procent. Česká koruna pak vůči rublu od začátku roku posílila o 42 procent na úroveň 4,46 rublu za korunu.

Jak si nyní stojí dolar nejen oproti dalším měnám?

Americký dolar se vůči euru v dnešních dnech obchoduje na podobné úrovni jako na začátku roku. Od poloviny července však dolar vůči euru posiluje. Podobný trend lze sledovat u dalších měn zemí G10. Sem patří například britská libra nebo kanadský dolar. Americký dolar vůči japonskému jenu posiluje již od počátku roku. Vůči švýcarskému franku dolar od začátku roku oslabuje, ale díky posílení v posledním měsíci své ztráty postupně umazává.

Rubl sráží špatná obchodní bilance Ruska

Co je příčinou posilování dolaru?

Za posilováním dolaru je přeliv financí z akcií do dluhopisů, na kterých rostou výnosy. Vysoké výnosy na dluhopisech jsou pro mnohé investory aktuálně atraktivnější než akcie. Nutno podotknout, že výnos na 10letém stáním dluhopisu USA překročil úroveň 4,2 procenta. To se stalo naposledy v prosinci 2007.

Bavme se opět o rublu, v čem leží hlavní příčiny jeho současného oslabování?

Vývoj kurzu rublu v první řadě reflektuje důvěru v ruskou ekonomiku. Před invazí na Ukrajinu bylo Rusko pro mnohé investory zajímavou destinací. Tito investoři pak po zahájení útoku na Ukrajinu zemi opustili nuceně kvůli sankcím a ukončení obchodování ruských akcií. Následné a postupné posílení rublu lze přisoudit možnosti exportovat nerostné suroviny nejen mezi spřátelené země. Jako jsou Turecko, Indie, Čína nebo Bělorusko, ale i na Západ, což zvýšilo přebytek běžného účtu platební bilance. Nejnovější oslabení je důsledkem právě vývoje ruské obchodní bilance se zahraničním. A to i kvůli zvýšení nezávislosti Evropy na ruském plynu, poklesl přebytek platební bilance běžného účtu meziročně o 85 procent.

„Hlavním zdrojem oslabení rublu a zrychlení inflace je měkká politika centrální banky,” uvedl Putinův ekonomický poradce Maxim Oreškin. Na druhou stranu inflace v Rusku je 3,86 procenta, inflační cíl ruské centrální banky 4 procenta, a úrokové sazby byly ještě v pondělí 8,5 procenta, včera je banka zvedla na 12 procent. Může činit ruská centrální banka z hlediska úroků více ve prospěch stability kurzu rublu?

Ruská centrální banka může jednak intervenovat ve prospěch ruského rublu nebo zvýšit své úrokové sazby. Kvůli sankcím však jejich dopad na rubl může být omezený. Ano, ke zvýšení sazeb se centrální banka Ruska odhodlala včera, když nečekaně zvýšila sazby o 3,5 procentního bodu na 12 procent. Nicméně se jí tímto krokem nepodařilo dosáhnout požadovaného cíle, tedy výraznějšího posílení rublu.

Ruská centrální banka intervenuje ve prospěch rublu

Ruská centrální banka vidí příčinu v oslabení rublu v poklesu obchodu. Je pro ruský zahraniční obchod slabý rubl dobrá zpráva, jak by se mohlo zdát?

Slabý rubl je pro ruský export pozitivem. Avšak aktuální trend poklesu exportů kvůli sankcím a nárůstu importů hraje proti Rusku. Slabá měna a mnoho importovaného zboží dopadá na růst inflace importovaných složek. Rusko tedy na slabém rublu rozhodně profitovat nebude.

Ruská centrální banka oznámila, že do konce roku nebude nakupovat zahraniční měny. Zároveň zahájila devizové intervence, když každý měsíc prodává cizí měny za zhruba 2,3 miliardy rublů [cca 523,7 mil. Kč]. Jak moc to pomůže kurzu rublu?

Devizové intervence, kdy centrální banka nakupuje svou měnu a prodává tu zahraniční, pomáhá posilovat kurz domácí měny. Dle mého názoru však tlaky na oslabení rublu jsou tak vysoké, že samotné devizové intervence nemusí stačit. Navíc devizové rezervy Ruska jsou omezené a valná většina z nich je zablokovaná v důsledku sankcí.

The New York Times nedávno napsal, že válka na Ukrajině akceleruje ruský průmysl a vládní politika, která například dává dotace na nízkoenergetické projekty, ale i na hypotéky, akceleruje ekonomiku. To tlačí na růst mezd. Máte za to, že Rusko může zasáhnout další růst inflace?

To rozhodně nelze vyloučit. Nabídkové inflační tlaky může pomoci roztočit slabý rubl, zatímco na těch poptávkových se určitě výraznou měrou podílí růst mezd. V aktuální situaci Ruska určitě nelze vyloučit riziko vzniku mzdově inflační spirály. Je tedy na ruské centrální bance, jak se jí podaří ukotvit inflační očekávání spotřebitelů.

Obcházení sankcí Západu je nepravděpodobné

Západ uvalil na Rusko sankce, stanovil cenové stropy na jeho ropu [60 USD, ropa Brent je kolem 85], na druhé straně africké země, Čína, Indie, Jižní Amerika s Ruskem dál obchodují. Pokud bych se ptal obecně, může Rusko „obejít“ sankce Západu a nahradit výpadek obchodu s ním obchodem s jinými zeměmi?

Obcházení Západních sankcí pomocí dodávek do afrických zemí, Číny, Indie a jiných spřátelených států mi přijde nepravděpodobné. Aby k tomu došlo, musela by spotřeba výše uvedených zemí pokrýt spotřebu, která byla dodávána na Západ. Pravděpodobnost tohoto scénáře není, dle mého názoru, příliš vysoká.

EU stojí před rozhodnutím zákazu dovozu LNG z Ruska

Volatilita na finančních trzích je živá voda pro spekulanty, vidíte na devizových trzích zvýšený zájem o obchody s rublem? Ať už ve snaze vydělat na jeho dalším oslabování, či posílení?

Konkrétní čísla o objemech obchodů nejsem schopen dodat kvůli tomu, že obchodování s ruským rublem bylo u mnohých obchodníků pozastaveno.

Daniel Tácha

Tomáš Cverna aktuálně studuje vysokou školu ekonomického zaměření. V brokerské společnosti XTB se zabývá fundamentálními analýzami českých a světových akcií. On sám nejčastěji a nejraději vyhledává hodnotové tituly na vyspělých trzích.

Aktualizace: Rusko spěje k situaci, kdy se bude roční inflace v zemi pohybovat od 20 do 100 procent, tvrdí ruský profesor ekonomie Igor Lipsic. V rozhovoru se stanicí Nastojaščeje vremja také řekl, že v Rusku si oficiální představitelé nemůžou dovolit vysvětlit současný prudký pád rublu ruskou invazí na Ukrajinu a s ní spojenými omezeními zahraničního obchodu, a proto z něj viní centrální banku. / Podle Lipsice bude rubl dál hodnotu ztrácet. Jediné, co by ruskou měnu podle něj mohlo zachránit, by byl export zboží výměnou za platby ve spolehlivé měně, jako je dolar nebo euro. Takovou možnost ale Rusko kvůli západním sankcím přijatým v reakci na ruskou vojenskou agresi vůči Ukrajině nemá.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here