Vinaři v Bordeaux dostávají dotace, aby skončili

626
Bordeaux
Foto: Pixabay.com

Během uplynulých desetiletí spotřeba červeného vína ve Francii rychle klesala. Na žebříčku obliby spotřebitelů ho překonalo pivo a jiné nápoje. Vinaři z prestižní oblasti Bordeaux nyní klučí tisíce hektarů svých vinic.

Vzhledem k prestiži vín z oblasti Bordeaux to překvapuje. Jedná se o kombinaci poklesu spotřeby červeného vína, klesající poptávky z Číny a problémů s pěstováním vinné révy při stále rostoucích teplotách. Trend zasahuje i do produkce francouzských vín.

V článku Bordeaux bloodbath! France pays winemakers to dig up vines to uvádí bruselský list Politico. A pokračuje. Během několika desetiletí spotřeba červeného vína podstatně klesla. Francouzští pijáci obracejí pozornost k více osvěžujícím nápojům, za které považují i pivo. Zatímco vysoce kvalitní víno z Bordeaux označované jako „grand cru“ jde stále ještě na odbyt, poptávka po méně kvalitním červeném víně opadla a poklesla i jeho cena. Francouzská vláda proto přispěchala s dotacemi. Vinaři likvidují vinice a vláda jim za to platí.

„Francouzská vláda plánuje vydat miliony eur na pomoc vinařům, kteří vyklučí své vinice,“ konstatuje Politico.

Ty vinaře, kteří se přeorientují na produkci alkoholu pro průmyslové účely, například na výrobu parfémů nebo dezinfekcí, zvýhodní. Podmínka vlády je ale daná, a tou je likvidace vinic. Nejde o žádnou novinku. Program vláda představila již na začátku letošního roku na každoročním Salon de l´agriculture. Podpora míří přímo na omezení produkce a využití půdy k jiným účelům. Program vstupuje v platnost právě teď a vinařům vláda slibuje peníze na účtu do konce roku.

6 000 eur za hektar zlikvidované vinice

Francouzské úřady nabízejí zhruba 6 000 eur [cca 145 000 Kč] za každý hektar zlikvidované vinice. A zájem o nabídku mezi pěstiteli je. Z departementu Gironde v jihozápadní Francii, kde jsou ikonická vína z Bordeaux doma, se do programu přihlásilo již tisíc zájemců. Jedna třetina jich zlikviduje vinice úplně a skončí živnost, ostatní vyrobí vína méně, ale ve špičkové kvalitě.

Producent hlavně červeného vína Stéphane Gabard, majitel 40 hektarů vinic v Bordeaux, vyklučí asi deset hektarů vinic. Získá tím v přepočtu zhruba 1,5 milionu korun.

„Máme problémy s tím, abychom prodali naši celkovou produkci. A tak ji raději snížíme na úroveň, kterou jsme schopni prodat,“ říká s tím, že se přizpůsobuje poklesu poptávky.

Již loni byla jeho produkce ve srovnání s předcovidovou pandemií v roce 2019 asi o 30 procent nižší. Gabard, který je také předsedou svazu vinařů z Bordeaux a Bordeaux supérieur, kroutí hlavou i nad tím, jak i ty nejlepší lahve vín se v supermarketech prodávají za dvě eura.

„Potom je velmi komplikované vyjít s náklady při těchto cenách. Nízké ceny jsou ztrátou hodnot a pověsti pro všechny z nás. Pro producenty vín, kteří produkují vína z oblasti Bordeaux,“ upřesňuje francouzský vinař.

Vinaři v Bordeaux pociťují propad poptávky z Číny a USA

Politico připomíná, že je to právě nadprodukce při slabé poptávce, která tlačí ceny vína dolů. Ve druhé polovině roku 2022 cena tamního červeného vína klesla oproti průměrné ceně za posledních pět let o 21 procent. Uvedlo to francouzské ministerstvo zemědělství. Naproti tomu ve stejném období cena bílých vín z Bordeaux naopak mírně vzrostla [více níže].

Ani pohled na vývoz vín není nijak růžový. Čína, která byla hlavním odběratelem zdejších vín, zastavila v době pandemie veškerý dovoz. Ačkoliv se vývoz do Asie již obnovil, předpandemické úrovně ani zdaleka nedosáhl.

Čína zavádí nové dotace kvůli vyšší spotřebě domácností

V roce 2022 klesl vývoz vín z Bordeaux do Číny v ročním srovnání o téměř jednu čtvrtinu, oznámil Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux [CIVB]. Což je organizace zastupující stovky bordeauxských producentů vín a obchodníků.

Vývoz do Spojených států, které jsou druhým největším odběratele vín z Bordeaux, poškodilo napětí v obchodních vztazích mezi oběma zeměmi. Bývalý americký prezident Donald Trump zavedl na dovoz francouzských vín clo v odpovědi na transatlantické spory ohledně státní podpory pro výrobce letadel Airbus a Boeing. I když tato cla později vedení Spojených států zrušilo, jejich důsledky vinaři ještě pociťují, tvrdí Politico.

A pak je tu pivo a klimatická změna

Situaci ve vinařství neprospívají ani změny na francouzském trhu s alkoholickými nápoji. Prodej piva ve francouzských supermarketech letos nejspíš poprvé překoná prodeje vína. Ukázalo to již několik výzkumů. Jeden z nich, provedený mediální skupinou RTL, loni zjistil, že spotřeba červeného vína za posledních deset let klesla o 12 procent. To hlavně ve věkové skupině 18 až 35 let.

„Je to generační záležitost. Týká se mileniálů a generace Z a větší konkurence ostatních nápojů na trhu. Mladší lidé moc víno nepijí. A to i ve Francii,“ říká specialistka na historii jídla Gabriella M. Petricková.

Svoji roli v trendu podle ní sehrává také klimatická změna.

„Delší léta a vyšší teploty způsobují, že lidé dávají přednost bílým a růžovým vínům a odklánějí se od těch červených,“ dodává.

To ale, jak tvrdí Gabard, vinaři z Bordeaux dobře vědí a nabídku tomu již přizpůsobili. Zaměřují se více na produkci vín, která se podávají chladnější, tedy na bílá, růžová a šumivá vína.

„Vysoké teploty i zvyšují obsah alkoholu a taninu v červeném víně. I proto se změnila chuť dlouhodobě spojovaná s vínem vyráběným v Bordeaux, spotřebitele to odrazuje,“ říká.

Vína z Bordeaux

Pettricková vinařům radí, aby producenti využívali různých technologií na snižování obsahu alkoholu, nebo měnili poměr druhů vinné révy tak, aby dosáhli kýžené chutě.

Produkce vína z Bordeaux podléhá zvláštním podmínkám. Podle stávajících pravidel se vína z regionu Bordeaux mohou vyrábět jen z určitých druhů vinné révy z přesně vymezených oblastí. Francouzské úřady tamním vinařům už ale povolují využití i jiných druhů vinných rév. Daly si však podmínku. A sice, že musí měnit odrůdy postupně, v průběhu deseti let.

Ministr zdravotnictví Válek promluvil na téma alkohol

„Měli bychom mít trochu více volnosti, abychom mohli experimentovat a vytvářet vína, která by spotřebitelům a jejich vkusu vyhovovala,“ říká Renaud Jean, vinař z Bordeaux, který letos zlikvidoval 15 hektarů vinic z původních pětatřiceti.

Vinař Gabard se snaží alespoň o špetku optimismus. Říká, že aktuální změny snad přivedou do oboru mladší a dynamičtější vinaře. A ti zlepší poměry v oboru.

Michal Achremenko

1 komentář

  1. Není to náhodou podle českého systému ? Dnes malí soukromí jezevci berou zločinné dotace jen aby nehospodařili jako před 33 lety. Ale vozí se v SUV, nové traktory, stroje … k tomu všemu stačí mít do 100 kraviček na pronajatých loukách … Profilhář Péťa ale furt řve proti p. Babišovi … tento populista z ods z tohoto důchodce má šílený strach.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here