Výkupní ceny obilovin se blíží cenám z roku 1989

8659
obilovin
Pole ve Středočeském kraji. V pozadí kouř z požáru třídírny plastů na Příbramsku v obci Dolní Hbity. / Foto: Redakce FinTag.cz

I když chleba a pečivo v obchodech podle dat Českého statistického úřadu dále zdražují, výkupní ceny obilovin dále dramaticky klesají. Zástupci Agrární komory ČR tvrdí, že se blíží cenám z roku 1989, tedy době plánovaného hospodářství.

Informaci uvedl předseda Komoditní rady pro obiloviny a olejniny při Agrární komoře [AK ČR] Martin Volf. Podle jeho slov nízké výkupní ceny obilovin, které na českém trhu nemají daleko k roku 1989, jsou problémem v celé Evropě.

„Aktuální ceny jsou nízké, odbyt vázne a zemědělci, kteří potřebují peníze pro podzimní osev, musí prodávat za nízké ceny,“ uvedl Volf.

Podle AK ČR vysvětlení aktuální situace není nikterak složité: „Kvůli bezcelním dovozům produkce z Ukrajiny, která měla směřovat prostřednictvím takzvaných koridorů solidarity k odběratelům ve třetích zemích a skončila místo toho na evropském trhu, vznikají přebytky tlačící na pokles cen.“

Martin Volf říká, že roční produkce České republiky činí kolem osmi milionů tun obilovin. Z toho pět milionů tun si vezme domácí spotřeba a tři miliony tun směřují na export. K letošnímu červnu zásoby obilovin na českém trhu ale vzrostly minimálně o 25 procent. To na 2 až 2,5 miliony tun obilovin. Přičemž obvyklá zásoba bývá v tomto čase kolem jednoho milionu tun.

Vývoz obilí z Ukrajiny se stává složitějším i dražším

„Koncem července byly sýpky plnější oproti průměru přibližně o 500 tisíc tun oproti loňsku. Naše skladovací kapacity zajišťují prostor pro devět milionů tun obilovin. Z toho zhruba polovina jsou sklady u prvovýrobců,“ upřesňuje.

Aktuální sklizeň obilovin v Česku

Podle čerstvých dat Ministerstva zemědělství ČR [MZe ČR] se k 24. srpnu v České republice sklidilo 94,92 procenta [1 181,8 tis. ha] ploch obilovin. Průměrný výnos činil 6,18 t/ha. Zatím je celková produkce obilovin přes 7 306 tisíc tun. To je o 489 tisíc tun méně ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Loni v tuto dobu zemědělci sklidili 99,4 procenta obilovin. Průměrný výnos činil 6,02 t/ha. Letos tedy došlo k 2,69% poklesu.

„Sklizeň obilovin a řepky u nás letos začala zhruba ve stejném období jako loni. Na začátku však byla v porovnání s předchozími ročníky o něco pomalejší. Kvůli silným dešťům v první polovině srpna sklizeň více zpomalila a předpokládalo se, že se protáhne do začátku září. Ale vzhledem k tropickým teplotám v druhé polovině srpna nabraly žně vysoké tempo a jsou téměř u konce,“ popsal letošní sklizeň ministr zemědělství Marek Výborný [KDU-ČSL].

Brambory nerostou, jak mají. Cena obilnin nedává smysl

Podle něj letos počasí opět ukázalo, jak hodně je na něm zemědělství závislé. Fakt je, že kvalita potravinářské pšenice se výrazně liší podle data sklizně. Své udělaly i sucho a přívalové deště. Ty znemožnily kombajnům vyjet do polí a promočily úrodu na některých místech tak, že způsobily plísně a klíčení.

Ministerstvo proto uvedlo, že je zřejmé, že kvalitní pšenici vhodnou pro pekárenské účely bude třeba hledat hlavně tam, kde bylo zrno sklizeno před srážkami. Úřad přesto upozornil, že celková bilance obilovin pro rok 2023/2024 bude opět přebytková. To i přes pokračující vývoz obilovin z ČR [v roce 2022/2023 se vyvezlo 3 166,2 tis. t, v roce 2021/2022 3 208,9 tis. t] a nulový intervenční nákup.

Nekvalitní obiloviny není kde udat

Zástupci AK ČR upozornili, že kvalitu letošní úrody obilovin počasí ovlivnilo natolik, že větší část objemu půjde na výrobu krmných směsí pro hospodářská zvířata namísto zpracování potravin pro lidskou spotřebu. Zatímco v běžných letech je po žních na skladě přibližně 40 procent potravinářské pšenice vůči 60 procentům krmné, letos má poměr blíže k 30:70, v některých lokalitách dokonce 20:80.

„To společně s úbytkem stavů především prasat a drůbeže vytváří další tlak na pokles cen krmných obilovin. A těch je na evropském trhu momentálně velké množství,“ dodávají.

K nejistotě pěstitelů plodin i chovatelů hospodářských zvířat přispívá pokles národních dotačních podpor v letošním roce i plánované škrty v letech 2024 a 2025. Přičemž problém je, že vláda ani několik měsíců po oznámení takzvaného ozdravného balíku neřekla, na kterých dotacích ušetří plánovaných 50 miliard korun. Což ale nebrání tomu, aby ministr Výborný tuzemským zemědělcům alespoň poděkoval.

Proč jsou potraviny v Evropě tak drahé, diví se v Americe

Počasí, větru ani dešti neporučíme. Co však ovlivnit můžeme, je to, jak pracujeme. Rád bych poděkoval zemědělcům za sklizeň, která sice není ještě ukončena, ale její větší část je pod střechou. A nejen za ni, ale i za veškerou poctivou každodenní práci, kterou zemědělci odvádějí. Nesmírně si jí vážím a věřím, že se nám společně podaří zvládnout výzvy, které na nás v příštích týdnech i letech čekají,“ uvedl.

–DNA– 

4 KOMENTÁŘE

    • Pěkná ironie. Pan herec, Jiří Sovák (Schmitzer) nám ožil ? Ten měl taky takové krásné prupovídky k totalitnímu režimu … Jak před pučem89, stejně tak po převratu89, bolševici z balkonů režim měnit nechtěli, změnili se přes noc jen za horší pol. vedoucí z OF … … Havel byl jejich loutkou už od vyhazovu za chlast z gymplu, až do svého bídného … [redakčně upraveno]

  1. Prolhaný Péťa zase má o čem pindat, kydat pomluvy na p. Babiše … jak je jeho zvykem, za vše může Babišův Agrofert. Za tyto sprosté lži by měl být černo..ník z ods obžalován za účelovou pomluvu ! Jak uvádí statistiky, Agrofert dodává pouze 13% svých výrobků do obchodů, ale tento 5kolkový … bude furt výt ty své populistické lži. Pětihadí ovečky všechny tyto lži pak tupě papouškují …

  2. Když tu politiku dlouhodobě sledujete, tak získáte určitý odstup. Jinak byste se zbláznili. Ovšem pak můžete říci, že je to svým způsobem nakonec i pěkná legrace. Jak jsem v jiném příspěvku pod článkem o ostrouhání psal, že s tím celkovým ostrouháním to není tak zcela jednoznačné, pokud se tedy nejedná o jednotlivce, či konkrétní firmu, tak konkrétně naši zemědělci již jednoznačně strouhají. Jednorázově, když si minule dobře vydělali, se to dá zvládnout, ale dlouhodobě ne. No a ta „legrace“? Bude za současné vládní masírky podpory Ukrajiny naše vláda v EU tlačit na zákaz dovozu obilí z Ukrajiny? Těžko, ve věci podpory by se znemožnila. Nebo bude vysvětlovat zemědělcům, že to budou oni, kdo mají významnou část nákladů na podporu Ukrajiny nést ze svých zisků? Opět těžko. Dříve, či později budou zase volby. Nebo oznámí občanům zvýšení daní na podporu levným dovozem postižených zemědělců? Také nejspíše těžko, protože z balíčku, který honosně nazývá konsolidační, již nyní více a více konsolidačních vrstev je odlupováno a peníze vraceny tam, kde byly v rámci úspor sebrány. Ta „legrace“ pro mne nastane v tom, jak z toho naše vláda vybruslí. Myslím si, že jí vůbec nedošlo, že válka není ani tak vojenská, ale spíše ekonomická záležitost. Takže rozhodnými slovy, myšleno propagandou, válka vždy začíná, avšak penězi se vede! A válka se ukončuje politicky. Až dojdou buď peníze, nebo některé straně „dech“. A zde je na pořadu dne další „legrace“. Dříve, či později k jednání o míru a také za jakých podmínek určitě dojde. A pak aby měla Ukrajina silnou politickou pozici, tak na jiném serveru jsem právě četl, že zřejmě v rámci přípravy této silné politické pozice ukrajinský velvyslanec pohrozil bývalému francouzskému prezidentu Nicolasi Sarkozymu trestním stíháním za to, co v rámci svobody slova řekl. Míněno asi jako výchova nezbedných donátorů. Kdysi jsem zaslechl, jak někdo říká, že do ruky, která mne krmí, se nekouše. Ta „legrace“ pro mne bude tentokrát v tom, že já pak na osudu Ukrajiny uvidím, zda ten dotyčný měl pravdu, nebo jen tak mluvil.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here