Pikora: Vládní ozdravný balíček je podvod na voliče

30471
vladni
Vladimír Pikora / Foto: CFG

Hlavní ekonom CFG Vladimír Pikora se zamýšlí nad aktuální podobou vládního takzvaného ozdravného balíčku. Vládní balíček, jak vypadá nyní, podle něj ukazuje na to, že Česku vládnou „malé strany“. Více v jeho komentáři na FinTag.

Poslední dny nám přinesly mnoho nového ohledně současného i budoucího stavu veřejných financí. Klíčovou zprávou je, že se začíná dařit naplňovat státní rozpočet. Zatímco před pár měsíci vypadal výsledek hospodaření státu naprosto tragicky, nyní se zdá, že je šance, že se naplní vládní plán a rozpočet 2023 skončí s deficitem 295 miliardy korun.

Jak je možné, že se hospodaření tak zlepšilo? Za „úspěchem“ stojí vysoké dividendy ze společnosti ČEZ. Jen tato firma přinesla státu 54 miliardy korun. Nicméně když částku porovnáme s výdaji státního rozpočtu, tak je to stále málo. Navýšily se totiž výdaje do sociální oblasti o 84 miliard korun. Pomoc s vysokými cenami energií navýšila výdaje o 57 miliard korun. Další velkou položkou je obsluha státního dluhu, jež vyskočila o 12 miliard korun. Tato položka bude podle mě v příštích letech klíčová. Dluh rychle roste a jeho financování bude drahé. Na splácení dluhu budeme vydávat tolik, že nám tyto peníze budou citelně chybět. Podle mě [shodují se na tom i další ekonomové, pozn. red.] se během dvou let dostaneme na částku 100 miliardy korun. A pak půjdeme rychle ke 150 miliard korun.

Druhá klíčová zpráva zní, že vláda plánuje v příštím roce deficit 252 miliard korun. To je sice zlepšení, ale nic proti tomu, co původně vláda slibovala. Částka deficitu státního rozpočtu má vůbec zajímavý vývoj.

Rok 2024 nevypadá dobře

V květnu letošního roku, kdy vláda přestavila svůj takzvaně ozdravný balíček, ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] tvrdil, že deficit bude po konsolidačním balíčku činit jen 210 miliardy korun. To znělo nadějně. Jenže po chvíli už politici mluvili o částce 235 miliard korun a sám premiér Petr Fiala [ODS] před pár týdny tvrdil, že deficit bude někde mezi 235 a 270 miliardami korun.

Člověk by čekal, že když po řadě měsíců příprav vláda s velkou pompou v květnu představila svůj balíček, má vše propočítané a promyšlené. Jenže brzo se ukázalo, že tříhodinová květnová tisková konference byla jen souborem přání, nikoliv rozmyšlených kroků. Začalo se ukazovat, jak složité je vládnout v podivném slepenci pěti stran. ODS by totiž ráda stlačila deficit ke 200 miliard korun, ale STAN deficit a dluh moc nezajímá. Ti žijí tady a dnes. A proto tlačili deficit nahoru. A tak se stalo, že je konečný návrh rozpočtu o 20 procent výš, než bylo původně plánováno.

Šetření se odkládá: Platy státních zaměstnanců vláda nesníží

Najednou člověk nechápe, co je na balíčku tak konsolidačního, když nakonec rozpočet zlepší jen o 40 miliard korun. Přiznám se, že já si nějakou ozdravnou kůru veřejných rozpočtů představoval docela jinak, tak, že deficit během pár let skončí v desítkách miliard.

Totiž očekával jsem škrty na výdajové straně, ale ty ve vládním plánu moc nevidím. Zatím víme jen o tom, že se škrtnou dotace o 54 miliard korun. Domnívám se, že je to málo. Zároveň nikde nevidím seškrtání počtu lidí, kteří dostávají mzdu přímo ze státního rozpočtu. Takových lidí je skoro půl milionu. Což si jako země nemůžeme dovolit a je to rozpočtově nezodpovědné. Takto bychom ve škrtech mohli pokračovat.

Vládní ozdravný balíček a malé strany

Místo toho slyšíme, kde všude nám vláda zvýší daně. A to je podle mě podvod na voliče. Dominantní vládní strana přece opakovaně slibovala, jak nikdy nezvýší daně. I proto ji lidé, kteří se považují za pravicové voliče, hodili svůj hlas. Domnívám se, že rozpočet ukazuje, kdo skutečně vládne, protože odráží hlavně programy menších stran. Proto má současná vláda v průzkumech tak malou podporu.

Úplně nejhorší je podle mě fakt, že zde vzniká nový daňový chaos. Opět se mění sazby daně z přidané hodnoty [DPH]. A tyto změny u DPH jsou přitom naprosto nelogické a zbytečné, protože se na této dani nemá vybrat více, ale naopak méně [to alespoň tvrdí vláda, pozn. red.]. Je tedy otázkou, proč k ní vůbec přistupovat.

Po vládě lže lidem už i Národní rozpočtová rada

Nabyl jsem z toho dojmu, že se skrze DPH dalo například odvděčit sponzorům politických stran. Přehazování jednotlivých položek do snížené a základní služby je totiž naprosto nepřehledné a nevykazuje žádnou racionalitu, takže poskytuje prostor ke spekulacím.

A nakonec jen lehká matematická úvaha. Čtyři takové deficity jako v roce 2024 a máme dluh vyšší o celý bilion. Není přitom vzdálenou minulostí, kdy byl náš dluh pod bilionem. Musíme se zkrátka těch deficitů v řádech stovek miliard rychle a účinně zbavit.

Vladimír Pikora, Comfort Finance Group, text prošel drobnou úpravou redakce

12 KOMENTÁŘE

    • Podvod na voliče byly i volby ! Za pomocí stalinisty PR utvořili slepence, koupili si všeho schopná media i s TV, k tomu uřvaných milion chlípníků … vše antibabiš. Koalice se utváří vždy až po volbách, jenže PR poněkolikáté ohnul po puči89 už jen cár papíru=Ústavu … Taky to tak dopadlo, na … velmi špatně. To už se před volbami vědělo, že UA voj. napadne Krym i 2. nové republiky na východě UA. Biden ml. na UA naváděl, štval … uahlupce proti Rusku. K tomu ti hlavní hráči za mořem i z NATO potřebovali tyto kolaboranty z 5hadů, včetně kontráše Pávka. Tím sta mld kč spadnou do korupční žumpy

        • Dobrý den p. marie. P. Babiš to ve sněmovně skvěle rozjel, ve všem měl pravdu … to byl příliš slušný vůči těmto gaun.. z 5hadů. Jak se nakonec ukázalo u sprostého vytí z “objektivních” medií i kňučení od potrefených potkanů z 5kolky.

  1. Článek jasně ukazuje, jak velký je rozdíl mezi politikou a provozem údržby státu. Ono to sice spolu úzce souvisí, ale totéž to není. Způsob hospodaření státu z politiky vychází, ne naopak. Politika je především o myšlenkách, koncepcích a hodnotách. A ty musí být jasné a voličům srozumitelné. Pak stát i hospodářství může někam směřovat, vyvíjet se konkrétním směrem a lidem ukazovat, že snažit se má smysl, protože vědí, kam to vše směřuje. Když však politiku, tedy koncepci a hodnoty založíte na jednom principu, a to antibabiš, to směřování berete skoro podle počasí, myslím tím, že například slib že vyšší daně nebudou, tak skutečně nebudou, ale jen pouhých pár měsíců po volbách, následně si pak s hodnotovým ukotvením vytřete víte co tím, že do klání na hrad mohutně podporujete rudého komouše, kterého tisk po zvolení oslavuje skoro jako kdyby nosil svatozář, klidně z čista jasna podepíšete migrační dohodu a provoz do kterého patří i veřejné finance nakonec řešíte takovým způsobem, že nikdo vlastně neví, jestli to řešení je, nebo je to jen legrace, tak jinak dopadnout nemůžete, než že nakonec projedete úplně vše. To není kritika vlády, ale varování. Možná jste si všimli dvou věcí. O panu Babišovi ani vidu, ani slechu. Vyčkává. Mlčeti zlato, mluviti stříbro. A politický (ne hospodářský) mafián pak Blažek byl načapán na schůzce s Nejedlým. Klidně to může dopadnout následovně. Babiš je kšeftmon tělem a duší, to vidíte, jak se mu hospodářsky daří a v tomto směru mu nic není svaté. Sám se prořekl, z čehož vyplynulo, že princip státu vůbec nechápe, jelikož prohlásil, že chce stát řídit jako firmu. Pro takové typy v zájmu ukojení touhy po moci nebude žádný problém se spojit se stranou, která má bezuzdnost v podnikání ve svých genech. Myslím s ODS. Proto to mlčení a rejdy Blažka. Podle mne je tato vláda nebezpečná nejen mizernou hospodářskou politikou, ale hlavně tím, jak je schopna politiku a politické prostředí svoji polickou impotencí doslova rozvrátit.

    • No a tím se dostáváme k tomu, že absolutně není koho volit. U Babiše jsem si skoro jistá, že sice možná bude tváří příštích voleb, ale s ohledem na věk už reálně nebude figurovat na výkonném místě. A když nám má velet Schillerová nebo Havlíček s Babišem v pozadí – no, představa to není zrovna lákavá. Babiš sám ale beze zbytku splnil svůj volební slib – řídil stát jako firmu, tedy k vlastnímu prospěchu. Už v minulých dvojích volbách (prezidentských i parlamentních) jsme viděli, že jel jen na půl plynu, protože v podstatě chtěl nechat řešení problémů započatých za jeho vlády někomu jinému. Což se mu povedlo lépe, než čekal – v tomto chaosu už se nikdo nedokáže zorientovat, takže kdokoliv přijde po Fialovi, bude hrdina. U současné vlády platí “co krok, to blíže k propasti”, takže fakt není na výběr.

      • Já politiku moc osobně neberu, ale svými kroky ji beru spíše jako výchovu politiků. Řeknu to konkrétně. Jaký názor mám na pana Babiše je poznat z toho, jak jsem se k němu vyjadřoval. To platí. Ale když mně jako alternativu k prezidentu panu Zemanovi podstrčili rudého komouše takových „kvalit“, jak jsem pročítal jeho životopis a ještě ho adorovali, jaká že to bude podstatná změna pro naši republiku, tak jsem to panu Babišovi hodil. Ve stylu, když tedy komouš, dobrá, jak chcete. Tak tedy komouš. A navíc jsem si jist, že nejméně dalších třicet lidí jsem ke stejnému kroku přesvědčil, jak mi ostatně sami potvrdili, ač původně o tom nechtěli ani slyšet a z počátku se na mě divně dívali. Víte, rozhodnout se musí každý sám a na svoji zodpovědnost za naši krásnou milovanou vlast. To je právě ten půvab demokracie, že to za mne sice nikdo neudělá, ale svým dílem to mám stále ve svých rukou. Když se tedy nenecháte vlákat do pasti emocí, budete svou volbou nekompromisní, mám na mysli, klidně to hodím ďáblu rohatému, páchnoucí sírou, když svoji práci nebudete dělat pořádně, tak politikům nakonec nezbude, než to se skřípěním zubů akceptovat. A mohu vás ujistit, že to skutečně funguje. Taková ODS (také jsem ji v počátcích volil), která zlodějnu povýšila na akceptovatelnou prvotní akumulaci kapitálu a pak dlouhá léta trčela v opozici, dnes ČSSD, která sociální problematiku, která rozhodně nevymizela, s úsměvem vyměnila za sluničkářství, by Vám mohli vyprávět. Jinými slovy. Jiné spoluobčany mluvící česky s jinými názory než mají, mít nebudeme. Jiné české politiky s jinými představami, jak tu politiku mají v úmyslu dělat také ne. Takže „materiál“ je navezen, jiný nám nikdo nepřiveze, tak s ním prostě musíme pracovat. Jiná možnost není, jinak se staneme kořistí někoho jiného, který nás ovládne.

      • P.Viki, tady máte velký nedostatek. P. Babiš skoro vše udělal správně a to …tedy k vlastnímu prospěchu …jste pouze opsala od populisticky lživé propagandy narcise Péti, zákeřného Rakušana apod. politického šmejdu. Za osm let ANO-Babiš se konečně zlepšilo něco k lepšímu od převratu89. Byl jediným který dokázal 1. rok udělat plus eráru za celou éru popučových tkz. vlád. Dodržel zákony svých předchůdců ve vládě, přidal důchodcům, učitelům … dle zákona který vydali učitelé 5hadů. Jejich žáci vše protiústavně porušili jen u sebe ne. — To nebýt rozkrádaček “demokratů” hned po převratu89, tím pár šušňů přidaných do eráru majetků za biliony kč vybudovaných před pučem89, za těch zlých komoušů. Píši o horším znárodnění roku48= privatizace. Podvod cír. restituce přišel později ! Tak by dnes byl dluh 9 až 11 bilionů kč. To je střízlivý odhad ekonomů ve starých cenách. Vše rozkradeno amorálními havlisty, fóristy, vatikánskou sektou, “demokraty” apod. zloději v bílých límečcích, to i v dnešním senátu+ sněmovně +hejtmanů+ soudců … O jejich loutkovodičích z Karibiku, švajcu, Emirátů … nemluvě.

  2. Je přeci jasné,že s námi hrají falešnou hru Fiala_5koalice. člověk nemusí být ani vzdělaný aby to pochopil.Navíce mám intuici že za jejich uvedené vlády to s čechy špatně dopadne.

  3. To, co se děje v naší politice jen evokuje velmi smutné vyhlídky do budoucna. Přijde mi, že politici neznají ani základní principy ekonomiky. měl bych jeden šílený nápad jak docílit například toho, aby učitelé měli svých 130% průměrného platu a ještě by stát mohl velmi výrazně ušetřit. Bohatě by tedy stačilo snížit platy státních úředníků tak, aby po celkovém zprůměrování měli učitelé těch svých 130% a přitom by jim nepřidali ani jedinou Korunu. Kolik by stát ušetřil na výdajích? To by musely být více, než jednotky miliard!! A všem učitelům by zavřeli ústa, protože by svých 130% průměrného platu přece měli!! na všechny problémy, i ty ekonomické se dá nahlížet z různých úhlů pohledu, tak proč nezkusit nějakou takovou šílenost, když to je nakonec i vcelku logické řešení?
    problém však vidím v tom, že naprosto chybí ucelená a dlouholetá koncepce. Každé 4 roky budeme měnit směr ekonomiky, daně, poplatky… Jak mohou mít lidé nějakou důvěru v politiku a politiky jako takové, když politici nemají žádnou zodpovědnost, jednají a chovají se ve stylu “Po mně potopa”?!

    • Hlupáci z 5koloběžky na to mají výmluvu .. Nás všeho schopných je asi 4 200 ve státní sféře. To je sněmovna, zbytečný senát, ÚS, hrad, vrchní soudci-žalobci … prostě tkz. honora. Těch kterým by jsme měli přidat o 200 kč více jsou miliony. Učitelé, hasiči, důchodci atd. Když to porovnáte, tak více mld kč jde těm milionům i když my si přidáme 10 000 měsíčně každý rok. Tito potkani totiž potřebují lůzu jak tito … říkají těm milionům jen jednou za čas u voleb. Nefér havlosenát stojí erár necelou mld kč ročně, to i s jejich výlety za památkami po světě. Toto odkladiště pro neúspěšné …. se nikdy nesešel v plném počtu. Mají se scházet tak jednou za tři týdny na 1. den … jinak se potulují po svých dalších 10-15 placených st. postech.

  4. Proč nikdo nenapíše, kdo je pravým důvodem vysokých schodků. Jsou to zaměstnanci placení ze státního, kterých je téměř milión a mají neobyčejně vysoké platy, které jim rostly i dvakrát za rok např. policisté, vojáci atd. Takže důchodci rozhodně nejsou jediní, kdo porážel inflaci. Průměr u policie za minulý rok je téměř 52 000 Kč. Za co? Podle statistik se jedná o jedno z nejbezpečnějších zaměstnání, navíc mají každý rok na 14 dní zdarma lázně s procedurami a jídlem, bydlení na ubytovnách zdarma…. To samé vojáci. Tam se začíná na téměř 60 000 Kč s příplatky na bydlení atd. Za co? A jak je možné, že jde letos do armády 100 miliard a máme dva tanky? Ano je to zejména na platy a předražené veřejné zakázky. Dále obce. Často to jsou úplné rodinné a lobistické pavučiny, které jsou neustále přepláceny a napojeny na známé. Až na výjimky. A policie korupci vůbec neřeší? K čemu jsou?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here