V srpnu mírně zlevnilo jídlo, ale výrazně zdražily pohonné hmoty

127
v_srpnu
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Inflace v srpnu v Česku činila 8,5 procenta. Na pokračujícím zdražování se v srpnu podílely hlavně pohonné hmoty, u kterých ceny rostly již tři měsíce po sobě. Data zveřejnil Český statistický úřad [ČSÚ].

Ceny v srpnu meziměsíčně vzrostly o 0,2 procenta. Meziročně byla inflace o 0,3 procentního bodu nižší než v červenci.

„Nafta se v srpnu na čerpacích stanicích v průměru prodávala za zhruba 37,40 Kč/l a benzin Natural 95 za 39,40 Kč/l. V případě nafty to byla nejvyšší hodnota od letošního ledna a v případě benzinu Natural 95 dokonce od listopadu loňského roku,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Ceny zboží úhrnem letos v srpnu meziměsíčně vzrostly o 0,2 procenta a ceny služeb o 0,3 procenta. Jen zmíněné pohonné hmoty a oleje meziměsíčně zdražily o 7,7 procenta. Dále rostly ceny elektřiny a nájemného z bytu shodně o 0,5 procenta. Meziměsíční pokles cen statistici zaznamenali zejména u potravin:

  • Zelenina: -6,7 % / brambory: -13,3 %
  • Vejce: -6,6 %
  • Drůbeží maso: -2,3 %
  • Polotučné trvanlivé mléko: -3,3 %
  • Sýry a tvarohy: -1,1 %

„Cenu nafty popostrčila nahoru vyšší daň, nicméně její cena se jen za tento jediný měsíc zvýšila o přibližně pět korun a o dvě koruny víc si řidiči připlatili i za benzin. Naproti tomu inflaci tentokrát brzdily potraviny, jejichž ceny meziměsíčně poklesly o necelé procento,“ komentuje aktuální výsledky hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Inflace se udrží na hladině 8 procent po celý rok

Podle jeho slov stále platí, že za zpomalováním tempa růstu cen stojí především statistické důvody. Tedy vysoký srovnávací základ z loňského roku.

„O nějaké korekci cen po letech prudkého zdražování se zatím až na výjimky hovořit nedá. A nedochází k němu ani navzdory rekordnímu útlumu poptávky a snižování některých nákladů i relativně silné koruně,“ vysvětluje.

Petr Dufek odhaduje, že ještě v září inflace znovu poklesne a zřejmě se dostane pod hranici osmi procent. Od října ovšem zafunguje tentokrát nízký srovnávací základ z loňského podzimu, kdy se zavedl takzvaný úsporný energetický tarif.

„O co se tenkrát inflační čísla na chvíli vylepšila, o to horší budou letos. Proto se i v závěru letošního roku bude meziroční inflace pohybovat blízko osmi procent,“ upozorňuje.

NKÚ: ČR zaostává ve všech hlavních ekonomických parametrech

Vyjadřuje se i k názoru některých ekonomů, podle kterých může Česká národní banka [ČNB] za současného vývoje již uvažovat o snížení úroků. Podle něj „nemůže“: „ČNB nemusí se snižováním sazeb příliš pospíchat. Není totiž ještě tak úplně jisté, že inflace se rychle vrátí do tolerančního intervalu, zvlášť když tlak na pokles cen ze strany poptávky postupně kvůli obnovenému růstu reálných mezd po čase oslabí.“

Inflace v srpnu meziročně

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v Česku v srpnu o 8,5 procenta. To bylo o 0,3 procentního bodu méně než v červenci. Zpomalení meziročního cenového růstu s výjimkou pohonných hmot [+9,1 %] nastalo ve většině položek spotřebního koše. V případě pohonných hmot ČSÚ upozorňuje na meziroční pokles cen v červenci o 26,3 procenta. Vysoké meziroční nárůsty zůstávají u cen za bydlení:

  • Nájemné z bytu: +7,6 %
  • Vodné: +16,3 %
  • Stočné: +26,9 %
  • Elektřina: +23,1 %
  • Zemní plyn: +34,5 %
  • Tuhá paliva: 22,3 %
  • Teplo a teplá voda: +37,3 %

A pak jsou tu potraviny, kde například ceny brambor stouply o 63,5 procenta, cukru o 48,7 procenta. Rekreace a kultura meziročně v srpnu podražila o 14,1 procenta, stravování a ubytování o 11,6 procenta, respektive 14,1 procenta. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 9,4 procenta a ceny služeb o 7,1 procenta.

–DNA–

1 komentář

  1. Nyní se připravte na další zdražování. Kolaborantská 5kolka samosprávy řádně oškube i z tkz. porcování medvěda. Takže už se vyskytují info z radia kde se zdraží kdejaké poplatky, o Prahu se nejedná. UH zdraží odvoz komun. odpadu z 500kč na 1 000kč, další zdraží MHD … co myslíte že bude následovat u většiny měst, vesnic .. ? —“Porcování medvěda” je vládní supr podraz od převratu89, (dám příklad, přesné ceny hledat nebudu). Praha dostane 18 000kč na obyvatele, pak je Brno, Ostrava, Plzeň s 15 000kč, pak asi 20 měst a ty 12 000 a tak pořád míň a míň až 6 000kč na malou ves. Holt i to je ta pražská demokracie s havlisty+čenok..ky apod. šm… kterou násilně vnucují celé republice ! Tragédie a k tomu uaneonac…s alzákem ze šapitó.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here