Zneužívání dávek je v ČR marginální, řekl nový šéf úřadů práce

21625
davek
Generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof / Foto: ÚP ČR

Nedávno jmenovaný ředitel Úřadu práce ČR [ÚP ČR] Daniel Krištof se ve funkci zaměří na digitalizaci sociálních dávek i samotných úřadů práce, aby ubylo administrativy. Zároveň říká, že zneužívání dávek je v ČR marginální problém.

Zhruba před dvěma týdny do funkce generálního ředitele Úřadu práce ČR ministrem práce a sociálních věcí jmenovaný Daniel Krištof dnes [20.9.] prvně předstoupil před poslance Výboru pro sociální politiku.

„My musíme našim lidem uvolnit ruce. A v tom nám pomůže jak digitalizace, tak administrace formulářů přes Českou poštu,“ uvedl Daniel Krištof.

Ve své nové pozici tak bude pokračovat v již načaté digitalizaci státních sociálních podpor a úřadů práce, aby se uvolnily ruce jejich pracovníkům i samotným žadatelům a příjemcům sociálních dávek. Zároveň chce zlepšit výkonnost a efektivitu úřadů práce. A zaměřit se chce i na vnímání úřadů práce jak ze strany veřejnosti, tak i jejich zaměstnanců.

„Lidé dnes nejsou hrdí na to, že pracují pro úřady práce. A lidé, když jsou na úřadu práce, tak se také necítí dobře,“ řekl před poslanci Daniel Krištof.

Zneužívání dávek není téma pro šéfa ÚP ČR

Z podnětu místopředsedkyně Výboru a poslankyně SPD Lucie Šafránkové se Krištof vyjádřil i ke zneužívání dávek sociálních podpor. A tomu, jak chce zamezit takovému chování některých příjemců dávek v praxi.

„V mediálním prostoru se nemá vířit zneužíváním dávek. […] Zneužívání dávek je relativně marginální téma v tom celém objemu,“ uvedl.

Nicméně byl následně i o něco konkrétnější. To, když řekl, že jedna z jeho předních priorit, kterou je digitalizace, povede právě k zachytávání případů hodných k prošetření.

„Primárně lidé ale žádají správně a dávky jsou nastaveny správně a fungují správně,“ myslí si Daniel Krištof o fungování státních sociálních podpor v ČR.

Příspěvek na bydlení dá stát i na drahý pronájem. Klidně i 10 tisíc

Nicméně i dodal, že i když zneužívání sociálních dávek nepatří k jeho hlavním tématům, je jasné, že pokud úřady berou peníze od lidí a hospodaří s nimi a dávají je potřebným, pak musí fungovat kontrola nad tím, kdo je čerpá.

Český systém sociálních podpor považuje za velmi dobrý. Dokáže ve složité životní situaci pomáhat sociálně oslabeným rodinám i rodičům při výchově dětí.

Jak se vidí Daniel Krištof

Ve své první řeči směrem k poslancům také zdůraznil, že vystudoval psychologii na Univerzitě Karlově. A dále složil doktorát z psychologie práce. Rovněž má psychoterapeutický výcvik i zkušenosti z klinické praxe. Založil také marketingovou a vzdělávací společnost Subra [činnosti zde, pozn. red.].

Co do svých manažerských zkušeností pak vyjasnil, že pracoval i pro velké společnosti, které jsou považovány za jedničky na trhu v Evropě. Příkladem jmenoval Českou spořitelnu [naposled pracoval stejně jako jeho předchůdce K. Trpkoš pro ČEZ Prodej, pozn. red.]. A zmínil i to, že je autor jednoho z nejužívanějších severů u nás, který lidem radí, kde a jak ušetřit na energiích.

Žít na dávkách není v Česku nic super zajímavého

Na jednání přítomný ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] poznamenal, že ambicí resortu je, aby do roka až roka a půl mohli lidé vyřídit až polovinu věcí spadající pod úřady práce elektronicky přes internet a aplikace Úřadu práce ČR. Zároveň upozornil, že pobočková síť úřadů práce, kam mohou lidé chodit osobně, zůstane vždy zachována.

Opozice: Úřady práce nejsou klientské pracoviště ČEZu

První setkání šéfa ÚP ČR s poslanci Výboru ale neproběhlo bez výtek ze strany opozice. S přirovnáváním nového ředitele, že fungování ÚP ČR se blíží k institucím, jako je Česká spořitelna, nesouhlasil opoziční poslanec hnutí ANO a stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka.

„Nemůžu se ztotožnit s tím, že Úřad práce ČR je Česká spořitelna nebo klientský servis pro ČEZ,“ oponoval.

Na úřady práce podle Juchelky chodí úplně jiní lidé než na ČEZ či do spořitelny. Navíc podle něj většina dávek si stále vyžaduje osobní kontakt, kdy jim pracovníci úřadů doporučí i následnou službu pomoci.

„Není to prostě klient banky, ale je to klient úřadu práce. A to i vy do budoucna zjistíte, pokud se budete pohybovat i na nižších stupních úřadu práce, tak vám budou ti klienti představeni,“ řekl směrem ke Krištofovi Juchelka.

Úřady práce si uleví, MPSV letos spustí tři dávky v aplikaci Jenda

Zároveň vyjádřil nedůvěru v plány současné pětikoaliční vlády na rušení některých poboček České pošty a zároveň přenesení některých úkonů z úřadů práce na pracovníky České pošty. Opoziční poslanci zmínili, že takový krok se dá vnímat i jako určitá finanční pomoc České poště. To ale ministr Jurečka i s odvoláním na současnou finanční situací na MPSV, kdy, jak řekl, šetří každou korunu, odmítl.

„Navíc bych Českou poštu tím ani nezachránil,“ dodal.

Pobočky České pošty by podle Krištofa pouze přijímaly nebo poskytovaly formuláře k žádostem o dávku. Případné poradenství, proces rozhodování a zkoumání žádostí o dávku by nadále zajišťovali zkušení pracovníci úřadů práce. Ministr Jurečka doplnil, že loni se při vyřizování příspěvku [jednorázový příspěvek 5 000 Kč na dítě, pozn. red.] dobře osvědčila spolupráce s Czech Pointy. Kdy šlo rovněž pouze o administraci dávky. Nikoli její posuzování a rozhodování o jejím přiznání.

Veronika Táchová

11 KOMENTÁŘE

  1. Od éry Klause st. s námořníkem Vodičkou se tyto … dávky zneužívají čím dál více. Vstupem do lákavé EU, … pak přišla tkz. Lisabonská smlouva, která vše obrátila naruby. Tím začalo toto sw… nejen s velmi přizpůsobivými, diskriminací naruby, ekonomickými nájezdníky, vydíráním z Bruselu … Všichni to věděli, ale strach o svá místa u koryt= velké prachy, byl příliš velký ! Bývalí komunisti opět ohnuli hřbety, začali si říkat demokraté. Nic se oproti RVHP s VS nezměnilo, jen to přejmenovali, na horší EU-EK s NATO … Přesně jako po WWII, nejvyšší nacisté-SS apod. založili se soudruhy Společenství národů= předhůdkyni EU s vojenskými agr.. NATO. Takže nyní se můžete pobo…. je příliš pozdě. Tato mafie se zneužíváním … je příliš mocná s desítkami tisíc příživníků jako zaměstnanci ziskovek. To po 50% světa. Strašná prý to demokracie=hnusděs. O zločinných tkz. lidských právech ani nemluvě. Práva sprostě vyžadují, ale povinnosti jsou pro ně neznámým trestem, včetně jejich “ochránců”.

  2. neskutečný srandykopec.. zneužívání dávek že je marginální ? hehe.. první věta nepřizpůsobivého, když reaguje na nabídku práce je “more a na ruku ?”.. když se dozví, že ne, tak řekne, že se mu to nevyplatí, aby nepřišel o dávky a jde o IČO dál, kde mu to na ruku dají… a kdo říká, že to tak není, tak nežije v reálném světě a měl by se vydat do vyloučených lokalit..

  3. Hlavně je potřeba zařídit pokud má být všechno digitálně, upozornění co je třeba hlásit. Myslím že osobní jednání na úřadu je vždy nejlepší, protože pracovníci upozorní co je třeba hlásit. Bude hodně preplatku na rodicovskem příspěvku, protože nikdo nenahlasi nástup na další penezitou pomoc v mateřstvi, narozeni dalšího dítěte,atd… Kdo má rozum bude chodit na všechny úřady osobně a digitalizaci bude ignorovat.

    • Přesně jste to vystihla. Vždy je nejlepší jednání z očí do očí a ani internet není 100%, aby klient získal veškeré potřebné informace.

  4. Takže pro pana generálního ředitele uvádím jeden z klasických vzorců zneužívání dávek: Tzv. samoživitelka ve skutečnosti žádnou samoživitelkou není a žije ve společné domácnosti s přítelem, kterého však neuvádí jako oficiálního druha, tudíž se jeho příjmy nezapočítávají do příjmů domácnosti, a samoživitelka pak pobírá z našich daní sociální dávky odvozené pouze z jejího příjmu event. alimentů. V extrémním případě žije samoživitelka dokonce jako “podnájemník” v nemovitosti svého neoficiálního přítele, dostává příspěvek na bydlení a ten pak slouží neoficiálnímu příteli ( panu domácímu) jako splátky hypotéky na uvedenou nemovitost ( takže hypotéka tohoto neoficiálního druha je placena z našich daní).
    S názorem, že zneužívání dávek je marginální problém, za mě nemá pan Krištof ve své funkci co dělat.

  5. Dobrý den, prosim pekne to je objev!! To vi i male deti ve skole, ze cele generace a cela sidliste nemakacenku ziji z luxusnich soc. davek a jeste se vysmivaji tem co je zivi praci ze svych dani!!! Tyto prazdne reci, ze se s tim neco udela, poslouchame jiz 30let!!dalsi komentar je zbytecny 🤔🤔🤔😛🖕👎

    • P. Jardo. Pár let zpět, ve VB paní farářka evangelické církve upozornila na tento desetiletý přetrvávající nešvar velmi přizpůsobivých hlavně tmavších britů … Že zná spousty rodin kdy nejméně 3. generace těchto … zneužívají tohoto systému a budou dál, pokud to stát nezatrhne atd. Co se stalo ? Byla hned sprostě osočena, urážena, tahána po scestných mediích i soudech … Odvážná Paní ale na druhou stranu “chuděra” poněvadž řekla pravdu o ekonomických vyžír… Taky měla štěstí, že je služebnice Boží a stará se o tyto velmi přizpůsobivé … ale od WWII nikdy nepracující … [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here