Vláda volí cestu extrémní skokovosti cen elektřiny, varují firmy

1947
firmy
Opětovné zavedení poplatku za obnovitelné zdroje energie, které odsouhlasila vláda, pocítí domácnosti i firmy. / Ilustrační foto: Redakce FinTag

Opětovné placení poplatku za obnovitelné energie zvýší inflaci a znevýhodní české firmy oproti cizí konkurenci. Tvrdí to zaměstnavatelé. I upozorňují, že firmy a domácnosti už teď plátí násobky cen za energie. Jejich další zdražení kritizují.

Domácnosti a firmy budou od příštího roku opět platit poplatky za obnovitelné zdroje energie jako před loňským říjnem. Schválila to vláda. Státnímu rozpočtu změna, jak uvedlo ministerstvo financí, přinese necelých 14 miliard korun ročně. Avšak peníze, které si stát od firem vybere, budou podle jejich zástupců provozům chybět.

„Ty, které nebudou schopné vyšší náklady absorbovat, je přenesou do cen výrobků. To ale znamená zhoršenou konkurenceschopnost českých firem v Evropě. Protože ne všechny země platí takto vysoké poplatky za obnovitelné zdroje,” vysvětlil mluvčí Hospodářské komory ČR [HK ČR] Miroslav Diro.

„Pro energeticky náročné podniky by nové nastavení znamenalo i několikanásobné zvýšení proti úrovni, kterou platily do roku 2021,“ uvedl ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Bohuslav Čížek.

Vládní stropy cen energií jsou vysoko, ale smysl mají

Některé z nich může obnova poplatku podle něj ročně stát navíc až stovky milionů korun. Například generální ředitel společnosti Zentiva Boris Sananes koncem loňského roku pro FinTag řekl, že výrobní závod v Praze má růst nákladů za energie 200 procent.

Počítáme, že jenom pražský závod bude mít o 300 až 400 milionů vyšší náklady za energii letos oproti loňskému roku. Ceny léků jsou regulované, proto nelze zvyšování nákladů promítat do konečné ceny. To znamená, že i my se nyní dostáváme do situací, kdy se rozhodujeme, které léky budeme schopni dál vyrábět, ale které už dál vyrábět nebudeme,“ upřesnil v článku 80 % firem nemá na příští rok zafixované ceny energií Sananes.

Z čeho se skládá cena energií

Bohuslav Čížek ze SP ČR hovoří jasně: „Vláda se rozhodla pro extrémní variantu skokovosti cen regulovaných složek elektřiny.”

Upřesnil, že do ceny elektřiny se navíc počítají i další části regulované složky. A ty vláda v příštím roce už finanční spoluúčastí nepodpoří. Proto hrozí nárůst ceny regulovaných složek elektřiny. Což pro některé firmy značí meziroční nárůst nákladů až o stovky procent, uvedl.

„To zapůsobí v ekonomice jako proinflační faktor,“ doplnil.

Fialova vláda už příští rok zdraží energie domácnostem i firmám

Stejně jasně se vyslovili [27.9.] ministři financí a průmyslu Zbyněk Stanjura [ODS] a Jozef Síkela [STAN].

„Domácnosti a firmy budou od příštího roku opět platit poplatky za obnovitelné zdroje energie jako před loňským říjnem. Stát už je plně hradit nebude,“ oznámili na tiskové konferenci v den, kdy vláda znovuzavedení poplatku za obnovitelné zdroje schválila.

Za každou spotřebovanou megawatthodinu elektřiny odběratelé opět zaplatí poplatek 599 korun. Podle vlády šlo o plošné opatření, které v době příznivějších cen energií není nutné.

Nesouhlasí malé a střední firmy i živnostníci

Asociace malých a středních podniků považuje rozhodnutí vlády za jednu z dalších negativních zpráv a signálů. To hlavně směrem k malým a středním firmám a živnostníkům.

„Jakkoli si uvědomujeme nutnost úspor, nevidíme úspory u státu. Ten naopak navýšil úřednický aparát a přelévá odpovědnost za naplnění státního rozpočtu zcela na podnikatele. Již kvůli současným vysokým cenám energií v ČR proti okolním státům české firmy ztrácejí svou konkurenceschopnost a tímto krokem se jejich šance na trhu opět hluboce propadnou,” upozornil šéf představenstva Asociace Josef Jaroš.

To nejhorší máme za sebou, řekl FinTag premiér Petr Fiala

Stát v reakci na vysoké ceny energií od loňského října do konce letošního roku zrušil platbu těchto poplatků pro veřejnost, příspěvek hradila pouze státní kasa. Do zavedení opatření zhruba polovinu příspěvků platil stát, druhou polovinu pak odběratelé. To se ale změní s příchodem nového roku.

Premiér Petr Fiala [ODS] minulý týden pro FinTag uvedl, že nemá obavy z toho, že změny, které přináší takzvaný konsolidační balíček, v příštím roce znovu podnítí inflaci v Česku. Více k tématu v článku To nejhorší máme za sebou, řekl premiér Petr Fiala.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. Ultrazlodějna této 5demoliční čety … Jak to vše v debatě na TV Prima nazval Havlíček. Nic nepřipraveno předem jak se 8. let lživě vychvalovali … od šíleného navýšení daní až pro nevýhodné nákupy 5kolky, počínaje voj. šrotu F-35+ zvací smlouva pro žoldáky USA, zkrachovalá firma NET4GAS i zbytečná podpora zkorumpovaných “politiků” na UA atd. Když nikdy regulérně existujícímu státu UA nepatří třetina země, to v ničem… vlastníci jsou nadnárodní firmy sídlící v USA. Česko od puče89 na tom není o nic lépe, vše je v ř… zadnici totalitní EU i tkz. západních mocností. Česko mají jen za montážní kolonii i hůř … dnes s kolaborantskou 5kolkou +Pávek za poslušné slouhy ! Co začal … havel+chátra77 i s hadem (Lux) to tito pohrobci zločinného OF v ODS dokončili… [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here