Nákup NET4GAS se prodražuje o další miliardy

12973
NET4GAS
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela upozornil veřejnost, aby si nepletla dluhy a pohledávky společnosti NET4GAS. Pohledávku ve výši 70 miliard korun, kterou má pak společnost za ruským Gazpromem, bude podle něj stát vymáhat. / Foto: STAN

Dohoda státu o koupi provozovatele plynovodů NET4GAS obsahuje spolu se zaplacením kupní ceny až pět miliard korun i úhradu 2,9 miliardy do konce března 2024. I se ukázalo, že NET4GAS má pohledávku v Rusku za 70 miliard korun.

Částku ve výši 2,9 miliardy korun navíc měli letos do firmy původně vrátit bývalí zahraniční vlastníci. Ti peníze dostali jako zálohu na dividendu, kterou ale nevyplatili. Informace o tom přinesl Český rozhlas Radiožurnál [ČRo].

Závazek peníze poslat za stát převzala jeho společnost ČEPS, která firmu NET4GAS Holdings kupuje. ČEPS nicméně celkové náklady na transakci stále považuje za výhodné, uvedl server.

„Závazek akcionářů byl v plné výši zohledněn v kupní ceně společnosti. Kupní cenu potvrdily renomované poradenské společnosti EY, Citigroup a Grant Thornton, které provedly oceňovací a potvrzovací analýzy,” uvedla mluvčí ČEPS Hana Klímová.

Mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu [MPO] Vojtěch Srnka potvrdil, že “doplatek” do plynárenské firmy podle posudků tří výše uvedených společností představuje “další navýšení její hodnoty”.

„Kupní cena tři až pět miliard korun je výrazně nižší než odhady,“ vysvětlil a dodal, že doplatek ze strany státu zároveň není bezpodmínečný.

„Bude se odvíjet od finanční situace společnosti a nastavení regulatorních cen v následujícím období,” upřesnil.

Pohledávka za Gazpromem

Bývalý ministr průmyslu a nyní místopředseda Sněmovny Karel Havlíček [ANO] v neděli v televizi CNN Prima News uvedl, že nákup společnosti NET4GAS je hazardem pro stát. Argumentoval tím, že firma je vysoce zadlužená a investice se v budoucnu nevrátí. Skutečností je, že firma má dlouhodobé půjčky ve výši až 33 miliard korun. Jde převážně o dluhopisy a úvěry se splatností do roku 2028.

Rusko má plynu dost. A tak plynofikuje venkov

Hodnota vlastního majetku společnosti NET4GAS dvojnásobně převyšuje částku, jakou stát maximálně zaplatí za celou firmu, reagoval v České televizi ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN]. Podle něj NET4GAS mimo jiné eviduje pohledávku kolem 70 miliard korun u ruské firmy GAZPROM Export. Ta přejde na státní ČEPS.

…kterou my budeme vymáhat,” uvedl ministr Síkela, který i dodal, aby si veřejnost nepletla dluhy s pohledávkami.

NET4GAS je výlučným držitelem licence pro přepravu plynu přes české území. Provozuje 4 000 kilometrů plynovodů, pět kompresních stanic a stovku předávacích stanic, včetně tří na hranicích. Součástí holdingu jsou společnosti NET4GAS a BRAWA. Společnost BRAWA vlastní plynovod Gazela, který spojuje Německo a vede přes české území od severočeského přechodu Brandov do Bavorska.

Nákup NET4GAS je hrubá chyba, říká analytik

Společnost Net4Gas Holdings dosud napůl vlastní konsorcium společností Allianz Infrastructure Luxembourg a Borealis Novus Parent. Akvizici minulý týden schválila vláda, teď ji posuzují regulační orgány. ČEPS při podepsání kupní smlouvy uvedla, že za zadluženou společnost zaplatí maximálně pět miliard korun. Konečná suma se ale odvine od hospodaření podniku a splnění nastavených ekonomických parametrů.

„Nesmyslně drahá akvizice, pokud nebudou chtít prohibitivně zdražit transport plynu pro domácí trh, se kupní cena nikdy nevrátí,“ řekl nedávno analytik Capitalinked.com Radim Dohnal, který hodnotí akvizici NE4GAS jako obrovskou a hrubou chybu.

NET4GAS, za který dá vláda až 5 miliard, dluží 33 miliard korun

Jen těžko si představuje situaci, že by se zisk NET4GAS v blízké době dostal na významně kladné hodnoty.

„Strategická pozice trubek ve vlastnictví Net4Gas je zřejmě navěky silně poškozená,“ podotkl.

V nákupu firmy pak vidí potvrzení ze strany státu, že se v energetice více spolehne na plyn. Což ho přivádí k následující úvaze: „Tedy je možné, že stát brzy přistoupí k výstavbě paroplynové elektrárny a nový jaderný blok zase odloží.“

–ČTK/DNA–

8 KOMENTÁŘE

  1. Po slávě o koupi se objevují problémy, jak se ošetřila smlouva o koupi F-35, snad to nebude podobné?

  2. Ještě že análytik R, Dohnal neřeší strategické nákupy. Hodnotit strategický nákup z pohledu pouze finanční návratnosti je nesmysl, resp. nefinanční ukazatele je potřeba převést na finance.

  3. Typický nákup zločinné ODS s 5kolkou … Hlavně my vyvolení vyděláme sta miliony na úplatcích, to každý … Stejně tak rozhodli i jejich učitelé ze zločinného OF po převratu89 ve zlodějně horšího znárodnění roku 1948. Tj. privatizace+ restituce, pak i podvodné cír. restituce. Když k tomu přidáme dnešní vatikánskou sektu v 5demoliční četě, není se čemu divit, že republika je v pr..tam kde je. Zfanatizovaní voliči tohoto paskvilu už víte jakému sw… jste opět naletěli ? To vám euhujeři nestačil podvod při puči89 s opilci, prodavači snů … po balkonech ? Vše u nových amorálních bo..ů z 5kolky zůstalo stejné.

  4. Mám jenom dotaz: Kdo si v případě katastrofálního selhání tohoto kšeftu půjde odpočinout a kdo to pak zaplatí. Asi my.

  5. Ke starým havranům F-35 z USA. Video na netu, Zaorálek komentuje nákup tohoto předraženého šrotu .. Cituje Financial Times který má v ruce, proč Česko nakupuje havrany za 18 mld kč 1. kus, který je i pro žoldáky z předlužené USA příliš drahý .. přitom ho nějaká zbrojařská loby dodá až v roce 2035 !! Kdy amíci budou vyřazovat F-35 pro velké náklady ze své války chtivé armády. Čarodějnice Xena z ministerstva války nereaguje, ale stále lživě tvrdí, že je to obrana proti Rusku … ubožačka. Úplatky ve stamilionech dolarů rozhodly … vlastizrádná 5kolka už tento astronomický dluh splácet nebude,… Proč se tyto informace neobjeví v čt24, primanews, seznam-novinky … apod. velmi objektivních mediích ?

  6. Informace o starých padajících F-35 se objevily, ale “objektivní” media povinně nařkla Zaorálka, že si vymýšlí … Takže si vymýšlí nejen tisk v USA, lidé z OSN … ? Vlezdo… USA proberte se ? Hlavně vraťte milionové úplatky, zrušte svoji další zlodějnu na Český erár .. i se zvacím dopisem pro voj. ag..z USA !! Pak Spolu konečně skočte do Macochy

  7. Inflační doložka pro důchodce padla před soudem, ale inflační doložka k církevním náhradám bohužel ani před pánem Bohem …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here