Jurečka odsoudil slevovou akci Lidlu pro seniory

64222
senioru
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka zkritizoval slevovou akci Lidlu určenou výhradně pro seniory nad 65 let věku. / Foto: PSP ČR

Do slevových akcí pro seniory řetězce Lidl se ostře opřel ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Snížené ceny zemědělských komodit mají řetězce promítnout do cen automaticky a pro všechny, nikoliv jen pro seniory, uvedl.

Německý řetězec Lidl spadající stejně jako Kaufland do skupiny Schwarz-Gruppe oznámil na příští týden slevovou akci pro seniory ve věku 65 a více let. Nazval ji Dárek pro seniory 65+. Senioři si v jejím rámci celý příští týden nakoupí v Lidlu s 10procentní slevou. Nikoliv však veškeré potraviny. Ale jen čerstvé ovoce a zeleninu, nebalené pečivo a vejce.

„Touto akcí jsme chtěli vyjít vstříc seniorům. I proto jsme do nabídky zahrnuli produkty podle kategorií, které nakupují často. Zároveň se jedná o produkty, u nichž vlivem inflace za poslední dobu nejvíce vzrostla cena,“ uvedl důvody akce jednatel společnosti Vít Pravda.

Avšak slevová akce řetězce zaměřená na české seniory rozpálila ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku [KDU-ČSL]. Pod KDU-ČSL spadá ve vládě Petra Fialy [ODS] i resort zemědělství. A ten dlouhodobě upozorňuje na podle jeho zástupců až příliš vysoké marže maloobchodních řetězců.

Ceny zemědělských komodit výrazně klesají za poslední měsíce. Tak bych ocenil, kdyby řetězce nedělaly za této situace podobné slevové akce, ale aby snížení cen komodit promítly ve svých cenách nejen pro seniory, ale pro všechny zákazníky,“ vyjádřil se k slevové akci Lidlu na sociální síti X Marian Jurečka.

Zareagoval i zástupce řetězců

Netrvalo dlouho a na ministrův post na sociální síti zareagoval dlouhodobě největší “advokát” řetězců prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu [SOCR] a současně i viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza.

Tak já teď nevím. Jedni politici KDU-ČSL pořádají tiskové konference, kde oceňují slevy pro seniory, zatímco druzí to kritizují. Nechtěli byste se prosím sladit? Takhle to vypadá trochu zmateně…,“ reagoval na Jurečkův post Prouza.

Řetězce nadělují: Lidl dává dárek seniorům, Tesco slevu studentům

Dodal, že jde o “moc hezkou výzvu” pana ministra, ale i se ho otázal, zda “…by nechtěl působit spíše na potravináře, kteří dál zdražují, i když ceny komodit klesají? Nebo je podle něj v pořádku, že potravináři s rekordními zisky mohou dál zdražovat, zatímco obchody mají zlevnit?”.

Prezident SOCR a poradce ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely [za STAN] Tomáš Prouza nereagoval prudce poprvé. Ostré spory v tomto tématu vedl i s někdejším ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou [KDU-ČSL].

Někteří obchodníci zdražují víc, než rostou náklady

„Proto bych důrazně vyzval ministra Nekulu, přestaňte hájit agrobarony a začněte konečně dělat to, co od Vás očekávají Vaši voliči. Zatím svítíte u toho, že jim agrobaroni vytahují peníze z kapes,“ vyjadřoval se i takto na adresu ministra.

„Chápu, že nic není černobílé, ale stojím si za tím, že obchodníci v některých případech zdražují mnohem více, než odpovídá reálnému zvýšení nákladů,“ naopak reagoval pro FinTag dnes již bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Slevy pro seniory v Lidlu někteří odsuzují, jiní je vítají

Pod posty ministra Jurečky i prezidenta Prouzy ke slevové akci Lidlu se rozhořela živá diskuze. Někteří diskutující praktiky řetězce jednoznačně odsuzují, druzí je vítají a ministru Jurečkovi radí, ať jim nezávidí a je rád, že je mladý a zdravý. Nicméně někteří se i podivují třeba nad tím, jak je možné, že řetězec požaduje po zákazníkovi prokázání se na kase při nákupu občanským průkazem.

„Navíc je to dost odporná praktika. Proč by nějaký zákazník, pokud není dítě, měl poskytovat informací o svém věku, OP, pokud vím, může požadovat jen Policie,“ zní názor jednoho z uživatelů sítě X.

Ceny zemědělských výrobců klesají, ale ceny potravin dál rostou

Anebo: „Sebrali jste seniorům tisícovku a přitom zdražováním stálých plateb a kdečeho jste jim vytahali z kapes víc, než se jim valorizací přidalo. Mimo jiné jste je okradli o část úspor na důstojný života ve stáří. Od 2024 se chystáte na další zdražování v jakémsi pochybném balíčku,“ reaguje další z kritiků vlády na síti X.

Jiní ministrovi zase radí, aby se obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. A řešil monopoly a oligopoly v Česku. A také, aby deregulovali trh a otevřeli ho konkurenci.

Šetření vysokých cen potravin nic nepřineslo. Kde je problém?

Nicméně i přes pestrý výběr komentářů ke kritice slevové akce Lidlu pro vybranou skupinu českých občanů, tentokrát seniorů, s takovým přístupem potravinových řetězců zřejmě nic nezmůže ani ministr práce a sociálních věcí a ani ministr zemědělství. A tak se příště slevové akce v Lidlu na některé potraviny dočkají třeba matky samoživitelky nebo rodiny s malými dětmi a nízkými příjmy.

Veronika Táchová

65 KOMENTÁŘE

  1. No jasně pro důchodce nic navíc, vždyť mají přece dost. Tedy podle na pana Jurečky. A nebo se zlobí, že by chtěl taky slevu, ta v poslanecké sněmovně už mu nestačí? No on je chudák tak hubenýýýý.

    • Stále nás posílají na nákup za hranice , což je pro staré lidi výsměch, tak proč se pan Jurečka rozčiluje. Děkuji aspoň jednomu řetězci, který dá slevu na zeleninu, ovoce a pečivo . My nemáme chytré telefony takže se nás jiné slevy netýkají.

      • Dávám Vám plně za pravdu. Já opravdu nechci “chytrý telefon” a teď je vše jen na něm.
        Dřív si lidé i v čekárně pokecali a teď jen koukají na ty zbožné obrázky.

        • Tkz. chytrý telefon má pro celosvětovou diktaturu velkou výhodu, tzn. i v Česku. O každém majiteli tohoto nesmyslu budou vědět vše, kde se pohybuje, co dělá, komu volá, co protivládně mluví, kde platil, kolik má na účtu … je toho spoustu o čem se ani nezdá. Nastupující šéf rozvědky, která má pracovat pro vládu o tom mluvil otevřeně … My doma zakrýváme televizi hustým závěsem, telefon sebou nikdy nenosím mimo službu, platíme raději hotově- žádná platební karta … To je suprajťák kterému erár nedal dost peněz na výplaty pro 400 počítačových expertů. Počítačové firmy ho přeplatily, to nabízel 150 000kč měsíčně, možní zájemci se mu vysmáli. Tož i tak špatně jsme s vývojem … dopadli. Tak proč havrani F-35 za sta mld kč, když se dá vše vyřešit jednodušeji přes … Starým havranům F-35 bude stačit na dálku změnit směr letu hackerům přes PC … pilot tím bude na dvě věci. Čarodějnice Xena bílá už je na nic dávno, to jen abych nebyl rasisticky zaměřený.

    • Je na čase , aby si politici snížili platy a nemusí okrádat důchodce. Když si nechtějí snížit, tak by měli jednou v roce svůj plat a příspěvky darovat chudším !!! Politici zdražení ve svých platech nepoznají , žijí si nad poměry starších občanů , kteří budovali naši republiku a nyní si mají kvůli dluhům , které zavinili politici utahovat opasky ?? Supermarkety mají v Česku ráj, proto je jich tady na počet obyvatel nejvíce !!! Do Lidlu nepůjdu, protože je to nehoráznost, abych v obchodě se musela proukazovat na nákup už tak, sledují obačany přes své karty a paosílají své slevové nabídky, ale ten produkt je vždycky ošizený a není kvalitní..

      • Starší občané, tedy soudruzi, republiku devastovali, kradli, znárodňovali, vyháněli lidi z vlastního majetku, pak ho ukradli pro sebe, posílali lidi do uranových dolů! Z památek nadělali chlívy a z lidí hloupou lůzu!

        • v něčem máte pravdu – když se podíváte do zrcadla, tak uvidíte, že z některých lidí OPRAVDU udělali (cituji Vás) “hloupou lůzu”!!!

        • Fialová soudružko horká, že vás huba nebolí za takovou vaši lež. Privatizace-restituce to byla daleko horší zlodějna, ožebračení republiky, slušných občanů … jen ve prospěch amorálních havlistů-bolš… ze zločinného OF i čern..ků …

        • Madam,přestaňte si plést hrušky se švestkami,je to nevhodné a urazite i antikomunisty co maji malý ubohý důchod , protože neměli šanci na super praci

        • Nejste o nějakých 50 let zpět? Ti, kteří řádily v padesátých letech, už dávno číhají k fialkám zespodu. 90% dnešních seniorů tvrdě pracovalo za velmi malý plat.

          • I takoví zfanatizovaní z náměstí milionem chlípníků, dezinformačními medii … neznalí dějin, pak volí vlastizrádnou 5kolku s kontrášem Pávkem. Absolventi havloVUMLů-FF to jsou PRÝ ti chytřejší voliči vlastizrádců, jen naivní … mezi … [redakčně upraveno]

          • Stále nám totálně neschopná vláda nestydatě lže.Ceny nadále rostou
            a největší zásluhu na tom má právě vláda.Na příští rok zvyšuje některé daně,které se musí projevit ve zvýšení cen.Je mi líto především důchodců,kteří se nemohou bránit.Toto už je přímo cílené ožebračování sociálně slabých.

    • Ze to “LIDLU” neni trapne. Pripada mi to jako kdyz rimane hoduji a svym poddanym hazi ohryzane kosti a jeste by za to chteli libat ruce. Nejlip co clovek muze udelat aby se necitil “trapne jako zebrak” je jit nakoupit nekam jinam a tyto obchody bojkotovat. Je to opravdu HNUS velebnosti.

      • P. Ivko tak kde nakupujete vy ? Všechny markety v Česku vlastní ti dobří, rozdejní kapitalisti ze západu … Po puči89 s opilci po balkonech se všeho zmocnili tito … dobroději, ale pro kohopak ? Pár jich bylo i ze zločinného OF, dnes jsou to jejich pohrobci z ODS+ poskoky z 5hadů.

  2. Výjimečně s panem ministrem souhlasím,Lidl diskriminuje určitou část obyvatelstva a to jsou převážně důchodci.Dam příklad,akce na pondělí cukr za 18,akce pouze na středu máslo za 28 ale pouze při nákupu nad 300 Kč.Ta babička už nepotřebuje chodit do obchodu několikrát týdně,nebo ani se zdravotních důvodů nemůže i přesto by si ráda koupila levnější máslo,nebo cukr.A to nemluvím o telefonu,, má snad každý důchodce chytrý telefon na tu jejich aplikaci, nemá.Jsem sama důchodce, patřím mezi ty mladší, mám chytrý telefon na uplatnění slev ,ale nemám potřebu běhat každý den do obchodu, protože takovou spotřebu nemám,jako rodina s dětmi.Mam pocit, že Lidl míří jenom na tu klientelu, která nakoupí plný košík každý týden.Ale nezapomeňte, že je u nás 2800 000 tisíc důchodců a jsou to taky zákazníci.

    • Vedení Lídlu je jeden velkej ksindl. Šikanujou staré lidi a invalidy, kteří nemají chytré telefony. Nemáš ŠIKANUJÍCÍ APLIKACI v ,, chytrém telefonu,, tak nedostaneš lepší ceny. Takto k tomu přistupuje ksindl vedení Lídlu.

      • To už je všude. Myslím, že už je čas tyto manýry řetězcům bojkotovat. Jysk to tak z cenami ovládá, co týden zvýšení a na to samé zboží za týden velkolepá akce na původní cenu. Lidé nenechte ze sebe dělat negramotné, co to je 10% třeba z 10 kč?

    • Ty telefony nemá každý. Já jsem si nenakradl a tak nemám ani telefon ani slevy…..telefony nám tu zrušila pražácká vláda a pak chtějí, abychom si všude volali. Odkud to ale neřeknou…ani moje emailová adresa se jim nelíbí a musím ji poupravit

        • haničko vy až moc, tak co je lepším ? Za co Panebože za co, čtyři roky v p… zpívá o havlistech, euhujerech, fialkovcích jeden z vás … To tento … netušil, že přesně vystihl i vládu 5demoliční čety, která přišla později, než hrůza-děs po převratu89 s opilci, populistických lhářů … z balkonů po náměstích ! Završil tuto nejen morální špínu svými kámoši z KSČ zvolený koksový dealer, den před Silvestrem89.

  3. Ať si pan ministr udělá pořádek ve svém resortu a nestará se o věci o které nemá.
    Úřad práce a Sociální správa nefungují, dle zákona tam již dávno měl zahájit správní řízení.

  4. Tak napřed důchodce okradete a pak odsuzujete obchodníky kteří jim chtějí pomoci. Co Vám ti důchodci udělali? Skončíte v pekle pane Jurečko.

  5. Co na této akci tomu traktoristovi vadí. Kecy o cenách zemedělských komodit jsou oprvdu jekn kecy. Cena na pultě už dávno neodráží skutečné náklady na ten který produkt.Jsou to cenové politiky včetně té cenové politiky vládní.

  6. Já jsem nikoho v diskuzi nikdy neurážel, ani jsem nikomu nikdy nevyhrožoval. Jen jsem kritizoval některé názory moderátorů, příp. redaktorů. Nikdy jsem se nevyjadřoval, jako např. výše uvedení diskutující. Přesto mi seznam natrvalo zakázal diskuze.

    • Vážený pane, mně to také zablokovali, a to proto. že jsem uváděl skutečné ceny několika potravin z minulosti, které platili pro všechny dny v týdnu a nebyly ničím omezovány a platily
      pro všechny stejně, jak pro mladé, tak i pro důchodce. Ještě k té akci Lídlu, nejprve se vše zdražilo, a teď zkouší na lidi různé finty! Příklad cena chleba 1kg až 70,-Kč, a sleva je 7,- Kč, takže pořád je to pro prodejce velmi výhodné, a ušetří ještě na reklamě. Prostě někdo kompetentní výše je nečinný!

      • P. Zdeněk, taky nedostanete. Některé weby jsou příliš závislé na dotacích z 5kolky apod. spodiny. Takový fialkovec Šídlo na novinkách-seznam je vrchol novinářské žum… Tím plní zadaný politický úkol … kdo nevyje s námi je proti nám … Některý web pustí i něco, co těmto gau… není po chuti, ale musí upravit slovník, dle hesla .. doba je citlivá… to ještě 2. roky se zrádnými 5hady+ rakušanovým komandem bude.

  7. Ze to “LIDLU” neni trapne. Pripada mi to jako kdyz rimane hoduji a svym poddanym hazi ohryzane kosti a jeste by za to chteli libat ruce. Nejlip co clovek muze udelat aby se necitil “trapne jako zebrak” je jit nakoupit nekam jinam a tyto obchody bojkotovat. Je to opravdu HNUS velebnosti.

  8. konečně někdo uděla něco pro duchodce,všude je zapotřebi aplikace na něco ale že duchodci to často neumi.to nahrava zase neduchodcum.

  9. fialo, jurečko ,stanjuro , pekarová a spol jděte už do zadele ,

    lidi oblbnete jen jednou

    klaus taky nestál za nic , ale alespon nebyl takový idiot

      • vážena paní, co očekáváte od zkrachovalého ministra školství, co od traktoristy a co od ekomomického analfabeta bez jakéhokoliv ekonomického vzdělání ?
        o té paní nemá cenu a smysl ani psát víc

        pokud bych soudil podle sebe , můžu na rozdíl od těchto lidí s klidným svědomím říct že ze svůj život jsem dokázal mnohem víc

  10. LIDL dal seniorům k jejich svátku něco hmatatelného. Bolševik Jurečka jim přidal na důchody tři stovky. Hlavně že bude mít soudružka ministryně na předražená letadla. Šetřit tu má jen obyčejný občan, papaláši pak mohou rozhazovat dle libosti. Volby budou brzo a tuhle odesáckou vládu už bude volit jen hlupák

  11. Že mu hanba nenafackuje, vládnímu otesánkovi, který se stravuje za mrzký peníz ve vládní kantýně, nota bene s jeho příjmem. K blití.

  12. Šmarijá. Co je Jurečkovi po tom co dělá soukromá firma. Bylo by fakt bylo lepší kdyby se vrátil mezi sobě rovná hospodářská zvířata.

  13. Církev (lidovci) nejprve sebrali majetek zemanům, jim to potom sebrali komunisté
    a teď chtejí tento majetek vrátit nebo finančně kompenzovat. Pro jistotu si nasadili
    do vlády svoje lidi aby jim to pohlídali

    • Podvod cír. restituce jim potvrdil právoplatně odsouzený vězeň, už neměl být poslancem. Ale cír. zločinci ve sněmovně ho potřebovali jen na ty 2. hodiny. Účel byl splněn jeden hlas vězně rozhodl ve prospěch vždy zločinné vatikánské sekty. Dle popučového cáru papíru= Ústavy, hlasování bylo neplatné. Co nastalo ? Vůbec nic, vězně za 2. hodiny odvedli zpět za katr. Arcisatani ve Vatikánu se opět potutelně usmívali ke svému bohu Mamonu. —Dnes naivisté i vyznavači nového náboženství zvaného antibabiš máte za premiéra úlisného faráře, není vysvěcen. Stejně jako další suprlhář nějaký havlistický farizej Halík.

  14. Ta sleva 10% na týden je dost sporná i když se mne také týká. Do Lidlu jsem dříve chodil nakupovat právě zeleninu a ovoce, dnes ani náhodou. Ceny zde vzrostly skokově na neúnosnou míru a ostatní řetězce jsou, co se týče zeleniny a ovoce, mnohem levnější. Takže se spíše jedná jen pro obchodní trik. Význam má jen tam, kde Lidl nemá jinou konkurenci.

    • Na vychvalovaném západě jsou velkovýkrmny ještě daleko větší ! Dánsko je evropská špička v chovu vepřového … Firma z Minesoty-USA koupila největší mrazírny v Polsku, dováží zmražené kuřecí i hovězí maso a dodává na evropský trh. Jenže jsou to přebytky tkz. horšího masa co afroameričané už nebaští. Jsou socialismem v USA příliš rozmazlení, že to neplatí předlužená USA ? Zkorumpovaných hlupáků jako je i v EU-Bruselu je pořád dost, když tak amíci použijí voj. sílu. Naposledy předvedli na UA se zeleným somrákem. Třetina majetku+ orné půdy zkorumpované UA patří nadnárodním firmám sídlícím v USA. [redakčně upraveno]

  15. Článek jsem celý nečetla. Je mě zajímã, jak a kdo bude ten věk kontrolovat. Pokud to je uvedeno,tak se omlouvám.

    • Neztrestá. Jurečkův bůh Mamon má takové v oblibě, tento arcikrist zločinně sosá eudotace na kukuřici i na další … Kukuřici spaluje z eudotované elektrárně … Kukuřice nejvíce vysává půdu, kde pak nic roky pořádně nevyroste .. jenže tito podvodníci hnojí umělými hnojivy, taky dotovanými … Ale jen p. Babiš je pořád v jejich lživě špinavých projevech sprostě osočován

    • To je v dnešní totalitě furt málo … Taky jsem na amorálních novinkách-seznam doživotně … to 2x po sobě. Nestačí se zabalit do žlutomodré hadry jako sprosťák Pavlík z ods, ani hulvátsky vyřvávat na Babiše, Okamuru, Fico je k.ůl .. Nestačí ani vychvalovat dementa Bidena, zeleného klauna, narcise Péťu, mafiány don Pabla s vykulvokem … toto vše je málo. Tak nějak podobně mě odpověděli z redakce séréšových hnovínky-seznam … Jednou jste náš nepřítel, tak jste furt. —Jen u členů … Havla s Pávkem, nejsou takovými převlékači morálky … sami, to i 34 let po převratu89 u takových … neplatí, tožitaktužijem. [redakčně upraveno]

  16. Kdyby slevnilo Vodňanské kuře ,chleba Penam,produkty OLMA v majetku pana zloděje Babiše museli by zlevnit i ostatní.Ale proč by to pan Babiš delal když mu z toho dobře teče plus dotace.To není o legitimaci . Kdo konečně potrestá Babiše Radek

    • radek.. proboha to je fakt dobrý kec, hlavně to kdyby byly v … Přesně jako účelové lži od signalisty z kazatelny … P. Babiš už nic nevlastní, vše je přepsáno na ředitele i … samozřejmě ze svého majetku dostává desátky ! Firmy Agrofertu dodávají na Český trh jen 13% z celkového objemu co sami vyrábí, pěstují … Jinak se obohacují jiní i daleko horší … info. provládních novinek-seznam. Tak co ? Milionové dotace pobírají i Fiala, Jurečka … i další z 5kolky o tom je zakázáno psát … Ti bohatší, než je Babiš totiž sypou úplatky “politikům” +stranickým kasičkám a za to si dnes vodí 5kolku na provázcích … Tak se děje od převratu89 s opilci po balkonech, kdy se rozjela korupce u st, zakázek opravdu ve velkém … To nemluvě o zločinu znárodnění, restituce, soláry, cír. restituce a desítky dalších podrazů na erár i tkz. obyčejný pracující lid i ze strany totalitní EU

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here