Platby na kontakt startují. Umožní poslat peníze na telefonní číslo

622
platby_na_kontakt
Foto: Pixabay.com

Bankám dnes [30.10.] Česká národní banka zpřístupnila registr pro službu platby na kontakt. Díky ní si lidé budou přeposílat peníze i jen po zadání telefonního čísla příjemce. Podmínka je aktivace funkce a limit ve výši pěti tisíc korun.

V pondělí 30. října Česká národní banka [ČNB] spouští registr telefonních čísel pro bankovní převody peněz pomocí zadání telefonního čísla příjemce. Registr spravuje ČNB a zatím se do něj přihlásilo devět bank. Možnost převodu peněz i jen po zadání telefonního čísla příjemce se veřejnosti otevře od listopadu. To ale pouze lidem, kteří se k ní přihlásí.

„Namísto čísla účtu v internetovém či mobilním bankovnictví postačí zadání mobilního čísla příjemce platby,“ říká k nové funkcionalitě mluvčí ČNB Petra Krmelová.

Banky se do registru začnou přihlašovat od 30. října a pro veřejnost se podle ní funkce spustí v průběhu měsíce listopadu. Od rozšíření možnosti převodu peněz o platby na kontakt si centrální banka slibuje zjednodušení posílání peněz mezi lidmi. Dále má novinka snížit počet chybných převodů kvůli zadání nesprávného čísla bankovního účtu nebo kódu banky, kdy peníze končí na jiných účtech. Vedle omezení takovýchto omylů mají platby na kontakt vést i k dalšímu urychlení platebního styku.

Platby na kontakt a párování telefonních čísel

Odeslání peněz do částky pět tisíc korun pouze po zadání telefonního čísla podmiňuje, aby byl příjemce platby k této službě přihlášený. Zájemci o aktivaci služby se mohou od listopadu obracet na svou kmenovou banku. Ta spáruje jejich telefonní číslo s číslem jejich bankovního konta.

„Při zasílání peněz uživatelům této služby pak bude možné namísto čísla účtu vyplňovat jejich telefonní číslo,“ potvrzuje mluvčí ČNB.

Pokud má majitel telefonního čísla více bankovních účtů, musí si při registraci vybrat, který zvolí pro příjem platby na kontakt. Zároveň je možné, aby si klient k jednomu bankovnímu účtu připojil více telefonních čísel. V praxi jde typicky o situaci manželů, kteří používají jeden společný bankovní účet, ale každý má svůj vlastní mobilní telefon.

Europoslanci jednají o PSD 3, téma jsou i platby v hotovosti

Ještě než daný uživatel platbu přes telefonní číslo odešle, uvidí podle zástupců centrální banky název účtu příjemce, konkrétně jeho jméno a příjmení.

„Telefonní čísla nezařazená do registru ČNB nebudou moci platbu na kontakt přijímat,“ upozorňují zástupci ČNB.

ČNB na přípravě služby spolupracuje s Českou bankovní asociací. Centrální banka doporučuje, aby lidé posílali peníze vždy jen těm příjemcům, které znají a kterým důvěřují. Klienti by měli být zejména obezřetní při nevyžádaných žádostech o peníze, které často ukazují na podvodné jednání. Zrychlováním plateb se totiž zároveň zkracuje doba, za kterou mohou lidé o své peníze přijít, upozornili zástupci centrální banky.

–RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here