Židé v USA krčí rameny nad hanlivými nápisy na zdech u dveří

335
Zide
Foto: Nitzan Mintz and Dede Bandaid

Žluté hvězdy svítí i nad Los Angeles. Uvádí to článek Antisemitic graffiti at Canter’s Deli investigated as possible hate crime listu Los Angeles Times [LAT]. Tamější Židé řeší hanlivé nápisy na dveřích svých domovů i provozoven.

Losangeleskou továrnu na výrobu cukrovinek, Canter´s Deli, „ozdobily“ antisemitské nápisy. Místní policie to vyšetřuje jako zločin z nenávisti. Policie také reagovala na fotografie restaurace na North Fairfax Avenue zveřejněné na platformě X, které zobrazovaly průčelí židovské restaurace pomalované nápisy „Free Gaza“ a „Israel´s only religion is capitalism / Jediným náboženstvím Izraele je kapitalismus“.

„To je holt LA, nevím, co bych k tomu dodal,“ uvedl pokladník obchodu Tristan [příjmení neuvedl, pozn. red.].

Do práce přišel okolo jedenácté hodiny, kdy už u restaurace stály dva policejní vozy. Od kolegy se dozvěděl, že parkoviště poškodili vandalové. Nápisy odmítl komentovat s tím, že je neviděl. Mezitím si hanlivou „výzdobu“ fotografovali první zákazníci provozovny. Její zaměstnanci nechtěli o situaci hovořit a odkazovali média na Marca Cantera, spolumajitele podniku, který ale nebyl k zastižení. Canter je syn zemřelého majitele firmy.

Další z nápisů, tentokrát na fasádě domu Canter´s Deli, hlásal: „Kolik bude mrtvých ve jménu chamtivosti.“

Hanlivé nápisy pachatel načmáral pod murálem [mural art: kresby ve veřejném prostoru, pozn. red.] malíře Arta Mortomeriho. Kresba z roku 1985 zobrazuje historii losangeleských Židů prostřednictvím zvětšených historických fotografií tehdejší židovské komunity.

Zdaleka nejde o jediný útok na židovskou komunitu

Další incident se odehrál poblíž synagogy. Rabín Yosef Mishulovin reportérům LAT řekl, že ve středu ráno šel na motlitbu, když spatřil nápis „Free Gaza.“ Stejný nápis byl i na chodníku před jeho obchodem Chabad-Atara´s Judaica. Byly tam i plakáty zobrazující Palestince s jejich jmény a věkem a nápisem „Murdered by Israel.“

Mishulovin zavolal policii, která událost zaznamenala. I když byl otřesený, řekl, že se tím nechce zabývat.

 „Je to moc smutné, ale život musí jít dál. Hleďme vpřed a hledejme dobré lidi,“ dodal.

Plakáty před obchodem rabína Mushulovina jsou protějšky plakátů upozorňujících na unesené rukojmí v Izraeli. Plakáty se slovem „Kidnapped“ [Unesený] a fotografie izraelských obětí se poprvé objevily v New Yorku a poté se rozšířily do celého světa.

Tyto letáky se ale staly dalším terčem nenávisti, když je odpůrci Izraele strhávali. Anebo jinak: Plakáty u rabínova obchodu vypadaly podobně, ale slovo „Unesený“ někdo nahradil slovem „Zavražděný.“

Město na situaci reaguje

Počátkem letošního roku uvedla Anti-Defamation Leage [Liga proti hanobení, odkaz v obrázku, pozn. red.], že se počet obtěžování, vandalismus a napadání v Jižní Kalifornii zvýšil. Židovská organizace lidských práv upozornila, že od 7. října, kdy Hamás napadl Izrael, se počet útoků proti Židům zvýšil.

„Budeme ty, kteří to provedli, stíhat za tento nepřijatelný výbuch nenávisti a poženeme je k odpovědnosti,“ řekla starostka LA Karen Bassová.

Rovněž vydala veřejné prohlášení, v němž tento vandalský čin odsoudila.

„I nadále spolupracujeme s místní policií. Abychom odpověděli na tento antisemitský čin, ale abychom těmto nenávistným činům v budoucnosti i zabránili,“ dodala starostka LA.

Po sobotním [7.10.] bezprecedentním útoku Hamásu Izrael pokračuje v odvetných akcích v Pásmu Gazy. V mnohých zemích se pořádají veřejné akce na podporu Palestinců. A mezitím přibývá incidentů namířeným proti židovským komunitám.

–AM–

1 komentář

  1. Stejně jako slušní Ukrajinci krčí rameny nad politikou zeleného sociopata, který jen somruje, vyhrožuje ..neví co by ještě vymyslel, nalhal, aby se více obohatil na úkor UA i hlúp.. “politiků” kteří do něho rvou dolary horem … Mezi Hamás a fanatismem judaistů není žádného rozdílu … Je dost zajímavé, že obě dvě strany na sebe střílí stejnými zbraněmi dodanými jak z USA tak z UA, Ruska .. zbrojařské mafie nejen z USA zase mají super kšefty … Izraelci museli přiznat, že “sundali” označenou sanitku, stejně jako bombardovali nemocnici na cizím území … Do těch dvou států se nikdo neměl míchat, ti se mezi sebou mydlí 70. let a ještě stovky let budou … Pořád jde o území Gazy a to patří podle mezin. smluv Palestině, jenže judaismus je nevyzpytatelným náboženstvím … Stejně jako všechny další náboženství, včetně dnešní demokracie prosazované z USA-EU, taky cílená fantasmag… na poslušné ovečky …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here