Ministerstvo financí: Dopady ozdravného balíčku budou mírné

178
financi
Foto: Redakce FinTag

Česká ekonomika se letos pohybuje na hraně recese. Příští rok přijde obrat. Za letošek česká ekonomika klesne asi o 0,5 procenta. Alespoň tak hodnotí aktuální situaci nová Makroekonomická prognóza Ministerstva financí ČR [MF ČR].

V roce 2024 čerstvá Makroekonomická prognóza MF ČR očekává růst hrubého domácího produktu [HDP] o 1,9 procenta. Inflaci pak nad úrovní tří procent. Růst ekonomiky odvozuje od obnovené spotřeby domácností. Podle MF ČR hospodářskou aktivitu podpoří soukromé investice a růst exportních trhů.

„Dopady konsolidačního balíčku budou mírné – v rozsahu minus 0,3 procentního bodu do růstu HDP. A přispějí ke snížení inflačních tlaků,“ uvádí v prognóze MF ČR.

Z hlediska ostatních odhadů jde o velice “mírný” odhad. Například Hospodářská komora ČR, v jejímž čele stojí člen ODS Zdeněk Zajíček, očekává negativní dopad do ekonomiky ve výši jednoho procenta. Odhad je odvážnější i v růstu HDP, který by mohl v příštím roce dosáhnout tři procenta. Avšak kvůli vládnímu balíčku HDP poroste jen o procenta dvě.

To nejhorší máme za sebou, řekl FinTag premiér Petr Fiala

V průběhu téměř celého roku 2024 by se již meziroční růst spotřebitelských cen mohl pohybovat v pásmu 3 až 4 procenta. V celoročním vyjádření MF ČR očekává pokles na 3,3 procenta.

Proti srpnové predikci úřad mírně snížil odhad nominálního a reálného růstu HDP, zejména kvůli horšímu než očekávanému vývoji ekonomiky ve 3. čtvrtletí 2023. Konzervativnější než v srpnu je i v odhadu průměrné inflace v příštím roce.

Predikce pro zadlužení a trh práce

Podle MF ČR hospodaření veřejných financí v roce 2023 reflektuje:

  • Mimořádné příjmy a výdaje související s energetickou krizí.
  • Rostoucí mandatorní výdaje v sociální oblasti.
  • Pokračující pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Deficit veřejných financí tak letos zřejmě dosáhne 3,6 procenta HDP. V příštím roce by ale i díky vlivu konsolidačního balíčku mohlo dojít k jeho snížení na 2,2 procenta HDP.

„Nastavená fiskální politika povede k nárůstu zadlužení na odhadovaných 44,7 procenta HDP v roce 2023, následně pak na 45,9 procenta HDP v roce 2024,“ uvádí prognóza MF ČR.

Státní dluh dosáhl 43,1 % HDP. Nově ho ČR financuje i v dolarech

Růst mezd podle MF ČR letos zaostává za růstem spotřebitelských cen. Na trhu práce se přitom dlouhodobě projevují nerovnováhy související s nedostatkem pracovníků. Na druhé straně jen z veřejných rozpočtů v Česku žije téměř milion lidí. Národní rozpočtová rada spočítala, že takzvaně pro stát pracuje více než 930 tisíc lidí. Což je 22,8 procenta všech zaměstnanců.

Situaci na tuzemském trhu práce dotvrzuje prognóza MF ČR, kdy navzdory slabé hospodářské dynamice míra nezaměstnanosti nevzrostla. A nevzroste ani příští rok. Z průměrných 2,2 % v roce 2022 by se letos mohla zvýšit na 2,7 procenta a dále na 2,8 procenta v roce 2024.

Důležité sdělení je, že k obnovení růstu průměrné reálné mzdy dojde příští rok. Prozatím reálná mzda klesá od posledního loňského čtvrtletí. A nejen mzda, ale i spory obyvatel.

Vláda má fakticky dobré výsledky, říká poradce premiéra Fialy

„Důsledky té inflační epizody jsou dramatické. Lidé přišli zhruba o třetinu úspor. Což nesou zvlášť velice těžce ti, kteří se celý život připravovali na penzi. Je to určitě nefér vůči úsporám lidí, co se tady stalo. A já doufám, že se nic takového už opakovat nebude. A ta inflace už v příštím roce vyprchá,“ potvrdil v podcastu FinTag hlavní ekonom BHS a poradce premiéra Petra Fialy [ODS] Štěpán Křeček.

Jaká jsou rizika podle ministerstva financí

Proti minulé predikci zveřejněné v srpnu ministerstvo mírně snížilo odhad nominálního a reálného růstu HDP, hlavně kvůli horšímu než očekávanému vývoji ekonomiky ve 3. čtvrtletí 2023. Konzervativnější než v srpnu je MF ČR i v odhadu průměrné inflace v příštím roce.

„Makroekonomická predikce je zatížena množstvím rizik, která v úhrnu považujeme za vychýlená směrem dolů,“ konstatují autoři predikce.

Hlavní negativní riziko podle nich souvisí se schopností nahradit výpadek dodávek zemního plynu a ropy z Ruska do Evropské unie zvýšeným dovozem od jiných dodavatelů a opatřeními na straně poptávky. V riziku je automobilový průmysl kvůli problémů v dodavatelských řetězcích.

A stále hrozí dodatečné inflační tlaky. Ty by mohly být vyvolány růstem cen energetických komodit nejen v případě eskalace napětí na Blízkém východě, uvádí MF ČR.

Ceny energií příští rok stoupnou. Premiér Fiala připouští změny

Naopak pozitivně podle MF ČR může zapůsobit mimořádný nárůst úspor domácností z posledních let. Pomůže utlumit dopady vyšších spotřebitelských cen na spotřebu.

„Ekonomický růst by také mohla podpořit úspěšná integrace uprchlíků z Ukrajiny a plné využití jejich lidského kapitálu,“ uvádí MF ČR.

Významný posun v úvahách učinilo ministerstvo financí v případě dalšího vývoje kurzu koruny. Letos očekává kurz koruny na 24 korun za euro a v příštím roce na 24,40 za euro. Ještě v srpnu odhadovalo kurz letos na 23,80 za euro a v příštím roce na 23,90 za euro.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Budou mírné, ale jen pro zlodějskou 5kolku … Všechny vaše průser. musí doplatit konečný zákazník, to v jakémkoliv produktu co si musí koupit … To znamená pro ješitného teologa jedno, znovu lže jako pravý vyznavač své sekty a vše opět vhodil nejen na své naivní, hlavně stu.. voliče ! Miliony v daních za nákupy za hranicemi končí kdepak, nutelový premiére ? Sebestředný péta dělá průsery jeden vedle druhého a stejně se pár fanatiků z nového náboženství antibabiš furt najde .. Neměla by 5kolka Spolu i s voliči skočit do Macochy ?

  2. Vy prosíte o slušnost, ale ono nejde být slušný, když od 1.1.2024 přijdete o jediné své 2 práce naráz. Na hlavní pracovní poměr pracuji v kasinu, ale od Nového roku se kvůli jakýmsi debilním kolům štěstí v našem kasinu zkracuje pracovní doba. Už to nebude nonstop, takže se bude propouštět a první půjdu já jako nejstarší, když mám přes 60 let. A potom jezdím na DPP jako taxikář a DPP se bude také rušit. Tak mi řekněte co mám dělat? To se mám na toho kreténa Staňjuru usmívat? Do důchodu daleko, protože mám odpracováno jen 29 let. To je tak na mašli

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here