Vyšší DPH za svoz odpadu zdraží popelnice. Ne ale všude a všem

2057
svoz_odpadu
Ilustrační foto: Pixabay.com

Zatímco některé obce a města promítnou růst daně z přidané hodnoty [DPH] na svoz odpadu z 15 na 21 % do zdražení či omezení svozu, jiné hledají cesty, jak dopady vládního konsolidačního balíčku přenášet na občany co nejméně.

Třeba zavedením čipů na popelnice, které přesně počítají vývozy odpadu. Vedle vodného a stočného a dalších položek vzroste sazba DPH od nového roku i za svoz komunálního odpadu, a to ze současných 15 nově na 21 procent od ledna 2024. Změna je součástí vládního konsolidačního balíčku Ministerstva financí ČR [MF ČR].

„Položky bez prokazatelného sociálního či zdravotního významu, které byly zařazeny do snížené sazby minulou vládou v reakci na skutečnosti, které již pominuly (covidová krize, EET), budou přesunuty do základní sazby DPH. Konkrétně se jedná o kadeřnické a holičské služby, točené pivo, služby autorů a umělců, sběr, přeprava a zpracování komunálního odpadu,“ vyjmenovali položky, kterých se změny DPH dotknou, zástupci MF ČR.

Obce a města na to reagují různě. Některé obce zvýšení sazby DPH na svoz komunálního odpadu řeší tou nejjednodušší cestou. A sice, že správní poplatek za svoz svým občanům prostě buď zdraží, nebo občanům sníží dostupnost této veřejné služby. Budou jim popelnice vyvážet méně častěji. Tak se k věci postavilo třeba vedení středočeské obce Heřmaničky.

Popelnice jen jednou za 14 dní a cena zůstane

„Obecní zastupitelstvo odsouhlasilo od roku 2024 svoz komunálního odpadu pouze jednou za 14 dní, den svozu určí svozová firma,“ zní jedna z informací posledního zasedání tamějšího devítičlenného zastupitelstva.

Pro omezení svozu komunálního odpadu pak na zasedání hlasovalo všech osm na zasedání přítomných zastupitelů. Přičemž cena za svoz odpadu zůstane pro dospělého občana obce Heřmaničky stejná, 700 korun na rok, usnesli se.

„Všechny obce, co jsou v mikroregionu, budou zdražovat,“ uvedl pro FinTag místostarosta Heřmaniček Zdeněk Šplíchal.

„Pokud by se popelnice nadále vyvážely každý týden, dospělý občan by platil 1 200 korun na rok,” argumentoval s tím, že za odpadové hospodářství už teď “obec Heřmaničky ročně doplácí velké peníze”.

Jako další argument pro omezení svozu odpadu uvedl, že tímto rozhodnutím obec spíše donutí občany odpad třídit. A když budou třídit, nebudou mít plné popelnice.

„Plně jim pak postačí jejich svoz jednou za čtrnáct dní,” vysvětlil místostarosta obce, kde ke spočítání míst pro kontejnery na tříděný odpad postačí prsty jedné ruky.

Už nyní přitom platí rodina se dvěma dětmi za svoz odpadu v obci Heřmaničky v součtu 2 200 korun [700 Kč/dospělá osoba, 400 Kč/dítě do 15 let, pozn. red.]. Tyto peníze nově bude platit dál, ale popelnice obec vyveze jen jednou za 14 dní. Ne každý týden, jako tomu bylo dosud.

Jde to i úsporněji a levněji, jen to chce „chtít“

Odpadové hospodářství a náklady na jeho svoz a zpracování řeší všechny obce a města. Jak ale ukazuje praxe, přístup obcí se liší. Příkladem dobré praxe je středočeská obec Miličín, nedaleko Heřmaniček. Tam již druhým rokem platí občané jen za skutečně vyvezené popelnice bez ohledu na to, kolik lidí je v daném domě nebo bytě trvale hlášeno.

Vedení obce na své náklady nakoupilo a nainstalovalo na popelnice čipy. Domácnost, která si chce nechat popelnici vyvézt, ji prostě vyndá na ulici a popelářské auto při jejím vývozu pomocí čipu zaeviduje každý jeden vývoz.

„Lidé, a hlavně rodiny, jsou spokojeni, a i více třídí, protože za svoz odpadu zaplatí méně, když třídí,“ říká k systému svozu odpadů účetní obce Miličín paní Hana Matoušková.

Daň z nemovitosti stoupne o stovky procent už příští rok

Svoz jedné standardní popelnice o objemu 120 litrů vyjde podle paní Matouškové na zhruba 70 korun. Jedná se tak o velký rozdíl v přístupu k občanům od obce Heřmaničky. A je zajímavé, že obec Miličín leží od Heřmaniček jen necelých deset kilometrů. Což ukazuje na diametrálně odlišní přístup obcí v jednom regionu.

Svoz odpadu dobře funguje i v Ratměřicích

A s odpady si umí dobře poradit i v další nedaleké obci Ratměřice. Podle tamní účetní Jany Čabanové díky čipům na popelnicích a platbě za každý jeden odvoz lidé s odpady šetří. A do popelnic už opravdu nehází všechno.

„Každý platí podle velikosti popelnice, podle toho, kolik odpadu skutečně vytvoří,“ říká s tím, že se i třídění v obci zlepšilo tak, že nyní začnou popelnice u nemovitostí svážet jen jednou do měsíce.

V Ratměřicích šla obec v řízení odpadového hospodářství ještě dál. Ke každé nemovitosti přistaví k popelnici na směsný odpad ještě popelnice na plast a papír. Obyvatelé nemovitostí tak obstarají tři popelnice, do nichž odpad rovnou vytřídí. I díky tomu obec sníží frekvenci jejich vývozu.

Nabízí se otázka, zda to není drahé. Podle Jany Čabanové čipy pořizuje a instaluje na popelnice sama obec, respektive její zaměstnanec. A za popelnice na plast a papír nezaplatí občané stejně jako obec ani korunu. Proč? Protože náklady na ně pokryjí dostupné dotace.

„I u nás začali lidé díky čipům na popelnicích šetřit s odpady a do popelnic už opravdu nehází všechno,“ uzavírá paní Čabanová, účetní z obce Ratměřice.

Veronika Táchová

1 komentář

  1. Velký bor… je už v tom, že narozené dítě je s matkou ještě v porodnici, ale vy už doma máte fakturu na odvoz domovního odpadu i za dítě, které doma nemáte, hnus nynějšího totalitního režimu … —Info z rozhlasu, v Kroměříži se platí až od 6. let věku a důchodci nad … taky nemusí platit … Což nynější vyděračský režim z 5kolky nechápe …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here