Německo a Británie jednají o vodíkovodu pod Severním mořem

326
vodikovodu
Větrníky v Severním moři / Foto: Siemens

Německo požádalo Británii, aby zvážila výstavbu 400 mil [644 km] dlouhého vodíkovodu na dně Severního moře. Vodík dodávaný tímto potrubím pomůže britskému a evropskému průmyslu zbavit se závislosti na fosilních palivech.

Uvádí to server Politico v článku Germany and UK in talks 400-mile hydrogen pipeline inder the North Sea. Server se odvolává na plány německého vicekancléře a ministra hospodářství Roberta Habecka ze strany Zelených. Ten představil plán na nový vodíkovod počátkem tohoto měsíce na setkání s britským ministrem obchodu Kemi Badenochem.

„Německo se hodlá stát v příštích desetiletích největším evropským dovozcem vodíku. Hodlá ze zahraničí dovážet 70 procent vodíku, který potřebuje k dosažení nulové uhlíkové stopy,“ zdůraznil Habeck po jednání.

Sektory jako ocelářství, chemický průmysl a výroba cementu je podle jeho slov velmi obtížné při dnešním stavu technologií elektrifikovat. Proto Německo sází na vodík, který by tuto těžkou práci odvedl. Proti se nestaví ani Velká Británie.

„Nedávno jsme podepsali smlouvu o vodíkovém partnerství s Německem, která posílí naši spolupráci a výměnu zkušeností mezi oběma zeměmi. Těšíme se na další kroky naší spolupráce,“ uvedl mluvčí britské vlády.

Proto podle německého ministra hospodářství nyní jde o rychlé vyhotovení studie proveditelnosti celého projektu nového vodíkovodu. To za situace, kdy se Německo a Norsko již na výstavbě potrubí dohodly. Hotové by mělo být do roku 2030.

Projekt vodíkovodu jako reálný vidí i Velká Británie

Návrh na vybudování vodíkovodu z Británie ale je zatím stále v počátečním stádiu. Není zatím jasná ani jeho trasa, zda má vést přímo do Německa či přes Norsko. Avšak podle zástupců britského ministerstva energetiky má Velká Británie velký zájem stát se významným vývozcem vodíku. A už teď zkoumá, jak toho dosáhnout.

Podle ekonomické studie ministerstva by Británie k výrobě vodíku využívala větrné energie. Vodík by dodávala potrubím pod Severním mořem. Britský ministr energetiky Martin Callanan letos v září navštívil Berlín, aby podepsal dohodu o „společném záměru“ s německou vládou. Tato dohoda zavazuje obě strany ke spolupráci, k podpoře výroby a dodávek vodíku.

Amerika dá stovky miliard do vodíku. Platí to i pro Kalifornii

„Skotsko, které má díky silným pobřežním větrům velký potenciál k provozování zelené energetiky, by mohlo na tomto plánu vydělat nejvíce a zřejmě zde bude vodíkovod na britském území začínat,“ konstatuje server Politico.

Skotská vláda přitom již loni v říjnu dala centru Net Zero Technology Centre v Aberdeenu částku 200 000 liber [cca 5,63 mil. Kč] na vypracování „studie proveditelnosti exportní trasy ze Skotska do Německa.“ Centrum odhaduje, že by výstavba vodíkovodu stála 2,7 miliardy liber [76 mld. Kč]. A vodíkovod by podle ní pokryl deset procent evropské poptávky po vodíku. Do provozu by mohl být uveden v polovině 30. let.

Čeká se na kompletní studii proveditelnosti

Ve Velké Británii není vodíkovod horká novinka. Vodíkový akční plán skotské vlády publikovaný v prosinci 2022 uvádí, že „existuje možnost vodík vyvážet nejen tankery, ale i prostřednictvím nového potrubí“. Do úvahy dává využití stávající potrubní infrastruktury.

„Různé možnosti se nabízejí i v různých kombinacích společně a v různém objemu,“ uvádí zpráva.

Elektrolyzér v Napajedlech vyrobil první kilogramy vodíku

Mluvčí britské vlády uvedl: „Ve vývozu vodíku do jiných zemí včetně Evropy chceme hrát klíčovou roli. V Evropě vidíme zvyšující se poptávku po vodíku a obchod s ním bude na stejných principech jako dosavadní obchod Velké Británie s energiemi.“

Nyní se čeká na společnou studii proveditelnosti zvažovaného vodíkovodu, kterou Němci finalizují. To proto, aby ji mohli co nejdříve předat k posouzení Velké Británii.

–AM–

3 KOMENTÁŘE

  1. Než se vodíkovod vybuduje snad se EU i s USA rozpadnou, jinak jim to opět někde v moři vyletí do luftu jako “strým”. VB není v EU a USA si nemůže dovolit nezávislost států, které od WWII dodnes ovládá pomocí EU-NATO … Proto použili i zkorumpovanou Ukrajinu proti světové mocnosti Rusku .. Z ekonomické konkurence má USA větší strach, než kdysi ze “studené války” … v té době stačilo tkz. vyšším zájmům pro USA, odstranit nepohodlného JFK … použili k tomu FBI-CIA, na takové “práce” je tam dodnes mají … Izrael má na tyto “práce” ještě lepší gaun.. z Mosadu.

      • Soudruhu co jste tím chtěl napsat ? Když nemáte protiargument, tak si aspoň stupi.. zarépete, jak typické pro bezpáteřní havlojidy s fialkovci …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here