Genesis Capital prodal Sanborn ve Velkém Meziříčí holdingu Oriens

1070
Oriens
Foto: Redakce FinTag

Dodavatel přesných komponentů a specializovaných dílů pro energetiku, ropný, plynárenský průmysl a dopravu společnost Sanborn z Velkého Meziříčí změnila majitele. Fond společnosti Genesis ji prodal průmyslovému holdingu Oriens.

A stejně jako společnost Genesis Capital se i Oriens zaměřuje na private equity investice. Působí nejen v České republice, ale i v Polsku, Německu, Maďarsku a na Slovensku.

„Společnost Oriens byla založena v roce 2007. Jádro zakládajícího týmu, Krisztián Orbán, Flóra Macher a Zsuzsa Delikát, spolu od té doby spolupracuje,“ uvádí stránky společnosti.

V prvních letech jsme se mohli spolehnout na nezměrnou podporu velvyslance George Herberta Walkera, bez něhož by dnes Oriens neexistoval. Měli jsme také to privilegium počítat s finanční a morální podporou Petera Holtzera a radami Johna C. Whiteheada,“ píše se na stránkách společnosti.

George Herberta Walkera působil od roku 2003 do roku 2006 jako velvyslanec Spojených států v Maďarsku. Již od roku 2010 se Oriens stal vlastníkem středně velkých podniků v České republice, na Slovensku a v Maďarsku. V současné době vlastní šest společností, z nichž všechny jsou podstatně větší než v době akvizice. Celkem holding zaměstnává asi dva tisíce lidí. Hlavní kanceláře provozuje fond v Maďarsku a Česku.

„Oriens získává 100% podíly ve společnostech se silnými tržními pozicemi. Obvykle přebíráme společnosti od majitelů odcházejících do důchodu, kteří chtějí zajistit, aby jejich společnosti měly stabilní a nezávislou budoucnost, která rovněž zabezpečí jejich zaměstnance,“ popisuje Oriens svou investiční strategii.

Oriens přebírá firmy s tržbami kolem půl miliardy korun

Výrobní společnost Sanborn ve Velkém Meziříčí přibližně 70 procent produkce vyváží do Evropy, 25 procent do Severní a Jižní Ameriky. Zbývající objemy směřují do zbytku světa. Společnost zaměstnává 200 lidí. Jejími klíčovými zákazníky jsou přední mezinárodní průmyslové konglomeráty, jako jsou GE, Siemens, Wabtec, Technip FMC a OneSubsea. V roce 2023 očekává tržby přes 650 milionů korun.

Původní historie podniku sahá až do 20. let minulého století. V roce 1948 byla výrobní firma znárodněna. V 70. letech vznikl strojírenský závod jako součást opravárenské základny pro československou energetiku. Kvůli nedostatku prostoru a výrobních kapacit se celý závod přestěhoval do nových prostor, kde společnost funguje dodnes.

Další přelom nastává v roce 1992, kdy se státní podnik stává akciovou společností s většinovým podílem zahraniční firmy Sanborn International BV. Od té doby se zmodernizovala většina provozů. V roce 2017 došlo k prodeji podniku od dvou soukromých vlastníků a většinovým vlastníkem se stala investiční společnost Genesis Capital. Ta do podniku přivedla současný vrcholový manažerský tým.

To kouzlo je v tom, trefit ten byznys, říká Jan Tauber  

Menšinový podíl ve společnosti získal fond MaeG Investment. V jeho případě byla investice do společnosti vůbec první. A aktuální prodej firmy se stal i jeho prvním exitem. Zástupce MaeG fondu Petr Kymlička, který zároveň působí i v poradenské firmě Moore, investici hodnotí jako úspěšnou. Zdůrazňuje perfektní spolupráci mezi vlastníky společnosti a jejím managementem. I častou a flexibilní komunikaci.

O Genesis Capital

Genesis Capital je private equity skupina, která nabízí financování růstu a rozvoje malým a středním společnostem ve střední Evropě. Od svého založení v roce 1999 poskytla poradenství šesti fondům soukromého kapitálu. To v celkovém objemu přesahujícím 350 milionů eur [cca 8,5 mld. Kč]. Tyto fondy již podpořily více než 70 firem. V současnosti fondy Genesis spravují investice v následujících firmách.

  • Hecht Motors
  • Borcad CZ
  • TES Vsetín
  • XBS Group
  • PFX Group
  • STT Servis
  • AV MEDIA
  • HP Tronic/Datart
A dále ve firmách:
  • HP Tronic/Datart
  • 11 Entertainment Group
  • Summa Linguae Technologies
  • Conectart
  • GTH catering
  • R2B2
  • Home Care Promedica
  • HC electronics 
  • JP-Prolak.

Genesis Capital Equity, jak pro FinTag uvedli její zástupci, ročně posoudí více než 200 investičních příležitostí. Z nich si vybere 50 firem k základní analýze. Z těchto firem si pak vybere 20 až 30 k podrobnější analýze a navštíví je. Zhruba u deseti až 15 pak předloží indikativní nabídku. U čtyř až pěti firem zrealizuje due diligence. Z nich se pak rekrutují dvě až tři dokončené investice. Výkonnost investic společnosti dosahuje asi 20 procent.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here