Světová banka varuje před kolapsem nejzadluženějších zemí

5215
banka
Dráhy v Zambii. / Foto: Pixabay.com

Vysoké úrokové sazby centrálních bank nezdražují obsluhu státního dluhu jen vyspělým zemím, ale i rozvojovým. A vůbec nejhůře jsou na tom nejchudší země. Některým z nich hrozí kolaps, upozorňuje Světová banka [WB].

Ve své nejnovější publikaci International Debt Report 2023 Světová banka uvádí, že nízkopříjmové a středněpříjmové země vydaly v roce 2022 na splácení dluhů a úroků 443,5 miliardy dolarů [cca 9,9 bil. Kč]. To je historicky nejvyšší částka, a o pět procent vyšší než v roce 2021.

Banka dále předvídá, že letos a příští rok to bude ještě o 40 procent víc. Odhaduje, že více než polovinu nízkopříjmových zadlužených zemí uvrhne jejich další zadlužování do problémů. Proto vyzývá věřitele těchto zadlužených zemí k restrukturalizaci jejich pohledávek, aby zabránili nastolení „ztracené dekády“.

„Rekordní úroveň zadlužení a vysoké úrokové sazby mohou v mnoha zemích způsobit krizi,“ upozornil Indermit Gill, šéfekonom Světové banky.

Kvůli problémům s dluhem se podle WB pro rozvojové země stává velmi obtížné přitáhnout další investice a financování projektů. Jen loni klesla ochota věřitelů poskytovat nové půjčky těmto zemím o 23 procent na 371 miliard dolarů [cca 8,2 bil. Kč]. Od roku 2015 je to poprvé, kdy soukromí věřitelé obdrželi na splátkách více peněz, než v rozvojových zemích investovali.

The New York Times si všímají Číny jako věřitele

K nejvíce ohroženým zemím patří podle Světové banky Zambie, Srí Lanka a Libanon. Jejich vlády nezaplatily své dluhy v termínu za poslední tři roky osmnáctkrát. Nyní vyjednávají s věřiteli o restrukturalizaci dluhů.

„Rostoucí úrokové sazby dopadají nejvíce na nejchudší země zatížené vysokým dluhem a komplikovaným systémem investování do veřejného zdravotnictví, vzdělání a infrastruktury. Tedy právě do oblastí, které by měly pomoci tyto země vyvést z bídy,“ uvádí v článku World Bank Warns Record Debt Burdens Haunt Developing Economies americký list The New York Times.

Populismus nejspíš dál zvedne hodnotu globálního dluhu, varuje IIF

Podle něj největší světový věřitel, Čína, čelí kritice za to, že není ochotna restrukturalizovat své pohledávky, jelikož nepřipouští, aby byly její půjčky ztrátové. Počátkem tohoto roku se Čína dohodla na restrukturalizaci dluhu Zambie ve výši čtyř miliard dolarů. Smlouva ale nebyla nakonec uzavřena kvůli přetrvávajícím námitkám proti ústupkům od některých věřitelů.

Srí Lanka, která loni vyhlásila úpadek, o restrukturalizaci svého státního dluhu nyní jedná s Čínou, Japonskem a Indií.

„Jelikož problémy se zadlužením a pomalým hospodářským růstem mají i bohaté země, tak je otázka ulehčení zadluženým chudým zemím velmi nepravděpodobná,“ píše NYT.

USA chtějí spolupracovat na restrukturalizaci dluhů

Podle ekonomů narůstající dluhová zátěž vyvolala další tlak na instituce, například na Světovou banku, poskytovat chudým zemím nízkoúročené půjčky. Mezinárodní organizace, jako jsou země Skupiny G20, rovněž usilují o ulehčení dluhů. Jejich úsilí ale zůstává bez okamžitého efektu.

Americká ministryně financí Janet L. Yellenová pro list Wall Street Journal tento týden uvedla, že ulehčení dluhů je důležitou součástí společného postupu USA a Číny, o němž USA se svými čínskými protějšky pravidelně jednají.

Globální dluh přesáhl sedm biliard Kč. A vůči HDP dál roste

„Mnoho zemí světa skutečně trpí, zvláště v důsledku vysokých úrokových sazeb z nesplatitelných dluhů,“ řekla Yellenová a dodala. „Musí své dluhy proto restrukturalizovat a my s nimi na tom musíme spolupracovat.“

Světová banka upozorňuje na proměnlivé úrokové sazby, kterými jsou zatíženy mnohé rozvojové země, které ve snaze je splácet, ohrožují svoji platební schopnost. Banka rovněž poznamenala, že silnější americký dolar, který oslabuje jejich národní měny, splácení dluhů ještě prodražuje.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here